Economie

Afaceri spre care se îmbulzesc românii

<p /><img src="documente/stories/2012/05_mai/11/05-ecologica _sc_33.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Sectorul energiei regenerabile şi a construcţiilor ecologice se bucură de tot mai multă atenţie, atât din partea firmelor, cât şi a cumpărătorilor.

Oamenii de afaceri locali au identificat în comericializarea produselor prietenoase cu mediul „o pâine numai bună de mâncat”, în timp ce cumpărătorii „încep să prindă gustul” reducerii costurilor cu utilităţile, potrivit companiilor care îşi expun oferta de produse în cadrul EcoLogica, cel mai mare târg de energie regenerabilă şi construcţii ecologice din Transilvania, care se desfăşoară în parcarea hipermarket-ului Cora, în periaoda 10-13 mai.

„În 2004-2005 eram doar noi şi încă o firmă pe plan naţional, în ultimii doi-trei ani însă, societăţile axate pe vânzarea de sisteme de energie regenerabilă au apărut ca ciupercile după ploaie, pe fondul creşterii cererii şi a interesului pentru astfel de tehnologii”, explică Ovidiu Ţifui, reprezentantul Ecoinstal, societate prezentă la târg cu panouri solare, pompe de căldură, boilere şi sisteme de ventilaţie.

„Când am început afacerea în 2005 toată lumea zicea că suntem nebuni, acum avem concurenţă. Avem deja 4000 de lucrări efectuate în ţară, multe dintre ele şi în zona Transilvania. Am câştigat clienţi datorită recomandărilor clienţilor noştri. Oamenii au văzut panourile radiante la vecini, prieteni sau rude, au aflat beneficiile şi ne-au contactat. Am avut cazuri, când la apartament cu 2 camere factura pe trei luni de iarnă a fost de 380 de lei”, adaugă Lorin Drăguş, director general al producătorului clujean de panouri radiante în infraroşu Dragus S.R.L.

Parcurile fotovoltaice au captat atenţia investitorilor

Durata de amortizare a investiţiei care ajunge în cazul parcurilor fotovoltaice la doar 5 ani îi atrage ca un magnet pe afaceriştii români, care nu mai ţin cont de domeniul în care activează şi „se aruncă” în sistemul energetic naţional.

„E o adevărată oportunitate a pieţei. Clienţii noştri sunt în  majoritate investitori privaţi, care vor să deschidă parcuri fotovoltaice. Ei vin din toate domeniile. Am avut recent o solicitare de la proprietarul unui hotel care avea teren şi s-a decis să-l utilizeze pentru deschiderea unui parc fotovoltaic. Investiţia se amortizează foarte repede datorită certificatelor verzi. Statul oferă câte 6 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţeaua de energie electrică, certificatele putând fi vândute pe piaţă cu sume cuprinse între 27 şi 55 de euro. În plus, şi costurile cu investiţia iniţială s-au redus. Tehnologiile s-au dezvoltat foarte mult, firmele producătoare s-au înmulţit astfel încât s-a înregistrat o scădere importană de preţ faţă de acum câţi ani”, explică Ştefan Liviu Oniga, inginer în cadrul Hidroserv Cluj.

Creşterea interesului e confirmată şi de managerul de vânzări al Roelectro SRL.

„Avem destul de multe cereri pentru realizarea de parcuri fotovoltice. Tocmai am finalizat un parc fotovoltaic de 9 MWh la Miercurea Mirajului, în judeţul Mureş, investiţie de aproximativ 25.000 de euro”, spune Toth Levente.

„Informaţii despre tehnologie există de ani buni, însă nu a existat interes deoarece nu era criza combustibililor de acum. Multă documentaţie am scos din cărţi din ’70”


În cât timp îşi amortizează cumpărătorul achiziţia?

„Consumatorii individuali recuperează banii plătiţi pe sistemele ecologice de apă caldă şi energie termică în aproximativ 5 ani. Noi oferim minim 5 ani garanţie. La sisteme de producere a curentului, recuperarea investiţiei se face în 10-15 ani”, explică Ovidiu Puşcă, director general al Carpat Energy.

Potrivit acestuia cel mai mare interes pentru noile tehnologii îl are segmentul de vârstă între 20 şi 45 de ani. „Vânzătorii s-au adaptat partcularităţilor cumpărătorului, astfel încât majoritatea promovării se face on-line”, adaugă Puşcă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter