Economie

Mai puţine firme clujene falimentare în 2011

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/02/01 magazin inchis gratii lacat rp.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Numărul afacerilor pe care s-a pus lacătul a scăzut cu 30% într-un singur an.</p>

Cu 700 de cazuri de faliment, județul Cluj a înregistrat o scădere de aproape 200 de intrări în insolveță faţă de 2010, trecând, în clasamentul naţional, pe poziţia a 10-a faţă de locul 5 ocupat anterior, potrivit unui studiu realizat de Coface.

Printre judeţele care au înregistrat o creştere masivă a insolvenţelor se numără şi vecini de-ai noştri, în Bistriţa-Năsăud şi Sălaj înregistrându-se o dublare a falimentelor. Într-o situaţie şi mai puţin fericită se află judeţul Giurgiu, unde a avut loc o triplare a numărului de insolvenţe pe sold, de la 203 în 2010 la 754 în 2011.

Domenii cu ghinion

Este interesant de remarcat faptul că doar trei sectoare de activitate acaparează peste 50% din numărul de falimente, potrivit rezultatelor studiului. Astfel, comerţul cu amănuntul însumează peste 19%, comerţul cu ridicata şi distribuţie încă 19%, iar construcţiile peste 15%.

Similar anilor precedenţi, 2011 nu aduce surprize majore în ceea ce priveşte primele 10 sectoare, acestea înregistrând cel mai mare număr de firme aflate în insolvenţă. Aceste sectoare ramân neschimbate ca poziţie, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul topului, dar cu variaţii de una - maxim două poziţii.
Comerţul cu amănuntul revine pe prima poziţie, confirmându-se astfel persistenţa dificultăţilor de ordin financiar cu care se confruntă firmele din acest sector, din cauza orientării într-o uşoară scădere a pieţei de consum către hypermarketuri şi retaileri.

Construcţiile întregesc topul primelor 3 sectoare, ocupând poziţia a treia în clasament, pe fondul creşterii constante a numărului de insolvenţe.
Cei mai importanţi factori care au afectat sectorul construcţiilor, potrivit studiului, în 2011 sunt: cererea redusă din partea populaţiei care se confruntă cu o creştere a datoriilor în raport cu veniturile şi cu sprijinul fragil de finanţare din partea sectorului bancar.

Numai trei sunt norocoase

La polul opus, singurele excepţii, sunt sectoarele în care numărul falimentelor a scăzut în 2011 comparativ cu 2010, și anume: Fabricarea lemnului şi a produselor din lemn, Fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi de încălţăminte şi Industria metalurgică, pe fondul creşterii exporturilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter