monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Cine vrea să facă pista Aeroportului?

monitorul vă prezintă portofoliul firmelor care s-au arătat interesate de realizarea noii piste de decolare-aterizare a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

UDMR “grăbeşte” statutul minorităţilor

Liderii UDMR nu mai acceptă tărăgănarea proiectului privind statutul minorităţilor naţionale. Ei au anunţat că această lege este prioritatea numărul unu a Uniunii.

Romexpo face ochi dulci firmelor din Cluj

Ieri, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj a avut loc o prezentare a manifestării expoziţionale “ITP Expo” - Expoziţie Internaţională de Textile şi Pielărie.

Vitaminizarea de sezon, doar cu reţetă

Oboseala, insomniile şi durerile sunt probleme care pot apărea la trecerea de la iarnă la primăvară. Medicii recomandă consult de specialitate şi evitarea automedicaţiei.

„U“ Cluj îşi mută meciurile la Mediaş

Universitatea Cluj ar putea juca ultimele meciuri de pe teren propriu din actualul sezon al Ligii 1 pe stadionul formaţiei Gaz Metan Mediaş. Oficiialii „şepcilor roşii“ sunt nemulţumiţi de starea proastă a gazonului de pe stadionul Cetate din Alba Iulia, unde evoluează în prezent „studenţii“.

1 miliard de decese pe an din cauza fumatului

Fumatul ucide anual 5 milioane de oameni în toată lumea, potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Se estimează că, până în 2030, numărul deceselor cauzate de fumat va creşte la 8 milioane pe an şi va ajunge chiar la 1 miliard în cursul secolului XXI.

Opere de Debussy la Filarmonică

Orchestra şi Corul de femei al Filarmonicii „Transilvania” vor susţine vineri, la Casa de Cultură a Studenţilor, un concert extraordinar sub bagheta dirijorului Noam Zur.

Împotriva listării UNESCO!

Sindicatul „Viitorul Mineritului” şi ONG-urile care susţin proiectul minier de la Roşia Montană strâng semnături împotriva includerii localităţii pe lista UNESCO.

Şcoala de Arte clujeană, premiată la Suceava

Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” a participat la ce-a de-a IV-a ediţie a Concursului naţional de artă plastică “Ion Irimescu”, organizat de Şcoala Populară de Arte Suceava.

Expoziţie de tapiserie şi sculptură

Universitatea de Artă şi Design (UAD) din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul de Artă, organizează în perioada 3 martie – 3 aprilie expoziţia de tapiserie şi sculptură intitulată “Ce mai face Penelopa?”.

Iarbă şi flori pe o clădire a Primăriei

Asociaţia Constructorilor de Acoperişuri Verzi, fondată la Cluj, şi-a început activitatea şi a anunţat planul de amenajare a primului acoperiş verde din oraş la standardele mondiale.

Medicii ar putea fi plătiţi suplimentar

Medicii ar putea să fie plătiţi suplimentar, în funcţie de performanţă, cu bani de la bugetul autorităţilor locale sau judeţene.

A patra bază Wizz Air, la Târgu-Mureş

Wizz Air, cea mai mare companie low fare – low cost din Europa Centrală şi de Est, a anunţat ieri deschiderea celei de-a patra baze operaţionale din România, la Tîrgu-Mureş.

191 de clujeni cer locuinţe ANL

Un număr de 191 de dosare privind solicitarea unei locuinţe de tip ANL au fost depuse la Primăria Cluj-Napoca până la termenul limită de 28 februarie 2011. Cele 191 de dosare sunt în prezent analizate de Serviciul Administrare Spaţii, Terenuri din cadrul municipalităţii.

Mărţişor: 50% reducere la vacanţe în Turcia

Agenţia de turism Sfara Tours oferă tuturor doamnelor şi domnişoarelor, în perioada 1-8 martie, un cadou constând în 50% reducere din biletul de avion, respectiv o reducere de 80 de euro/persoană pentru vacanţele în Turcia.

Acord între USL şi sindicate

USL a semnat cu sindicatele şi patronatele un acord pentru a le susţine propunerile în legislaţia muncii, a anunţat ieri preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, care a menţionat că “acest lucru arată că ceea ce face şi propune Opoziţia are o bază socială”.

„Nu” proiectului privind vrăjitoria

Deputaţii au respins ieri proiectul de lege care viza protecţia persoanelor înşelate prin ghicit sau alte practici oculte, informează Agerpres.

Primăria "rade" publicitatea din centru

Inspectorii din cadrul Primăriei clujene au verificat la sfârşitul lunii februarie clădirile din zona protejată a monumentelor istorice.

Mărţişor „uman” la Iulius Mall

Prezentatorul Antenei 1, Dan Capatos, alături de asistentele lui, Bianca Drăguşanu şi Daniela Crudu, au făcut ieri show în Iulius Mall.

Premii pentru clujeni la scrabble

În weekendul trecut s-a disputat la Bucureşti prima etapă din Campionatul Naţional de Scrabble Anglofon, la care au participat şi patru sportivi legitimaţi la CS Universitatea Cluj: Cătălin Caba, Iuliu Fabian, Mihai Pantiş şi Ovidiu Tamaş.

Flashmob împotriva eutanasierii comunitarilor

Două asociaţii care activează în domeniul protecţiei animalelor au protestat ieri în Piaţa Matei Corvin împotriva eutanasierii animalelor fără stăpân. Peste 50 de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat pentru un sfert de oră în centrul Clujului, purtând inscripţii pe care scria “Nu eutanasierii, da sterilizării”. Participanţii la flashmob s-au aşezat în genunchi, în grup, pentru câteva minute. “Am dorit să facem ceva deosebit, dar civilizat. Oamenii, în general, nu sunt atenţi şi poate nu îşi dau seama, trecând pe stradă, că noi protestăm, aşa că am dorit să le atragem atenţia cumva”, a explicat Daniel Szekelny, voluntar la una din asociaţii. Flashmob-ul a avut loc în timpul şedinţei Comisiei de administraţie publică din Camera Deputaţilor în care s-a discutat proiectul de lege 912 privind gestionarea câinilor fără stăpân. Manifestări similare au avut loc simultan şi în Bucureşti, Iaşi, Bacău şi Timişoara.

IPJ Cluj: Poliţistul grevist refuză colaborarea

IPJ Cluj susţine că poliţistul care a intrat, luni, în greva foamei refuză orice colaborare cu conducerea Inspectoratului, deşi au fost programate mai multe întâlniri în acest sens.

Peste 100 de instituţii educaţionale din 20 de ţări, prezente la RIUF

Peste 100 de instituţii educaţionale din peste 20 de ţări vor avea reprezentanţi la Târgul internaţional de universităţi România (Romanian International University Fair), desfăşurat pe 12 şi 13 martie la Sala Palatului, unde vor putea să interacţioneze direct cu tinerii români interesaţi de studii internaţionale.

Remus Lăpuşan (PSD) admite că ar putea fi tensiuni în relaţia cu PNL

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, spune că în următoarele zece zile ar urma să fie semnat protocolul de colaborare la nivel judeţean în cadrul USL Cluj şi admite că ar putea să existe tensiuni la desemnarea candidaţilor pentru alegerile locale de anul viitor.

Amicale pentru rugbişti

Echipa de rugbi a Universităţii Cluj va juca astăzi o partidă amicală în compania formaţiei RCM Timişoara.

Antrenamentele „feroviarilor“

Campionii de la CFR Cluj vor avea un meci foarte important în etapa a 20-a a Ligii 1, împotriva formaţiei Politehnica Timişoara.

Colin Firth vrea să se întoarcă la comedie

Colin Firth, premiat cu Oscar, duminică, pentru rolul din "Discursul regelui", a declarat că doreşte să joace din nou comedie şi să continue tradiţia de "a se face de râs".

Perspectivele economice ale Românei s-au îmbunătăţit - sondaj Erste/ZEW

Perspectivele economice ale României pentru următoarele şase luni s-au îmbunătăţit, potrivit unui sondaj efectuat de institutul german ZEW şi Erste Bank în rândul analiştilor financiari, ale căror aşteptări privind evoluţia inflaţiie şi a bursei de la Bucureşti au evoluat însă în sens negativ.

Horoscop - 2 martie

BERBEC Dimineaţa s-ar putea să primiţi o sumă considerabilă de la o femeie mai în vârstă din familie. Puteţi să începeţi o curăţenie generală, lucrări de reparaţii etc. Vă recomandăm să vă păstraţi calmul şi să nu vă certaţi cu partenerul de viaţă din cauza cheltuielilor inevitabile.

Elena Udrea: Nu intenţionez să intru în cursă pentru Primăria Capitalei

Preşedintele organizaţiei PDL Bucureşti, Elena Udrea, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că nu intenţionează să îşi depună candidatura pentru funcţia de primar al Capitalei şi a susţinut că filiala pe care o conduce va avea "de unde alege" un competitor pentru PMB. "Vai de mine, iarăşi mă întrebaţi? Răspunsul este nu. Nu intenţionez să intru în cursă pentru Primăria Capitalei", a răspuns Udrea întrebată dacă planifică să îşi depună candidatura pentru funcţia de edil general al Bucureştiului.

Opoziţia a pierdut majoritatea în câteva din comisiile din Senat în care avea puterea

Negocierile pentru desemnarea componenţei şi funcţiilor din comisiile Senatului s-au finalizat, marţi, opoziţia pierzând majoritatea în câteva din comisiile în care avea puterea în sesiunea trecută, a declarat vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru. 'Negocierile au decurs suficient de armonios, poate mai armonios ca altădată, ca urmare a respectării actualului algoritm politic şi a deciziei Curţii Constituţionale. Toate grupurile parlamentare s-au declarat mulţumite de modul în care s-a negociat, toate au repartiţie în funcţie de algoritm în toate comisiile parlamentului. (...) Prin înţelegerile de astăzi s-au creat premise serioase ca activitatea Senatului să se desfăşoare în continuare foarte bine, adică să nu se mai plece din sală sau să asistăm la legi care au ajuns la termen şi nu au mai fost votate', a afirmat Chelaru. El a spus că opoziţia are în continuare majoritate în cele mai multe dintre comisii, 'poate cu două trei excepţii, unde senatorii independenţi au primit locuri în comisiile pe care şi le-au dorit'. Rezultatul negocierilor va fi anunţat miercuri, în plenul Senatului, când liderii de grup vor schimbările survenite la nivelul fiecărui grup.

Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru ca medicii să poată fi plătiţi suplimentar

Ministerul Sănătăţii intenţionează să iniţieze un program pilot de finanţare suplimentară a medicilor din spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale, care să fie finanţat din bugetul local al administraţiilor locale sau judeţene, potrivit unui comunicat al MS transmis AGERPRES. În acest sens, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a adresat, marţi, reprezentanţilor Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene şi a celor din Asociaţia Municipiilor din România rugămintea de a comunica dacă există autorităţi ale administraţiei locale interesate să susţină un astfel de program, astfel încât Ministerul Sănătăţii să înceapă demersurile necesare pentru elaborarea cadrului legal.

Marin Sorescu, omagiat la 75 de ani de la naşterea sa

Academicianul Eugen Simion consideră că scriitorul Marin Sorescu este cel mai important dramaturg de după război. În opinia academicianului român poetul a înnoit considerabil limbajul şi substanţa lirismului românesc. 'Marin Sorescu şi-a învins posteritatea oarecum ostilă şi în momentul de faţă revine în actualitatea literară', a spus marţi acad. Simion, în cadrul unei sesiuni dedicate împlinirii a 75 de ani de la naşterea poetului Marin Sorescu, găzduită de Aula Academiei Române.

Prins la 5 luni după ce a furat cablu

Un bărbat de 38 de ani din comuna Vultureni, judeţul Cluj a fost prins ieri de poliţiştii clujeni, el fiind suspectat că împreună cu alţi trei bărbaţi ar fi comis în cursul anului 2010, mai multe fapte de furt de cablu în Cluj-Napoca. „În urma probatoriului administrat, acesta a fost prezentat în faţa instanţei care a emis mandat de arestare preventivă pe o durată de 29 zile”, a declarat Gina Pop, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj. Furtul de cablu pentru care a fost arestat clujeanul s-a petrecut anul trecut, la sfârşitul lunii septembrie când bărbatul de 38 ani împreună cu alţi trei bărbaţi a fost surprins de poliţişti în timp ce sustrăgeau cablu de fibră optică, dintr-un cămin subteran, din cartierul Mănăştur. Cei trei bărbaţi au fost prinşi atunci de poliţişti, dar bărbatul arestat astăzi a reuşit să fugă.

Remus Lăpuşan (PSD): Trebuie reînviat dialogul social şi deblocate posturile pentru absolvenţi

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, spune că formaţiunea sa şi USL vor reînvia dialogul social şi oferă câteva soluţii pentru ieşirea din criză. Remus Lăpuşan a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că una dintre soluţiile pe care le propune este deblocarea posturilor pentru tinerii absolvenţi. El a arătat că aproximativ 10.000 de absolvenţi la nivel naţional ar putea fi absorbiţi în câmpul muncii dacă o serie de posturi, inclusiv din universităţi, ar fi deblocate. Alte soluţii propuse de USL vizează reducerea graduală a CAS cu circa 10% încă din 2011, scutirea de taxe pentru noii angajaţi, plata datoriilor statului către firmele private, TVA plătit la încasare, rambursarea TVA pentru proiectele finanţate din fonduri europene, deblocarea absorbţiei de fonduri europene.

Economia merge bine pentru 4% din români

Aproape jumătate dintre români sunt mulţumiţi de viaţa lor, deşi doar 4% apreciază ca "bună" situaţia actuală a economiei naţionale. De asemenea, doar 14% se aşteaptă la o îmbunătăţire a acesteia în 2011, potrivit studiului Eurobarometru publicat marţi.

Proiectul de lege care reglementa vrăjitoria, respins de deputaţi

Deputaţii au respins, marţi, proiectul de lege care viza protecţia persoanelor înşelate prin ghicit sau alte practici oculte, potrivit Agerpres. Cu 249 de voturi favorabile, 10 împotrivă şi şase abţineri plenul Camerei a admis raportul Comisiei de industrii care recomanda respingerea proiectului de lege. Anul trecut, 25 de deputaţi au iniţiat propunerea legislativă privind protecţia persoanelor înşelate prin practici oculte, în scopul contracarării 'efectelor devastatoare ale vrăjitoriei'. Propunerea legislativă avea ca scop 'reglementarea activităţilor şi practicilor oculte, dar mai ales protejarea persoanelor înşelate prin ghicit sau alte practici oculte care induc şi menţin în eroare sau amăgire, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, sau ca minciună a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine un folos patrimonial injust, sau dacă s-a pricinuit o pagubă'. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, însă Camera Deputaţilor este for decizional. De asemenea, deputaţii au respins iniţiativa democrat-liberalului Silviu Prigoană privind schimbarea destinaţiei Palatului Parlamentului.

Mii de refugiaţi în urma confruntărilor din Libia

Subsecretarul general pentru probleme umanitare al ONU, Valerie Amos, a declarat într-o conferinţă de presă faptul că peste 61.000 de persoane au fugit până în prezent spre Egipt şi peste 40.000 spre Tunisia, iar alte 1.000 au intrat în Niger. Preocuparea ONU pentru siguranţa populaţiei libiene este cu atît mai acerbă cu cît estimările cu privire la numărul de morţi din Libia în urma represiunii conduse de Muammar Gaddafi oscilează între câteva sute şi câteva mii, citează France Presse.   Valerie Amos se arată îngrijorată de „informaţiile alarmante referitoare la violenţele care continuă", subliniind că există informaţii în legătură cu femei şi copii grav răniţi. Pînă în prezent nu există un bilanţ confirmat, însă estimările cu privire la numărul de morţi merg de la câteva sute la câteva mii.   Valerie Amos a explicat că pr incipala sa prioritate este de a avea acces la Tripoli şi la zonele limitrofe ale capitalei. “Situaţia de securitate este extrem de volatilă”, a mai spus ea. Însă materiale medicale au putut fi livrate în estul Libiei. Valerie Amos a indicat că principiul unei zone de suspendare a traficului aerian “este discutat la nivel politic”, dar că nu este în măsură să vorbească despre acesta.   Andra Cordoş

Aviz negativ la proiectul privind examinarea psihologică şi psihiatrică a candidaţilor la alegeri

Comisia senatorială pentru drepturile omului a avizat marţi negativ propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi senatori independenţi, care prevede examinarea psihologică şi psihiatrică a persoanelor care candidează pentru obţinerea de funcţii de demnitate publică. Preşedintele comisiei, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a afirmat că această propunere legislativă încalcă normele constituţionale, creând o discriminare negativă pentru categoria demnitarilor. Potrivit lui Frunda, o astfel de prevedere nu ar putea fi aplicată retroactiv actualilor parlamentari, ''cu toate că în anumite cazuri nu ar fi o idee rea''. La rândul său, senatorul PNL Puiu Haşotti a precizat că avizul negativ, dat cu unanimitate de voturi, se justifică prin faptul că propunerea legislativă încalcă prevederile legale.

Circulaţie îngreunată în Beliş

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că astăzi, la ora 12, nu erau drumuri naţionale cu circulaţia blocată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Totuşi, din cauza existenţei pe partea carosabilă a unui strat subţire de zăpadă (între 1 şi 3 centimetri), circulaţia se defăşoară uşor îngreunat pe mai multe drumuri naţionale, printre care şi DN1R, în localitatea Beliş, din judeţul Cluj.

Afişe publicitare desfiinţate

Inspectorii Serviciului Control Urbanism şi Disciplină în Construcţii din cadrul Primăriei clujene au verificat clădirile din zona protejată a monumentelor istorice. Verificările au vizat amplasarea unor mijloace publicitare fără autorizaţie de construire pe astfel de imobile situate pe străzile Memorandumului şi Eroilor. Acţiunea a avut loc în perioada 21-28 februarie 2011. „Într-o primă fază au fost identificate 28 de astfel de mijloace publicitare (meshuri, casete, copertine). 26 dintre acestea au fost desfiinţate de către proprietari, în urma somaţiilor transmise, iar pentru alte două au fost întocmite procese verbale de constatare a contravenţiei în conformitate cu Legea nr.50/1991 (sancţiune cuprinsă între 1000 – 10.000 de lei) şi cu HCL nr. 130/2009 (sancţiune cuprinsă între 500-2.500 lei) pentru faptul că deţinătorii nu s-au conformat somaţiilor de desfiinţare a acestora. Primăria Cluj-Napoca va acţiona în judecată cele două persoane, în cazul în care acestea nu vor desfiinţa mijloacele publicitare pentru care au fost sancţionate”, se arată într-un comunicat al Primăriei clujene. Verificările vor continua în perioada următoare şi pe alte străzi, în special în zona centrală a municipiului, au mai anunţat reprezentanţii Primăriei clujene.

Teroriştii dezbat online noi tactici de atac asupra Occidentului

  Potrivit Centrului american de supraveghere a site-urilor islamiste - SITE, un bărbat care se identifică sub numele de Abu Yaqeen al-Askeri a postat recent un mesaj pe forumul unui site islamist, în care descrie explicit cîteva noi tactici de atac terorist aerian. Acest mesaj este cu atît mai îngrijorător, cu cît apare la doar cîteva zile de la apelul lansat de numărul doi din Al-Qaida, pentru organizarea de noi atacuri împotriva Occidentului.   Pentru a genera panică într-un avion în linie, ucenicul terorist consideră că este nevoie doar de “un număr mare de scorpioni”. Aceştia ar putea fi introduşi  “într-un zbor-ţintă”, într-un container de plastic sau într-o sticlă sau o geantă mică” şi ar trece de detectoarele de metale şi explozivi. După ce decolează avionul, containerul cu scorpioni ar fi deschis, făcând din acest zbor un “infern”, continuă Abu Yaqeen al-Askeri, încheindu-şi mesajul cu “hahaha”. În alte mesaje se sugerează, de asemenea, introducerea de păianjeni, viespi sau şerpi, ca într-un scenariu de groază, în sistemul de ventilaţie care duce către cabină, cu scopul de a elimina piloţii. Acelaşi bărbat are altă idee: “Iei un lansator de grenade, te duci într-un munte sau o pădure din apropierea unui aeroport şi vizezi primul avion occidental care trece”, spune el, după ce, pe acelaşi site, mărturiseşte că “povestea asta cu înţepătura mă cam perturbă”.   Andra Cordoş

Conflictele armate expun milioane de copii violenţelor sexuale

UNESCO propune crearea unei comisii internaţionale asupra violenţelor sexuale, susţinută de Curtea Penală Internaţională (CPI), şi îmbunătăţirea sistemului de ajutor umanitar, mai ales prin dezvoltarea de fonduri comune, după ce, într-un raport dat publicităţii marţi, afirma că aproximativ douăzeci şi opt de milioane de copii erau privaţi de educaţie în 2008 din cauza conflictelor armate care îi expun violenţelor sexuale şi atacurilor asupra şcolilor.   Din cei 67 de milioane de copii de vârsta frecventării şcolii primare, dar neşcolarizaţi, 42%, adică 28 de milioane, trăiesc în ţări sărace, afectate de conflicte, explică raportul, intitulat "Criza ascunsă: conflictele armate şi educaţia".   Directorul UNESCO, Kevin Watkins, afirmă că numai în Afganistan au fost consemnate cel puţin 613 de atacuri asupra copiilor şi şcolilor. Aceste statistici îngrijorătoare au determinat UNESCO să pună sub semnul întrebării sistemul de ajutor umanitar, criticând faptul că "trece pe lângă copiii" din aceste ţări. Mai puţin de 2% din asistenţa umanitară este afectată educaţiei, "ceea ce nu permite să se răspundă decât unui număr infim de cereri de ajutor" pentru acest sector, a declarat Watkins.   Andra Cordoş

Huidu revine la Cronică

Şerban Huidu ar putea apărea mâine la Cronica Cârcotaşilor, în debutul noului sezon al emisiunii. Surse din interiorul Prima TV au declarat că Huidu, deşi a slăbit foarte mult cât a fost internat în spital, se simte mult mai bine şi abia aşteaptă să-şi reia locul alături de Mihai Găinuşă.

Aproximativ 100 de militari în rezervă protestează şi la Cluj şi anunţă că dau în judecată Guvernul

Peste o sută de membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi Retragere Cluj participă, marţi, la un miting de protest în faţa Prefecturii Cluj, ei anunţând că vor da în judecată Guvernul pentru "genocid şi subminarea economiei naţionale", conform Mediafax. Protestatarii au pancarte pe care scrie "Jos Guvernul Boc, jos cu impostorii ce conduc România”, "Traian Băsescu - comandantul suprem care nu respectă cuvântul dat rezerviştilor armatei” şi "Oprea Gabriel, ai încălcat codul militar, dă-ţi demisia de onoare”. Preşedintele sindicatului clujean, Gelu Miron, a citit o scrisoare deschisă adresată "fostului comandant suprem Traian Băsescu”, în care şeful statului este somat să renunţe la "anticonstituţionala postură de preşedinte jucător” şi să îşi ia în serios funcţia de mediator între puterile statului.

Regizoarea Elisabeta Bostan împlineşte 80 de ani.

S-a născut în localitatea Buhuşi, din judeţul Bacău. A absolvit Colegiul Naţional 'Calistrat Hogaş' din Piatra Neamţ. Încă din liceu, a fost pasionată de punerea în scenă a pieselor de teatru clasice româneşti, înscriindu-se la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie 'I. L. Caragiale' din Bucureşti, secţia regie (licenţa în 1954). Este profesoară de regie. A fost decan al Facultăţii de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografie, membră a Uniunii Cineaştilor din România.

Flashmob pentru sterilizarea comunitarilor

Astăzi, de la ora 13, în Piaţa Matei Corvin are loc un flashmob împotriva intenţiei de a se adopta eutanasia, încarcerarea sau lăsarea la latitudinea primăriilor opţiunea pentru metoda de gestionare a câinilor comunitari. Evenimentul e organizat de Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA). “Invităm clujenii să susţină sterilizarea şi returnarea ca soluţie unică şi dovedită pentru rezolvarea situaţiei câinilor comunitari! Eutanasia, încarcerarea sau legea «opţională» vor avea acelaşi impact: sute de mii de câini omorâţi şi alte sute de mii de câini în stradă, continuu, la nesfârşit”, explică reprezentanţii FNPA. Flashmob-ul va avea loc în timpul şedintei Comisiei de administraţie publică din Camera Deputaţilor, în care se discută proiectul de lege 912 privind gestionarea câinilor fără stăpân. Astfel de manifestări vor avea loc simultan şi în Bucureşti, Iaşi, Bacău şi Timişoara. FNPA îşi exprima astfel susţinerea pentru proiectul de lege care aşteaptă de trei ani să intre pe ordinea de zi a Comisiei şi dezaprobarea faţă de metodele vehiculate în ultima vreme de autorităţi ca propuneri pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari.

Concert Extraordinar la Filarmonică

Vineri, 4 martie, Orchestra şi Corul de femei al Filarmonicii de stat „Transilvania” vor susţine un Concert Extraordinar sub bagheta dirijorului israelian Noam Zur, interpretând două lucrări impresioniste ale compozitorului Claude Debussy: Preludiu la după-amiaza unui faun şi Nocturnes, dar şi Simfonia Faust de Franz Liszt. Concertul va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 19.00. Născut în 1981, dirijorul Noam Zur s-a remarcat ca unul dintre cei mai talentaţi tineri dirijori ai Israelului. Biletele la concertul de vineri se pot cumpăra de la sediul Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3) de luni până joi între orele 10-16, vineri între orele 10-14, precum şi cu o oră înainte de concert. Preţul întreg al biletului este de 20 de lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii au 50% reducere. Biletele cu reducere se cumpără doar de la sediul Filarmonicii.

Bianca Draguşanu „împleteşte” marţişoare la Cluj

Prezentatorul Antenei 1, Dan Capatos, vine astăzi la Cluj-Napoca, alături de asistentele lui, Bianca Drăguşanu şi Daniela Crudu, pentru a realiza cel mai lung şnur de Mărţişor. Alături de Capatos vor pune umărul la crearea celui mai mare mărţişor din lume şi Simona Gherghe şi realizatorii emisiunii matinale de la Antena 1, Răzvan şi Dani. Evenimentul va avea loc în Iulius Mall, de la ora 16 şi fiecare participant va primi un tricou alb sau roşu şi, o dată cu acesta, şansa de a câştiga unul dintre premiile puse la bătaie. Îmbrăcaţi astfel, cei prezenţi la eveniment se vor înlănţui în forma unui lung şnur de mărţişor.

Omleta este micul dejun ideal, cred nutriţionişti englezi

Consumul regulat de anumite alimente dimineaţa oferă energie pentru întreaga zi şi ajută, totodată, la menţinerea sănătăţii. Experţi nutriţionişti londonezi consideră că omleta ar reprezenta micul dejun ideal, potrivit Daily Mail. După cum au constatat nutriţioniştii citaţi de ziarul britanic, consumul de ouă la începutul zilei asigură pentru o lungă perioadă de timp organismul cu energie, atât de necesară în munca fizică şi în cadrul efortului intelectual. Ouăle, în genere, sunt superhrană, susţin ei, indicând că acestea sunt bogate în vitaminele D şi B12, aminoacizi şi chiar antioxidanţi. În plus, consumul de ouă dimineaţa nu conduce la creşterea în greutate. Recent, oameni de ştiintă din Carolina de Nord (SUA) au numit ouăle şi şunca drept cel mai bun mic dejun pentru femeile gravide, deoarece, în opinia lor, aceste alimente contribuie la dezvoltarea memoriei copilului.

Alergiile în perioada caldă

Primăvara aduce, pe lângă vreme frumoasă şi bună dispoziţie, şi simptome ale alergiilor, motiv de multe ori de disconfort şi de afectare a calităţii vieţii, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Adriana Camuescu, medic primar alergologie şi imunologie clinică la Novo Medica - Centru de excelenţă în boli alergice şi respiratorii. "De departe, alergia cel mai frecvent întâlnită în sezonul cald este rino-conjunctivita indusă de polenuri. Nu oricine poate dezvolta simptomele acestei boli, ci doar cei cu predispoziţie genetică, atopicii. Aceştia dezvoltă un răspuns anormal, exagerat, la contactul cu polenurile prezente în mod obişnuit în aer în sezonul cald, răspund manifestat ca strănut, secreţie nazală apoasă, abundentă, obstrucţie nazală, prurit nazal şi conjunctival, lăcrimare, înroşire a ochilor. Parte dintre polinozici (alergicii la polen) pot dezvolta, în sezonul cald, şi simptome de astm, manifestate ca greutate în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare", a explicat specialistul.

Rapperul Lil Wayne, urmărit de FBI

Se ştie că celebrităţile din lumea hip-hopului au avut necazuri cu justiţia: Snoop Dogg, 50 Cent sau P Diddy sunt doar câţiva. Urmează acum noua generaţie de rapperi, cel mai turbulent şi rebel fiind Lil Wayne, scrie site-ul closermag.fr, potrivit Agerpres. Rapperul de 28 de ani a fost urmărit şi reţinut sâmbătă seară de agenţi federali pe aeroportul Opa-Loca din Miami. Site-ul TMZ scrie că, după o seară bine stropită cu alcool, Lil Wayne a vrut să se urce în avionul său, dar a fost arestat de brigada americană de stupefiante (Drug Enforcement Agency). Brigada investiga o afacere de contrabandă cu droguri, în care ar fi implicat rapperul numit şi 'Weezy'. Lil Wayne, care se află în perioada de probă după acuzaţia de posesie de droguri şi port de armă, a fost eliberat din lipsă de probe şi a putut lua avionul, cu patru ore întârziere.

Mărţişorul - simbol şi tradiţie

Sărbătoarea Mărţişorului are loc în prima zi a lunii martie, prima lună a primăverii. Mărţişorul este un element simbolic reprezentat de un şnur bicolor, care adună zilele, săptămânile şi lunile anului în două anotimpuri, iarnă şi vară, făcut cadou la l martie, ziua Dochiei, străvechi început de an agrar, potrivit Agerpres. Generalizat astăzi la sate şi oraşe, mărţişorul este confecţionat din două fire colorate alb şi roşu, de care se prinde un obiect artizanal, pentru a fi dăruit fetelor şi femeilor care îl poartă agăţat în piept una sau mai multe zile.

Discovery: doi astronauţi încheie cu succes prima ieşire orbitală

Doi astronauţi au încheiat cu succes prima din cele două ieşiri orbitale ale ultimei misiuni a navetei spaţiale Discovery, cea mai veche dintre cele trei navete americane cuplată de Staţia Spaţială Internaţională /ISS/ de sâmbătă, a anunţat NASA. Steve Bowen, 47 de ani, şi Alvin Drew, 48 de ani, s-au întors în Staţie la 22.20 GMT, încheind oficial o ieşire în spaţiu de şase ore şi 34 de minute. A doua ieşire orbitală a misiunii este programată pentru miercuri tot cu aceşti doi astronauţi. În timpul excursiei lor în spaţiu luni, ei au îndeplinit fără dificultate toate sarcinile prevăzute, menţionează AFP.

Statele Unite au blocat 30 de miliarde de dolari de active libiene

Statele Unite au blocat 30 de miliarde de dolari de active libiene de la anunţarea sancţiunilor vineri de Casa Albă contra regimului lui Muammar Gaddafi, a declarat luni un înalt responsabil al Trezoreriei la Washington, transmite AFP. "Treizeci de miliarde de dolari cel puţin au fost blocate în virtutea decretului" semnat vineri de preşedintele Barack Obama, a indicat presei secretarul de stat interimar în Trezorerie însărcinat cu lupta împotriva terorismului şi informaţii financiare, David Cohen. "Este cel mai mare fond vreodată îngheţat în virtutea unui program de sancţiuni" în Statele Unite, a precizat Cohen.

Botiş: Românii nu trebuie să se teamă de Codul muncii

Ministrul Muncii a declarat ieri că românii cinstiţi nu au de ce să se teamă de noul cod al muncii. “Românii care trăiesc din munca lor, care se trezesc în fiecare dimineaţă şi ştiu că au responsabilităţi faţă de familia lor nu trebuie să se teamă de noul Cod al muncii, deşi zilnic se induce această teamă prin mass-media de către liderii de sindicat”, a declarat ieri  seară, în conferinţa de presă la Palatul Victoria, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan Botiş, citat de Agepres. Pe de altă parte, el a subliniat că acei 5-6 lideri de sindicat la nivel naţional nu trebuie crezuţi pentru că au dovedit că nu au reuşit să transforme în mai bine nici imaginea lor, nici viaţa celor pe care îi reprezintă. Ministrul Muncii a arătat că înainte de adoptarea Codului muncii în vigoare în prezent, în 2002 rata de ocupare era de 58% din populaţia activă, iar în prezent nivelul este tot acelaşi, în toţi aceşti ani fiind acelaşi număr de salariaţi, însă a crescut “povara” asistenţei sociale. Totodată, el a recunoscut că nu a reuşit să îşi impună propunerea privind eliminarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional în favoarea contractelor la nivel de ramură sau sector economic, care ar fi scăzut din puterea de negociere a liderilor federaţiilor sindicale naţionale, mergându-se însă pe ideea că fiecare segment profesional îşi va negocia mai bine drepturile în relaţie directă cu patronatele de ramură şi crescând astfel vizibilitatea liderilor sindicali din eşaloanele doi şi trei. ”Prin legea 130/1996, acest contract colectiv naţional rămâne în vigoare. Nu se pierde nimic din puterea acestor lideri sindicali, deşi am propus şi am negociat timp de 3 luni o modificare de substanţă (...) Acest Cod al muncii, din păcate, nu le afectează interesele”, a spus ministrul Botiş, adăugând că liderii naţionali au recurs la atacuri neonorabile la persoană împotriva sa. De asemenea, el a ţinut să arate că noul Cod nu încalcă nici o directivă europeană referitoare la relaţiile de muncă, dimpotrivă, fiind preluate astfel încât să fie avantajat angajatul român. “Ceea ce am propus noi este o linie mediană şi înţeleaptă”, a spus el, arătând că, de exemplu, în cazul duratei perioadei de probă care a fost crescută prin noile prevederi de la 30 de zile la 90 de zile, în Italia aceasta este de 6 luni. În ceea ce priveşte concedierea, ministrul Muncii a menţionat că noul Cod nu modifică în niciun fel concedierea individuală sau colectivă, fiind prevăzute aceleaşi proceduri ca în actualul cod, cu excepţia că menţionează “extrem de correct” că după ce se termină raporturile de muncă, angajatorul nu mai este obligat faţă de angajat, ci statul român are această obligaţia. “Angajatorul nu mai este în situaţia ca timp de 9 luni să fie obligat să preia acelaşi număr de oameni înapoi. Trebuie să îi lăsăm posibilitatea să se mişte liber în economie”, a arătat ministrul Botiş. Referitor la agentul de muncă temporar, el a mai precizat că în noul Cod este preluată integral directiva europeană, deoarece există obligaţia transpunerii în legislaţia naţională până în decembrie 2011, altfel se activează procedura de infrigement. Proiectul Codului muncii adoptat de Guvern în şedinţa de luni dimineaţă a fost deja trimis la Parlament pentru a intra în procedura asumării răspunderii, după cum a precizat premierul Emil Boc.

Boc va hotărî în martie dacă va candida la şefia PDL

Preşedintele PDL, Emil Boc, a lăsat să se înţeleagă că în luna martie va decide dacă va candida pentru un nou mandat de şef al democrat-liberalilor. “Luna martie ne va da răspunsul şi la această întrebare”, a declarat Boc, aseară la TVR1. Consiliul naţional de Coordonare al PDL se va reuni pe 5 martie pentru a pregăti Convenţia Naţională preconizată pentru jumătatea lunii mai, la care se va alege conducerea partidului.

Teo se recuperază după operaţie

  Teo Trandafir se recuperează după intervenţia chirurgicală majoră la care a fost supusă joi. Medicii de la Allgemmeine Krankenhaus der Stadt Wien au anunţat ieri că Teo Trandafir se recuperează după intervenţia de joi la care a fost supusă pentru a-i fi rezolvate problemele legate de pancreatita necrozată şi infecţia intra-abdominală, potrivit Agerpres. “Am făcut progrese în fiecare zi”, a declarat, luni, profesorul Michael Gnant, care conduce echipa interdisciplinară. “Funcţiile organului sunt stabile şi situaţia pacientului se îmbunătăţeşte continuu. Următorul pas este să restabilim funcţiile respiratorii proprii ale pacientului şi să eliminăm suportul respirator, operaţiune pe care sperăm să o finalizăm săptămâna viitoare”, a precizat profesorul anestezist Spiss.