Economie

Delegaţia FMI începe mâine a cincea evaluare a acordului cu România

<p />Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va începe, marţi, a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu România, ultima misiune condusă de Jeffrey Franks urmând să se încheie după aproape două săptămâni, la 7 mai.

Reprezentanţii FMI, însoţiţi de oficiali ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, se vor întâlni cu autorităţile, cu reprezentanţi ai partidelor politice, sindicatelor, asociaţiilor patronale, băncilor şi societăţii civile.

Boardul FMI a avizat în martie cea de-a patra evaluare a acordului cu România, punând la dispoziţia statului cea de-a cincea tranşă, de 505 milioane euro, care ridică suma totală disponibilă în caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro. Misiunea FMI-CE-BM care a efectuat cea de-a patra evaluare s-a aflat în România la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie.

La finalul evaluării, reprezentantul CE Istvan Szekely a anunţat că FMI şi Comisia au revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru România în acest an, la 1,5-2%, din cauza recesiunii anticipate în zona euro şi a deteriorării condiţiilor de pe pieţele internaţionale.

Începând cu acest an, acordul cu FMI cuprinde ţinte privind deficitul bugetar atât în termeni cash, cât şi ESA.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat la începutul lunii aprilie că Guvernul va rediscuta cu FMI lista companiilor de stat care vor fi privatizate şi listate la bursă, iar ordinea în care aceste societăţi vor fi vândute va depinde de propunerile intermediarilor selectaţi.

abonare newsletter