monitorulcj.ro Menu

Grijulii cu laptele

Virgil Matei explica noul sistem al cotei de lapteSistemul cotelor de lapte, impus de normele europene, poate fi cit se poate de eficient. Fiecare producator de lapte, indiferent de numarul de vaci pe care le detine, are o anumita cota pe care o poate vinde unui procesator. Astfel, sint evitate situatiile in care taranii isi vind productia in conditii neautorizate. Mai mult, micii producatori au siguranta ca laptele lor se duce direct spre un cumparator pentru o perioada indelungata de timp, in cazul in care semneaza un contract in acest sens. Termene clareAnul cotei de lapte a inceput pe 10 aprilie 2007 si se va incheia pe 31 martie 2008. In acest timp, producatorii de lapte din sint obligati sa raporteze fiecare miscare catre Directia de Administrare a Cotei de Lapte Sibiu (DACL). Pentru actiunile majore, exista si termene. Astfel, in cazul in care un producator de lapte vrea sa solicite transferul permanent sau temporar al cotei individuale, trebuie sa o faca incepind din aprilie si pina la sfarsitul lunii ianuarie. Solicitarea conversiei permanente se face pina la 15 decembrie, iar cea a conversiei temporare, pina la sfirsitul lunii februarie. Sintem in urmaRegulile sint stricte, indiferent de cantitatea de lapte. „In cazul unui transfer permanent, producatorul de lapte trebuie sa vina la DACL cu o cerere de transfer. Dupa finalizarea documentelor, 30% din cota individuala de lapte transferat, va merge catre rezerva de stat. In cazul unui transfer permanent si pentru toata cantitatea de cota, se pot depune doua formulare de cerere, unul pentru anul in curs, pentru partea de cota neutilizata si altul pentru urmatorul an de cota. Transferurile pot avea loc numai intre producatorii care poseda exploatatii agricole situate pe teritoriul aceleiasi filiale regionale a DACL, iar formularul tip al cererii de transfer permanent se va depune la Biroul Judetean al DACL, de care apartine producatorul care vinde cota", a precizat Virgil Matei, din cadrul Directiei de Control a Cotelor de Lapte. Conversia cotei de lapte are loc atunci cind taranul vrea sa ofere altui procesator cota sa. Problema este ca producatorii din judet trebuie sa se miste cit mai repede, pentru a nu depasi termenul limita. Daca in tarile din Occident 97% din laptele produs este dat catre procesatori, la noi in tara, cifra nu depaseste 20%. Virgil Matei l Directia de Control a Cotelor de Lapte„Transferul permanent este permis pentru o cantitate minima de 1.000 de kilograme. In cazul vinzarii intregii cantitati de referinta, odata cu formularul se va retine si decizia, iar in cazul unei vinzari partiale se va face mentiunea privind cantitatea de lapte vindut si data. Cota provenita din rezerva nationala nu poate face obiectul transferului permanent timp de doi ani de la data dobindirii acesteia"

comments powered by Disqus