Economie

Grecia ar dispune de 46 de ore pentru a ieşi din zona euro

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/24/05-grecia.jpg" border="0" align="right" />Agenția Bloomberg a sintetizat scenariul părăsirii zonei euro în „fereastra” unui week-end.</p>

Grecia ar avea la dispoziţie pentru o ieşire din zona euro doar o „fereastră” de 46 de ore pe parcursul unui weekend, timp în care marile burse ar fi închise, iar autorităţile ar trebui să desfăşoare armata, să pregătească o nouă monedă, să recapitalizeze băncile şi să oprească exodul capitalului.

Scenariul, care ia în calcul intervalul de la închiderea bursei din SUA vineri până la deschiderea pieţei din Noua Zeelandă luni, a fost realizat de Bloomberg prin sinteza analizelor a 21 de economişti, analişti şi academicieni.
În cele două zile, liderii Greciei ar trebui să calmeze tulburările sociale în timp ce administrează o posibilă încetare de plăţi a statului, recapitalizează băncile, opresc ieşirile de capital şi caută modalităţi de a plăti facturile şi după întreruperea ajutorului financiar extern.
Există riscul ca această sarcină să copleşească orice nou guvern într-o ţară care a trebuit salvată de două ori de la colaps pentru că nu-şi poate administra finanţele.
„Ieşirea din zona euro este dificilă şi dezordonată. Oricine se gândeşte că este uşor greşeşte. Grecii trebuie să fie raţionali şi să se ferească de decizii pripite, pe care le-ar regreta. Ieşirea din zona euro nu este răspunsul la problemele lor”, a declarat într-un interviu telefonic, Lorenzo Bini Smaghi, fost membru al consiliului director al Băncii Centrale Europene.

Ieşirea Greciei „este în cărţi”

Liderii europeni vorbesc tot mai deschis despre o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, după ce alegerile din 6 mai nu au asigurat suficientă susţinere parlamentară niciunei forţe politice pentru formarea de guvern. Noile alegeri, programate pentru 17 iunie, ar putea consemna ascensiunea pe prima poziţie în rândul partidelor politice a Syriza (Coaliţia Stângii Radicale), formaţiune care se opune măsurilor de austeritate incluse în acordul de ajutor financiar extern.
Ieşirea Greciei din zona euro „ar fi în cărţi” aproape imediat ce se formează un nou guvern care ar refuza să respecte termenii acordului de finanţare, a afirmat Marco Annunziata, fost director în cadrul FMI şi economist şef la General Electric.
„Timpul este foarte important. Evenimentele s-ar putea desfăşura mai repede decât ne aşteptăm. Riscul este că declaraţiile antireformă ale unui nou guvern pot declanşa un val masiv de retargeri”, a spus Annunziata.


„Totul ar trebui să se întâmple foarte repede”

O astfel de retragere masivă a depozitelor ar putea determina Banca Centrală Europeană să oprească, începând din prima vineri, finanţarea băncilor elene, într-o perioadă în care guvernul nu are bani pentru a le recapitaliza, a spus Carsten Brzeski, fost economist la Comisia Europeană, iar în prezent angajat la ING Group în Bruxelles.
Întrucât plăţile prin acordul de asistenţă ar fi blocate, liderii europeni aşteptând să vadă direcţia în care se îndreaptă un nou guvern elen, iar conturile statului s-ar goli rapid, opţiunile guvernului ar fi din ce în ce mai puţine.
Un nou guvern ar putea fi nevoit să recurgă la măsuri de control al capitalului pentru a împiedica populaţia, confruntată cu devalorizarea economiilor, să-şi retragă banii din bănci, a afirmat Dawn Holland, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială din Londra.
„Totul trebuie să se întâmple foarte repede, deoarece retragerea capitalului a început deja. Într-un astfel de moment situaţia devine urâtă, întrucât nu poţi învinui populaţia care vrea să păstreze euro”, a spus el.

Grecii își retrag depozitele bancare

Depozitele din băncile elene au scăzut cu circa 23 miliarde de euro de la mijlocul anului trecut până în martie, la 160 miliarde de euro, potrivit datelor băncii centrale.
Dacă Grecia se va decide să părăsească euro, ar trebui să ceară o întâlnire a miniştrilor de Finanţe şi liderilor ţărilor din zona euro pentru stabilirea condiţiilor.
Pregătirile de ieşire din uniunea monetară ar putea începe odată cu închiderea pieţei obligaţiunilor din New York vineri la ora 17,00 în SUA, ora 23,00 la Frankfurt şi Bruxelles, respectiv miezul nopţii la Atena.

abonare newsletter