monitorulcj.ro Menu

Granitele exportului

Deocamdata, drum blocat Exporturile de carne si produse din carne de porc din Romania in spatiul comunitar sint interzise inca din 2003, din cauza focarelor de pesta porcina, iar reluarea livrarilor este conditionata de eradicarea bolii, fara utilizarea vaccinului. Autoritatea veterinara a reinceput insa, din 20 decembrie 2006, vaccinarea porcilor din gospodarii si ferme, insa exporturile ar putea fi reluate cel mai devreme in 2008, daca evaluarea expertilor CE a programului de eradicare a pestei va avea rezultate pozitive. Totodata, exportul de pasari vii, carne si produse din carne de pasare este interzis de europeni, din cauza gripei aviare, exceptie facind 16 judete, in care este mentinuta doar interdictia de vinzare a pasarilor.Pedepse cu trei ani pe tusa Restrictionate la export sint si firmele din industria lactatelor, care pot vinde in UE doar lapte conform (care indeplineste o serie de conditii biologice - n.r.) si produse procesate din acesta. De asemenea, fabricile a caror productie este vinduta intracomunitar trebuie sa detina linii separate de procesare pentru laptele conform si neconfom. Produsele din alte sectoare ale industriei alimentare vor putea fi livrate pe piata europeana numai daca unitatile vor indeplini normele de siguranta alimentara, care prevad, printre altele, ca usile, peretii, pavimentul si suprafetele echipamentelor de productie sa fie usor de curatat si eventual dezinfectat. Nerespectarea normelor va determina inchiderea fabricii, in timp ce unitatile care au in derulare un program de investitii pentru alinierea la standardele europene beneficiaza de o perioada de tranzitie de trei ani, de la data aderarii.Politica ouluiFirmele din industria alimentara pot functiona numai daca sint inregistrate si autorizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), iar produsele realizate, cu exceptia oualor, vor circula pe piata intena cu o marca de identificare de forma rotunda, iar pe piata comunitara cu una de forma ovala, ambele continind informatii precum numele tarii de origine sau numarul de autorizare a firmei producatoare. Ouale, vindute in trei categorii de calitate, respectiv oua proaspete (categoria A), oua de calitatea a doua sau conservate (categoria B) si oua de calitate scazuta, pentru industria alimentara (categoria C), vor avea inscrise data clasificarii, numele firmei producatoare si alte informatii similare, daca nu sint ambalate. In cazul oualor din categoria A ambalate, producatorii trebuie sa inscrie si data ambalarii. Producatorii de oua trebuie sa asigure protectia acestora de orice fel de contaminare, astfel ca produsele vor fi tinute curate, uscate, „fara miros strain", protejate de socuri si de expunere directa la soare, de la productie pina la vinzare. Ouale vor fi livrate catre consumatori in maxim 21 de zile de la ouat.Reguli in abatoareDe asemenea, in abatoare trebuie respectate o serie de norme suplimentare, pentru a evita suferinta animalelor si obtinerea de produse de la animale bolnave. Astfel, cu cel putin 24 de ore inainte de sosirea animalelor pentru sacrificare, abatoarele vor primi informatii privind ferma din care provin, eventuale boli de care au suferit, precum si rezultatele tuturor analizelor efectuate asupra animalului. Odata ajunse la abator, animalele vor fi tinute in tarcuri sau spatii speciale, de asteptare, unde vor primi apa si furaje. Totodata, instalatiile de productie nu vor permite contactul carnii cu pardoseala sau peretii, iar dezinfectarea ustensilelor va fi realizata cu apa de peste 82 de grade Celsius. Prezenta unui spatiu destinat utilizarii exclusive de catre serviciul veterinar este obligatorie in toate fabricile care proceseaza produse non-animale.Drumul lapteluiPentru unitatile de obtinere a laptelui normele europene prevad construirea unor spatii in care personalele care efectueaza mulgerea sa isi spele miinile si bratele, acestea fiind, de asemenea, obligate prin lege „sa mentina un grad crescut de igiena personala". Imediat dupa muls, laptele va fi depozitat intr-un loc curat si racit la o temperatura de maxim opt grade Celsius, in cazul colectarii zilnice, sau cel mult sase grade, in alte situatii. Transportul laptelui catre unitatile de procesare va fi realizat in masini care sa mentina temepratura la care acesta a fost depozitat, iar la sosirea la destinatie temperatura produsului nu va depasi 10 grade.Confortul animalelor si al pasarilorConfortul animalelor nu este deloc neglijat de regulamentele europene. Animalele vor fi crescute in spatii suficient de mari, in cotete de cel putin 40 de centimetri inaltime si un cuibar pentru maxim sapte gaini, in cazul pasarilor, si un spatiu personal minim intre 0,15 si sase metri patrati, in cazul porcinelor. Totodata, mediul de crestere va indeplini conditii de iluminare si amenajare. Porcii, de exemplu, vor avea contact vizual cu alti porci si lumina cel putin opt ore pe zi. In acelasi timp, hrana si apa vor fi distribuite pentru a permite accesul egal al tuturor animalelor, „chiar daca exista concurenti pentru hrana". Cotetele nemodernizate de pasari mai pot fi utilizate cel mult cinci ani de zile de la data aderarii Romaniei la UE, cu respectarea unor norme precum asigurarea unei suprafete de 10 centimetri pentru fiecare gaina.

comments powered by Disqus