monitorulcj.ro Menu

Tuica si vinul, raportate la vamesi

Taranii nu mai au dreptul de a vinde direct tuica si vinul din gospodariile propriiPractic, prin actul normativ publicat vinerea trecuta, se arata ca toate gospodariile individuale care produc pentru consumul propriu bere, vinuri si bauturi fermentate, altele decit berea si vinurile, au obligatia de a depune o declaratie la autoritatea vamala teritoriala in care isi au domiciliul, pina la data de 15 ianuarie a anului urmator celui in care se produc respectivele bauturi; iar autoritatile de resort trebuie sa tina o evidenta a tuturor producatorilor de bauturi alcoolice cu o concentratie de peste 1,2%.     Antrepozite fiscale si multa birocratieNoua lege prevede ca productia de vinuri pentru consumul propriu al unei gospodarii individuale din recolta proprie poate fi realizata in sistem de prestari servicii numai in antrepozite fiscale autorizate pentru productia de vinuri. Antrepozitele fiscale autorizate pentru productia de vinuri vor primi pentru prelucrare, in sistem de prestari de servicii, strugurii apartinind unei gospodarii individuale numai daca aceasta prezinta carnetul de viticultor, elaborat potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul de productie de vinuri. Totusi, prin articolul 16 al legii se precizeaza ca nu intra sub incidenta regimului de antrepozitare micii producatori de vinuri linistite, care produc in medie mai putin de 1.000 hl de vin pe an. Totusi, si acestia, ca toti ceilalti, trebuie sa depuna la autoritatea vamala in raza careia opereaza o declaratie cu cantitatea de vinuri produse.      Viticultorii si producatorii de alte bauturi alcoolice trebuie sa stie ca, in cazul in care cererea de autorizare le este respinsa, activitatea lor trebuie sa inceteze, iar vinzarea produselor se poate efectua numai cu aprobarea si sub supravegherea autoritatii vamale teritoriale.     Baza de date exista la ClujDirectia pentru Accize si Operatiuni Vamale Cluj are de mai bine de 2 ani o baza de date care include numele tuturor producatorilor de vin, bere sau alte bauturi alcoolice din Cluj. „La Cluj exista o evidenta. In aceasta apar numele tuturor celor care s-au declarat ca atare“, a explicat pentru monitorul Doru Ciubanu, director adjunct la Directia Vamala Cluj.     Taranii, „in faliment“Dupa intrarea in vigoare si a celorlalte reglementari prin aplicarea viitorului Cod Fiscal antrepozitele fiscale devin obligatorii pentru toate gospodariile care ar putea vinde sau produce tuica sau vin. Daca pina in 2010 taranii puteau scoate pe piata rezultatul muncii „la cazan“, pentru ca puteau produce pentru consum propriu 60.000 de litri, din toamna, acest lucru nu va mai fi posibil, chiar daca, inclusiv prin legea gindita de deputatul clujean Mircea Giurgiu, s-a incercat stimularea acestora. Giurgiu a promovat un act normativ, votat deja de aproape un an, prin care cei care produc bauturi alcoolice in cantitati mai mici de 500 de litri beneficiau de o serie de facilitati, printre care si scutirea de la plata accizelor pentru cantitatea de alcool. Din pacate, noile prevederi ar putea insemna pentru multi tarani inchiderea „afacerii“, daca nu se gindesc serios la antrepozitele fiscale cerute, la infiintarea de firme si la contabilizarea vinzarilor de bauturi alcoolice.

comments powered by Disqus