Economie

Câţi bani câştigă salariaţii regiilor autonome clujene?

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/12_ziua/centrala-termica.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Peste 2500 de clujeni lucrează în cadrul regiilor aflate în subordinea Primăriei Cluj-Napoca şi a Consiliului Judeţean Cluj.</p>

O dovadă că e avantajos să lucrezi în cadrul organizaţiilor cu capital de stat e faptul că majoritatea regiilor clujene oferă salarii mai mari decât salariul mediu brut naţional.

Astfel, o medie a salariilor brute pe cele şase regii aflate în subordinea Primăriei Cluj-Napoca şi a Consiliului Judeţean Cluj indică un venit pe angajat de 2.343 de lei, faţă de cei 2.022 lei obţinuţi în medie la nivel naţional.

Care dintre regii plăteşte mai bine?

Pe primul loc în topul salariilor se situează Regia Autonomă de Termoficare Cluj (RAT), aflată în subordinea Primăriei. Cei 140 de angajaţi ai regiei primesc în medie 2.970 de lei pe lună brut şi au o productivitate a muncii de 596.000 de lei pe an.

Pe locul doi, la o diferenţă de aproape 200 de lei, se află Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP), aflată tot în subordinea Primăriei, care oferă celor 83 de angajaţi în medie 2.808 lei pe lună, brut. Eficienţa per salariat este în acest caz mai mare decât la RAT şi în creştere. Dacă în 2010 o persoană aducea venituri de 666.000 de lei pe an, pentru 2012 se estimează că cifra de afaceri împărţită la numărul de angajaţi se va tripla ajungând la 1.746.000 de lei.

Pe următoarele poziţii se situează Regia Autonomă Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca cu salarii brute de 2.540 lei şi Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC), cu un salariu brut mediu de 2.402 lei.

Zgârcitele clasamentului sunt Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) care îşi remunerează angajaţii cu 1.898 de lei brut pe lună şi Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene (RADJ) Cluj, cu 1.549 de lei brut.

Dacă la celelalte cinci regii salariile fie au crescut simbolic, fie s-au menţinut la acelaşi nivel faţă de anii anteriori, în cazul RATUC câştigul mediu brut pe salariat a scăzut uşor anul acesta comparativ cu 2011, cu 29,97 de lei/lună, atât din cauza creşterii numărului de angajaţi cu patru, cât şi a scăderii fondului de salarii cu 0,97% de lei, potrivit raportului predat de regie Primăriei Cluj-Napoca.

Cum se explică diferenţa dintre salarii?

Diferenţa de aproape 1.000 de lei dintre ocupantele primelor două poziţii şi ultima clasată este dată de natura muncii prestate de angajaţi.

„Aproape toţi angajaţii regiei au studii superioare, ocupând funcţii de proiectanţi sau inspectori. În ultimii ani, salariile au stagnat din cauza bugetelor restrânse, însă nu ne-am confruntat cu probleme de personal datorită crizei imobiliare care a îngheţat piaţa forţei de muncă pe acest segment, dar dacă situaţia se va redresa s-ar putea să ne plece din oameni”, a explicat Mircea Avram, director RAADPP Cluj, pentru monitorulcj.ro.

„Fiind o firmă sezonieră, salariul brut creşte vara când se fac ore suplimentare de către muncitori, iar iarna aceştia primesc salariul de încadrare plus bonuri. Ne luptăm să câştigăm în fiecare an lucrările de dezăpezire pentru a nu trimite angajaţii în şomaj. Nu au mai fost negocieri de salarii din 2008 pentru că nu au fost fonduri, singurele majorări s-au făcut în urma creşterii salariului minim pe economie. Am avut la început de an negocieri cu sindicatele şi s-a înţeles situaţia”, a explicat la rândul său Eugen Cadar, directorul RADJ Cluj.

O comparaţie cu restul pieţei


Domeniile care înregistrează cele mai mari salarii medii brute, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), sunt intermedierile financiare şi asigurările. Astfel, în comparaţie cu salariul unui consultant financiar care avea în decembrie 2011, în medie, un salariu brut de 5.589 de lei, angajaţii regiilor clujene sunt prost plătiţi.

La polul opus se situează salariilor celor care lucrează în hoteluri şi restaurante, care primesc aproape jumătatea sumei angajaţilor regiilor autonome. Dacă în 2010 aceştia primeau 1.152 de lei, pe parcursul lui 2011 câştigurile salariale au crescut cu 108 lei, ajungând la 1.260 de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter