Economie

Plecarea lui Rekkers de la BT a crescut valoarea acţiunilor

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/04_ziua/rekkers.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Demisia lui Robert Rekkers (foto) din funcţia de director general al Băncii Transilvania (BT) şi din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie de acum două săptămâni pare să fi influenţat favorabil cotaţia titlurilor pe bursă.</p>

 

Astfel, după uşoara scădere înregistrată în ziua publicării demisiei pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), titlurile au intrat pe o linie ascendentă, apreciindu-se, de atunci până acum cu 0,15 lei/acţiune, de 0,89 lei la 1,03 lei în şedinţa de vineri.

Trebuie precizat că, de la începutul anului, cotaţia de la sfârşitul săptămânii trecute este cea mai ridicată, până la momentul demisiei valoarea titlurilor oscilând între 0,87 lei/acţiune şi 0,91 lei/acţiune.

În 2011, acţiunile BT s-au apreciat din ianuarie, de la 1 leu, până la începutul lunii mai, când s-a atins pragul de 1,30 lei, în a doua jumătate a anului intrând pe un trend descendent, până la preţul de 0,87 lei/acţiune.

Creşterea preţului titlurilor a fost alimentat şi de raportarea unor rezultate cu 35% mai mari decât în 2010. Profitul net a ajuns astfel, la 131,87 milioane lei. În ceea ce priveşte profitul brut, acesta a crescut cu 38%, fiind de 185,77 milioane lei, faţă de 135,02 milioane lei.

Printre factorii care au influenţat aceste rezultate se numără reducerea cheltuielilor nete cu provizioanele, veniturile obţinute din dobânzi, continuarea creşterii creditării şi scăderea costurilor.

De la 1 februarie, conducerea băncii transilvănene a fost preluată de Peter Franklin, membru CA din 2010. El are o experienţă de 37 de ani în domeniul financiar bancar, în companii de prestigiu cum ar fi General Electric, HSBC, The Chase Manhattan Bank, lucrând atât în Asia, cât şi în Europa. Este absolvent al Oxford University.



abonare newsletter