monitorulcj.ro Menu

Putin, dar bun

2007 va ramine un an de referinta pentru companiile producatoare de vinProductia de vin obtinuta in 2007 este cu circa 10% mai mica decit media normala de 5,5 milioane de hectolitri pe an, dar calitatea este superioara productiilor din alti ani, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului din Romania (PNVV), Ovidiu Gheorghe. Potrivit specialistilor din domeniu, vinul din 2007 este superior calitativ productiilor din alti ani datorita cantitatii mai mari de zahar care se acumuleaza in struguri pe perioada secetei, urmind ca din aceasta productie sa fie pastrate si vinuri de colectie. Directorul Cotnari, Razvan Serghiuta, a declarat, pentru NewsIn, ca productia de vin din 2007 a fost de circa 8 milioane de litri, asemanatoare cu cea de anul trecut. Podgoria Cotnari detine circa 1.270 de hectare, iar in acest an productia de struguri a fost de 9 tone pe hectar. „Din punct de vedere cantitativ, productia de vin din anul 2007 a fost sensibil apropiata de cea din anul 2006, insa din punct de vedere calitativ, datorita conditiilor climatice din acest an, a fost superioara in raport cu productia de vin din 2006. Este cit se poate de adevarat ca anii secetosi ofera premisele obtinerii unor vinuri de o calitate deosebita, prin acumularea unor cantitati sporite de zaharuri in struguri. O parte din vinurile obtinute in acest an vor fi transferate in vinoteca, intrucit 2007 este un an de referinta pentru companie“, a declarat pentru NewsIn presedintele directoratului Cotnari, Constantin Deleanu.     Brand managerul Murfatlar, Daniel Negrescu, a declarat, pentru NewsIn, ca in 2007, s-a produs o cantitate de 14,5 milioane de litri de vin, iar calitatea acestuia este superioara productiilor din alti ani datorita secetei. Cantitativ a fost obtinuta o productie mai redusa cu pina la 15% pe anumite soiuri. „Anul acesta calitatea este cea care da importanta recoltei, si nu cantitatea. Valoric vorbind, ea este clar mai mare decit cea de anul trecut. Vinul obtinut este de exceptie, insa a trebuit sa platim pentru acest lucru“, a precizat Negrescu. Ministerul Agriculturii a estimat pentru acest an o productie de struguri de 500.000 de tone, aproximativ egala cu cea de anul trecut, dar de o calitate superioara, din care 431.000 de tone struguri pentru vin, iar restul struguri de masa.

comments powered by Disqus