monitorulcj.ro Menu

Producatorii de bere cer hamei

Culturile de hamei sint insuficiente pentru cererea mare a producatorilor de bere, astfel ca intentia fermierilor de a le extinde va impune o renegociere cu oficialii europeni.In Romania, suprafata cultivata cu hamei, materie prima folosita in industria berii, este de 500 de hectare, de cinci ori mai mica fata de cea din anul 1989. Fermierii sustin ca productia de hamei estimata la 210 de tone pentru acest an nu poate acoperi cererea mare venita din partea produatorilor de bere si, ca urmare, vor sa-si extinda culturile.„In ultimul timp, am fost asaltati de producatorii de bere, dar cererea lor e mai mare decit putem noi sa producem in prezent. Productia de hamei estimata pentru acest an este in jur de 200 de tone, dar se poate sa producem si mai putin, din cauza secetei. Vom afla cu exactitate care este productia in acest an dupa finalizarea recoltei, in jur de 15 septembrie. Indiferent de productie, intentionam sa extindem suprafetele cultivate cu hamei“, a declarat presedintele Asociatiei Hameicultorilor din România, Acatiu Mora, citat de NewsIn.Potrivit negocierilor cu Uniunea Europeana, România are dreptul sa cultive 500 de hectare, si orice eventuala extindere trebuie renegociata.Inainte de anul 1989, suprafata cultivata cu hamei era de 2.500 de hectare, iar acum sint 230 de hectare pe rod si 270 de hectare plantatii noi. România a negociat cu Uniunea Europeana o suprafata cultivata cu hamei de 500 de hectare si orice extindere trebuie aprobata“, a declarat, pentru NewsIn, Paula Craioveanu, consilier in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

comments powered by Disqus