monitorulcj.ro Menu

Luna amenzilor

  Inspectorii sanitar-veterinari sunt ingrijorati de lipsa de obedienta a agentilor economici, care pun in pericol sanatatea clientilor sibieni. In doar o luna de zile, amenzile au „atins" mai toate laturile comertului. Nu mai putin de 17 amenzi, in valoare cumulata de 20.000 lei. Sanctiunile au fost date unui crescator de animale, unui centru de colectare lapte, dar si pentru opt hiper si supermarketuri, un magazin alimentar, doua brutarii, un depozit de legume si fructe sau trei restaurante. Mai mult, se pare ca 14 prestatori de servicii au fost ceva mai norocosi si au scapat doar cu avertismentele de rigoare. Asadar, in cursul lunii trecute au fost efectuate 328 controale care au vizat: 18 ferme cu animale, furnizoare de materii prime pentru procesare, patru abatoare, opt unitati de procesare carne, cinci unitati de procesare lapte, 31 carmangerii, 18 depozite alimentare, 65 unitati de comercializare, 38 unitati de alimentatie publica, 17 laboratoare de patiserie, cofetarie, trei piete agroalimentare si 131 unitati si sectoare care proceseaza, depoziteaza si comercializeaza cereale, produse de panificatie, bauturi diferite, legume, fructe si produse coservate. De asemenea, se asigura supravegherea permanenta la 57 de cantine care functioneaza in cadrul unitatilor de invatamant, crese, gradinite, centre de plasament si scoli. Igiena, un deziderat „Gafele" recurente ale operatorilor economici au constat in igiena precara, in nerespectarea temperaturilor optime de depozitare sau in necorelarea spatiilor de depozitare si expunere cu volumul marfurilor afuite spre comercializare. In atentie este si laptele crud, care necesita expertizare in cadrul laboratorului DSVSA Sibiu. „S-au expertizat in cursul acestei luni, prin laboratorul DSVSA, 732 de probe pentru examene microbiologice, 80 de probe pentru examene fizico-chimice, privind calitatea si salubritatea materiilor prime si a produselor finite, 41 de probe pentru determinarea parametrilor calitativi la laptele crud, materie prima si verificarea eficientei dezinfectiilor, in 34 unitati din sectorul alimentar", a declarat dr. Ioan Pentea, purtatorul de cuvant al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu (DSVSA). 

comments powered by Disqus