Economie

Chiriile cresc în 2023! Piața imobiliară, afectată de plafonarea prețurilor la energie și majorarea impozitului pe venit

Parlamentul a aprobat, miercuri, ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie. Noile prevederi au un impact direct asupra întregului sector de chirii. Astfel, chiriașii care nu pot face dovada unui contract, nu vor beneficia de plafonarea prețurilor la energie. În schimb, prin obligativitatea încheierii unui act de închiriere, aceștia vor suporta un cost final majorat al chiriei.

Chirii mai scumpe în Cluj din 2023/FOTO: depositphotos.com Chirii mai scumpe în Cluj din 2023/FOTO: depositphotos.com

 

 


Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de cameră decizională, noile modificări la ordonanța din energie care stabilește prețurile plafonate pe care le vor plăti populația și firmele de la 1 ianuarie 2023. Pentru ca noile prețuri să intre în vigoare, legea trebuie doar promulgată de către Președinte.

Chirii mai scumpe în Cluj din 2023

Chiriile din Cluj se vor scumpi și mai mult în 2023 din cauza obligației proprietarilor ca din noul an să-și depună contractele de închiriere pentru apartamentele închiriate la fisc, în condițiile unui impozit pe venituri majorat cu 67%. În plus, ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie îi obligă, de asemenea, pe proprietari să încheie contracte de închiriere pentru a putea beneficia de prețul plafonat la energie și gaze naturale, aspect ce va duce inevitabil la costuri mai mari pe piața chiriilor, context în care într-un oraș precum Clujul, chiriile se vor scumpi și mai mult.  


Una dintre cele mai importante modificări pentru clienții casnici prevede plafonarea prețulului la energie pentru un singur loc de consum, pe baza unei declarații pe proprie răspundere la furnizor.

„În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, prevede textul adoptat.


Astfel, prețul plafonat de 0,68 sau 0,8 lei / kWh va fi aplicat doar pentru un singur loc de consum. Ceea ce înseamnă că un proprietar ce deține mai multe imobile va beneficia de plafonare pentru o singură locuință/adresă. 

Dacă proprietarii care dețin mai multe imobile nu vor încheia un contract de închiriere cu chiriașii, aceștia din urmă nu vor beneficia de prețul plafonat de 0,68 sau 0,8 lei / kWh.


În acest sens, chiriașii care nu pot face dovada unui act de închiriere înregistrat la ANAF vor plăti 1,3 lei / kWh.

Iar proprietarii de imobile ar putea transfera costurile majorate la energie pentru locuințele închiriate într-un preț crescut al chiriei. 


De asemenea, de la 1 Ianuarie 2023, proprietarii vor fi obligați să depună contractul de închiriere la ANAF, iar impozitul pe venituri se majorează cu aproape 70%.

Majorarea impozitului pe venituri cu 67%, presupune faptul că pentru un apartament închiriat cu 300 €/an, suma datorată fiscului de proprietar ar putea crește cu până la 700 de lei. 

În condițiile în care în Cluj circa 20% din locuințe sunt închiriate, noua reglementare fiscală, care va intra în vigoare din 2023, ar putea înregistra un efect substanțial în prețul final al chiriilor.

În plus, noile prevederi care îi obligă pe proprietari, practic, să încheie contracte de închiriere pentru a beneficia de prețul plafonat al energiei va duce inevitabil la costuri mai mari pe piața chiriilor, context în care într-un oraș precum Clujul, chiriile se vor scumpi și mai mult.  

sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ce prețuri plafonate la energie vor plăti populația și firmele de la 1 ianuarie 2023

Schimbare majoră pe piața imobiliară: Din 2023, proprietarii vor fi obligați să depună contractul de închiriere la ANAF, iar impozitul pe venituri se majorează cu aproape 70%

Chiriile din Cluj, într-o continuă CREȘTERE. Bună Ziua și zona Centrală, în topul zonelor cu cele mai scumpe chirii

Ultimele Stiri
abonare newsletter