Economie

Măsuri în favoarea crescătorilor de ovine

<p>Deputatul european Rareș Niculescu a semnat o declarație parlamentară cu privire la identificarea electronică a ovinelor, solicitând Comisiei să acorde o derogare până în 2016 în ceea ce privește înregistrarea individuală a deplasărilor tuturor ovinelor.</p>

 

Potrivit declarației, din cauza tehnologiei defectuoase și a dificultăților de ordin practic, este adesea imposibil pentru mulți dintre deținători să obțină o acuratețe de 100% în ceea ce privește deplasările animalelor. De aceea, arată inițiatorii, se impune revizuirea regulamentului european cu scopul de a permite un anumit grad de toleranță, care să reflecte eventuala lipsă de fiabilitate a tehnologiei disponibile în prezent.

Unul dintre argumentele în favoarea acestui demers, arată deputatul Rareș Niculescu, este costul ridicat al identificării electronice a acestor specii, în contextul actual al crizei economice globale.

Menţionăm că Uniunea Europeană a instituit un sistem de identificare şi de înregistrare a animalelor din speciile ovină şi caprină. Avantajul acestui sistem este trasabilitatea. Sistemul permite, în special, identificarea individuală a fiecărui animal şi a exploataţiei în care acesta s-a născut. Regulamentul privind identificarea electronică a ovinelor a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2010 iar în luna iulie 2012 va intra în vigoare obligaţia de a monitoriza mişcările individuale, ceea ce ar permite o urmărire eficientă individuală pentru întregul şeptel.

Ultimele Stiri
abonare newsletter