Economie

Cartelul benzinarilor. De ce se scumpesc carburantii

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/27/benzinari.jpg" border="0" align="right" />Faţă de acum trei ani, plătim dublu litrul de carburanți, în timp ce în Uniunea Eruopeană prețul a crescut cu doar 50%.</p>

Un drum cu maşina îi costă pe români dublu faţă de 2009, în timp ce salariile s-au majorat, de atunci, în medie cu doar 20%. Ritmul de creştere al preţului la combustibili este mult superior celui din restul ţărilor UE. Astfel, preţul benzinei a crescut „pe plaiurile mioritice” cu 93%, în timp ce în UE s-a majorat cu 49%. Diferenţele în evoluţia preţurilor sunt şi mai mari faţă de medie, în cazul unor state europene. În Germania, spre exemplu, preţurile au crescut cu 24,8%.

Creşterea accelerată se menţine în continuare, dovadă stând faptul că la noi în ţară preţul benzinei a crescut cu 4,2% de la începutul anului până în prezent, în timp ce în UE preţul mediu a scăzut cu 4,7%. În acelaşi timp, preţul motorinei a crescut la noi cu 4,2%, în timp ce preţul mediu european a crescut cu 4%.
Explicaţia fenomenului, o dă Andreea Paul Vass, cea care a refuzat postul de ministru al economiei în noul cabinet, „concurenţa europeană e mai ascutită decât la noi, în consecinţă, nu preia atât de repede tendinţa cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere”, relevă analiza realizată de economistă.

Topuri la extremă


În ciuda ritmului galopanat al majorărilor, avem al doilea cel mai mic preţ al benzinei, cu 10% mai mic în România decât media celorlalte ţări din uniune, şi al patrulea cel mai mic preţ al motorinei din UE. Diferenţele în minus de câteva zeci de eurocenţi pe care le plătim în comparaţie cu unele dintre statele membre se compensează cu vârf şi îndesat când vine vorba de salarii, unde vorbim de mii de euro. Astfel, salariul mediu de la noi din ţară era de 347 de euro anul trecut, în comparaţie cu Germania, spre exemplu, unde un angajat primea în 2011, în medie, 3.661 euro. Chiar dacă câştigă cu peste 3.000 de euro în plus faţă de noi, în ceea ce priveşte litrul de benzină, nemţii plătesc mai mult cu doar 34 de eurocenţi.

Resursele naţionale nu influenţează semnificativ preţul


Cu toate că România, produce prin intermediul Petrom aproape jumătate din necesarul de petrol, pare a nu avea niciun avantaj, cel puţin la nivelul preţului pe care îl plăteşte consumatorul, în comparaţie cu ţări sărăce în resurse care sunt obligate la importuri majore aşa cum este cazul Bulgariei, Ungariei, Poloniei sau al altor ţări membre ale UE.

Resursele sunt totuşi limitate, astfel că România mai are rezerve sigure de petrol, care să poată fi exploatate cu tehnologia actuală, pentru doar 15 ani, potrivit Green Report.

Producţia de petrol a ţării noastre a scăzut de la şase milioane de tone la patru milioane, iar consumul s-a dublat.

Evoluţia preţul petrolului ameninţă economia globală


Statele producătoare de petrol din cadrul G20 au dat asigurări, la summit-ul din acest weekend de la Mexico City, că vor lua măsuri pentru a feri economia mondială de efectele creşterii preţurilor ţiţeiului, a declarat un oficial italian.

„Evoluţia preţurilor petrolului este unul dintre potenţialele riscuri care ameninţă economia globală, însă statele G20 sunt conştiente de această problemă. Ţările producătoare de petrol cunosc acest potenţial risc şi au arătat că vor acţiona pentru a preveni materializarea lui”, a spus Vittorio Grilli, adjunctul ministrului italian al Economiei, citat de Mediafax.

Preţul petrolului Brent a depăşit vineri pragul de 125 dolari pe baril, urcând la maximul ultimelor 10 luni, din cauza temerilor privind tensiunile din Iran.

 

abonare newsletter