Economie

Frigul „a îngheţat” transporturile firmelor clujene

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/05_ziua/drum.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Dacă produsele perisabile nu au mai fost livrate pentru a evita riscul de îngheţ, în cazul celorlalte bunuri întârzierile au ajuns până la o săptămână.</p>

Ninsorile abundente „condimentate” cu temperaturi sub 15 grade Celsius au creat o serie de probleme prentru firmele de transport, dar şi pentru destinatarii mărfurilor.

„Nu am putut să ne onorăm comenzile timp de patru zile”, declară Florea Daniel, administratorul furnizorului de echipamente industriale Diodor Import-Export.
„Am rămas cu camioanele înzăpezite. De duminică avem o maşină blocată în Slobozia, iar alta în zona Buzău care nu reuşeste să ajungă la punctul de descărcare”, adaugă directorul companiei de servicii de transport Mavirom.

Suspendarea unor curse sau regândirea traseului au fost câteva dintre „soluţiile de criză” la care au apelat societăţile comerciale. „În principiu, ne-am adaptat la situaţie, nu am trimis maşini în zonele cu trafic blocat şi nu am încărcat marfă care s-ar fi deteriorat dacă ar fi fost supusă îngheţului”, explică Sanda Fărcaş, administratorul unei firme de transport mărfuri Cluj-Napoca.

Pierderi de milioane de euro pe zi

Suspendarea curselor, întârzierea livrărilor, creşterea costurilor cu benzina, diurna şoferilor sau deteriorarea mărfii din cauza temperaturii cu minus sunt toate elemente care se reflectă prin creşterea cheltuielilor companiilor implicate în comerţ.

„Încă nu am făcut o evaluare a sumelor pe care a trebuit să le suportăm în plus din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, cert este, însă, că ele sunt consistente”, spune Sanda Fărcaş.

Cifrele se ridică la sute de milioane de euro pe plan naţional, fiecare zi de întârziere costând aproximativ 100 de milioane de euro la nivelul întregii activităţi de import-export potrivit secretarului general al Asociaţiei Naţionale a Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu.

„Vremea rea nu permite onorarea comenzilor noastre de export, trei sferturi din relaţiile noastre comerciale fiind în Europa. Înregistrăm întârzieri atât pe transporturile rutiere, cât şi la cele navale şi feroviare. Fiind vorba de caz de forţă majoră, nu vom suporta penalizări, dar problema este crearea stocurilor la producător, îngreunarea reluării producţiei după această perioadă. Dacă luăm în calcul atât activitatea de export cât şi cea de export, putem spune că orice zi de întârziere îi costă pe agenţii economici aproximativ 100 de milioane de euro”, a declarat Mihai Ionescu, pentru Agerpres.

Cod galben de ger pentru 8-12 februarie

Problemele întâmpinate de transportatori par a fi departe de a se fi încheiat. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteorologică de cod galben de ger persistent, valabilă pentru intervalul 8 februarie ora 20:00 –12 februarie ora 10.

Potrivit avertizării, în intervalul amintit, în toate regiunile vremea va fi geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, astfel încât temperaturile minime se vor încadra pe arii extinse în general între -25 grade Celsius şi -15 grade, iar cele maxime diurne vor rămâne negative.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter