monitorulcj.ro Menu

Carne „curata"

Autoritatile sibiene cu atributiuni in cazuri de trichineloza au intrat in alerta, in urma sesizarii unui posibil caz de imbolnavire aparut la Boian, comuna Bazna. Bolnavul acuza, din data de 7 ianuarie, disfagie, mialgii, eruptie eritematoasa si ulterior febra, edeme faciale si stare generala alterata. Datele clinice si paraclinice asociate cu consumul de carne de porc (necontrolata trichineloscopic) sugereaza diagnosticul de trichineloza. Bolnavul a consumat carne de porc provenind de la un animal sacrificat in 10 decembrie 2006, in gospodaria proprie. Ulterior, in data de 5 ianuarie 2007, aceeasi familie a sacrificat al doilea porc, de asemenea necontrolat trichineloscopic. Din carne au mincat 10 adulti si patru copii. Pina in prezent, un singur consumator  prezinta simptome. „S-au prelevat la fata locului probe din carnea pe care omul o avea in congelator, dar nu s-a confirmat infestarea. Pacientul din Boian este internat cu simptome ale trichinelozei si urmeaza ca analizele sa stabileasca daca este vorba sau nu despre aceasta boala", explica dr. Adrian Savescu, purtator de cuvint al Directiei Sanitar Veterinare Sibiu. Toti consumatorii identificati au fost instiintati sa se prezinte la Spitalul Medias pentru consultatie si investigatii paraclinice (hemoleucograma si serologie). De la bolnavul internat s-a recoltat ser pentru testarea ELISA, proba fiind in lucru la laboratorul Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu.

comments powered by Disqus