Economie

Clujul, în topul prețurilor la locuințe din România. Orașul de pe Someș, cea mai rapidă creștere economică din UE

Cluj-Napoca continuă să ocupe prima poziție în topul prețurilor locuințelor din România, conform datelor unui studiu realizat de Capital Imobiliare.

Cluj-Napoca continuă să ocupe prima poziție în topul prețurilor locuințelor din România/ Foto: depositphotos.com Cluj-Napoca continuă să ocupe prima poziție în topul prețurilor locuințelor din România/ Foto: depositphotos.com

 

Conform sursei citate, Cluj-Napoca ocupă prima poziție în topul prețurilor locuințelor la nivel național, cu un preț mediu de tranzacționare al apartamentelor existente în primele 3 luni din 2022 de 1.750 de euro pe metru pătrat util, o creștere de aproximativ 10% comparativ cu anul anterior.


 

În Cluj-Napoca prețurile de vânzare ale apartamentelor sau apreciat cu 80%, în termeni reali, în perioada 2015 - 2021, depășind creșterile câștigului salarial mediu real de 74%.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Cluj-Napoca, cea mai rapidă creștere economică din UE

Potrivit brokerilor imobiliari, Clujul este orașul cu cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană, cu o creștere a PIB-ului de 4,5 ori în 20 de ani. Această dezvoltare accelerată a influențat nu doar nivelul veniturilor clujenilor, ci și piața imobiliară.

În primul trimestru din 2022, apartamentele la vânzare din Cluj-Napoca aflate în portofoliul Capital Imobiliare au avut prețul mediu cerut de 2.160 de euro pe metru pătrat, un avans anual de aproape 14%.


Ritmul tranzacțiilor, în cădere liberă

Conform sursei citate, ritmul tranzacțiilor imobiliare în județul Cluj și-a încetinit creșterea în 2021 și a intrat pe scădere în 2022.

2021 a fost anul cu cea mai intensă activitate de tranzacționare din ultimii 5 ani (cererea depășind 180.000 de unități individuale vândute la nivel național, o creștere anuală de 49%).


Cu toate acestea, pe tot parcursul lui 2021 au fost vândute în județul Cluj un număr de 12.131 de unități individuale. Această cifră marchează un avans anual de 13%, echivalentul a 1.381 de unități individuale.

„Comparând datele istorice publicate de ANCPI începând cu anul 2017, cele mai multe unități au fost vândute în 2017, un total de 14.298, și cele mai puține în 2019, 8.280 de unități individuale. Totodată, 2.857 unități individuale au fost vândute în primul trimestru din acest an, conform datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Volumul unităților vândute este cu 128 mai mic față de 2021, scădere de 4%”, arată brokerii de la Capital Imobiliare.

 

CITEȘTE ȘI:

Scădere ușoară a prețurilor la apartamente în Cluj, în luna mai. Locuințele au fost mai ieftine în toată țara

Prețul în creștere al benzinei și motorinei îi afectează mult pe românii cu mașini puternice. Crește interesul pentru mașini hibride

Ultimele Stiri
abonare newsletter