Economie

Surpriză în topul datornicilor clujeni

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/04_ziua/mihai-costin.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Într-un singur an, o companie clujeană a reuşit să adune câteva milioane de lei datorii la stat.</p>

Producătorul de mobilă Samus Mex Dej din grupul Mobexpert reprezintă surpriza neplăcută a topului companiilor clujene care cuprinde cele mai mari datorii la stat în 2011. Samus a trecut pe primul loc în clasament, cu 9.200.000 de lei, din care peste 5 milioane sunt restanţe la bugetul asigurărilor sociale şi 1 milion la asigurările de sănătate, după ce în 2010 nu figura în lista primilor 30 de datornici de la nivelul judeţului

Dejenii de la Samus Mex au devansat ocupantele obişnuite ale primelor poziţii „din topul ruşinii”, respectiv Argos S.A., care se situează acum pe locul 2, urmată de Agroflip S.A. Bonţida.

Atât datoriile producătorului clujean de lenjerie intimă şi costume de baie, cât şi cele ale fermei de creştere a porcilor s-au majorat faţă de 2010 cu aproximativ 500.000 de lei, ajungând la 8.400.000 în cazul Argos şi la 6.200.000 în cazul Agroflip.

Cum au ajuns dejenii fruntaşii listei marilor datornici?

Directorul financiar Samus pune nefericita întâmplare pe seama crizei, dar şi a unei situaţii particulare nefavorabile firmei, care a dus la pierderea celui mai impotant client. „Am ajuns în această situaţie din cauza faptului că în 2010 am pierdut principalul client al firmei, care asigura peste 50% dintre comenzi. Am făcut atunci peste 300 de concedieri, rămânând cu jumătate din personal. Abia acum am început să ne redresăm din punct de vedere al comenzilor şi chiar să reangajăm. Din păcate, restanţele cumulează penalităţi, peste 30% din suma pe care o datorăm statului fiind astfel cumulată. Am beneficiat şi de o eşalonare a datoriilor pe care am pierdut-o din cauza faptului că luna aceasta nu am reuşit să ne păstrăm angajamentele”, explică Alexandru Cîrdan, director financiar Samus Mex.

Conform ultimelor date oficiale disponibile compania a înregistrat în semestrul trei al anului trecut pierderi de peste 6 milioane lei.

Situaţia nu a fost roz nici înainte de încetarea contractului care asigura aproximativ 50% din venituri. Astfel, la sfârşitul lui 2009 firma avea o cifră de afaceri de 22,4 mil. lei şi o pierdere de 8 milioane de lei. În 2010, CA a scăzut cu 3 milioane, rezultatul net negativ diminuându-se, de asemenea, cu 2 milioane de lei.

Samus Mex face parte dintre companiile de stat care au fost privatizate în anul 1990, iar din 1996 este controlată de Dan Sucu, prin intermediul companiei Mobexpert.

Cine se mai află pe listă?

Pe poziţia a 4-a se situează Staţiunea de Cercetare Pomicolă Cluj-Napoca, o altă clientă fidelă a topului ANAF. Potrivit directoarei Eugenia Hârşan, ar exista interese de preluare a activelor staţiunii, din această cauză nereuşindu-se redresarea financiară. „Cred că sunt interese ca statiunea să se închidă pentru preluarea terenului. Ar fi trebuit să beneficiem la sfârşitul anului trecut de nişte facilităţi de la stat, dar, pentru că demersul trebuia iniţiat de Ministerul Învăţământului nu am putut să le accesăm”, spune directoarea staţiunii.

Clasamentul defalcat pe bugete conţine câteva schimbări ale ordinii obţinute prin cumularea restanţele. Astfel, cea mai mare datornică la bugetul de stat este compania RAL Construct S.R.L., cu 5.700.000 de lei, urmată de Ategospeed Trans S.R.L. cu aproape 5 milioane de lei şi de Unix Auto S.R.L. cu 4 milioane 800 de mii de lei, în timp ce la Bugetul asigurărilor pentru şomaj „câştigătoare” este Agroflip S.A., cu peste 500.000 de lei.

Datornici mai puţini, datorii mai mari

Pe lista restanţierilor la stat pe 2011 se află peste 11.000 de societăţi comerciale din judeţul Cluj, care cumulează datorii de aproape 400.000.000 de lei, faţă de 2010, când erau peste 13.000 de societăţi cu datorii totale de 320.000.000 de lei.

Scăderea numărului companiilor restante la stat se datorează în mare parte celor două măsuri implementate de Guvern anul trecut. „2011 a fost încă un an de criză pentru operatorii economici, astfel că s-au luat o serie de măsuri care să sprijine încasările, cum au fost cele de scutire de penalităţi şi de eşalonare plăţilor. Astfel, sunt aproximativ 300 de contribuabili clujeni care şi-au eşalonat plăţile, cu scadenţe şi în 2012”, explică Mihai Costin (foto), director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice DGFP Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter