Economie

Firmele au dat din profit şi angajaţilor?

<p /><img src="documente/stories/2012/05_mai/08/05-bani leu lei bancnote.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Salariile românilor au crescut, în martie faţă de februarie, cu aproape 100 de lei.

 

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în martie 2012 de 2.126 lei, în creştere cu 98 lei faţă de luna februarie, iar cel nominal net a fost de 1.543 lei, cu 71 lei mai mare faţă de cel din luna precedentă, conform datelor transmise, ieri, de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea este similară celei din decembrie, când pe fondul acordării primelor de sărbători, românii au încasat în plus cu aproape 150 de lei.


Potrivit statisticienilor, creşterea din martie ar fi datorată acordării de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou) şi realizăriile producţie sau încasărilor mai mari.

Dacă majorarea încasărilor este susţinută de o altă statistică a INS, care indică o creştere a cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul de 18,8%, distribuirea unei părţi din profit de către firme angajaţilor, astfel încât să influenţeze considerabil media pare o informaţie mai puţin credibilă.


Care dintre firmele clujene au anunţat că îşi vor premia angajaţii din profit?

Dintre cele 5 companii listate pe bursa, una singură a aprobat acordarea unor bonificatii din profitul net al societaţii realizat în exercitiul financiar 2012, către echipa managerială, salariaţi şi administratori, după acoperirea în prealabil a pierderilor din anii precedenţi. Însă decizia S.S.I.F. Broker a fost luată la Adunarea Generală a Acţionarilor, care a avut loc pe 27 aprilie, ca urmare sumele vor fi virate angajaţilor după acestă dată.

Obişnuitele sunt creşterile de câţiva lei de la o lună la alta

Creşterea din decembrie 2011 şi cea mai recent din martie, sunt singurele care au reuşit să treacă de pragul de 100 de lei în decurs de un an, de obicei majorările salariale fiind mult mai modeste. Spre exemplu, în februarie 2012, salariul mediu brut a fost de 2.028 lei, cu doar 6 lei mai mult decât îne luna ianuarie. Faţă de luna precedentă, februarie 2012 a înregistrat un salariu mediu net mai mic în majoritatea activitaţilor din sectorul economic, scăderea fiind cauzată de nerealizarea producţiei sau a încasărilor mai mici, dar si a reducerii/ întreruperii activităţii ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile. În ceea ce priveşte majorările salariale din februarie, acestea sunt puse din nou pe seama acordării de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri, de realizarile de producţie ori incasarile mai mari (functie de contracte).

Ultimele Stiri
abonare newsletter