monitorulcj.ro Menu

Doua beri mici nu fac ?burta de bere?

Cercetatorii spanioli asigura ca berea nu ingrasa, cu conditia sa fie consumata moderat. Adica, o bere mica femeile si doua beri mici barbatiiOrice femeie sanatoasa poate consuma o bere de 330 ml pe zi, iar un barbat sanatos poate consuma chiar doua si nu va face asa-numita „burta de bere”.      Consumul moderat de bere, cu si fara alcool, nu provoaca o crestere in greutate si nici modificari in masa corporala. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii spanioli din cadrul Consiliului Superior de Cercetari Stiintifice din Madrid.      Rezultatele studiului le-au fost prezentate si medicilor romani, la Conferinta Nationala de Medicina Familiei din Ploiesti.      Potrivit cercetatorilor spanioli, studiul s-a realizat pe 49 de subiecti sanatosi de ambele sexe, cu virste cuprinse intre 20 si 42 de ani. Participantii s-au prezentat voluntar la studiu si, dupa o discutie informativa, toti subiectii au semnat un acord informat. Nici unul dintre voluntari nu prezenta antecedente familiale, nici personale de abuz de alcool si nici antecedente patologice care sa contraindice un consum moderat de bere.      Obiectivul studiului a fost de a analiza efectul consumului moderat de bere, cu si fara alcool, asupra compozitiei corporale si obezitatii abdominale.    10 saptamini de studiu, cu si fara bere…MODERATIE 330 ml de bere pe zi in cazul femeilor, respectiv dublul acestei cantitati in cazul barbatilor se considera „consum moderat“. Studiul a durat 10 saptamini, timp in care toti voluntarii si-au mentinut obiceiurile de viata si alimentatie. Singura modificare introdusa a fost consumul de bere traditionala sau fara alcool in momentele determinate.     „In timpul primei saptamini, toti subiectii s-au abtinut de la orice consum de bauturi cu alcool. In urmatoarele 4 saptamini si in mod aleatoriu, in functie de grupul in care au fost desemnati, au introdus in dieta obisnuita berea traditionala sau fara alcool, in cantitatea corespunzatoare unui consum moderat de alcool, si anume: un pahar de bere de 330 ml (4,5% vol; 12g de alcool) pentru femei si doua pahare de bere de 330 ml (4,5% vol; 24g de alcool) pentru barbati“, arata studiul prezentat si in Romania.     In cea de-a sasea saptamina de studiu, voluntarii au mentinut o alta perioada de abstinenta alcoolica. In ultimele 4 saptamini, acei subiecti care au inceput studiul cu bere cu alcool au trecut pe bere fara alcool si invers.     Consumul moderat de bere nu ingrasaAscension Marcos * Prof. Departamentul de Metabolism si Nutritie „In general, consumul moderat de bere, cu aproximativ 45 kcal pe fiecare 100 ml si 17 kcal in cazul berii fara alcool, cit si consumul celorlalte bauturi fermentate cu un continut scazut de alcool pot face parte dintr-o alimentatie sanatoasa, cu conditia sa facem referire la adulti sanatosi. Acest lucru se intimpla datorita proprietatilor care ii confera berii continutul scazut de alcool, cit si datorita materiilor prime din care este fabricata, apa, orz si hamei.“ La finalul celor 10 saptamini de experiment, rezultatele obtinute par sa constate ca un consum moderat de alcool, sub forma de bere in cazul acestui studiu, nu modifica procentul grasimilor din corp. „Un consum moderat de bere nu este asociat cu o crestere in greutate, nici o crestere a Indicelui de Masa Corporala“, se arata in cercetare.      De asemenea, un consum moderat de bere nu influenteaza distribuirea grasimilor corporale. Cercetatorii spanioli nu au observat o crestere a dimensiunilor coapselor, abdomenului sau bratelor participantilor la studiu. Masuratorile de dinaintea inceperii cercetarii si dupa finalizarea acesteia au avut variatii nesemnificative fie in plus, fie in minus.     Spaniolii spun ca subiectii care beau bere in mod moderat si obisnuit nu prezinta o incidenta mai mare de supraponderalitate sau obezitate decit alte persoane.     Berea are valori nutritiveDatorita compozitiei diferite fata de a altor bauturi alcoolice, berea este considerata o bautura cu valori nutritive ridicate. Studiul mai spune ca aceasta este o bautura fermentata cu un continut scazut de alcool, intre 4 si 5 grade, cu caracteristici specifice in compozitia sa care o diferentiaza de restul de bauturi si ii confera un interes nutritiv special. Fiind facuta din ingrediente naturale precum apa, orz, hamei si drojdie, berea are un continut caloric scazut si diversi nutrienti cum ar fi vitamine din grupa B, fibre si minerale variate.

comments powered by Disqus