Economie

FMI recomandă o creştere modestă a salariilor şi pensiilor

<p>FMI consideră că îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012 va face bugetul mai constrângător, cu efecte negative asupra cererii interne şi creşterii economice.</p>

 

Austeritatea are o limită chiar şi pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI), astfel că în raportul elaborat de experţii fodului în urma celei de-a treia evaluări a acordului de supraveghere preventivă, care s-a derulat la sfârşitul anului trecut, se recomandă ca autorităţile să ia în considerare o creştere modestă a salariilor pentru angajaţii în sectorul public şi pensionari în cursul anului 2012, dacă condiţiile economice o permit.

Sugestia vine pe fondul deciziei autorităţilor de a ţinti un deficit de 1,9% din PIB pe cash, ceea ce face foarte probabilă atingerea ţintei de deficit de 3% potrivit metodologiei UE, Potrivit FMI, îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012 va face bugetul mai constrângător, cu efecte negative asupra cererii interne şi creşterii economice. În plus, dat fiind bugetul restrictiv, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare devine şi mai importantă.

Consumul inhibat şi de limitarea creditării

De asemenea, stafful FMI consideră că, în condiţiile în care peste 80% din sistemul bancar este controlat de băncile străine (inclusiv din ţările din zona euro afectate de criză), România este deosebit de vulnerabilă la creşterea incertitudinilor în sectorul bancar din Europa.

Deşi rezerve de capital şi lichiditate există în sistem, autorităţile ar trebui să-şi accelereze eforturile pentru a asigura stabilitatea în viitor. O monitorizare sporită a sectorului bancar ar trebui însoţită de planuri de rezervă pentru orice probleme bancare domestice precum şi pentru posibila contagiune din zona euro. Totodată, autorităţile trebuie să rămână atente la orice dificultăţi în rândul micilor bănci locale.

În condiţiile în care riscurile inflaţioniste sunt în continuare prezente, recenta decizie a BNR vizând reducere a dobânzii de referinţă cu 25 puncte de bază ar putea să fi fost prematură, susţine stafful FMI. Având în vedere incertitudinile actuale, stafful sfătuieşte BNR să nu adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare în lunile următoare, având în vedere posibilele ieşiri de capital şi presiunile asupra cursului de schimb. În ceea ce priveşte operaţiunile monetare, Banca centrală trebuie să fie pregătită să fie mai activă în furnizarea de lichiditate în sistemul bancar, în special pe piaţa interbancară.

De asemenea, dificultăţi majore în sistemul bancar din Europa ar necesita un răspuns ferm din partea BNR pentru a contracara implicaţiile pentru sistemul bancar domestic, cu posibil sprijin financiar din partea autorităţilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter