monitorulcj.ro Menu

ANSVSA - spaima producatorilor si supermarketurilor

 Agentia va inregistra, controla si tapa de fonduri importante o categorie vasta de societati comerciale. Asta probabil pentru a face uitat episodul gripei aviare. Mai mult, unele firme luate la puricat vor suporta costul controlului.  Parohia pe care guvernul i-a acordat-o inspre pastorire ANSVSA cuprinde toti agentii economici din sectoarele alimentar si comercial, clasificati pe categorii in functie de care sint fixate si noile taxe.  Cum odata cu integrarea se creau ceva premise favorabile ieftinirilor alimentelor, autoritatile s-au gindit ca pot sa mai aduca ceva la buget pe spatele consumului sarmanului contribuabil. Astfel, conform unui ordin al presedintelui ANSVSA, care va intra in vigoare pe 18 ianuarie, firmele care produc alimente de origine non-animala si cele care vind direct sau cu amanuntul produse alimentare vor fi obligate sa se inregistreze la Autoritatea Veterinara, tarifele ajungind pina la 500 de lei in cazul super si hipermarketurilor. Pentru obtinerea numarului de inregistrare necesar functionarii, firma trebuie sa depuna o cerere la directia sanitara-veterinara, iar inspectorii vor controla respectarea normelor de igiena in vigoare, care includ dotarea cu apa potabila sau curenta, reguli de bunastare animala, pastrarea unei evidente a medicamentele veterinare utilizate sau a aditivilor furajeri. In cazul in care cerinetele sanitare veterinare nu sint respectate, Autoritatea Veterinara stabileste un termen pentru repararea deficientelor, iar daca unitatea nu respecta in repetate rinduri cerintele de igiena, va fi inchisa. Actul normativ stabileste ca unitatile care vind direct produse primare (obtinute din cresterea animalelor, vinatoare sau pescuit - n.r.) sint obligate sa se inregistreze la directia sanitara veterinara judeteana, tariful fiind de 10 lei pe unitate. Firmele nu vor putea functiona daca nu sint inregistrate si vor fi supuse controlului inspectorilor ANSVSA cel putin o data pe an. Alimentarele, la control Firmele care vind cu amanuntul alimente vor trebui si ele sa se inregistreze la directiile sanitare veterinare si vor fi verificate cel putin o data pe semestru. In aceasta categorie intra restaurantele, pizzeriile, cantinele, cofetariile /patiseriile, pensiunile turistice, dar si magazinele alimentare, hiper si supermakturile si unitatile cu vinzare prin internet. Totodata, firmele cu activitati conexe in domeniu, cum ar fi statiile de spalare si dezinfectie a mijloacelor de transport al alimentelor, firmele de catering si depozitele alimentare, vor fi la rindul lor inregistrare si controlate de ANSVSA. De aceasta obligativitate nu scapa nici carmanegriile, macelariile, centrele de prelucrare a laptelui si colectare a pestelui, crustaceelor etc., ambarcatiunile de pescuit sau punctele de debarcare. Tarifele de inregistrarea variaza intre 100 si 500 de lei. Cel mai mult platesc hiper si supermarketurile, respectiv 500 de lei, in timp ce tariful pentru restaurante, laboartoare de cofetarie/patiserie, pensiuni agroturistice, carmangerii si unitati cu vinzare prin internet este de 300 de lei. Firmele de catering, pizeriile, cantinele trebuie sa plateasca 200 de lei pentru inregistrare, la fel ca magazinele de comercializare a pestelui si cele alimentare. In cazul unitatilor de vinzare a mierii, suma este ceva mai mica, de 100 de lei. Ambarcatiunile de pescuit vor plati tot 100 de lei pentru inregistrare. Control pe banii firmei A treia categorie de firme care vor fi inregistrate la directiile sanitare veterinare este cea a producatorilor de alimente de origine non-animala. Astfel, unitatile din industria uleiului, a orezului, panificatiei, moraritului, vinului, berii etc. trebuie sa se inregistreze - la fel ca si unitatile de ambalare, depozitele sau mijloacele de transport al produselor non-animale. Firmele din aceste sectoare mai sint obligate sa incheie cu ANSVSA un contract conform caruia inspectorii autoritatii vor efectua controale privind siguranta alimentara, contra cost, potrivit unui ordin al ANSVSA care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2006. Mai multi producatori au fost nemultumiti de prevederile acestui act normativ, organizatia interprofesionala din domeniul vinului actionind in judecata institutia.

comments powered by Disqus