Economie

Tranzacțiile imobiliare au crescut la Cluj-Napoca, de la începutul anului. Peste 5.000 de apartamente și case au fost vândute

Peste 85.000 de case şi apartamente au fost vândute în România în primele şase luni din acest an. Cluj revine în topul tranzacțiilor imobiliare, depășind județul Brașov.

Cluj-Napoca revine în forță pe piața imobiliară/ Foto: monitorulcj.ro Cluj-Napoca revine în forță pe piața imobiliară/ Foto: monitorulcj.ro

 

Peste 85.000 de case şi apartamente au fost vândute în România în primele şase luni din acest an, în creştere cu 3,4% faţă de perioada similară din 2021, în timp ce numărul de locuinţe vândute în Bucureşti şi Ilfov a crescut anual cu 16,6%, relevă un raport întocmit de o companie de consultanţă imobiliară, pe baza statisticilor oficiale.


 

Cele mai multe tranzacţii cu locuinţe au fost încheiate în 2022 în Bucureşti şi împrejurimi, Timiş, Cluj, Braşov, Constanţa şi Iaşi, arată datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), folosite de de SVN România la întocmirea raportului.


Timişoara a devenit astfel a doua cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, după regiunea Bucureşti - Ilfov, depăşind Cluj-Napoca atât din punct de vedere al livrărilor de locuinţe şi al proiectelor rezidenţiale noi aflate în construcţie cât şi din punct de vedere al tranzacţiilor cu locuinţe.

„Aproape 5.300 de locuinţe noi au fost finalizate anul trecut în Timişoara şi în împrejurimi potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în timp ce în primul semestru din acest an au fost vândute aproape 5.800 de case şi apartamente în Timiş, procentul majoritar al tranzacţiilor fiind încheiate în oraş şi localităţile limitrofe”, se menţionează într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară.


Peste 4.000 de locuințe au fost finalitae în Cluj-Napoca în 2021

În Cluj-Napoca şi împrejurimi au fost finalizate puţin peste 4.100 de locuinţe anul trecut, datele biroului local al companiei indicând o potenţială nouă reducere de livrări în acest an, până la aproximativ 3.500 de locuinţe noi, un nivel de peste două ori mai redus faţă de vârful înregistrat în 2019, de peste 7.500 de locuinţe finalizate, fapt care a contribuit la plasarea Cluj-Napoca pe treapta întâi în rândul celor mai scumpe pieţe rezidenţiale din ţară.

Din punct de vedere al tranzacţiilor, aproximativ 5.170 de vânzări au fost încheiate în Cluj în primele şase luni din 2022, Braşovul situându-se pe următoarea poziţie, cu aproximativ 5.130 de tranzacţii.


„Piaţa rezidenţială a înregistrat rezultate bune în primele şase luni din acest an, cu creşteri de tranzacţii, care sunt raportate la 2021, cel mai bun an din istorie. Pe de o parte, este vorba de livrările de locuinţe noi, iar pe de altă parte vorbim de tranzacţii încheiate pe piaţa liberă, indiferent de anul de finalizare, cererea fiind una solvabilă, într-un context în care creşterile salariale se apropie de 13% la nivel naţional în ultimul an. Temerile privind evoluţiile macroeconomice şi geopolitice din următoarea perioadă precum şi reducerea gradului de accesibilitate a accesării unui credit ipotecar, ca urmare a creşterilor accelerate de dobânzi, reprezintă principalele dificultăţi întâlnite în acest moment”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN România.

Clasamentul celor mai mari pieţe rezidenţiale regionale din România, după Bucureşti-Ilfov, Timişoara şi Cluj-Napoca, este completat de Constanţa şi Braşov, ambele cu aproximativ 2.800 de livrări, Sibiu şi Iaşi fiind celelalte două regiuni în care se livrează anual peste 2.000 de noi apartamente şi case.


Oraşul reşedinţă de judeţ în care s-au finalizat cele mai puţine locuinţe noi în 2021 a fost Reşiţa, cu cinci finalizări potrivit datelor INS, urmat de Miercurea Ciuc, Giurgiu, Slobozia şi Alexandria, fiecare cu mai puţin de 50 de locuinţe finalizate.

Raportul arată că peste 27.000 de noi locuinţe se aflau la începutul acestui an în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi, acesta fiind cel mai mare volum din istoria recentă. Numărul caselor şi apartamentelor finalizate în Bucureşti şi Ilfov în primul trimestru din 2022 a crescut cu 43% faţă de perioada similară din 2021.

 

CITEȘTE ȘI:

Semne de încetinire pe piața imobiliară? Experți din Cluj: „După mai bine de un an de creștere, prețurile stagnează”

Chiriile din Cluj, într-o continuă CREȘTERE. 370 de euro/lună, prețul mediu pentru apartamentele cu două camere

Ultimele Stiri
abonare newsletter