monitorulcj.ro Menu

Degustatul, interzis

De doi ani de zile se tot bate moneda pe tema etichetarii si ambalarii produselor vandute de tarani in piete. Nimeni nu s-a conformat, insa, taranii preferand sa apeleze la indulgenta autoritatilor nationale, care au tot tergiversat aplicarea sanctiunilor concrete. De la 1 ianuarie 2009, insa, Autoritatea Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu va mai fi concesiva, pedepsindu-i aspru pe taranii care vor face in continuare rabat de la normele legale. Conform autoritatilor, comerciantii care se vor lovi cel mai mult de birocratie sunt cei care mai detin marfa pe stoc din anul precedent. Este vorba, in general, despre micii producatori de telemea. Acestia sunt obligati sa treaca pe la Camera de Comert, pentru a obtine certificatul de vanzare, sa faca un examen de laborator, dupa care, in mod normal, ar trebui sa capete documentul de inregistrare pentru vanzare. „Legea vizeaza atat vanzarea directa, cat si pe cea cu amanuntul. Astfel, cei care mai au telemea pe stoc de anul trecut trebuie sa vina la DSVSA pentru a obtine documentul de vanzare, fara de care nu mai pot comercializa produsele in piete. De asemenea, pentru a vinde pe viitor, taranii trebuie sa isi reamenajeze stanele, sa aiba conditii igienico-sanitare desavarsite si sa obtina acordul medicului veterinar din zona, pentru scoaterea pe piata a produselor obtinute", a precizat dr. Ioan Pentea, purtatorul de cuvant al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu (DSVSA). Mai sigur pentru consumatoriMicii producatori trebuie sa evite prin orice mijloc contaminarea produselor de origine animala si nonanimala, in timpul obtinerii si expunerii la vanzare, sa posede actul de indentitate, carnetul de sanatate, fisa de sanatate a animalelor, vizata de medicul veterinar si certificatul de producator. Mai este impreios necesar si ca toate produsele primare, care provin de la animale, pasari sau familii de albine sa fie manipulate numai de persoane sanatoase. Toate masurile suplimentare vor fi luate tocmai pentru a evita contaminarea cu diferite impuritati si pentru a informa cat mai clar cumparatorii in privinta denumirii produsului, a originii acestuia, a datei obtinerii, a conditiilor de pastrare si nu numai. In ceea ce priveste laptele crud, micii producatori trebuie sa aiba in vedere: sanatatea generala a animalului, conditiile de igiena, inexistenta unor boli ale animalului, transmisibile prin lapte, mulsul conform, spatiul de depozitare a laptelui si, desigur, respectarea numarului total de germeni pe mililitru, la temperatura ceruta, dar si numarul de celule somatice pe mililitru.

comments powered by Disqus