monitorulcj.ro Menu

Importurile si lipsa de productivitate sufoca zootehnia romaneasca

Exploatatiile agricole individuale au continuat sa detina ponderea in ceea ce priveste numarul de animale sacrificate in luna noiembrie 2006, insa productivitatea inregistrata este sub nivelul celei din complexurile specializate, unde productia a cunoscut un avans de circa 21%, comparativ cu luna octombrie. Livrarile reduse cantitativ de lapte au condus la scaderea productiei in sector.  Productia interna de carne de porc acopera doar jumatate din necesar, restul fiind asigurat din importuri, care ar putea creste ca urmare a eliminarii taxelor vamale odata cu aderarea la UE. Temindu-se de penalizarile pe care ar fi trebuit sa le acopere daca stocurile de marfa pe care le detin vor depasi media ultimilor ani, jucatorii din industrie au scos pe piata cantitati insemnate de carne si produse din carne de porc. Astfel, cantitatile livrate din productia interna au fost sub estimarile crescatorilor, chiar daca au depasit cu 43,4% nivelul inregistrat in octombrie. Numarul total de exemplare sacrificate a depasit cu 32,5% nivelul raportat in luna precedenta, potrivit Institutului National de Statistica. Complexurile specializate au reusit sa cumuleze circa 40% din totalul porcinelor sacrificate, raminind la un nivel constant. Cresterea livrarilor, coroborata cu punerea pe piata a carnii detinuta in stocuri a condus la scaderea preturilor pentru kilogramul de carne de porc, insa vinzarile au fost sub asteptarile producatorilor, chiar daca in mod normal acestea sint in medie, cu 30% mai mari in luna decembrie comparativ cu celelalte luni. In decembrie 2006, preturile au fost mai mici cu circa 3 lei pe kilogramul de carne in carcasa, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, coborind pina la 6,5-7 lei, de la 9-9,8 lei, cit costa in decembrie 2005. Necesarul anual pentru asigurarea cu carne este de 11 milioane de porci, din care 4,5 milioane provin din gospodariile populatiei, iar aproximativ un milion de porci se gasesc in unitatile de tip industrial. Doar piata avicola da semne de trezire Cantitatea de carne de vita obtinuta in exploatatiile industriale nu a cunoscut fluctuatii majore in luna noiembrie a anului 2006, fata de luna anterioara, situindu-se putin peste pragul de 21% din totalul bovinelor sacrificate. In schimb, productia per ansamblu a cunoscut un regres semnificativ, ca urmare a reducerii numarului total de bovine sacrificate cu 33,3%, iar greutatea in carcasa s-a diminuat cu aproape 40%. Situatia este similara si in cazul ovinelor si caprinelor, numarul exemplarelor sacrificate fiind in scadere cu 17,3%, in timp ce dupa greutatea in carcasa, reducerea este de aproape 35%. Cit priveste productia in unitatile industriale, aceasta a reprezentat peste 8% din total, in scadere cu 29,2% din punctul de vedere al capetelor sacrificate si cu 27,2% dupa greutatea in carcasa. Sectorul avicol a inregistrat in intervalul mentionat o evolutie ascendenta, numarul total al pasarilor sacrificate urcind cu 2,8%, respectiv cu 12,5% dupa greutatea in carcasa. Complexurile avicole au concentrat aproape 70% din total, mentinindu-se astfel la nivelul din octombrie in ceea ce priveste efectivele sacrificate, dar fiind in scadere cu 6% din punctul de vedere al greutatii in carcasa. Mai putin lapte Scaderea cantitatii de lapte colectat in luna noiembrie din 2006 a condus reducerea productiei per ansamblu. Acestia au livrat pe piata cu 592 tone de lapte de consum, mai mult decit in octombrie, ajungind la 15.055 tone. Comparativ cu luna anterioara, in luna noiembrie 2006, cantitatea de lapte de vaca colectata de catre unitatile procesatoare a scazut cu 14,7%, pina la putin peste 80.000 de tone. Nici productia de smintina de consum, unt sau iaurtul si produsele similare nu au avut o evolutie pozitiva. Cum brinzeturile romanesti sint obtinute in proportie de peste 95% din lapte de vaca, productia a inregistrat un regres de aproape 20%. Cota de lapte atribuita Romaniei este de 3,057 milioane tone. Daca insa nu vom reusi sa atingem aceste praguri, UE poate dispune micsorarea cotei, ori aceasta este singura care le confera fermierilor romani dreptul de productie si comercializare.

comments powered by Disqus