Economie

„Revoluţia economică” a gazului de şist. Cum se va poziţiona România?

<p /><img src="documente/stories/2012/03_martie/31/05-shale_gas_drilling_tower_1_crop.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Compania americană Chevron ar dori să înceapă în acest an forajul de gaze neconvenţionale în România.

În timp ce presa americană consemnează mândră influenţele benefice ale exploatării zăcămintelor de gaz non-convenţional pentru economia şi puterea politică a S.U.A., în România subiectul iscă discuţii din ce în ce mai aprinse.

Ascensiunea exploatării gazelor de şist, resursă pe care pare a o deţine şi România, „se conturează a fi cea mai mare schimbare a ultimelor secole în industria energetică”, potrivit editorialistului Washington Post, Fareed Zakaria.

În articolul de opinie intitulat „Gazul de şist, alimentând o revoluţie economică”, apărut în ediţia de joi a cotidianului de peste Ocean, economistul oferă o posibilă explicaţie a imunităţii Americii la schimbările de pe piaţa petrolului şi prezintă, totodată, efectele pe care le va avea creşterea exploatării acestor resurse asupra pieţelor mondiale.

„Era greu de crezut că o creştere cu 47% a preţului petrolului din noiembrie 2010 până acum nu va cauza o încetinire puternică a economiei S.U.A. Un motiv pentru asta ar putea fi ascensiunea gazelor de şist[…]. Statele Unite au asigurate, la rata actuală a consumului, rezerve de gaz natural pentru cel puţin 75 de ani. Ba mai mult, S.U.A. au devenit producătorarele celui mai ieftin gaz din lume, acest aspect schimbând deja viitorul industriei prelucrătoare. Companii ca Dow Chemical şi Westlake Chemical au realizat că energia ieftină poate compensa costul redus al forţei de muncă din Asia, făcând ca păstrarea şi construcţia unităţilor de producţie pe teritoriul S.U.A. să fie mai eficientă”, scrie Zakaria.

„Intrarea într-o eră a gazului natural va avea consecinţe geopolitice. Până acum, petrolul a fost tranzacţionat pe o piaţă mondială, dar tranzacţionarea gazului natural s-a făcut local. Deoarece este dificil să transporţi gaz, ţările cu resurse abundente şi o bună reţea de conducte stabilesc preţul. Rusia reuşeşte, astfel, să ceară de la vecini, precum Ucraina şi alte state din Europa, 17 dolari pe mia de metri cubi. Pe de altă parte, Statele Unite reuşeşte să producă gaz natural la un cost de 2,5 dolari la mia de metri cubi şi are cea mai eficientă şi ieftină tehnologie de lichefiere. Gazul natural lichefiat va crea o singură piaţă mondială, iar atunci când vor expira contractele dintre Rusia şi Europa, Moscova se va confrunta cu o scădere dramatică a veniturilor. Practic, se va înregistra o schimbare de la o lume în care câteva ţări – Rusia, Iran, Qatar şi Arabia Saudită – controlează preţul şi aprovizionarea cu gaz natural, înspre o lume în care sursa de energie va fi mult mai dispersată. (Până acum, Iran-ul nu are acces la niciuna dintre tehnologiile necasare pentru a-şi valorifica resursele.)”, afirmă editorialistul Washington Post.

Americanii au pus deja mâna pe resursele româneşti

Guvernul a aprobat săptămâna trecută acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, avizul fiind emis după întâlnirea premierului Ungureanu cu grupul american, potrivit Mediafax.

Acordurile petroliere au fost aprobate de Executiv, prin hotărâre, după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit cu oficialii Chevron la sediul Guvernului. Surse oficiale au declarat atunci agenţiei Mediafax că oficialii Chevron au dorit să se asigure că pot începe în acest an forajul de gaze neconvenţionale în România, în contextul în care Bulgaria a anulat recent o licenţă a companiei americane, ca urmare a protestelor ecologiştilor care susţin că tehnologiile de extracţie a gazului sunt extrem de poluante. Şi la Cluj-Napoca s-au înregistrat proteste acum două săptămâni, reduse însă ca amploare. Aproape 30 de persoane au ieşit atunci în Piaţa Unirii ca să protesteze faţă de exploatarea gazelor de şist din România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter