monitorulcj.ro Menu

Suspecti de trichineloza

Medicii tin sub atenta supraveghere un numar de 45 de clujeni care au consumat de Sarbatori carne de porc infestata cu Trichinella. Potrivit directorului adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Cluj, Radu Voina, au fost depistate doua focare de trichineloza, unul in satul Orman, comuna Livada, si altul in municipiul Cluj-Napoca. „De la Livada, au fost internate doua persoane, a caror evolutie este buna. La inspectia efectuata la fata locului, s-a constatat ca alte 40 de persoane au consumat din carnea provenita de la 2 porci infestati“, a declarat Radu Voina. El spune ca toate aceste persoane, printre care se numara si copii, sint aflate sub atenta supraveghere a medicilor de familie din zona, iar in cazul in care vor prezenta simptome ale bolii vor fi trimise la Spitalul de Boli Infectioase.     Din cel de-al doilea focar a fost internata in spital o femeie de 48 de ani, din Cluj-Napoca, dar din carnea porcului sacrificat in localitatea Soimeni au mai mincat alte patru persoane. Directorul adjunct al ASP Cluj sustine ca aparitia simptomelor bolii este determinata de gradul de parazitare a carnii consumate. Potrivit acestuia, parazitul este distrus prin procesele de tratare termica a carnii.     Trichineloza este o boala produsa de Trichinella Spiralis, care se transmite la om prin consumul de carne infestata. Pacientii bolnavi de trichineloza sint la debut fara pofta de mincare, apoi prezinta dureri abdominale, greata si diaree. Dupa numai citeva zile apar durerile musculare, insotite de dificultati in mers, inghitit sau chiar respirat. Boala evolueaza cu febra. Boala poate fi prevenita prin consumul carnii si al produselor din carne verificate din punct de vedere sanitar-veterinar. De aceea, este obligatoriu examenul trichineloscopic al carnii, care costa doar 7 lei. O alta masura de distrugere a parazitului este tratarea carnii prin fierbere sau frigere.

comments powered by Disqus