monitorulcj.ro Menu

Porumbul fiert de pe strada ne pune in pericol sanatatea

Foto Radu PadureanAsa da! Daca nu mai puteti de pofta, puteti cumpara din piata porumb si sa il fierbeti acasaConsumul de porumb fiert cumparat de pe strada poate duce la imbolnaviri ale populatiei de hepatita virala, dizenterie, toxiinfectii alimentare sau alte boli digestive.     Primaria Cluj-Napoca a facut din nou apel la cetateni sa nu consume porumb fiert de la vinzatorii ambulanti, pentru a nu-si pune in pericol sanatatea.      Potrivit reprezentantilor municipalitatii, comertul neautorizat cu porumb fiert constituie o sursa de risc major pentru sanatatea populatiei, generat de mai multi factori: provenienta incerta, din surse neautorizate sanitar, pregatirea in spatii necorespunzatoare din punct de vedere igienic, comercializarea in conditii improprii (pe strada), transportul de la locul de preparare la cel de vinzare in recipiente deschise (de cele mai multe ori cu mijloacele de transport in comun), starea de sanatate a persoanelor care prepara si comercializeaza porumbul.    Risc de salmonelaUn medic de familie a explicat pentru monitorul pericolele la care se expun cei care consuma porumb fiert cumparat de la vinzatorii de pe strada. „Fierberea in sine a produsului duce oarecum la o curatare a acestuia de microbi, insa daca porumbul sta mai mult de 2 ore fara a fi consumat exista anumite riscuri la care ne expunem. In general, este vorba despre boli diareice de vara. Noi nu stim daca cei care vind porumbul au analizele facute la zi; nu stim daca au salmonela, de exemplu. In general, toate unitatile care se ocupa cu vinzarea de alimente angajeaza personal doar dupa efectuarea de analize medicale, care sa ateste ca nu sufera de boli infectioase“, a explicat medicul Calin Florescu.     Nu sint comerciantiReprezentantii municipalitatii au atras atentia ca, pe linga faptul ca prin activitatea pe care o desfasoara vinzatorii de porumb fiert pun in pericol sanatatea consumatorilor, acestia incalca si prevederile legale privind practicile comerciale.      Aceste persoane nu au statutul de comercianti autorizati, neavind nici un fel de autorizatii care sa le confere aceasta calitate. Locurile unde vind porumbul nu sint autorizate, nu detin documente care sa ateste provenienta produselor si, in plus, nu sint autorizati din punct de vedere sanitar si al sigurantei alimentelor.     „Porumbarii“, amendati cu 13.800 de leiReprezentatii municipalitatii au mai informat ca inspectorii Serviciului Inspectie Comerciala actioneaza zilnic, pe toata raza municipiului, inclusiv in apropierea zonelor de agrement, pentru depistarea comerciantilor de porumb fiert, sanctionarea acestora, confiscarea si denaturarea porumbului.      In luna iulie au fost aplicate vinzatorilor ambulanti 32 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 13.800 de lei, conform prevederilor Legii nr. 12/1990, republicata, privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite.

comments powered by Disqus