monitorulcj.ro Menu

Efectele declinului inregistrat de moneda nationala

 Pentru ca industria alimentara din Romania se bazeaza in proportie de peste 70 % pe importurile de materii prime, cotatia leului pe piata valutara va afecta foarte curind pretul final al principalelor alimente. In primul rind, scumpirile se vor simti in sectorul de legume si fructe, dar nu vor scapa nici produsele din carne, lactatele si chiar dulciurile. Producatorii estimeaza ca primele efecte vor fi resimtite in cel mult doua saptamini. Faptul ca moneda europeana se vinde cu peste 4,3 lei afecteaza si sansele romanilor de a accesa finantarile puse la dispozitie de Uniunea Europeana, iar investitiile in agricultura vor fi primele blocate. Astfel, foarte curind, romanii vor avea reale probleme in a se descurca de la o luna la alta cu salarii platite in lei, dar cheltuieli raportate la valuta. Mecanisme simple, dar paguboaseDesi are o capacitate crescuta de a produce alimente, tara noastra sta la mina importatorilor. Practic, doar 30 % din necesar este de provenienta autohtona, in conditiile in care posibilitatile depasesc de 4 ori cererea. Acest dezechilibru incepe sa se vada foarte clar, odata cu deprecierea leului in raport cu moneda europeana. “90 % din ce avem in vinzare este de import. Merele sint din Grecia, la fel ca si portocalele si strugurii, castravetii sint spanioli si tot din Spania aducem pere, iar ardeii, usturoiul, morcovii, ceapa si vinetele sint turcesti. Numai telina avem de productie romaneasca, dar nu se prea vinde. E mai mica si mai urita decit cea importata”, spune vinzatorul unui mic aprozar local. “Acum mai avem ceva marfa si in depozit sint legume si fructe la pretul vechi. Peste o saptamina, doua, se vor scumpi cu siguranta”, adauga barbatul. In aceeasi situatie este si sectorul carnii. “Noi nu mai avem crescatori de porci. Aducem carne din Ungaria. Este mult mai ieftina decit in tara. Ce este in vitrina este adusa tot de la unguri”, spune vinzatoarea unui magazin de profil. Indiferent despre ce marfa vorbim, importurile se platesc in euro, deci raportat la cistigurile romanilor, totul este mai scump. EstimariIn mod normal, cresterea euro in raport cu leul, ar trebui sa se resimta abia peste doua saptamini. Totusi, in unele cazuri, comerciantii se folosesc de situatie pentru cistiguri imorale. “Acum am cumparat un kilogram de carne. L-am luat cu 22 de lei dupa ce vineri era 18 lei. Mi-au spus ca s-a scumpit din cauza euro”, se plinge Ionica Trifan. In magazinul cu pricina, cotatiile euro par sa fi ajuns mai devreme. “Pai, nu vedeti cit este euro. Noi platim totul raportat la asta. Nu avem ce face”, ne explica vinzatorul. Estimarile sint si ele destul de sumbre. Pretul laptelui si produselor lactate, al legumelor si fructelor vor creste cu cel putin 10% pina la sfirsitul lunii ianuarie si inca pe atit la mijlocul lunii februarie, daca leul nu isi revine. Pretul la carnea de import se va majora intr-o prima faza cu pina la 25%, iar la primavara este asteptata o noua scumpire de pina la 15 %. Nici macar combustibilii, care au inregistrat deja o scumpire pe fondul cresterii accizelor, nu scapa de cresterile de pret. In acest sector, cotatiile euro ar putea aduce scumpiri de pina la 20 %.

comments powered by Disqus