Economie

Industria hotelieră, un business indezirabil la Cluj

<p /><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/19/05-hoteluri.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Câteva dintre hotelurile clujene îşi caută noi stăpâni de câteva luni bune.

Declinul industriei turistice face ca vânzarea unităţilor hoteliere să fie o adevărată „piatră de încercare”, atât pentru proprietar, cât şi pentru agenţiile imobiliare.

Deşi de cele mai multe ori se taie din preţ sume importante pentru a momi cumpărătorii, perspectivele nefaste ale sectorului, condimentate cu unul dintre cele mai scăzute grade de ocupare din ţară fac ca încercările de vânzare să nu se concretizeze.

Hotelul Onix stă pe tarabă din 2010

Deşi au trecut aproape doi ani de când omul de afaceri clujean Augustin Baciu a scos la vânzare hotelul Onix pentru 11 milioane de euro, încă nu a fost găsit afaceristul dispus să investească în preluarea unităţii, deşi potrivit spuselor de atunci ale proprietarului firma nu avea datorii şi era pe profit, iar dorinţa de vânzarea venea ca urmare a volumului mare de muncă pe care îl presupune activitatea, nu din raţiuni de eficienţă.

Hotelul este clasificat la patru stele şi are restaurante cu o capacitate totală de 200 persoane, două terase, bar cu 50 de locuri şi cort de evenimente cu o capacitate de 400 persoane. Totodată, hotelul are în proprietate 2.884 metri patraţi de teren.


Milioane de euro reducere şi tot degeaba

Printre afacerile care au suportat o tăiere importantă de preţ se numără Alex&George Boutique, hotel de 4 stele, situat pe Calea Turzii, cu o suprafaţă construită de 1.900 de mp, care oferă 30 de camere. Preţul de vânzarea a fost redus în acest caz, cu aproape 50%,  de la 4.000.000 de euro + TVA, cât se cerea anul trecut pe unitate, la 2.200.000 de euro + TVA, în prezent, potrivit Rodicăi Pop, consultant imobiliar al agenţiei Consulting 4 You, cea care manageriază oferta.

Tot 2 milioane de euro e reducerea şi în cazul unui complex hotelier compus din 2 hoteluri de 2 si 3 stele, situat în zona muntoasă de lângă Cluj-Napoca cu suprafaţă utilă de 1600 mp şi teren 62.988 mp. Compexul dispune de 120 de locuri de cazare, restaurant cu 100 de locuri, sala de conferinţe cu 100 de locuri, teren de sport şi bar.

În primăvara anului trecut se cerea 9.000.000 de euro pentru achiziţie, ca acum la mai bine de un an să se ceară doar 7.000.000 de euro. Şi în acest caz altul ar fi motivul vânzării, nu neprofitabilitatea.

„Persoana care vinde este învarstă şi nu mai poate să se ocupe de administrarea complexului, oferta e bună, nu doar ca preţ, ci şi ca potenţial”, explică Cristian Băgăcian, administrator Aresco Imobiliare, agenţia care se ocupă de intermedierea tranzacţiei.

Doar 17,6% grad de ocupare a hotelurilor clujene în 2011

Judeţul a „reuşit” să se claseze pe ultimele poziţii în ţară, într-un top realizat de econtext.ro în funcţie de gradul de utilizarea a unităţilor de cazare. Acesta a fost de doar 17,6 la sută, sub media naţională, tot una ruşinoasă, de 30%.
Surpinzător, Covasna ocupă locul întâi în clasament cu 41,1%, lăsând în urmă judeţe mult mai ofertante din punct de vedere turistic, cum este Constanţa, poziţia 27, sau Braşov, care e pe locul 25.

La sfârşitul topului se află Maramureş, cu 13,4% şi Teleorman unde, doar 12,4% din locurile de cazare au fost ocupate în 2011.


Şi puţin, şi în scădere

Potrivit ultimelor date furnizate de Direcţia Regională de Statistică (DRS) Cluj, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna februarie 2012 a fost de 11,7% cu 3,8% mai mic faţă de luna februarie 2011.

Astfel, în primele două luni ale anului, unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat, au oferit turiştilor  3843 camere cu 8540 locuri, în care au fost cazaţi doar 32908 turişti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter