Economie

Nivelul redevențelor pentru resurse minerale, din nou în discuția guvernului

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/31/05-redevente.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu a reintrodus în circuitul de avizare o ordonanţă de urgenţă privind majorarea redevenţelor unor resurse minerale. În urmă cu trei luni, Cabinetul Emil Boc adoptase actul normativ, însă nu l-a trimis la Monitorul Oficial, spre publicare, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.</p>

„Din motive administrative, Guvernul precedent nu a transmis actul normativ la Monitorul Oficial, iar acum noul Cabinet l-a reintrodus în circuitul de avizare, pentru a fi analizat într-o viitoare şedinţă de guvern”, a declarat Dan Suciu. El a arătat că, astfel, ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvernul Emil Boc, pentru majorarea unor redevenţe, nu a intrat în vigoare.

Potrivit unor surse oficiale, în toată această perioadă în care nu intră în vigoare ordonanţa de urgenţă, statul nu încasează suplimentul de redevenţă în special la apele minerale, unde resursele au fost cedate către investitori privaţi.

Dacă, însă, intra în vigoare ordonanţa de urgenţă în cauză, companii cu capital majoritar sau integral de stat care activează în domeniul extracţiei metalelor ar fi fost afectate sub aspectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2012.

Pe 27 decembrie 2011, Guvernul Emil Boc a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru majorarea redevenţelor la exploatarea minereurilor de aur şi alte resurse minerale, începând cu anul 2012. Potrivit Guvernului, redevenţa pentru minereuri de metale nobile se dubla, de la 4% la 8%.

Redevenţa pentru operaţiunile petroliere de transport şi tranzit al petrolului prin sistemele naţionale de transport creştea de la 10% la 15%, cea pentru operaţiunile de înmagazinare subterană a gazelor naturale se majora de la 3% la 5%, iar redevenţa pentru cărbuni şi minereuri feroase şi neferoase creştea de la 4% la 6% din valoarea producţiei miniere. De asemenea, redevenţa pentru substanţe nemetalifere se majora la 0,8%, redevenţa pentru ape minerale creştea de la 4 euro pe 1.000 de litri la 6 euro pe 1.000 de litri.

Prin creşterea redevenţelor, Guvernul estima atunci o majorare a veniturilor la bugetul de stat cu 282 de milioane de lei. În anul 2010, veniturile estimate din redevenţe se ridicau la 1,194 de miliarde de lei. Ordonanţa de urgenţă fusese iniţiată de Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter