Economie

300 de lei pe lună, de la stat, pentru angajatorii care iau ucenici

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/11_ziua/muncitori.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />AJOFM Cluj derulează o campanie de informare în ceea ce priveşte noua Lege a uceniciei. Vezi ce avantaje au atât angajaţii, cât şi angajatorii.</p>

Tinerii pot obţine locuri de muncă pentru o perioadă cuprinsă între unul şi trei ani prin contractul de ucenicie, perioada de probă la care pot fi supuşi neputând fi mai mare de 30 de zile.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj derulează în această perioadă o campanie de informare a agenţilor economici în ceea ce priveşte noua Lege a Uceniciei. La începutul lunii decembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat Hotărârea 1212 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, norme aprobate prin HG 234/2006.

Specializări pentru tinerii între 16 şi 25 de ani

Prin noile reglementări, Ministerul Muncii şi-a propus să îi ajute, prin obţinerea unei calificări, pe tinerii cu vârsta între 16 şi 25 de ani, nevoiţi să se adapteze unui context economic din ce în ce mai dificil.

„Ucenicia la locul de muncă este soluţia pentru adaptarea formării profesionale la nevoile reale ale angajatorilor cu scopul ca aceasta să corespundă mai îndeaproape necesităţilor de pe piaţa forţei de muncă. Prin contractul de ucenicie, tinerii pot obţine un loc de muncă cu o durată între un an şi trei ani. Perioada de probă la care poate fi supus ucenicul nu poate fi mai mare de 30 de zile”, a explicat Daniel Don, director executiv al AJOFM Cluj. „Practic, un agent economic poate angaja orice persoană doreşte, pe orice post doreşte şi îi asigură instruirea în domeniul respectiv sub supravegherea unui mentor pe care îl numim noi. E o modalitate prin care tinerii îşi găsesc mai uşor de lucru”, a mai precizat Don.

Pregătire practică


Actul normativ prevede că angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică şi practică, sau numai pregătire practică, iar la finalul colaborării acesta este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale, unde primeşte un atestat.

Salariul de bază lunar stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncă este cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, la un program normal de lucru de maximum opt ore pe zi, în regim de maximum cinci zile pe săptămână.

De asemenea, legea prevede posibilitatea ca la încheierea contractului de ucenicie părţile să convină ca, la încetarea acestuia, activitatea să poată continua, prin încheierea unui contract individual de muncă.

Principalul avantaj pentru angajator este faptul că primeşte lunar o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă prevăzut de Legea nr. 76/2002 (în prezent este în cuantum de 500 de lei). Prin urmare, angajatorul va primi 300 de lei lunar, pe durata contractului.



 

Ultimele Stiri
abonare newsletter