monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Soljelniţân şi condiţia libertăţii

În februarie 1974, Alexandr Isaievici Soljeniţân este arestat, deposedat de cetăţenie şi expulzat din URSS. În aceeaşi lună şi în acelaşi an, Bartolomeu Valeriu Anania publică în revista „Credinţa” din Detroit textul Soljeniţân şi condiţia libertăţii. Un text reflexiv despre „omul care a cutezat să înfrunte Kremlinul”, cu multe înţelesuri, scris la cald; un document excepţional, care pune în valoare curajul şi onestitatea. E un text oglindă. Citit azi, după căderea URSS, nu pare învechit deloc. Arată chipul adevărat al lui Soljeniţân. Bartolomeu Anania nu s-a înşelat. (Ioan Pintea)

Resfințirea bisericii din satul clujean Legii

Slujba de târnosire a bisericii din filia Legii, parohia clujeană Petea, a fost oficiată duminică, 2 septembrie 2012 de către PS Vasile Someşanul începând cu ora la ora 9:30, urmată apoi de Sfânta Liturghie arhierească, într-un sobor de 10 preoţi şi diaconi.

Profesorul Marian Sidon: noul inspector de religie al judeţului Cluj

Începând cu data de 1 septembrie 2012, în funcția de Inspector școlar pentru disciplina Religie a fost numit de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și validat de către Inspectoratul Școlar Cluj, profesorul Marian Sidon.

Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din judeţul Cluj

Întâlinirea semestrială a profesorilor de religie din județul Cluj a avut loc Joi, 6 septembrie, începând cu ora 10, în aula „Nicolae Colan” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Resfințirea bisericii parohiei maramureșene Seini

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolitul Andrei împreună cu PS Episcopul vicar Iustin Sigheteanul au săvârşit duminică, 2 septembrie 2012 slujba resfinţirii bisericii din Seini, Maramureş, înconjuraţi de un sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi.

Scandal în sânul USL

Deputatul PNL Ludovic Orban a susţinut, joi, în şedinţa Delegaţiei Permanente, că nu este normal ca partidul să plătească pentru referendum, PSD fiind formaţiunea care a iniţiat acest demers, iar în conducerea liberală nu s-a dat un vot în acest sens.

Marian Cozma va fi comemorat sâmbătă la Veszprém

Fostul component al echipei naţionale de handbal a României şi al campioanei Ungariei, MKB Veszprém, Marian Cozma, va fi comemorat sâmbătă în faţa arenei din Veszprém, în ziua în care ar fi împlinit 30 de ani.

De astăzi, tramvaiul 100 va circula deviat

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca anunţă că tramvaiul de pe linia 100 va circula deviat, începând de astăzi, pe traseul Oaşului – strada Gării – strada Locomotivei – strada I.L. Caragiale – strada Horea – Piaţa Gării.

Bacul din toamnă, promovat de 25,49% dintre candidaţi

Procentul de promovabilitate în cea de-a doua sesiune de bacalaureat a crescut cu 1,19%, după soluţionarea contestaţiilor, ajungând la 25,49%, în total 21.701 de elevi promovând în sesiunea de toamnă, informează, joi, Ministerul Educaţiei.

Borbely: Nu va fi uşor să recâştigăm încrederea în cadrul Comisiei Europene

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că, după disputele politice din ultimele trei luni, nu va fi uşor ca reprezentanţii României să "recâştige încrederea" în faţa Comisiei Europene, spunând că politicienii UDMR au încercat să îi "liniştească" pe unii lideri din grupul PPE, arată Mediafax.

Jessica Simpson, în lupta cu kilogramele

Cântăreaţa şi actriţa americană Jessica Simpson a devenit mamă pe 1 mai, când s-a născut fetiţa ei, Maxwell Drew. La scurt timp, vedeta a devenit imaginea firmei Weight Watchers şi s-a angajat că va reveni la silueta de dinainte de a rămâne însărcinată, urmând să primească în schimb câteva milioane de dolari, informează Mediafax.

Cât îi costă pe părinţi începerea anului şcolar

Începerea anului şcolar scoate din bugetul unei familii cel puţin 400 de lei pentru un copil, însă aceste costuri pot depăşi şi 1.000 de lei, în funcţie de cât de mult se ţine cont de preferinţele elevului în alegerea rechizitelor, dar şi de calitatea produselor cumpărate, arată Mediafax.

Sondaj Bloomberg: Euro va supravieţui anului 2012

Zona euro se va menţine în actuala compoziţie până la sfârşitul anului, Spania va cere ajutor extern în următoarele 12 luni, iar Italia va reuşi să evite această soartă, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg în rândul investitorilor, analiştilor şi traderilor abonaţi la serviciile agenţiei, arată Mediafax.

Liviu Dragnea, audiat la DNA în cazul privind referendumul

Secretarul general al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, s-a prezentat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în cazul privind referendumul, arată Mediafax.

PROGNOZA METEO pentru următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 4-17 septembrie, în fiecare regiune a ţării, informează Mediafax.

Sorin Ovidiu Vîntu, adus la Parchet pentru prezentarea acuzaţiilor din dosarul FNI

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, încarcerat ca urmare a unei condamnări la un an de detenţie pentru şantaj, a fost adus, joi dimineaţa, la Parchetul instanţei supreme pentru prezentarea materialului de urmărire penală în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), informează Mediafax.

„Doctor” Ponta, huiduit la o întâlnire publică

Premierul Victor Ponta a fost huiduit, miercuri seară, de o persoană aflată în sală la o conferinţă organizată cu ocazia sărbătoririi a zece ani de la înfiinţarea Camerei de comerţ româno-germană (AHK), incidentul având loc în momentul în care el a fost invitat să ia cuvântul.