monitorulcj.ro Menu

Patronii din alimentatie resping "taxa pe shaorma"

"Taxa pe shaorma" este primita cu spaima de patronii de fast-food-uri si cu indiferenta de clienti, care vor continua sa consume, indiferent de riscul asupra sanatatii... ori asupra buzunaruluiPatronii din industria alimentara sustin, intr-un comunicat, ca, potrivit textului de lege propus de Ministerul Sanatatii, toate alimentele procesate, cu exceptia apei, fructelor si legumelor proaspete, intra sub incidenta acestei legi.    Vor creste preturileTaxarea produselor alimentare este o initiativa ale carei consecinte vor avea un impact negativ asupra populatiei, ducind la o crestere exploziva a preturilor, spun reprezentantii Romalimenta, citati de Agerpres.     "Propunerea legislativa a Ministrului Sanatatii este in detrimentul populatiei si va avea efecte economice si sociale negative. Consideram ca introducerea unei astfel de taxe este, de fapt, o modalitate de a genera venituri la bugetul de stat, si nu o masura pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Rationamentul care se afla la baza propunerii acestei taxe este unul eronat. Este complet gresit si nejustificat sa indici un produs alimentar sau categorii de produse ca fiind cauza obezitatii sau a altor probleme de sanatate", a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta.     Din punct de vedere economic, introducerea taxei va determina cresterea preturilor produselor alimentare, considera reprezentantii federatiei.     Nu va scadea consumul, nici obezitateaIntroducerea acestei taxe va avea un impact negativ asupra vinzarilor, iar producatorii vor fi nevoiti sa reduca productia sau chiar sa inchida o parte din unitatile de productie. Inevitabil, acest lucru va duce la concedieri. Aceasta nu inseamna ca va scadea semnificativ si consumul, deoarece nu se vor modifica obiceiurile alimentare ale consumatorilor, ci doar sursele de provenienta ale produselor, care nu vor mai fi achizitionate de pe piata interna, mai arata liderii Romalimenta.     In prezent, industria alimentara sustine peste 20% din locurile de munca din Romania, deoarece fiecare loc de munca din aceasta industrie genereaza in medie alte 5-6 locuri de munca indirecte, mai argumenteaza Romalimenta.    Sanatatea primeaza, afirma ministrul SanatatiiMinistrul Sanatatii a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca se bucura ca a lansat o astfel de initiativa, o dezbatere pe aceasta tema, "pentru ca situatia este reala si categoria cea mai vizata o reprezinta copiii".      "Acum, comisia de nutritionisti analizeaza acest lucru, eu ma bazez pe specialisti. Ca ministru al Sanatatii, ca Minister al Sanatatii, eu cred ca avem obligatia sa aducem in atentia publica acele chestiuni care privesc sanatatea tuturor", a mentionat Cseke Attila, care a spus ca fondurile atrase prin aceasta taxa ar trebui constituite intr-un fond special, cu destinatie precisa.

comments powered by Disqus