Economie

Finanţele clujene sunt văduvite lunar de 33 de milioane de lei

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/14/04-directia finantelor publice rp 02.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Potrivit Consiliului Fiscal numărul persoanelor care muncesc la negru, „înşelând” statul prin neplata contribuţiilor, reprezintă o treime din totalul salariaţilor.</p>

Munca la negru a luat amploare în ultimii ani,  numărul angajaţilor în ilegalitate trecând în 2011 de 2,3 milioane la nivel naţional, în creştere cu aproape 900.000 faţă de 2008, potrivit Consiliului Fiscal.

Statisticile instituţiei relevă că, în acest moment, în România sunt peste 6,5 milioane de angajaţi, dintre care doar 4,2 milioane sunt raportaţi de angajatori, iar 2,3 milioane de persoane muncesc la negru, ceea ce înseamnă că peste 35% din angajaţi se află în ilegalitate. Dacă aplicăm informaţiile la nivelul judeţului nostru, celor peste 220.000 de salariaţi cu forme legale le corespund 120.000 fără contract.

Pentru a realiza o estimare a impactului muncii la negru asupra încasărilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj nu ne vom opri aici calculele. Astfel, pentru a obţine rezultate care să nu depăşească sumele reale vom considera că toţi salariaţii fără forme legale primesc minimul pe economie, de 700 de lei. Din aceştia aproximativ 40% reprezintă contribuţii ale angajatului şi ale angajatorului către Stat, bani care trebuie, în mod normal să ajungă la bugetul consolidat. Concret, pentru fiecare salariat fără forme legale, paguba ar fi de 280 de lei, totalul depăşind 33 de milioane lunar.

 


Cât e de mare e golul creat în totalul colectat de DGFP Cluj?

Potrivit ultimelor date disponibile, finanţele clujene au încasat în luna trecută peste 329 de milioane de lei, sumă cu aproximativ 4% mai mare decât cea înregistrată în aprilie 2011. Dacă la total s-ar fi adunat şi cele 21 de milioane, echivalentul a mai bine de 60% din banii colectaţi într-o lună la bugetul asigurărilor de sănătate, sumele totale colectate s-ar mai fi majorat cu încă 10 procente.

Evaziunea relizată prin munca la negru depăşeşte veniturile aferente celor 49 de mari contribuabili de la nivelul judeţului, preluate spre administrare de la DGAMC Bucureşti, începând cu 1 ianuarie 2012, respectiv suma de 19,77 mil. lei.

ITM Cluj a depistat în 2011 cel mai mare număr de „angajaţi la negru” din ţară

Inspectorii de muncă clujeni au fost cei mai eficienţi din ţară în anul ce s-a încheiat, depistând peste 5.500 de persoane care munceau fără forme legale. Cifra ne plasează pe primul loc într-un top pe judeţe realizat de wall-street.ro în funcţie de numărul de „angajaţi la negru” identificaţi de Inspecţiile Teritoriale ale Muncii.

Potrivit datelor furnizate de ITM Cluj, peste 7% dintre cei 3845 de angajatori controlaţi în 2011 practicau munca fără forme legale, astfel că s-au aplicat amenzi de aproape 3.000.000 de lei, suma reprezentând aproximativ 12% din totalul aplicat la nivel naţional.

Valorile sunt net superioare celor realizate în 2010. ITM a depistat atunci doar 1.040 de angajaţi la negru, amenziile fiind, totodată, cu 800.000 de lei mai mici decât în 2011.


Fără evaziune, am ajunge la nivelul UE

Potrivit raportului consiliului Fiscal, dacă am eradica munca fără forme legale, dar şi celelalte forme de evaziune fiscală, ne-am apropia de performanţele de colectare ale celorlalte state membre UE.

„Conform calculelor Consiliului Fiscal pe baza datelor INS, evaziunea fiscală are o dimensiune ridicată în România, doar în cazul CAS, TVA şi impozitului pe venit ea reprezentând 10,3% din PIB în anul 2010. Dacă România ar colecta impozitele şi taxele pe care le are la maxim, ar avea venituri bugetare ca procent din PIB foarte aproape de media europeană. O reformă profundă a administrării taxelor şi impozitelor în România ţintită în direcţia creşterii gradului de colectare a taxelor este absolut necesară", se spune în raportul Consiliului Fiscal pentru 2011.

abonare newsletter