monitorulcj.ro Menu

Taxe de inregistrare

Firmele care produc alimente de origine nonanimala si cele care vind direct sau cu amanuntul produse alimentare vor fi obligate sa se inregistreze la Autoritatea Veterinara, tarifele ajungind pina la 500 lei, in cazul super si hipermarketurilor.         Prevederile sint cuprinse intr-un ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care va intra in vigoare pe 18 ianuarie, la 10 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.Cerere la DirectiePentru obtinerea numarului de inregistrare necesar functionarii firma trebuie sa depuna o cerere la directia sanitara-veterinara, iar inspectorii vor controla respectarea normelor de igiena in vigoare, care includ dotarea cu apa potabila sau curenta, reguli de bunastare animala, pastrarea unei evidente a medicamentele veterinare utilizate sau a aditivilor furajeri. In cazul in care cerintele sanitare veterinare nu sint respectate, Autoritatea Veterinara stabileste un termen pentru repararea deficientelor, iar daca unitatea nu respecta in repetate rinduri cerintele de igiena, va fi inchisa.Pentru produse primareActul normativ stabileste ca unitatile care vind direct produse primare (obtinute din cresterea animalelor, vinatoare sau pescuit - n.r.) sint obligate sa se inregistreze la directia sanitara veterinara judeteana, tariful fiind de 10 lei pe unitate. Firmele nu vor putea functiona daca nu sint inregistrare si vor fi supuse controlului inspectorilor ANSVSA cel putin o data pe an.Comert cu amanuntulFirmele care vind cu amanuntul alimente vor fi verificate cel putin o data pe semestru. In aceasta categorie intra restaurantele, pizzeriile, cantinele, cofetariile/patiseriile, pensiunile turistice, dar si magazinele alimentare, hiper si supermakturile si unitatile cu vinzare prin internet. Totodata, firmele cu activitati conexe in domeniu, cum ar fi statiile de spalare si dezinfectie a mijloacelor de transport al alimentelor, firmele de catering si depozitele alimentare, vor fi la rindul lor inregistrare si controlate de ANSVSA. De aceasta obligativitate nu scapa nici carmangeriile, macelariile, centrele de prelucrare a laptelui si colectare a pestelui, crustaceelor etc., ambarcatiunile de pescuit sau punctele de debarcare.ProducatoriA treia categorie de firme care vor fi inregistrate la directiile sanitare veterinare este cea a producatorilor de alimente de origine nonanimala. Astfel, unitatile din industria uleiului, orezelui, panificatiei, moraritului, vinului, berii etc. trebuie sa se inregistreze, la fel ca si unitatile de ambalare, depozitele sau mijloacele de transport al produselor nonanimale. TarifeTarifele de inregistrare variaza intre 100 si 500 lei. Cel mai mult platesc hiper si supermarketurile, respectiv 500 lei, in timp ce tariful pentru restaurante, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni agroturistice, carmangerii si unitati cu vinzare prin internet este de 300 lei. Firmele de catering,  pizeriile, cantinele trebuie sa plateasca 200 lei pentru inregistrare, la fel ca magazinele de comercializare a pestelui si cele alimentare. In cazul unitatilor de vinzare a mierii suma este ceva mai mica, de 100 lei.

comments powered by Disqus