monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

REVOLUȚIA DE LA CLUJ DUPĂ 30 DE ANI. „Am ieșit în stradă fiindcă am crezut!”

Foto: Răzvan Rotta
În 1989, Elena Botiş era unul dintre cei mai îndrăgiți profesori de limba română din liceele Clujului. Căsătorită cu Teodor Botiș, pictor cunoscut şi profesor de arte, îi ştia pe mulţi dintre tinerii artişti ai urbei. Lucian Matiş era unul dintre ei. Iar Elena Botiș este printre ultimii care l-au îmbrățișat în 21 decembrie 1989.

REVOLUȚIA DE LA CLUJ DUPĂ 30 DE ANI. „Nu am fost deloc o eroină!”

Revoluție-1989
În Decembrie 1989, Mihaela Mudure avea 35 de ani. Preda limba engleză la Liceul Petru Maior din Gherla. „Nu am fost deloc o eroină. Primul meu gând au fost copiii. Pentru mine, ca mamă, importantă era supraviețuirea”. Așa descrie Mihaela Mudure viaţa în timpul regimului Ceaușescu și zilele cumplite ale Revoluției.

REVOLUȚIA DE LA CLUJ DUPĂ 30 DE ANI. „Pe mine nu m-a împins nimeni în Revoluţie. Am ieşit fiindcă aşa am vrut eu!”

Revoluție 1989
L-a văzut pe Lucian Matiș în 21 decembrie 1989, cu câteva ore înainte să fie ucis în Piața Libertății. Câteva ore mai târziu, la Astoria, un tânăr i-a murit în brațe, împușcat în cap, sub ochii ei. A pornit spre casă, s-a spălat de sânge și a ieșit din nou în stradă. O cheamă Aurelia Mureșan și este cea care a tras clopotele Catedralei ortodoxe în 22 decembrie, să cheme clujenii la „răscoală”. În 1989 avea 26 de ani.

Sistemul de pensii, într-un pericol iminent. Populația e sfătuită să facă economii pentru bătrânețe

Sistemul de pensii se află într-un pericol iminent în condiţiile scăderii simţitoare a numărului persoanelor active, astfel că populaţia trebuie încurajată să economisească bani pentru pensie prin sistemul de pensii administrat privat, care conferă mai multă siguranţă contribuabililor datorită trasabilităţii banilor şi transparenţei, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

ANALIZĂ. Euro a fost cotat de BCE la 4,7818 lei

Sfârșitul anului este unul fiebinte pentru leu, supus asaltului importatorilor, care încearcă să obțină din timp valuta cu care vor achita mărfurile pe care le-au vândut românilor.