monitorulcj.ro Menu

“Adevaratul steak” cu carne din Alba

Un investitor privat din Alba s-a gindit sa naturalizeze in Romania una din cele mai renumite rase de bovine din lume, Angus. Este vorba despre patronul societatii Bioterra, Mihai Miron, care a adus anul trecut, in octombrie, 40 de vaci din aceasta rasa. Acestea s-au adaptat atit de bine conditiilor din Alba, incit au inceput sa nasca deja primii vitei pe tarim romanesc.Fara “mofturi”Dupa cum avea sa explice inginerul Nicolae Popa, angajat al firmei, rasa este originara din Anglia, dar este raspindita in prezent in toata lumea, din Statele Unite pina in Australia si Noua Zeelanda. El a spus ca, din cite stie, in SUA, aproximativ 60% din bovinele de carne care se cresc, sint din aceasta rasa. Motivul este foarte simplu: animalele nu sint deloc pretentioase, in ceea ce priveste conditiile de trai (pot trai in adaposturi descoperite si se pot hrani de pe pasuni chiar sarace), iar canea pe care o furnizeaza se inscrie in calitatea premium, pretul fiind pe masura. Carnea Angus se vinde cam la 2,5-3 euro/kilogram in viu si la aproximativ 6 euro/kilogram in carcasa, pret mult superior oricarui tip de carne de vita autohton. “Adevaratul steak se face din carne Angus”, avea sa ofere Nicolae Popa unul din motivele pentru care aceasta carne este atit de cautata si de scumpa. E drept ca si investitia intr-o astfel de rasa nu este deloc de neglijat. O singura juninca se vinde cu 1.800-2.000 de lire sterline, in functie de puritatea rasei, dar aceasta va da nastere la 15-17 vitei. In medie, un crescator de vite din aceasta rasa va obtine cam 1.000 euro/an, de pe urma fiecarui animal, ceea ce inseamna ca dupa 2-3 ani, crescatorul si-a recuperat investitia si intra pe profit. Mai bine ca acasaInvestitiile de intretinere si crestere a animalelor sint mici, pentru ca este vorba despre o rasa obisnuita cu conditii vitrege. De fapt, in Romania, conditiile pentru aceasta rasa sint mai bune decit in tara de origine, lucru remarcat chiar de presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine Angus din Anglia, care s-a aflat anul trecut in judetul Alba si care a estimat ca, aici, conditiile sint excelente. IncrucisariNicolae Popa a declarat ca, deocamdata, nu s-a inceput productia de carne, deoarece animalele aduse sint pastrate pentru reproducere. El a spus ca deja a fost adus si un taur “cu genetica buna”, care ofera materialul seminal. Din spusele sale, se va merge pe doua directii, respectiv pe pastrarea rasei pure, dar se vor incerca si incrucisari cu rase romanesti sau naturalizate aici de mult timp, nominalizind Baltata Romaneasca si Holstein. Inginerul a estimat ca si in aceasta ultima varianta rezulatele vor fi bune, spunind ca, inca de la prima fatare, vitelul iese negru si foarte asemanator cu rasa originala. ColaborareReprezentantii societatii Bioterra vor sa colaboreze cu cit mai multi crescatori de animale din toata tara, pentru a produce pe scara larga acest tip de carne. “Ca sa fim parteneri buni, trebuie sa avem si calitate si cantitate constanta”, a precizat Nicolae Popa. Primul pas va fi constituirea unei Asociatii a producatorilor de carne premium, prin intermediul careia se va oferi consultanta tuturor celor care doresc sa se implice si, foarte probabil, un management al vinzarilor. Importanta acestei asocieri a fost subliniata si de directorul adjunct al Oficiului judetean de Plati pentru Pescuit si Dezvoltare Rurala Alba, Carmen Morariu, care a salutat ideea si a spus despre aceasta ca “ar fi o posibilitate de venituri importante pentru micii fermieri din judetul Alba”. Dealtfel, ea a inceput sa se implice si in popularizarea ideii, convinsa fiind -dupa cum a declarat in mai multe rinduri- ca cea mai buna afacere pentru agricultura din Alba o reprezinta cresterea animalelor de carne. Iar carnea de vita vine si cu un “bonus”, deoarece Romania nu are cota la acest produs, ceea ce inseamna ca nu exista nici un fel de limitare in privinta cantitatii care poate fi produsa si exportata. “Facem apel la producatorii din Alba sa se asocieze. Ei vin cu genetica, instruire, management, brand si cumpara de la om vitelul la o anumita greutate”, a declarat Carmen Morariu. Ea a mai precizat ca intreaga parte de instruire va fi asigurata de parteneri englezi, ei fiind dealtfel si cei care vor tine caietul genealogic, lucru extrem de important pentru o asemenea rasa, dar la care romanii, deocamdata, nu se pricep. 

comments powered by Disqus