Economie

Ministerul va lansa un „Big Brother” al turismului

<p>Unităţile de cazare vor fi obligate să se înscrie în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), prin care se va putea afla în orice moment cine şi unde este cazat, în caz contrar urmând să fie amendate cu o sumă de până la 20.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.</p>

 

Mai mult, proprietarii sau administratorii hotelurilor sau pensiunilor, precum şi personalul de la recepţie sunt obligaţi să informeze poliţia despre apariţia în unitatea turistică a persoanelor care au săvârşit infracţiuni şi care au fost date în urmărire, precum şi a altor persoane cunoscute ca traficanţi, turbulenţi, prostituate sau proxeneţi.

Noile prevederi au atât avantaje, cât şi dezavantaje, potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism pe Transilvania de Nord-Vest. „Din punct de vedere al evidenţei mişcărilor turistice, statistic vorbind, sistemul este oportun, însă mi se pare deplasată intenţia de a şti în orice moment cine şi unde se află, chiar dacă sunt şi alte «sisteme de urmărire», cum sunt cele prin semnal telefonic. Sunt mulţi care nu doresc să se ştie când, unde şi cu cine sunt, prin urmare consider că implementarea sistemului va afecta numărul de turişti, însă nu pot face încă o estimare a proporţiilor”, declară Martin Bikfalvi.

În ceea ce priveşte raportarea infractorilor preşedintele ANAT zona N-V spune că „este o chestiune de responsabilitate socială dacă ştii unde se află un urmărit general să raportezi, însă nu e normal să faci din asta o atribuţie a hotelierilor.”

Ţinta sistemului e reducerea evaziunii fiscale

„Prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET vor putea fi sancţionate de către instituţiile îndrituite, tentativele sau faptele de neînregistrare a activităţii de cazare, ca activitate economică, de către operatorii economici. De asemenea, persoanele care au săvârşit infracţiuni şi sunt urmărite naţional sau internaţional, sau cele cunoscute ca fiind traficanţi, proxeneţi, prostituate etc., care utilizează serviciile de cazare ale unei structuri de primire turistice, pot fi reperate, localizate mai uşor de către instituţiile abilitate, aplicaţia implementată prin acest act normativ permiţând acest lucru”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Sistemul va deveni funcţional în câteva luni


Operatorii economici sunt obligaţi ca în termen de 90 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a actului nromativ să înscrie unitatea de cazare în SIET, conform instrucţiunilor din manualul postat pe pagina de internet a MDRT.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat la începutul lunii că sistemul informatic de evidenţă a turiştilor la nivel naţional se află în teste şi va începe să funcţioneze din luna ianuarie.

„Este gata din luna decembrie, este în teste, şi urmează să îl anunţăm oficial şi să trecem la implementarea lui generalizată în luna ianuarie. Este acel sistem electronic de evidenţă a turiştilor despre care am vorbit la preluarea mandatului de ministru al Turismului”, a spus Udrea, citată de Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter