monitorulcj.ro Menu

In Alba nu se va muri de foame

Evident, fata de productiile maxime sau fata de potentialul terenurilor, in conditii ideale, productiile sint destul de slabe. Dupa datele prezentate de directorul general al DADR Alba, Dorel Calian, pe raza judetului au fost productii si de 1400 kg/hectar, in special in partea de sud a judetului, dar si de 3400 - 3500 kg/hectar, in zone unde au existat precipitatii mai multe, acestea fiind influentate semnificativ si de calitatea semintei si a lucrarilor efectuate.Deficit de 4000 tone de griuLa principala cultura, cel putin din perspectiva interesului populatiei - griul, suprafata cultivata a fost de 21.604 hectate, iar recolta totala inregistrata se ridica la 49.884 tone. Din datele existente la DADR, necesarul anual pentru consumul populatiei din judet este de circa 54.000 tone, ceea ce inseamna un deficit destul de mic. In anii trecuti, diferenta se aproviziona in cea mai mare parte din judetele din sud-vestul tarii, dar cum anul acesta aici seceta a facut ravagii, proprietarii de fabrici de piine vor trebui sa gaseasca alte surse. Desigur, nu inseamna ca productia existenta in judet este automat la dispozitia procesatorilor. Ramine ca acestia sa ofere un pret suficient de atractiv pentru producator ca acesta sa predea recolta si nu sa o tina la hambar sau sa o vinda in alta parte. Dintre celelalte paioase, cantitatea cea mai mare de recolta in judet este la orzoaica de primavara - 4138 tone, obtinuta de pe 3665 hectare cu o productie medie de 1129 kg/ha, in timp ce la orzul de toamna a fost obtinuta cantitatea de 3029 tone, de pe 1433 hectare, dar cu o productie medie semnificativ mai mare decit la orzoaica- adica 2114 kg/hectar. La rapita, de pe cele 771 hectare cultivate a fost recoltata cantitatea de 964 tone, cu o productie medie de 964 kg/hectar, fata de doar 736 cit estimasera initial producatorii ca vor obtine. 

comments powered by Disqus