monitorulcj.ro Menu

Rosu poate fi apetisant, dar nesanatos

La preparatele ieftineAutoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor /EFSA/ a anuntat ca nu mai poate garanta o limita zilnica pentru consumatorii care maninca carne cu colorantul Rosu 2G, cunoscut si ca E128. EFSA a convocat o reuniune pentru a se stabili limitele folosirii acestui colorant in Marea Britanie. Acesta mai poate fi gasit si in unele sortimente de gemuri ieftine, sustin surse din cadrul industriei alimentare.Se asteapta ca expertii din Comisia Europeana sa suspende folosirea colorantului, in conditiile in care au revizuit opinia EFSA. O reuniune a Comitetului pentru supravegherea si controlul alimentelor si hranei pentru animale a UE a fost programata pentru vineri, 20 iulie. Expertii din industria carnii au sugerat ca acest colorant a fost folosit numai de macelari individuali si de citeva firme mici de carne si ca probabil acestia nu au constientizat pericolul. Este foarte probabil ca acest colorant sa fi fost folosit ca parte din mirodeniile amestecate si folosite la fabricarea cirnatilor si a burgerilor, mai degraba decit sa fi fost cumparat separat. Acest colorant a fost folosit in principal pentru produsele din carne vindute la un pret mai mic al pietei, in special cind exista mai putin de suta la suta continut de carne.Carne (prea) rosieMalcolm Kane, consultant independent in ceea ce priveste siguranta alimentelor a declarat ca Rosu 2G face parte din familia „azo“ a colorantilor, care au fost extrasi si modificati din gudron rece, fiind asociat cu cancerul timp de mai multi ani. Kane a solicitat interzicerea colorantului. „Colorantul rosu este pus in carne pentru a arata bine atunci cind este cruda. Carnea cruda se oxideaza, devenind maro, colorantul avind rolul de a o face sa para mai proaspata. Este un truc condamnabil fiind un mijloc neetic de a colora alimentele deoarece nu are nici un rol in final, cind produsul este gatit“, a declarat acesta.Kane a adaugat ca producatorii de carne au sustinut anterior ca, din cauza faptului ca nu exista suficienti coloranti naturali, sint nevoiti sa se bazeze pe cei sintetici. „Dar acest lucru nu este adevarat. Sint o multime de sucuri stabilizatoare din struguri sau cirese care ar putea fi folosite cu acest scop, sutine Kane.Tarile in care Rosu 2G este interzis sint: Norvegia, Suedia, Finlanda, Austria, SUA, Canada, Japonia, Elvetia, Australia.     —Rompres

comments powered by Disqus