monitorulcj.ro Menu

Terapia cu must

 La o cana cu must Toamna se culege via. E anotimpul in care strugurii nu trebuie sa ne lipseasca de pe masa. Acum avem ocazia sa remineralizam organismul si sa ii dam un plus de energie. Dar, in afara de boabele proaspete, strugurii mai sint buni si sub forma de must. Buni la gust, dar buni si pentru sanatate. Putina lume stie ca bautura reconfortanta este si leac pentru multe boli, in special pentru cele legate de circulatie. Mustul face bine la inima, la muschi, la oase, intregului organism. Beti o cana de must proaspat si va veti simti revigorat. Mai mult, se spune ca licoarea din struguri e elixirul tineretii. Nu e doar o legenda, actiunea terapeutica a mustului asupra pielii este un fapt demonstrat. Asa ca, profitati de vremea strugurilor ca sa va lecuiti suferintele si sa va curatati organismul de toxine. Laptele vegetal Se stie despre vinul rosu ca are efecte miraculoase in afectiunile cardiovasculare. Un pahar cu vin rosu consumat zilnic ar trebui sa completeze dieta scazuta in colesterol a bolnavilor de inima. Dar putini stiu ca la fel de eficient este si mustul proaspat de struguri. Acesta vitaminizeaza si remineralizeaza. Are o mare valoare energetica. De aceea, e foarte indicat in alimentatia organismelor tinere, a celor care fac eforturi fizice mari, dar si pentru persoanele de virsta a treia. Ca actiune fitoterapeutica, mustul are efect laxativ si diuretic, fiind recomandat celor care sufera de constipatie, rinichi, cu litiaze, anumite forme de reumatism, cum sint guta si artrita. Compozitia chimica a mustului a facut ca acesta sa fie supranumit si „laptele vegetal“, datorita aportului nutritiv pe care il aduce organismului. Datorita continutului ridicat de lecitina, mustul e leac pentru sistemul nervos. Mustul de struguri este recomandat mai ales in curele rapide de dezintoxicare, ca sustinator de efort pentru cei cu o activitate intelectuala intensa si ca diuretic pentru tratarea bolilor de rinichi cronice. Este, de asemenea, un excelent intaritor pentru convalescenti si pentru cei grav bolnavi. Licoare din boabe zdrobite Daca vrem sa folosim mustul ca medicament trebuie sa avem grija ca acesta sa nu fie fermentat, pentru ca si-ar pierde mult din calitatile vindecatoare. Prin fermentare, cantitatea de vitamine si antioxidanti scade, cu exceptia resveratrolului care creste semnificativ, iar organismul va fi nevoit sa utilizeze o buna parte dintre alti antioxidanti pentru metabolizarea sau anihilarea efectelor alcoolului. In plus, mustul fermentat creste tensiunea arteriala si aciditatea gastrica. Dar un inlocuitor excelent al lui este mustul proaspat. Casnic, el se obtine prin zdrobirea boabelor bine spalate, cu un mixer electric (blender), sau manual, cu o lingura de lemn, urmata de stoarcerea prin tifon. Daca avem un mixer electric, zdrobirea va fi mult mai eficienta, ceea ce va duce la obtinerea unei cantitati mai mari de suc. Pentru a obtine beneficii terapeutice maxime, se foloseste mustul foarte proaspat (abia preparat), din care se bea minimum un litru pe zi.     —Va urma

comments powered by Disqus