Economie

Modificări la impozitul pe venit şi contribuţii valabile de anul acesta

<p>Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente şi realizează venituri pentru care plătesc impozit la norma de venit, sunt obligate începând cu anul 2012 să conducă evidenţa contabilă în partidă simplă în registrul-jurnal de încasări şi plăţi, numai pentru partea de încasări.</p>

Contribuabilii impuşi la norma de venit, care depăşesc cifra de afaceri de 100.000 de euro, au obligaţia să treacă la determinarea venitului impozabil în sistem real, începând de anul următor.

O altă modificare constă în faptul că impozitul reţinut la sursă, de 16%, din valorificarea bunurilor mobile sub forma deşeurilor, din patrimoniul afacerii, reprezintă plata anticipată în contul impozitului anual datorat de contribuabilii care desfăşoară activităţi independente.

Totodată, începând cu anul 2012, persoanele fizice care obţin venituri din închirierea camerelor în scop turistic, vor declara veniturile la organul fiscal, şi în baza declaraţiei estimative D220 vor fi impuşi la norma de venit sau venit real, în funcţie de opţiune. Persoanele fizice care închiriază mai mult de cinci camere sunt obligate să conducă evidenţa contabiă în partidă simplă potrivit regulilor aplicate persoanelor fizice care obţin venituri din activităţi independente. Plata impozitului se face în două rate: 50% până la data de 25 iulie şi 50% până la data de 25 noiembrie.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter