monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Concert Negative la Cluj

Trupa Negative, una dintre cele mai reprezentative formaţii de glam rock din Finlanda, vine să-şi promoveze, în inima Transilvaniei, cel mai nou material discografic intitulat “Neon”. Trupa finlandeză Negative va concerta la Cluj-Napoca lunea viitoare. În deschiderea concertului vor cînta trupele clujene Blood Print şi Mute Concertul va avea loc de la ora 19.30, în Irish&Music Pub. Trupa Negative a fost înfiinţată în 1997 de vocalul Jonne Aaron, la vîrsta de doar 17 ani, şi a fost puternic influenţată de formaţii precum Guns N' Roses, Queen, Pink Floyd sau Hanoi Rocks. La finalul anului 2007, Negative a fost votată drept “cea mai bună trupă finlandeză” în cadrul MTV Music Awards, iar la începutul lui 2008 a lansat dublul DVD “In The Eye Of The Hurricane”, care a obţinut discul de aur în Finlanda pentru vînzările realizate. Negative a lansat pînă în prezent 6 albume şi numeroase single-uri, acestea ocupînd locuri fruntaşe în clasamentele din Finlanda şi Europa. Albumul “Neon” a fost înregistrat în Los Angeles, împreună cu Jimmy Westerlund şi Warren Riker, care a lucrat cu artişti precum Michael Jackson, Korn and Santana. Noul album combină sound-ul european glam rock cu cel american de hard rock şi va fi lansat simultan, atît în Asia cît şi în Europa. "End Of The Line" este primul videoclip ce promovează acest ultim material şi a fost filmat în L.A., în vara anului 2010. Biletele la concertul de lunea viitoare se pot achiziţiona din magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Humanitas şi online, pe www.eventim.ro. Biletele achiziţionate pînă la data de 10 ianuarie vor fi înscrise la o tombolă, iar cîştigătorii vor participa la o sesiune de meet & greet cu formaţia Negative. Preţul biletelor achiziţionate pînă la data de 16 ianuarie este de 55 lei, iar în ziua concertului, biletele pot fi achiziţionate de la intrarea în club, la  preţul de 65 lei. Un rock cu mult sclipici Glam rock-ul este un stil de muzica apărut la sfîrşitul anilor ‘60 şi începutul anilor ‘70 în Marea Britanie, din combinarea rock-ului şi a muzicii pop. Artiştii adepţi ai acestui stil muzical aveau o imagine care “şoca” deoarece promovau haine cu mult sclipici, machiaje şi coafuri avangardiste.

Temeri în Europa privind un nou val de imigranţi ilegali, din cauza României

Ameninţarea României că nu va mai patrula la graniţa sa de est a generat temeri privind un nou val de imigranţi ilegali în Europa, scrie Daily Express în ediţia sa electronică, citată de money.ro. Temerile au apărut după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat că va reduce securitatea de la graniţă, ca măsură de protest faţă de o dispută privind restricţiile de imigraţie care vizează cetăţenii români, afirmă cotidianul britanic, care menţionează totodată că Guvernul român este nemulţumit că UE a blocat aderarea statului la spaţiul Schengen.

Pensiile militare rămîn la valoarea iniţială

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a confirmat o decizie a Curţii de Apel Cluj privind pensiile militare. ICCJ a decis, la finele săptămînii trecute, suspendarea aplicării Hotărîrii de Guvern (HG) 735 privind pensiile militare. În acest fel, instanţa supremă a decis definitiv nelegalitatea recalculării pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmînd astfel o sentinţă a Curţii de Apel (CA) Cluj din septembrie 2010.

Roboţii inteligenţi s-au dat în spectacol la Cluj

Opt roboţi inteligenţi, creaţi de mai mulţi studenţi de la Facultatea de Matematică şi Informatică, şi-au demonstrat ieri „talentele” în faţa a sute de clujeni veniţi să-i admire „la lucru”. Mai mulţi roboţi cu diferite abilităţi au fost prezentaţi ieri la sediul Facultăţii de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), în cadrul celei de a patra ediţii a Zilei Roboţilor Inteligenţi. Opt roboţi capabili să pună gresie, să şteargă praful, să livreze scrisori, să culeagă pet-uri de pe lac, să planteze copaci, să stingă incendii, să traseze linii de trafic sau să servească masa au fost prezentaţi ieri în faţa a cîtorva sute de clujeni, care au venit, cu tot cu copii, să se minuneze de realizările tinerilor informaticieni.

Lămuriri cu privire la normele de venit

Normele de venit pentru anul 20l1 au fost publicate pe site-ul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj (www.finantecluj.ro). Pentru impozitarea la normă de venit, DGFP precizează că, dacă o persoană fizică doreşte să treacă de la venit real la normă de venit, trebuie să depună o cerere la organul fiscal teritorial pînă la data de 31 ianuarie, cu condiţia să fi fost impus la venit real cel puţin doi ani. De asemenea, dacă o persoană fizică doreşte să treacă de la normă de venit la venit real trebuie să depună la organul fiscal teritorial o cerere prin care îşi exprimă această opţiune, precum şi Declaraţia estimativă D 220, tot pînă la data de 31 ianuarie 2011.

Congresman american împuşcat în cap

Congresman-ul american Gabrielle Giffords a fost spitalizată în stare gravă sîmbătă după ce a fost împuşcată în cap de un tînăr de 22 de ani, în timpul unei întîlniri politice din statul american Arizona. Preşedintele SUA, Barack Obama a comentat gestul tînărului, afirmînd că evenimentele de la finele săptămînii sînt “o tragedie pentru întreaga ţară”. El a precizat că un judecător şi un copil de nouă ani au fost ucişi în aceste tiruri. Autorităţile locale au indicat, la rîndul lor, că şase persoane au murit în atentat şi că alte 12 au fost rănite, dintre care mai multe grav.

900 de milioane de euro vor intra în conturile BNR

Oficialii Fondului Monetar Internaţional au salutat decizia autorităţilor române de a începe discuţiile pentru un acord de finanţare de tip preventiv cu Fondul. Consiliul Director al FMI a aprobat în unanimitate eliberarea celei de-a şaptea tranşe din împrumutul pentru România, în valoare de 900 milioane euro, avizînd cel de-al şaselea raport privind îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor stabilite în cadrul Acordului Stand-By. În urma aprobării Raportului de către membrii Consiliului Director al FMI, România va primi cea de-a şaptea tranşă, în valoare de 900 milioane euro din cadrul împrumutului în opt tranşe, contractat în mai 2009 prin acordul cu FMI.

Someşul, amenajat şi consolidat cu peste 100 de milioane de lei

Administraţia bazinală de apă Someş-Tisa a lansat o licitaţie deschisă în vederea amenajării rîului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca. În urma licitaţiei va fi încheiat un contract care va include servicii de proiectare, asistenţă tehnică, verificare de proiect, dar şi execuţie de lucrări de construcţii-montaj. Valoarea totală estimată a proiectului ajunge la 101,3 milioane de lei, iar durata de execuţie va fi de cinci ani. Principala modalitate de finanţare a contractului va fi bugetul de stat, plăţile urmînd să se efectueze lunar din Trezoreria municipiului Cluj-Napoca. Cîştigătoare va fi aleasă oferta cea mai avrantajoasă din punct de vedere economic, ofertele fiind programate să fie deschise în data de 25 februarie, la ora 11.

Termen prelungit pentru concursul de proiectare în valoare de 2,6 milioane de lei

Noul termen de depunere a proiectelor pentru Centrul Cultural „Transilvania” a fost stabilit pentru data de 14 februarie. Termenul limită pentru depunerea proiectelor la concursul de soluţii pentru Centrul Cultural „Transilvania”, care va adăposti şi viitorul sediu al Filarmonicii clujene, a fost prelungit, ca urmare a cererilor primite de la posibilii participanţi. Astfel, proiectele vor putea fi depuse pînă la data de 14 februarie, nu doar pînă la 28 ianuarie, data stabilită iniţial.

Proiect de peste 370 mil. lei pentru creşterea siguranţei pe DN 1

Lucrările de modernizare vor avea loc inclusiv în judeţul Cluj. Guvernul a aprobat un proiect de 371,4 milioane de lei pentru modernizarea Drumului Naţional 1, cu scopul creşterii siguranţei în trafic în localităţi şi în „punctele negre“, a anunţat Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Din cei 371,4 milioane lei, 103,5 milioane lei reprezintă finanţare europeană, restul banilor fiind asiguraţi de la bugetul de stat. Astfel, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, urmînd că lucrările să dureze doi ani, informează Mediafax. Lucrările de modernizare vor avea loc inclusiv în judeţul Cluj, pe lîngă judeţele Ilfov, Prahova, Braşov, Sibiu, Alba şi Bihor. Reabilitarea şi modernizarea DN1 va presupune montarea separatoarelor de sens, amenajarea de sensuri giratorii şi întoarceri în “U”, dar şi realizarea de trotuare, treceri de pietoni şi staţii de autobuz. Potrivit Auditului de Siguranţa Circulaţiei realizat în 2005 de Compania Naţională de Drumuri Naţionale din România pentru intervalul 2000-2004, pe DN 1 s-au înregistrat 445 de accidente soldate cu 193 de morţi, 375 de răniţi şi importante pagube materiale. Menţionăm că DN 1 începe în Bucureşti şi se termină în localitatea Borş, la frontiera României cu Ungaria. Sectorul de drum dintre Braşov şi Sibiu, în lungime de 122,5 kilometri, a fost deja modernizat, astfel că proiectul actual nu face referire şi la acesta.

Scoaterea din evidenţă ca plătitor de TVA

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj reaminteşte că, de la 1 ianuarie, potrivit modificărilor aduse la Codul Fiscal prin OUG 117/20l0, contribuabilii plătitori de TVA care în anul precedent au realizat o cifră de afaceri inferioară plafonului de 35.000 de euro (la cursul de schimb de la data aderării, 3.3817lei/euro), pot solicita scoaterea din evidenţa de plătitori de TVA. „Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal pot solicita scoaterea din evidenţa ca plătitor de TVA pîna la data de 20 ianuarie a fiecărui an, avînd însă obligaţia depunerii decontului de TVA pentru operaţiunile realizate în cursul lunii ianuarie pînă la la data de 25 februarie inclusiv. În ultimul decont depus, persoanele impozabile au obligaţia să evidenţieze valoarea TVA ca urmare a efectuării ajustărilor de taxă”, precizează reprezentanţii DGFP Cluj.  

Credite neperformante şi în 2011

Creditele neperformante vor apăsa şi în 2011 asupra planurilor şi profiturilor băncilor, a declarat duminică, pentru Agerpres, preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea. Oficialul CEC Bank crede că în 2011, din punct de vedere bancar, va exista o reluare a activităţii în zona retail-ului, în special în a doua parte a anului. „Cetăţenii vor începe din ce în ce mai mult să reia consumul, asta şi pe baza activităţii de creditare pe care băncile o să o relanseze în a doua parte a anului”, a afirmat Gheţea, care este şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. Gheţea se arată împotriva băncilor de nişă. “Nu sînt un susţinător al ideii că e bine să fii bancă de nişă. Pentru că banca de nişă poate avea, la un moment dat, surprize plăcute dar şi neplăcute. E bine să ţii ouăle în mai multe coşuri. Şi atunci cînd îţi merge rău într-o anumită nişă, te duci în nişa cealaltă”, a mai spus Gheţea. El a mai precizat că vom avea o creştere economică anul acesta, dar a evitat să dea cifre. Agerpres  

146 de posturi libere în judeţ

Peste 4.300 de locuri de muncă vacante sînt înregistrate, la nivel naţional, în perioada 7 - 13 ianuarie, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Cele mai multe oferte de muncă sînt în Bucureşti (565) şi în judeţele Iaşi (478), Argeş (320), Bacău (252), Timiş (248), Sibiu (199), Vrancea (169), Călăraşi (148), Cluj (146), Bihor (146) şi Mureş (130). La polul opus, cu cele mai puţine locuri de muncă, se află judeţele Ialomiţa (6), Maramureş şi Mehedinţi (cîte 12), Alba şi Botoşani (cîte 20), Olt (24), Caraş-Severin şi Covasna (cîte 26). Pentru persoanele cu studii superioare sînt înregistrate, la nivel naţional, 363 locuri de muncă, majoritatea pentru ingineri şi subingineri, dar şi pentru consilieri de vînzări în asigurări, inspectori coordonatori de asigurări, asistenţi medicali şi solişti instrumentişti. Pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sînt disponibile în ţară 3.974 de locuri de muncă, cele mai multe pentru confecţioner-asamblor articole din textile şi muncitor necalificat în industria confecţiilor.  

Certificatul energetic: obligatoriu sau nu?

Notarii susţin că certificatul energetic nu este obligatoriu la încheierea tranzacţiilor de vînzare cumpărare sau de închiriere. Disputa dintre notari şi auditorii energetici cu privire la obligativitatea certificatului energetic la efectuarea unei tranzacţii continuă. De la 1 ianuarie, toate tranzacţiile de locuinţe şi toate contractele de închiriere ar fi trebuit să se efectueze doar în urma încheierii unui certificat energetic. Cel puţin asta s-a spus anul trecut. Acum însă, se pare că lucrurile nu stau deloc aşa.

Inselaciuni cu repetitie

 Politistii de investigatii criminale din cadrul Politiei Municipiului Alba Iulia au reusit vineri identificarea lui G.M.M., de 32 de ani, din municipiul Cîmpina, judetul Prahova, ca principal suspect de comiterea a doua infractiuni de înselaciune în legatura cu care politia a fost sesizata în cursul lunilor mai si iunie 2010. Din cercetari s-a stabilit faptul ca, în data de 12.05.2010, G.M.M., în timp ce se afla într-un bar din Sebes, prezentindu-se drept angajat al unei firme, a acostat un barbat caruia i-a oferit spre vinzare 200 de litri de motorina contra sumei de 500 de lei. Pentru realizarea tranzactiei victima i-a dat lui G.M.M. suma solicitata, dupa care, acesta din urma i-a pretins victimei sa-l transporte pina în municipiul Alba Iulia pentru a prelua niste lucruri, urmind a se întoarce pentru a-i da motorina. La destinatie suspectul i-a spus victimei sa-l astepte în masina, urmind a se întoarce în foarte scurt timp, lucru pe care nu l-a mai facut. În data de 10.06.2010, în timp ce se afla într-un bar din Alba Iulia, acelasi barbat a acostat o femeie careia i s-a prezentat ca fiind angajat al unei firme ce are ca obiect de activitate productia si comercializarea de produse din carne, oferindu-i spre vinzare un bax de carne de pui în schimbul sumei de 200 lei. Dupa ce femeia i-a dat banii, G.M.M. a iesit din bar, motivind ca merge la masina pentru a aduce carnea, disparind. Cercetarile sint continuate sub aspectul comiterii infractiunii de înselaciune.

Iesit in decor

 Simbata dimineata la ora 2.20 pe D.N. 67 C, în afara localitatii Sasciori, G.G.N., de 22 de ani, din comuna Sugag, în timp ce conducea un autoturism în directia Sugag -Sasciori, nu a adaptat viteza la conditiile de drum si într-o curba spre stinga a pierdut controlul autoturismului, iesind în afara partii carosabile, intrind în coliziune cu o denivelare de pamint.  În urma accidentului S.G., de 30 de ani, din comuna Sasciori, pasager în autoturism, a fost ranit grav, iar P.I. de 24 de ani, din comuna Sasciori, de asemenea pasager în autoturism, a fost ranit usor.                     

Familii longegive, invitate pentru a fi premiate

 Administratia locala din Aiud si Serviciul de Ajutor Maltez din Romania, filiala Aiud, organizeaza, in data de 27 ianuarie, evenimentul “O jumatate de secol împreuna”, dedicat premierii familiilor care, in acest an, implinesc o jumatate veac de de cind si-au unit destinele. Cuplurile casatorite in anul 1961, care domiciliaza pe raza municipiului Aiud, dar nu au certificatele de casatorie inregistrate la Compartimentul de Stare Civila din cadrul Primariei Aiud, sint invitate la Centrul de Informatii pentru Cetateni, in vederea depunerii certificatului de casatorie, pina in data de 20 ianuarie. Informatii suplimentare se pot obtine si la numarul de telefon 0258/861310, int. 18, zilnic intre orele 8.00 – 16.00, persoana de contact: referent Aurelia Nedeliov.

Le-a stricat vacanta!

 Ieri, pirtia de la Arieseni arata dezolant. Zapada abia mai acoperea pamintul, iar pe pirtie nu mai putea fi vazut nici macar un copil care sa vrea sa se mai bucure de putinul omat ramas. Cei mai ingindurati erau insa proprietarii de pensiuni, care sperau intr-un sezon bun cind au vazut ca stratul de zapada parea destul de consistent, cu numai citeva zile inainte. Acum, sint constienti ca turistii nu se vor mai inghesui sa mearga la Arieseni, cel putin pina cind nu va ninge suficient pentru ca pirtiile sa fie din nou functionale. Mult mai inspirati au fost schiorii care au ales Domeniul Schiabil Sureanu. Cum acesta este situat la cea mai mare altitudine din tara, la 1.900 de metri, aici zapada era ieri foarte buna si depasea un sfert de metru. Mai mult, la - 1 grad Celsius, ieri a mai nins putin in Masivul Sureanu. De altfel, aici, toata saptamina a fost ideala pentru schi, iar instalatiile au functionat in fiecare zi, incepind de marti. Schiorii au aici la dispozitie sapte pirtii cu diferite grade de dificultate si lungimi. Cum zona nu este electrificata deocamdata, instalatiile sint puse in functiune cu ajutorul unor generatoare. In aceste conditii, proprietarul instalatiilor trebuie sa-si faca niste calcule daca merita sa le porneasca, in functie de numarul de schiori la care se asteapta. In orice caz, daca zapada este buna, instalatiile functioneaza in fiecare simbata si duminica, intre orele 10 si 16. Cei care vor sa schieze in cursul saptaminii, trebuie sa se intereseze inainte, pentru ca s-ar putea sa aiba noroc si instalatiile sa fie pornite, la fel cum s-a intimplat si saptamina trecuta. Atentie la drumIn Sureanu, principala problema, cel putin deocamdata, este legata de posibilitatile de cazare. Numarul de pensiuni in zona este foarte mic, iar cele mai apropiate cabane de pirtie se afla la citiva kilometri distanta. Zona va deveni insa, in urmatorii ani, cea mai noua statiune din tara, fiind deja concesionate terenuri pentru construirea de pensiuni si hoteluri. Va fi si una din cele mai frumoase statiuni, zona fiind deja supranumita “Elvetia Romaniei”. Numele locului, Poarta Raiului, este la fel de semnificativ pentru peisajul mirific al zonei. Soferii trebuie sa fie atenti sa isi doteze autoturismele cu cauciucuri de iarna si lanturi antiderapante, deoarece ultimii 18 kilometri, de la Lacul Oasa, sint foarte greu de parcurs, drumul fiind practic unul forestier. Consiliul Judetean Alba a depus un proiect pe fonduri structurale pentru reabilitarea acestui drum, proiectul a fost declarat eligibil, dar inca nu a fost finantat. Totusi, cu o masina echipata corespunzator, drumul poate fi parcurs fara probleme, iar schiorii sint de parere ca orice neajunsuri sint date uitarii in momentul in care ai acces la niste pirtii despre care spun ca sint intre cele mai bune din tara.

Probleme la asigurarile caselor

 Unii dintre reprezentantii companiilor de asigurari au recunoscut ca pe segmentul asigurarilor facultative pentru locuinte nu au avut de achitat despagubiri pentru daune totale în ultimii ani. Deteriorarea aparatelor electrice din cauza variatiilor de tensiune electrica, inundatiile provocate de vecini, incendii la garaje, spargerea conductei sau deteriorarea sistemului de încalzire din cauza înghetului sint doar citeva dintre problemele reclamate de romanii cu asigurari facultative de case.Desi reclamatiile pe segmentul auto detin cea mai mare pondere în piata de profil, si detinatorii de polite facultative pentru case se pare ca au neplaceri cind vine vorba de despagubiri. Brokerii de asigurari sustin ca problemele apar din cauza lipsei de informare. “Vina este si a noastra, a brokerilor, a companiilor de asigurari, dar si a asiguratilor. La încheierea politei, cu totii sint prieteni, însa cind vine vorba de despagubiri pot aparea probleme”, a declarat pentru Gindul Norbert Simpf, director executiv al portalului de asigurari www. netas.ro. M. F.

2011, cel mai bun an pentru o casa

 Nimeni din piata imobiliara nu mai îndrazneste sa spuna cu cit se vor ieftini proprietatile în acest an, dar cert este ca toata lumea vorbeste în continuare numai despre scaderi! Expertii în domeniu îi sfatuiesc pe cei care vor sa-si cumpere case sa profite de preturile mici care vor aparea si sa faca achizitiile dorite pentru ca daca despre 2011, desi imprevizibil, se poate spune totusi destul de sigur ca va fi un an al reducerilor, despre 2012 nu se stie mai nimic! “Nici o persoana serioasa nu stie cu exactitate cum va evolua piata imobiliara în viitorul apropiat! (...) Eu consider ca segmentul rezidential va fi în continuare mai afectat decit cel nonrezidential (birouri, terenuri, industrial, comercial)”, explica Dragos Dragoteanu, fondatorul si managerul companiei imobiliare Euroest.                    M. F.

Protest al taximetristilor

 Asociatia pentru Drepturile Taximetristilor Independenti informeaza ca, joi, nici un taximetrist nu va cumpara carburant din nici o statie Peco, în semn de protest fata de cresterea pretului la carburanti. “Consideram ca singura forma de protest pentru stoparea cresterii excesive a pretului la carburant este un boicot al benzinariilor la nivel national. Asociatia pentru Drepturile Taximetristilor Independenti (ADTI) a cerut în nenumarate rinduri Guvernului si Parlamentului Romaniei implicarea în oprirea cresterii preturilor la carburanti”, se arata într-un comunicat transmis duminica de asociatie. Prima forma de protest a taximetristilor independenti a început, dupa 1 ianuarie, cind acestia au început sa plateasca cu maruntis pretul carburantului blocind în acest fel statiile Peco. ADTI avertizeaza ca, daca dupa aceste forme de protest, Guvernul, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si Consiliul Concurentei nu iau atitudine împotriva cresterii excesive a pretului la carburant, activitatea va fi oprita la nivel national, din martie, dupa modelul transportatorilor greci.                                 M. F.

Declaratie unica on-line, numai de la 1 iulie

 Conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Alba a venit zilele trecute cu o serie de precizari in ce priveste efectele modificarii si completarii Codului fiscalAceleasi surse au precizat ca este vorba despre reglementarea unor masuri financiar – fiscale, prin care se asigura cadrul legislativ unitar legat de definirea veniturilor pentru care exista obligatia de calcul, retinere, plata si declarare a contributiilor sociale precum si baza de calcul a acestora. În acest sens, actul normativ reglementeaza definirea unitara a veniturilor pentru care exista obligatia platii contributiilor sociale în concordanta cu veniturile salariale sau asimilate salariilor supuse impozitului pe venit.“Actul normativ asigura cadrul legal pentru implementarea unei singure declaratii prin care sa se realizeze atit declararea obligatiilor de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, cit si declararea elementelor necesare stabilirii stagiilor de cotizare ale persoanelor asigurate în sistemul asigurarilor sociale. Declaratia se depune lunar, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul portalului e-Romania, de catre contribuabilii care detin certificat digital calificat. Pina la data de 1 iulie 2011 declaratia poate fi depusa la organul fiscal competent sau la unul dintre ghiseele acreditate de Ministerul Finantelor Publice, în format hirtie, semnat si stampilat, conform legii, însotit de declaratia pe suport electronic numai de catre contribuabilii care nu detin certificat digital calificat”, a precizat purtatorul de cuvint al DGFP Alba, Iulia Mirestean.                     

Microintreprinderile pot plati impozit pe venit

 Potrivit Ordonantei, microintreprinderea este persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: are de la 1 la 9 salariati; a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro; capitalul social este detinut de persoane, altele decit statul si autoritatile locale.“Pentru a beneficia de prevederile legale cu privire la impozitul pe veniturile microintreprinderilor, acestea comunica organelor fiscale teritoriale, depunerea declaratiei de mentiuni, optiunea pentru plata impozitului pe venitul microintreprinderilor, pina la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este 3%”, a precizat purtatorul de cuvint al DGFP Alba, Iulia Mirestean. Aceeasi sursa a mentionat ca baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad veniturile aferente costurilor stocurilor de produse, veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie, veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale, veniturile din subventii de exploatare, veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare, veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobinzi sau penalitati de intirziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil, veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.“In cazul unei asocieri fara personalitate juridica intre o microintreprindere si o persoana fizica, rezidenta sau nerezidenta, microintreprinderea are obligatia de a calcula, retine, declara si plati la bugetul de stat impozitul stabilit prin aplicarea cotei de 3% la veniturile ce revin acesteia din asociere, pina la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de aceasta ordonanta persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii, in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului, au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati”, au aratat la finele saptaminii trecute reprezentantii DGFP Alba.                            

Accident cu doi raniti

 Un autoturism în care se aflau patru persoane s-a rasturnat, ieri, în imediata apropiere a trecerii peste calea ferata între Vinerea si Cugir, pe DJ 704, doi dintre pasageri fiind grav raniti. Detasamentul Alba Iulia al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba a intervenit cu autospeciala de descarcerare si cu ambulanta SMURD pentru scoaterea din masina a doua persoane ramase încarcerate. Cei doi raniti au fost transportati la Spitalul Judetean de Urgenta Alba. Potrivit dispeceratului Inspectoratului de Politie al Judetului Alba, cauza probabila a accidentului este neadaptarea vitezei de deplasare la conditiile de drum, soferul pierzind astfel controlul volanului. Autoturismul s-a rasturnat într-o curba, imediat dupa ce a trecut peste calea ferata. A. P.

Vaccinare antigripala

 Persoanele în virsta se vaccineaza în masa împotriva gripei de sezon. Numai in ultima saptamina, la cabinetele medicilor de familie din judet au ajuns peste 1.200 de persoane virstnice. In schimb, pina acum nici macar o femeie gravida nu a solicitat vaccinarea. Pina acum au fost administrate aproape 2.000 de doze, iar medicii nu au raportat nici un caz de gripa la nivel local.           

La puscarie

 Barbatul acuzat ca a ucis o femeie de 40 de ani in Cugir a fost supus unei expertize neuropsihiatrice. Lucian Tirlea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Alba, în stare de supraveghere medicala la Spitalul Penitenicar Jilava, iar analizele medicale vor fi continuate la Bucuresti. Barbatul este acuzat de omor si risca între 10 ani si 20 de ani de închisoare. 

Spitalele din Alba ramin deocamdata ?pe pozitie?

 “Este adevarat ca spitalul din Cugir se afla pe lista unitatilor sanitare care vor fi reorganizate sau transformate în cabinete medico-sociale? De ce se ia o asemenea decizie acum cind managementul spitalului a trecut la primarie, careia nu i se da sansa sa gestioneze problemele unitatii sanitare? În conditiile în care se confirma ceea ce se vehiculeaza în aceste zile, privind desfiintarea spitalului, vom initia, prin mijloacele legale, mitinguri de protest. De aceasta data, nu va fi un miting al PNL, ci al cugirenilor”, au aratat la finele saptaminii trecute reprezentantii liberalilor din orasul de la poalele Draganei. Speculatii...Reprezentantii Institutiei Prefectului judetul Alba au precizat la rindul lor cu promptitutine ca informatiile aparute in presa potrivit carora in judetul Alba este certa comasarea ori reprofilarea unor unitati spitalicesti sint in acest moment simple speculatii. Prefectul Stefan Bardan a tinut sa sublinieze ca astfel de modificari sint posibile numai prin Hotarire de Guvern la propunerea Institutiei Prefectului sau consiliului judetean si numai cu avizul Ministerului Sanatatii. Prefectul lamureste situatiaPrefectul de Alba a mentionat ca, la aceasta ora, unitatile sanitare functioneaza pe baza contractelor din anii precedenti. In ceea ce priveste starea spitalelor din judetul Alba, el a aratat ca la sediul Institutiei Prefectului a avut loc o intilnire cu managerii de spitale, cu reprezentanti ai Casei de Asigurari de Sanatate si ai Directiei de Sanatate Alba, ai Consiliului Judetean, ai primariilor si liderul ‘’Sanitas” Alba, in urma careia s-a decis elaborarea unor analize individuale pe fiecare unitate in parte, o analiza proprie de venituri si cheltuieli, acest lucru fiind necesar pentru indeplinirea criteriilor de functionare a spitalelor. “La nivelul judetului Alba s-a creat un colectiv de lucru format din specialisti ai Directiei de Sanatate, Casei de Asigurari de Sanatate, Institutiei Prefectului si ai Consiliului Judetean Alba care vor avea intilniri cu managerii fiecarei unitati in parte. Pentru acest lucru s-a stabilit un calendar, iar intilnirile se vor desfasura incepind de marti 11 ianuarie. In urma acestor intilniri, in functie de situatii, se vor transmite sugestii ministerului de resort. In Alba nu s-a facut pina acum nici o propunere privind desfiintarea, comasarea ori reprofilarea unor spitale. Aceste propuneri urmeaza sa le facem noi Bucurestiului daca este cazul, dar repet, deocamdata, pina la finalizarea analizelor cerute nu este vorba despre asa ceva”, a declarat raspicat la sfirsitul saptaminii trecute prefectul judetului Alba, Stefan Bardan.    

Ofertele continua si in ianuarie

 Este de asteptat ca asigurarile auto obligatorii (RCA) sa se scumpeasca în acest an fata de 2010, dar, practic, daca ne uitam în piata, firmele vin cu oferte si reduceri de preturi consistente la început de an sau chiar cu tombole si concursuri pentru a atrage un numar cit mai mare de clienti. Ca regula generala, soferii care n-au facut accidente, cei care locuiesc la tara si cei care au multi ani în spate de condus au toate sansele sa plateasca mai putin pentru asigurarea obligatorie a masinii. În schimb, cei care locuiesc si circula în orase mai aglomerate, cei care au accidente la activ si cei care sunt începatori vor scoate mai multi bani din buzunar. M. F.

Lac izolat de un gard de doi metri

 Autoritatile locale au izolat lacul format in craterul de la Ocna Mures cu un gard inalt de 2 metri. Decizia a fost luata in mod oficial pentru a evita producerea unor accidente, dar si pentru a proteja orasul. Zona va fi in continuare pazita de angajatii de la salina, dar si politisti comunitari, iar incepind de luni, produsele care plutesc pe lac vor fi scoase pentru a nu mai atrage persoanele din oras. In realitate insa, decizia are mai mult o valoare de imagine, dorindu-se scaderea interesului televiziunilor centrale pentru situatia creata in jurul dezastrului de la Ocna Mures. Pericol “construit” In mod real, apa care s-a adunat in locul in care pamintul s-a surpat si a format acel crater este una cu sare, cu o concentratie extrem de ridicata. “Practic, este la fel ca si la lacurile de la Ocnele Sibiului. Poate chiar mai sarata decit acolo. Din aceasta cauza si alimentele pe care le pescuiesc oamenii ies atit de usor la suprafata. Asadar, in mod real, pericolul ca oamenii sa se inece este extrem de redus. Ce-i drept, ei pot sa cada in apa, dar asta nu cred ca este o problema cu adevarat. Cred ca pina la urma, imaginea negativa creata de toate acele stiri prezentate la televizor au determinat autoritatile sa ia aceasta masura, cu atit mai mult cu cit acum exista un motiv pentru a obliga administratorii magazinului Plus sa curete zona”, explica sub protectia anonimatului un fost ocna muresean. Intregul fenomen a inceput intre Craciun si Revelion, atunci cind oamenii strazii au inceput sa adune alimente iesite la suprafata pentru a le vinde mai apoi la colt de strada cu preturi de nimic. In doar citeva zile, zona a fost luata cu asalt, sute de oameni preluind exemplul. Situatia a creat insa o isterie fara precedent in presa centrala care a prezentat lucrurile ca si cind oamenii din Ocna Mures au ajuns muritori de foame si isi risca viata pentru o sticla de ulei sau o punga de paste fainoase. Greseli... Chiar daca nu sint intru totul de acord cu “sportul” ultimelor zile, localnicii spun ca greselile sint multe, iar vina este impartita. “Nu poti sa ii condamni pe oameni. Romanii s-au obisnuit asa. Chiar daca au acasa tot ce le trebuie, daca gasesc ceva se bucura. Ma enerveaza insa cind ma uit la televizor si vad toate acele stiri. La Ocna Mures este somaj, nu sint locuri de munca, nu exista solutii. Asta este adevarat. Dar situatia este la fel de citiva ani. Nu am devenit muritori de foame acum, de cind s-a prabusit magazinul si nici nu o sa murim de foame daca au pus acel gard. In schimb, greseli s-au facut o gramada, incepind cu modul in care a fost administrat orasul, felul in care s-a lucrat la salina, la fabrica de soda, felul in care s-au dat autorizatiile de constructie la magazinul acela, felul in care s-a actionat cind s-a prabusit zona si mai apoi la felul in care a fost prezentata situatia. Incepind cu oamenii de rind si terminind cu dumneavoastra, presa, toata lumea a gresit si noi avem acum de tras”, povesteste o femeie care se simte ciudat cind vede la televizor ca “Ocna Mures a devenit un fel de gradina zoologica unde oamenii se uita la tot felul de curiozitati monstruoase”.

Vesti bune

 Vesti bune la început de an: Taxele notariale au scazut cu valori de pina la 40% de la 1 ianuarie 2011, iar acum notarii publici opereaza cu alte grile orientative de evaluare, care tin cont de reducerea valorii proprietatilor produsa în ultimul an, a declarat pentru incont.ro Laura Badiu, purtatorul de cuvint al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). “Valoarea unui apartament din Drumul Taberei a scazut si cu 30% pe noua grila orientativa. Sunt si cazuri în care preturile coboara si cu 40% în functie de zona, de apartament, de certificarea energetica si asa mai departe”, a explicat Laura Badiu. De exemplu, în cazul unui apartament cu doua camere din Drumul Taberei situat la un etaj intermediar, într-o cladire din anii ‘80, valoarea impozabila de anul trecut era de aproape 60.000 de euro. M. F.

Gerul a luat patru vieti

 Temperaturile scazute din ultimele saptamini au facut patru victime în Alba Iulia. Este vorba de oameni fara adapost care au fost gasiti înghetati pe strada. Asta in conditiile in care mercurul din termometre a coborit în Alba Iulia, constant pina la minus 10 si chiar minus 15 grade Celsius. In aceste conditii, autoritatile au luat masuri suplimentare, insa vremea i-a salvat deocamdata pe localnici. Temperaturile au urcat semnificativ, iar meteorologii anunta ca vremea se incalzeste in continuare. Astfel, pentru moment, problema pare sa se fi rezolvat. Totusi, pina la finalul sezonului rece mai sint inca 8 saptamini. Probleme asociateCele patru persoane care au decedat pe fondul frigului au avut si alte probleme. Astfel, doua persoane au inghetat din cauza ca au consumat alcool si nu au mai putut sa realizeze cit este de frig. Alte doua persoane au avut probleme psihice care i-au impiedicat sa realizeze starea reala in care se gasesc. Pentru a evita astfel de probleme, autoritatile au luat insa masuri. Astfel, la nivel local, Inspectoratul judetean de Politie a instruit patrulele sa verifice cazurile persoanelor fara adapost care ar putea avea astfel de probleme. In toate cazurile depistate, oamenii legii i-au condus pe cei gasiti la centrele sociale deschise de primaria municipiului resedinta de judet. In plus, specialistii Directiei de Sanatate Publica Alba avertizeaza populatia ca in cazul in care frigul devine patrunzator este indicat sa stea in locuinta, iar in cazul in care este necesara iesirea in oras sa poarte haine groase, manusi, caciula si sa consume cit mai des lichide fierbinti. In cazul in care se impune, localnicii sint sfatuiti sa apeleze la ajutor de specialitate.

Mutu va avea la dispozitie un preparator fizic

 Atacantul Adrian Mutu, care a fost exclus de la antrenamentele formatiei Fiorentina, va avea la dispozitie un preparator fizic care îl va ajuta sa se mentina în forma, anunta presa italiana.Conform publicatiei La Nazione, Adrian Mutu nu se va putea antrena la stadion, dar începind de luni “clubulul îi va pune la dispozitie un preparator fizic pentru a continua sa se mentina în forma”. Pe de alta parte, fostul antrenor al Fiorentinei si actual selectioner al Italiei, Cesare Prandelli, a declarat ca respecta decizia conducatorilor în cazul Mutu: “Ma limitez la a spune ca în acest caz respect deciziile conducerii”.Atacantul Adrian Mutu a fost exclus, vineri de la antrenamentele si pregatirea echipei Fiorentina, pentru încalcarea obligatiilor contractuale. Miercuri, site-ul oficial al clubului AC Fiorentina a anuntat, într-un comunicat, ca Mutu a parasit antrenamentul fara sa ofere vreo explicatie si ca, urmare a comportamentului sau din ultima perioada, gruparea va deschide actiuni în plan sportiv si civil. Fostul impresar Ioan Becali a declarat ulterior ca Mutu a parasit antrenamentul de miercuri dupa-amiaza al Fiorentinei dupa ce a aflat ca gruparea viola nu îi permite sa se transfere la o alta echipa din Italia liber de contract si ca jucatorul roman a fost jignit de oficialii viola.       M. F.

Lacina Traore s-a inteles cu Galata

 Gruparea Galatasaray a ajuns la un acord cu atacantul ivorian al echipei CFR Cluj, Lacina Traore, iar faptul ca Gheorghe Hagi este antrenorul formatiei din Istanbul a avut un rol important în alegerea fotbalistului, informeaza cotidianul Fotomac.Potrivit sursei citate, Traore era dorit de grupari ca Arsenal, Napoli, Blackburn, Hamburger SV si Paris Saint Germain, dar Hagi a insistat pentru ca ivorianul sa ajunga la echipa sa si conducerea clubului Galatasaray a reusit sa obtina acordul jucatorului. Presedintele CFR Cluj, Iuliu Muresan, a declarat, miercuri, la Sport.ro, ca de serviciile atacantului Lacina Traore sint interesate cinci-sase grupari din Europa, iar cu doua dintre acestea au loc negocieri. El a precizat, în aceasta saptamina, ca Traore nu va fi transferat pentru mai putin de cinci milioane de euro.

Antrenori albaiulieni la perfectionare

 15 antrenori de fotbal din judetul Alba posesori ai licentei “A” UEFA (primele patru esaloane competitionale, sefi ai centrelor de copii si juniori, sau care lucreaza în sectorul juvenil) vor participa astazi, în Bucuresti la un curs de perfectionare urmat de un examen pentru reînnoirea licentei A în cazul acelora carora le expira. Este vorba de Cornel Talnar (Dinamo), Adorian Himcinschi, Adrian Bichesi, Ioan Popa (FC Unirea Alba Iulia), Ioan Ilie, Alexandru Kalanyos (FC Unirea Juniors), Vasile Ursu (FC Apulum 2009), Marcel Rusu (Ariesul Turda), Ovidiu Ceclan, Stefan Fogorosi (Cetatea de Balta), Alin Hancas (CSs Blaj), Florian Brumaru, Ioan Mara (CSS Blaj), Catalin Pascanu (CSO Cugir), Emil Timpea (Juniori Cugir), care se vor prezenta la sala “Nicolae Dobrin” din cadrul Casei Fotbalului alaturi de tehnicieni din alte 13 judete ale tarii.Experimentatul Fane Fogorosi, unul dintre cei mai valorosi tehnicieni din Alba

Sportivii nu mai au voie la dubla legitimare

 Conform unui ordin emis de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST), începind din 31 decembrie 2010 sportivii nu mai au voie sa participe la competitiile sportive nationale si internationale avind dubla legitmare.“Începind cu data prezentului ordin, sportivii din cadrul cluburilor din subordinea Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret nu pot participa la competitiile din sistemul competitional national si international oficial pe ramura de sport, decit pentru o singura structura sportiva. La ramurile de sport la care sezonul competitional a început în anul 2010, prevederile se aplica începind cu sezonul competitional urmator”, se arata în comunicatul de presa.Ordinul este semnat de catre Doina Melinte, presedintele ANST. Practic, sportivii vor fi nevoiti sa aleaga pentru ce club vor concura.

Bilantul anului 2010 pentru Federatia Romana de Powerlifting

 Anii trec odata cu greutatile avute sau cu cele ridicate, nu-i asa? Peste tot se aduna, se scade, se analizeaza si în mod implicit se merge mai departe. Pentru unii, 2010 a semanat cu Mos Craciun plin de vise si sperante, dar cu rezultate putine, pentru altii din contra, 2010 a însemnat îndeplinirea planului competitional si chiar depasirea lui (vezi Gyoparos Kupa). Într-un context economic destul de complicat, FRP a reusit prin politicile de management sportiv atent implementate sa asigure finantarea minimala a fiecarei competitii pe care a organizat-o sau la care si-a trimis reprezentanti, un lucru pe care sintem siguri, nu toate federatiile au reusit sa-l faca.Sprijinul acestui sport s-a dovedit o data în plus puternic si datator de speranta în sensul în care tot mai multi tineri se îndreapta cu încredere spre practicarea acestui sport. Aceasta este adevarata noastra bogatie chiar daca reprezentatii federatiei nu se plimba prin tara cu masini scumpe. stim ca pentru multi e nepotrivit sa spui ca reprezentam un sport cu mult suflet însa ginditi-va ce lucru valoros cunoasteti în aceasta viata care sa nu aiba nevoie de mult suflet pentru a reusi? În cifre, bilantul arata bine, pe tot teritoriul tarii înfiintindu-se cluburi de profil cu aspiratii serioase. În raport cu comunitatile locale, powerliftingul a cistigat în 2010 o pozitie pe care nu o avea înainte, aceea de transparenta prin rezultate nu prin promisiuni. Desi a fost un an de cautari nu a fost un an de ratacire prin zeci de proiecte neîndeplinite. Ceea ce am putut face am facut si asta ne da linistea necesara pentru 2011 un an în care în mod sigur stralucirea medaliilor va îndeplini visul unor mari sportivi pe care înca nu-i puteti intui pentru ca se antreneaza discret pentru marea performanta. 2010 a reprezentat pentru noi un nou element de evolutie, un an în care am securizat tot ceea ce putea fi securizat la nivel de valoare individuala, dar si de grup. Am asigurat un climat propice performantei chiar daca succesul naste multa invidie.Sintem convinsi ca reusita unora dintre noi nu poate fi contabilizata atit de usor, însa cind ne gindim la 2010 ne gindim la multimea de medalii cucerite de tineri care înteleg sacrificiul si puterea de munca. Ceea ce s-a nascut în sufletul acestora nu poate fi prins într-un proiect de hotarire al nici unei institutii din România, însa e o mare lectie pentru cei care înteleg sportul ca pe un factor marginal. Nu avem de facut urari si nici promisiuni pentru 2011, avem însa o dorinta ca în anul pentru care avem atitea vise sa fiti toti asa cum sinteti în gindurile voastre. Stim ca nu suna a urare, însa Federatia Româna de Powerlifting nu trebuie sa fie neaparat o scoala de bune maniere, ci o scoala pentru caractere adevarate.Biroul de presa al Federatiei Române de Powerlifting

Rotaru a implinit simbata 40 de ani

 Recordmanul minutelor jucate în tur pentru divizionara secunda Unirea Alba Iulia, Gabriel Rotaru, a aniversat simbata împlinirea a 40 de ani, fiind si cel mai virstnic component al primelor doua esaloane. “Îmi doresc sanatate, restul se rezolva de la sine, iar în plan fotbalistic un an mai bun decit 2010. Anul ce s-a încheiat recent a fost dureros: retrogradarea în liga II si dezamagirea din tur. Sper sa se faca liniste la Unirea si sa evitam retrogradarea”, spune <<Roty>>, care dupa plecarea lui Calin Cristea la Pandurii a devenit cel mai vechi componet al “alb-negrilor”, unde activeaza din iarna lui 2006. “Nu renunt, vreau sa mai apar! Nu ma simt batrin nici fizic si nici pshic, poate doar numarul anilor sa mai conteze. Sincer sint onorat ca la virsta asta înca mai joc la acest nivel”, a precizat veteranul unirist, care în cariera sa a mai evoluat la echipe precum ASA Tg Mures, ISCT, Steaua Bucuresti, FC Bihor si FC Unirea Alba Iulia.17 meciuri a bifat Rotaru în Liga I, pentru Alba în sezonul trecut

O posibila revenire?

 Optimist incurabil, cel putin la nivel declarativ, patronul Stelei cere sapte victorii consecutive in retur si o victorie la scor in meciul direct cu Otelul. “Ce e aia Otelul lider? Steaua si Dinamo trebuie sa bata tot. Pac, bate Steaua, pac bate si Dinamo! La fel ca la Barcelona si Real. Daca esti echipa mare, trebuie sa cistigi la scor cu Otelul” , spunea cu ceva timp in urma patronul din Ghencea. Culmea, seria victorioasa pe care o cere Becali e chiar cea mai buna serie de victorii pe care au reusit-o galatenii in istoria lor!De partea cealalta, Ioan Andone declara de fiecare data ca anul trecut a fost unul foarte prost si isi anunta asaltul din retur. “Daca nu iau titlul, plec! Eu sint Andone! Dinamo nu poate sta numai pe locul sase, sapte”, spune tehnicianul din Groapa. Desi nu are inca nici o peformanta notabila in cariera de zece ani de pina acum, Lacatus este obisnuit cu seriile mari de victorii. In urma cu trei sezoane, Steaua cu Lacatus la conducere avea parte de o revenire senzationala in cursa cu cei de la CFR. Ros-albastrii au “ars” diferenta de 11 puncte fata de Cluj si au fost la un pas de un titlul incredibil. Steaua a cistigat atunci returul la zece puncte fata de CFR Cluj.“Fiara” are antecedente si in inceputurile lui de cariera, atunci cind a reusit un parcurs foarte bun imediat dupa ce a fost instalat la Galati. In acea perioada, Lacatus a cistigat chiar impotriva Stelei, 1-0, cu Piturca antrenor in Ghencea. Ultima isprava a antrenorului Stelei este la Vaslui, cind Fiara a reusit sapte victorii consecutive in campionat si una in Cupa.

Horoscop familiei

 Mamica GemeniIn familie. Sinteti o mama complet diferita de celelalte, deoarece nu se stie exact cine este de vina, copilul sau dumneavoastra, cind este o prostioara de facut! Sinteti de fapt o mama-copil, care ramine foarte “adolescenta” in gindire si in tinuta, sinteti mai curind considerata “sora cea mare”, complicea decit mama. Este extrem de evident ca nu sinteti indiferenta fata de copiii dumneavoastra, din contra, dar diferenta este ca ii educati altfel decit celelalte femei. Daca i se intimpla copilului dumneavoastra sa fie ingrijorat sau contrariat, faceti tot posibilul sa nu dramatizeze lucrurile. La dumneavoastra totul se rezolva printr-o buna comunicare, o discutie indelungata. Relatia cu fiica dumneavoastra Preferind sa-i respectati libertatea, veti evita sa-i impuneti o anumita conduita, sperind in secret ca ea va fi totusi diferita de dumneavoastra, pentru a nu comite aceleasi greseli. Este aproape sigur ca in viitor fiica dumneavoastra va avea nevoie sa vi se confeseze si in acel moment va trebui sa va aratati mai exigenta decit in trecut, chiar daca va va fi greu. Astfel ii veti putea aduce un plus de sustinere de care ea are nevoie. Evitati sa va faceti reprosuri pentru orice si spuneti-va mai curind ca o faceti pentru binele ei.Relatia cu fiul dumneavoastra. Ii respectati libertatea, deci nu ii impuneti nimic. Considerati ca acordarea increderii este cea mai buna modalitate de a-l face sa fie responsabil si ca este bine sa-l tratati ca pe un adult. Cu toate acestea, uneori este necesar un mic sfat amical, nu uitati ca sinteti mama lui si pentru el asta reprezinta ceva. Este agreabila o relatie prieteneasca, dar nu trebuie totusi exagerat pentru ca exista pericolul efectului contrar de a va pierde complet autoritatea. Prin urmare, este necesar uneori sa aratati severitate pentru ca el sa nu isi piarda reperele.Mamica RacIn familie V-ati pastrat sufletul de copil, latura visatoare. Nimic mai normal tinind cont de faptul ca Luna este planeta dumneavoastra dominanta. Fondind o familie, dati un sens propriei vieti. Stiti sa fiti o mama atenta, protectoare si care dovedeste eficacitate. Intuitia va ajuta sa adoptati atitudinea potrivita fata de copil in functie de situatie si astfel veti reusi sa-l intelegeti mai bine. Este evident ca va simtiti mai mult mama decit sotie si asta poate ridica o serie de probleme sotului dumneavoastra, care se poate simti putin abandonat in mijlocul acestor lucruri. Nu uitati ca notiunea de “tata” este si ea foarte importanta pentru echilibrul copiilor dumneavoastra si nu va neglijati sotul.  Relatia cu fiica dumneavoastra Veti face tot ceea ce va sta in putere pentru ca ea sa stie sa se protejeze, ii veti transmite maniera dumneavoastra de a privi viata de femeie si mai ales importanta faptului de a fi mama. Asteptati-va insa si la opinii complet diferite de ale voastre! Va trebui sa dovediti intelegere fata de dorintele sale, care pot fi complet diferite de aspiratiile dumneavoastra pentru ea si fata de felul ei de a vedea viata de femeie. Relatia cu fiul dumneavoastra Dorinta dumneavoastra va fi sa faceti din el un barbat, care sa respecte fidelitatea, sa stie sa fie generos si mai ales sincer. Veti fi in spatele sau pe tot parcursul evolutiei sale, fiindu-i alaturi in toate problemele si greutatile pe care le va intimpina.

Infractori cercetati de oamenii legii

 Politisti ai Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Alba Iulia, l-au retinut in cursul zilei de vineri pe B.L., de 21 de ani, din Alba Iulia, acesta fiind suspect de comiterea mai multor infractiuni.În urma cercetarilor efectuate a rezultat ca în noaptea de 4 spre 5 ianuarie in jurul orei 2.00, B.L. si T.A.A., de 27 de ani, din Alba Iulia, au sustras doua sticle de bautura alcoolica dintr-un bar din municipiul Alba Iulia si au provocat scandal, adresind injurii barmanului care a refuzat sa-i serveasca cu bauturi alcoolice. La plecare, B.L. s-a manifestat indecent, iar în drum spre casa, în momentul în care a întilnit o patrula mixta, formata din politist si jandarm, a adresat cuvinte jignitoare si injurii. Fata de tinarul recalcitrant a fost luata masura retinerii, urmind sa fie prezentat Parchetului de pe linga Judecatoria Alba Iulia cu propunere de punere în miscare a actiunii penale si arestare preventiva pentru comiterea infractiunilor de “ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice” si “furt calificat”.

Cei cu pensii de sub 740 de lei nu platesc la sanatate nici in 2011, nici in 2012

Pensionarii cu venituri mai mici de 740 lei lunar nu vor plati nici în 2011 contributia la asigurarile sociale de sanatate, iar din 2012 sumele datorate pentru aceasta categorie trebuie platite de catre stat, asa cum prevede legea sanatatii, care nu s-a aplicat însa din lipsa fondurilor, a declarat ieri Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. “Un ordin al presedintelui CNAS nu poate contrazice o OUG sau HG a Executivului. În consecinta, proiectul de Ordin din 30 decembrie 2010 privind calitatea de asigurat vine sa prelungesca cu un an, adica din 2012, termenul de la care statul trebuie sa plateasca contributia la sanatate pentru categoriile exceptate si pentru pensionarii cu venituri sub 740 de lei”, a explicat, pentru Mediafax, Lucian Duta.     El a mai precizat ca pensionarii cu venit lunar de 741 lei vor plati la asigurari suma de 1 leu, pentru ca prin plata contributiei la sanatate pensia lor sa nu scada sub 740 lei. La fel, cei care au pensii de 784 lei, vor contribui la sanatate cu 43 de lei, astfel încît venit ramas sa depaseasca 740 lei, a mai spus presedintele CNAS.

Se organizeaza politia animalelor

 Tinerii interesati sa devina protectori ai animalelor cu acte in regula vor participa astazi la o preselectie organizata la Alba Iulia la sediul Politiei Animalelor. Este vorba despre tineri care sint absolventi de studii medii sau superioare. Mai departe, tinerii care au trecut de acest pas vor trebui sa treaca cu bine si de un interviu care presupune un examen scris din legislatie si o proba psihologica. De retinut ca angajatii de la Politia Animalelor vor putea aplica sanctiuni impotriva celor care maltrateaza animalele sau vor putea constata fapte de natura penala, in misiunile derulate in colaborare cu reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului Alba. DetaliiIn tara noastra, Inspectoratul General de Politie pentru Protectia Animalelor a fost infiintat in luna noiembrie 2009 in cadrul Comisariatului pentru Societatea Civila. Institutia are rolul de a intreprinde actiuni in scopul protejarii animalelor si pasarilor. De asemenea, unul din obiectivele principale este amendarea legislatiei in domeniu, promovarea si apararea intereselor medicilor veterinari in Romania. La nivel de judete au fost infiintate inspectoratele judetene de politie, iar la nivel municipal sau orasenesc, inspectorate municipale, respectiv orasenesti pentru protectia animalelor. Pentru cei care nu cunosc astfel de amanunte trebuie spus ca tot in cadrul Comisariatului pentru Societatea Civila functioneaza si alte institutii cum sint Directia Generala de Monitorizare a Abuzurilor, Combaterea Infractionalitatii si Implementare a Relatiilor cu UE si NATO, Inspectoratul General al Corpului Comisarilor Antifrauda, Inspectoratul General pentru Ordine Publica si Siguranta Cetateanului, Corpul Diplomatilor din Comisariatul pentru Societatea Civila, Centrul Ecumenic, Consiliul Consultativ al Sindicatelor si al Patronatelor din Romania, Agentia pentru Monitorizarea Societatii Civile si Institutia “Avocatul Romanilor”.

Declin al economiei si in trimestrul III din 2010

Doar trei state membre ale Uniunii Europene - Grecia, România si Irlanda - au înregistrat în trimestrul al treilea din 2010 o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) în ritm anual, conform celei de a doua estimari publicate vineri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).     Astfel, în timp ce Uniunea Europeana a înregistrat, în perioada mentionata, comparativ cu perioada similara din 2009, o crestere a PIB de 2,2%, iar zona euro a avut o crestere economica la 1,9%, PIB-ul Greciei a înregistrat o contractie de 4,6% în ritm anual, România a înregistrat o scadere economica de 2,2%, iar PIB-ul Irlandei s-a contractat cu 0,7% în ritm anual.     Situatia este similara si în ceea ce priveste datele privitoare la evolutia PIB în trimestrul al treilea din 2010 comparativ cu trimestrul precedent. Potrivit Eurostat, UE a înregistrat o crestere trimestriala a PIB de 0,5% iar în zona euro PIB a crescut cu 0,3%. În schimb, Grecia (minus 1,3%) si România (minus 0,7%) au fost singurele state membre ale Uniunii Europene care au înregistrat o scadere a PIB în trimestrul III, comparativ cu cel precedent.

Ce strazi intra in programul de ?plombari??

Primaria clujeana a programat lucrari de întretinere prin plombari pe 16 strazi din oras, ca urmare a degradarilor aparute în ultima perioada. Daca conditiile meteorologice vor permite, lucrarile vor demara în cursul zilei de astazi.     Cele 16 strazi pe care urmeaza sa se intervina sînt: Horea, Locomotivei, Tudor Vladimirescu (zona pasaj), Calea Baciului, intersectia Oasului-Maramuresului, Fabricii – zona podului si intersectia cu strada Cîmpina, intersectia Branului cu Plevnei si Traian Vuia, Teodor Mihali, Liviu Rebreanu, Bistritei, Bulevardul Muncii, Calea Turzii, Piata Mihai Viteazu – Cuza Voda, Borhanci, Oasului – intersectie cu Pomet si bulevardul Nicolae Titulescu.    Interventiile vor fi efectuate de firma Diferit, responsabila cu asigurarea lucrarilor de reparatii, întretinere, constructii de drumuri în Cluj-Napoca. Strazile au fost alese avînd în vedere degradarile aparute la carosabil în aceasta perioada, ca urmare a reviziilor efectuate.     M. O.

Presedintele CSM, absolvent de drept la Cluj

Proaspatul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a finalizat studiile universitare la Cluj, fiind absolvent al facultatilor de Filosofie si Drept, promotia 1995, respectiv 1996. Membrii CSM l-au ales în fruntea magistratilor cu 15 voturi “pentru” si trei “împotriva”, un vot fiind declarat nul. Noul presedinte a subliniat, în prima sa declaratie dupa alegerea în aceasta functie, ca este nevoie de o schimbare de abordare în functionarea sistemului judiciar, de eficientizarea si credibilizarea acestuia. De asemenea, noul sef al CSM a precizat ca justitia nu este o structura care sa intereseze doar magistratii, ci si clasa politica prin Parlament, care trebuie sa-si doreasca de asemenea independenta justitiei si sa sprijine din punct de vedere normativ modul de organizare si de functionare a acesteia. De asemenea, el a spus ca Justitia trebui sa intereseze puterea executiva în ansamblu care trebuie sa colaboreze în sustinerea unei finantari adecvate a sistemului si a alocarii resurselor umane corespunzatoare.

Turnurile de la Somes Dej, demolate prin implozie

Cele doua turnuri ale fostului Combinat de Celuloza si Hîrtie de la Dej vor fi demolate, în locul lor urmînd sa fie ridicat un alt proiect investitional, potrivit presei locale. Cele doua turnuri, dintre care unul are 204 metri înaltime (aproximativ sapte blocuri a cîte zece etaje), nu mai sînt folosite de cîtiva ani. Firma care se va ocupa de implozie este din Zalau iar actiunea va avea loc mîine. Pentru impozie se vor folosi 300 de kilograme de explozibil. Firma din Zalau care se va ocupa de demolarea celor doua structuri nu este la prima lucrare de acest gen, avînd contractate de acest gen în trecut si la Combinatul de la Hunedoara si la Gradina Zoologica din Oradea.

?U? Mobitelco BT joaca cu CSM Oradea

Partida dintre clujeni si formatia bihoreana se va disputa la Sala Sporturilor „Horia Demian“ de la ora 17, iar intrarea suporterilor va fi libera.     Acesta va fi primul meci din 2011 si pentru elevii lui Marcel Tenter. Alb-negrii vor debuta oficial sîmbata, 15 ianuarie, în deplasare împotriva formatiei BC Arges Pitesti.     Mihai Silvasan, capitanul lui „U“ Mobitelco BT, a declarat ca echipa trebuie sa învete din greselile comise în trecut si sa devina mai puternica. „Am avut o evolutie destul de oscilanta, se putea si mai bine. Nu trebuie sa ne plîngem de mila ca am pierdut patru meciuri. Trebuie sa învatam din greselile din trecut, iar cînd va începe play-off-ul, sa fim o echipa foarte puternica, astfel încît altor echipe sa le fie frica sa joace cu noi. Tinînd cont ca am cîstigat medalia de argint si am ajuns în finala Ligii Europei Centrale, am avut si rezultate bune cu echipa nationala, pot sa spun ca anul 2010 a fost destul de bun pentru mine. Se putea si mai bine, dar asa a fost sa fie. Per total, m-am simtit bine în 2010 si sper sa continuu cel putin la fel si în 2011“, a declarat Silvasan înainte de startul sezonului de primavara. Baschetbalitul clujean este si capitanul echipei natioanel, la care evolueaza constant, alaturi de Paul Chetreanu, celalat jucator de la „U“ Mobitelco BT convocat constant.

Crima de la Cernavoda ar putea deveni subiect de film politist

Sergiu Nicolaescu a declarat pentru Jurnalul National ca ar construi din drama cumplita petrecuta la Cernavoda un film politist cu final neasteptat în care ar distribui actori tineri si fara notorietate. „Personajul central este cel feminin. Si asa începe si filmul. Cadavrul unei femei este scos din apa de catre scafandri. Locul este împînzit de politie si criminalisti. O lume întreaga e îngrozita. Se nasc mai multe ipoteze. Prima e cea a unei duble sinucideri. Doi soti care s-au aruncat de mîna în apa. A doua zi, lucrurile se complica. Legistii spun ca ea a fost ucisa iar cadavrul sotului e de negasit. Ancheta o ia pe un alt fagas cînd parintii ei sunt gasiti morti. Cine i-a ucis? De ce? Înainte sau dupa ce a fost ucisa ea? La scurt timp, prietenul sotului cautat recunoaste ca el e responsabil de cele doua cadavre", a declarat Sergiu Nicolaescu, pentru sursa citata. Finalul filmului gîndit de Nicolaescu este unul neasteptat: “el nu s-a sinucis. Da. Sotul traieste. Daca el a reusit sa fuga si-a facut misiunea complet. A scapat de toti”, a spus regizorul, care a adaugat ca nu ar pune pe pelicula un caz nerezolvat, asa ca, în filmul sau sotul ar ajunge în cele din urma în mîinile politistilor.

Robert De Niro, in juriul de la Cannes

Robert de Niro va fi al treilea american din ultimii patru ani care va prezida juriul la Cannes, dupa regizorul Tim Burton în 2010 si actorul si regizorul Sean Penn în 2008. În 2009, actrita franceza Isabelle Huppert a fost cea care a detinut acest rol, informeaza AFP. “Fiind de doua ori presedinte de juriu în anii '80, stiu ca nu va fi o misiune usoara pentru amicii din juriu si pentru mine, însa sînt onorat si fericit de rolul care mi-a fost dat”, a declarat actorul, regizorul si producatorul în vîrsta de 67 de ani. “Festivalurile promoveaza legaturile în cadrul comunitatii cinematografice internationale si au un impact cultural durabil”, a mai adaugat Robert De Niro, cofondator al Festivalului de la Tribeca.     Robert de Niro a intrat în istoria Festivalului de la Cannes de la prima sa aparitie, cu “Taxi Driver”, în regia lui Martin Scorsese, film care a cîstigat Palme d'Or' în 1976, au subliniat Gilles Jacob si Thierry Fremaux, presedintele si, respectiv, delegatul general al festivalului. “Dotat cu o plasicitate de cameleon, el si-a creat personajele fara a se sti daca el ia masura rolului sau rolul se adapteaza masurilor sale”, au adaugat organizatorii festivalului. Robert de Niro se afla în prezent pe afisul filmului “O familie de cosmar” (Little Fockers -2010), a treia parte dintr-o serie în care mai joaca Ben Stiller si Dustin Hoffman.     Agerpres

Romania participa cu doua proiecte la Bienala de Arta din Venetia

Cele doua proiecte au fost desemnate cîstigatoare în urma unui concurs national organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe si Institutul Cultural Român.     Proiectele cîstigatoare se numesc “Performing History” si “Romanian Cultural Resolution” si vor fi expuse la Venetia în Pavilionul României. Potrivit Agerpres, primul proiect a fost initiat de curatorii Maria Rus Bojan si Ami Barak si vizeaza o prezentare inedita a operei lui Ion Grigorescu, care include atît lucrari istorice, cît si lucrari noi. “Performing History” va beneficia de o vizibilitate editoriala de exceptie, catalogul proiectului luînd forma unui supliment special al numarului 38 al revistei “IDEA artaAsocietate”.      Conform sursei citate, al doilea proiect, “Romanian Cultural Resolution” a fost initiat de Adrian Bojenoiu si Alexandru Niculescu si consta în transferarea activitatii Centrului pentru Cultura Contemporana Club Electro Putere în cadrul Bienalei de la Venetia, cu accent pe etapa editoriala si documentara a evenimentului “Romanian Cultural Resolution”, care are ca scop cercetarea contextului artistic contemporan din România. Acesta urmareste solutiile si tendintele pe care artele vizuale din România le-au dezvoltat în ultimii ani.     Cea de-a 54-a editie a Bienalei de Arta de la Venetia se va desfasura în perioada 4 iunie - 27 noiembrie 2011.

Concert Negative la Cluj

Trupa finlandeza Negative va concerta la Cluj-Napoca lunea viitoare. In deschiderea concertului vor cinta trupele clujene Blood Print si Mute.     Concertul va avea loc de la ora 19.30, in Irish&Music Pub. Trupa Negative a fost infiintata in 1997 de vocalul Jonne Aaron, la virsta de doar 17 ani, si a fost puternic influentata de formatii precum Guns N' Roses, Queen, Pink Floyd sau Hanoi Rocks. La finalul anului 2007, Negative a fost votata drept “cea mai buna trupa finlandeza” in cadrul MTV Music Awards, iar la inceputul lui 2008 a lansat dublul DVD “In The Eye Of The Hurricane”, care a obtinut discul de aur in Finlanda pentru vinzarile realizate. Negative a lansat pina in prezent 6 albume si numeroase single-uri, acestea ocupind locuri fruntase in clasamentele din Finlanda si Europa.     Albumul “Neon” a fost inregistrat in Los Angeles, impreuna cu Jimmy Westerlund si Warren Riker, care a lucrat cu artisti precum Michael Jackson, Korn and Santana. Noul album combina sound-ul european glam rock cu cel american de hard rock si va fi lansat simultan, atit in Asia cit si in Europa. "End Of The Line" este primul videoclip ce promoveaza acest ultim material si a fost filmat in L.A., in vara anului 2010.     Biletele la concertul de lunea viitoare se pot achizitiona din magazinele Germanos, Vodafone, librariile Humanitas si online, pe www.eventim.ro. Biletele achizitionate pina la data de 10 ianuarie vor fi inscrise la o tombola, iar cistigatorii vor participa la o sesiune de meet & greet cu formatia Negative. Pretul biletelor achizitionate pina la data de 16 ianuarie este de 55 lei, iar in ziua concertului, biletele pot fi achizitionate de la intrarea in club, la  pretul de 65 lei.     Un rock cu mult sclipiciGlam rock-ul este un stil de muzica aparut la sfirsitul anilor ‘60 si inceputul anilor ‘70 in Marea Britanie, din combinarea rock-ului si a muzicii pop. Artistii adepti ai acestui stil muzical aveau o imagine care “soca” deoarece promovau haine cu mult sclipici, machiaje si coafuri avangardiste.

Cheeky Gabriela, la furat de legume?

Potrivit tabloidului The Sun, Gabriela Irimia, una din gemele din trupa Cheeky Girls,  a primit un avertisment din partea politiei britanice dupa ce a fost prinsa în timp ce încerca sa fure dintr-un supermarket. The Sun scrie ca Gabriela a furat legume si cîteva produse cosmetice, în valoare totala de circa 40 de lire sterline (47,5 euro). Gabriela Irimia, în vîrsta de 26 de ani, s-a nascut la Cluj si a devenit celebra, alaturi de sora ei Monica, cu care cînta în trupa Cheeky Girls.

Polus a dat trei apartamente

Cîstigatorii loteriei „Ce îti aduce Polus de Craciun?” au primit vineri cheile apartamentelor. Cei trei fericiti cîstigatori ai cîte unui apartament sînt Ungur Lucian din Cluj-Napoca, Sîrbu Daniela din Oradea si Arama Alexandrina din Cluj-Napoca. Mihai Nistor, directorul general al centrului comercial, le-a  înmînat personal cîstigatorilor cheile noilor locuinte. Apartamentele sînt complet finisate. Loteria „Ce îti aduce Polus de Craciun?” s-a desfasurat în perioada 15 noiembrie – 19 decembrie 2010 si a strîns peste 52.000 de participanti. Loteria a oferit, pe lînga cele trei apartamente, si mii de premii instant constînd în vouchere de discount, articole sportive, produse cosmetice etc.     A.  V.

Eminescu, subiectul unei opere rock

Mihai Eminescu va fi omagiat la sfîrsitul acestei saptamîni prin opera rock, într-un singur act, „Eminescu, cugetari din azil”, în regia lui Adrian Muresan. Evenimentul este organizat de asociatia Parinti Clujeni împreuna cu trupa de teatru „Audienta Generala”, formata din elevi ai Liceului de Informatica “Tiberiu Popoviciu”, Liceului Teoretic “Lucian Blaga”, Liceului Teoretic “Onisifor Ghibu” Cluj Napoca. Spectacolul va avea loc sîmbata, de la ora 17, la Teatrul National, sala Euphorion. În deschiderea spectacolului va rula scurtmetrajul “Coffee with love” care a cîstigat locul I la Festivalul International Sanremo 2010. Potrivit organizatorilor, trupa “Audienta Generala” a cîstigat patru premii cu spectacolul „Eminescu, cugetari din azil”, la Festivalul de Teatru pentru Tineri Stage care a avut loc anul trecut. Astfel, trupa a cîstigat premiul pentru cea mai buna piesa de teatru, cea mai buna regie, cea mai buna interpretare masculina si cea mai buna interpretare feminina.     G. D.

Iulius Mall da startul la reduceri

Iulius Mall a intrat în sezonul reduceri de iarna, astfel ca pîna pe 16 ianuarie preturile produselor sînt reduse chiar si cu 73%. Cele mai substantiale discount-uri sînt afisate la magazinele Il Passo, Sprider, Calliope, Orsay, Terranova, Motor, Nichi, Gentil, Amely, Excess, Jolidon, Laceworld, Skiny, Sephora si Samsonite, ale caror produse au preturi diminuate cu pîna la 70 de procente, iar Champion pîna la 73%. Amatorii de shopping la reduceri gasesc însa reduceri semnificative la aproape toate magazinele din Iulius Mall, inclusiv la operatorii de servicii precum Cinema 7D, Eximtur, Gett’s Color Bar, Inkark Express, Opticris si Zoomania.

Victorie in primul meci din 2011, pentru handbalistele clujene

Elevele lui Gheorghe Covaciu au condus ostilitatile pe intreaga durata a partidei, nepunindu-se nici un moment problema invingatorului. Cele mai prolifice marcatoare ale formatiei clujene au fost Elena Dinca, cu 8 reusite, urmata de Magdalena Paraschiv, Mihaela Ani Senocico si Florina Chintoan, fiecare cu cite 6 goluri. Tehnicianul Gheorghe Covaciu a folosit de-a lungul partidei urmatoarele jucatoare: Petroczi, Paraschiv, Chintoan, Tivadar, Vintila, Ani Senocico, Dinca, Turcas, Oltean, Tudorache, Brinzan si Suba.     „Sint putin suparat, vroiam mai mult de la aceasta partida. Fetele au intrat in jocul adversarelor la un moment dat. Am primit prea multe goluri si am dat prea putine. Felicit fetele de la Buzau ca au venit pe cont propriu la meci, find cunoscute problemele financiare ale clubului“, a declarat dupa meci Gheorghe Covaciu.      In etapa urmatoare „U“ Jolidon va juca in deplasare cu HC Dunarea Braila, in data de 16 ianuarie, iar buzoiencele vor primi vizita formatiei Tomis.     In etapa a zecea s-au mai inregistrat urmatoarele rezultate: Tomis Constanta – HCM Stiinta Baia Mare 25-28, SCM Craiova – HC Otelul Galati 28-28, Rulmentul Brasov – HCM Roman 20-22, Oltchim Rm.Vilcea – HC Zalau 34-18 si Univ. Resita – HC Dunarea Braila 25-28.

?U? isi prezinta achizitiile de iarna

    Universitatea Cluj se intareste pentru a rezista in Liga 1.Noii "studenti" vor fi prezentati astaziPatronul „sepcilor rosii“, Florian Walter, a declarat in mai multe rinduri ca doreste sa creeze o echipa puternica, care sa aiba forta sa atace in sezonul urmator locurile care duc in cupele europene, iar in citiva ani sa lupte chiar pentru cistigarea campionatului. Finantatorul Universitatii Cluj a reusit cel mai spectaculos transfer al iernii, reusind sa obtina semnatura fostului dinamovist Adrian Cristea. „Printul“ a venit de la Dinamo la „U“ in contul unei datorii de 1.5 milioane de euro a clubului din Stefan cel Mare catre Walter. Cristea este mijlocas cu experienta, evoluind de-a lungul carierei in 156 de partide in Liga 1 (in care a marcat 28 de goluri), de 8 ori pentru echipa nationala si in peste 30 de meciuri din cupele europene. Un alt jucator cu experinta si convocari la echipa nationala este portarul Marius Popa, transferat de la Pandurii Tirgu Jiu. Noul goalkeeper al Universitatii a facut parte din lotul deplasat de Victor Piturca la Euro 2008, competitie la care insa nu a evoluat. Consacrat la Poli Timisoara, Popa a parasit formatia de pe Bega in 2009, transferindu-se la International Curtea de Arges.     Octavian Abrudan, jucator format chiar in pepiniera „sepcilor rosii“,  a fost adus de la Steaua pentru a intari defensiva. Fundasul clujean a fost dus in Ghencea de Victor Piturca, iar dupa plecarea acestuia nu a mai prins echipa. Universitatea a platit pentru el 100.000 euro. Abrudan a mai jucat in Liga 1 pentru Gloria Bistrita si FC Brasov, stringind in total 114 meciuri.    Trei noi jucatori strainiUniversitatea a transferat si trei straini. Argentinianul Elias Bazzi a venit de la Dinamo, echipa pentru care a evoluat in doar 4 meciuri. Sud-americanul va implini 30 de ani in 23 mai si in cariera a mai trecut pe la Boca Juniors, Sportivo Italiano, FC National si FC Arges. Un alt fundas venit la gruparea clujeana este francezul Steven Pele, care a jucat ultima data la RC Strasbourg. Lista transferurilor este completata de Nasser Menassel, mijlocas care a mai lucrat cu antrenorul Ionut Badea la Pandurii Tirgu Jiu.      Toti jucatorii nou veniti vor fi prezentati astazi in cadrul unei conferinte de presa. Suporterii ii vor putea vedea pe viu la primul antrenament din 2011 al Universitatii, care va avea loc astazi de la ora 15 la stadionul Clujana.      Amicalele din cantonamentFotbalistii Universitatii Cluj vor efectua pregatirea de iarna intr-o statiune din regiunea turca Antalya. In cadrul acestui cantonament, elevii lui Ionut Badea vor juca citeva partide amicale. „Studentii“ vor intilni in 23 ianuarie formatia rusa Sibir Novosibirsk, in 29 ianuarie pe SC Wienner Neustad, in 2 februarie pe croatii de la Varteks, in 4 februarie pe bulgarii de la Cernomorets Varna, iar in 8 februarie vor juca cu polonezii de la Polonia Bytom. „Sepcile rosii“ vor juca o partida amicala si cu formatia sirba Steaua Rosie Belgrad, la o data ce urmeaza sa fie stabilita. 

Tenismenele au fost invinse

Jucatoarea româna de tenis Alexandra Dulgheru a fost învinsa în doua seturi cu 6-1, 6-2, de Kim Clijsters (Belgia, cap de serie nr.3), duminica, într-o partida din mansa inaugurala a turneului WTA de la Sydney, dotat cu premii totale de 618.000 dolari. Într-un alt joc din aceasta faza a competitiei, rusoaica Svetlana Kuznetova a dispus cu 6-2, 6-2 de australianca Jelena Dokic. Pentru participarea la acest turneu, Dulgheru a primit un cec de 4.650 dolari si un punct WTA. Si Simona Halep a fost învinsa de Magdalena Rybarikova (Slovacia), cu 5-7, 7-6 (3), 6-4, în ultimul tur al calificarilor pe tabloul principal al turneului WTA de la Hobart (Australia), dotat cu premii totale de 220.000 de dolari. În turul secund, Halep o depasise pe australianca Jessica Moore, cu 7-5, 6-0. Halep s-a ales cu 860 dolari si 10 puncte WTA pentru participarea la competitia din Tasmania.    Agerpres

Rugbistii incep antrenamentele

Echipa de rugbi a Universitatii Cluj se va reuni astazi, de la ora 15 în Parcul Sportiv „Iuliu Hatieganu“. Rugbistii antrenati de Octavian Chihaia vor efectua pregatirea pe plan local, prima etapa din Superliga fiind programata în data de 26 martie, cînd universitarii clujeni vor primi vizita formatiei CSM Stiinta Baia Mare, campioana en-titre a României. În alta ordine de idei, Stefan Demci, antrenorul echipei de rugbi Dinamo, internat saptamîna trecuta în stare grava la Spitalul Municipal din Bucuresti a fost operat la inima. Medicii au declarat ca interventia a fost un succes, dar Demci nu a scapat înca în totalitate de infectia la plamîni.

Nationala de handbal a invins Norvegia

Reprezentativa masculina de handbal a României a învins Norvegia cu scorul de 32-31, ieri, în ultima zi a turneului Yellow Cup, disputat în localitatea elvetiana Winterthur. România a ocupat însa doar a patra pozitie (ultima) în clasament. Dupa esecuri clare în fata Elvetiei (26-35) si Sloveniei (20-28), echipa antrenata de Vasile Stînga s-a impus neasteptat în fata Norvegiei, singura formatie neînvinsa în competitie. Turneul Yellow Cup a fost ultima verificare înaintea debutului Campionatului Mondial din Suedia, care va începe în cursul lunii ianuarie.    Agerpres

Juniorii de la CFR au jucat in Germania

Grupa de juniori nascuti în 2002 a clubului CFR Cluj a participat în weekend la un turneu international în Germania. „Feroviarii“ au evoluat la „System Sport Cup“ în localitatea Munderkingen. Clujenii au trecut de prima faza a grupelor, înregistrînd urmatoarele rezultate: CFR Cluj - VFL Munderkingen II 2-0, CFR Cluj - Erne FC Schlins 3-1, CFR Cluj - SC Öpfingen 3-0 si CFR Cluj - Kingshott KCFC 1-2. În faza a doua a grupelor, „feroviarii“ au cedat în fata unor echipe mult mai puternice, nereusind sa obtina decît un egal. Iata rezultatele: CFR Cluj – FC Lucerna 1-3, CFR Cluj – Eintracht Frankfurt 1-8, CFR Cluj – Team Munderkingen 0-1 so CFR Cluj – KCFC Kingshot 1-1.

Temeri in Europa privind un nou val de imigranti ilegali, din cauza Romaniei

Temerile au aparut dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca va reduce securitatea de la granita, ca masura de protest fata de o disputa privind restrictiile de imigratie care vizeaza cetatenii români, afirma cotidianul britanic, care mentioneaza totodata ca Guvernul român este nemultumit ca UE a blocat aderarea statului la spatiul Schengen. Astfel, odata cu relaxarea controlului la granita României cu Republica Moldova, Ucraina si de-a lungul coastei Marii Negre, exista posibilitatea aparitiei unui nou val de imigranti ilegali în Europa, scrie Daily Express, în conditiile în care aceste zone de frontiera ar fi deja incluse în rutele cheie pentru cei care încearca sa intre ilegal în Europa, din Asia si Orientul Mijlociu.     Disputa a izbucnit în jurul candidaturii României la spatiul Schengen, explica Daily Express, care citeaza oficiali europeni care sustin ca e “logic” ca o tara afectata de coruptie sa fie o amenintare pentru securitatea Schengen.     În replica, Traian Basescu a declarat ca România a îndeplinit conditiile tehnice pentru includerea în acest spatiu. “Nu putem tolera pentru ca, daca acum stam ca rîmele, cum ne recomanda foarte multi - stati, sa stam linistiti, ca sînt marile state ale UE…. Da, sînt marile state, dar cei 22 de milioane de români au dreptul la respect. Nu ei judeca, nu ei au impus conditii de independenta si izolare a justitiei de orice forma de control. Românii au dreptul sa fie în Spatiul Schengen. Nu poti sa jignesti, sa tratezi asa 22 de milioane de români”, a declarat Traian Basescu, joi seara, la TVR 1.

Pensiile militare ramin la valoarea initiala

ICCJ a decis, la finele saptamînii trecute, suspendarea aplicarii Hotarîrii de Guvern (HG) 735 privind pensiile militare. În acest fel, instanta suprema a decis definitiv nelegalitatea recalcularii pensiilor militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor din penitenciare, confirmînd astfel o sentinta a Curtii de Apel (CA) Cluj din septembrie 2010.     Astfel, potrivit Mediafax, magistratii au luat în considerarea reclamatiile pîritilor care au invocat faptul ca HG 735/2010 a fost promovata cu încalcarea dispozitiilor privind transparenta decizionala, fiind publicata în Monitorul Oficial fara a fi fost adusa anterior la cunostinta publicului. Totodata, reclamantii au sustinut ca multi dintre militari sînt în imposibilitatea fizica de a face rost, în termenul solicitat, de actele cerute pentru recalculare, ceea ce va da nastere la situatii discriminatorii. Potrivit acestora, actul este neconstitutional si imoral, îngradind accesul ulterior la justitie al celor care vor dori sa conteste recalcularea. Ministerul Administratiei si Internelor a solicitat sa i se admita interventia în proces, sustinînd ca reclamantii nu au îndeplinit procedura prealabila administrativa, etapa obligatorie, înainte de deschiderea actiunii în justitie. Instanta Curtii de Apel Cluj a constatat însa îndeplinirea acestei etape administrative si notificarea de catre reclamanti a MAI în 13 august a celor sapte motive pentru care se cerea revocarea actului normativ. Instanta clujeana a constatat ca potrivit Legilor 119/2010 si 19/2000, pentru beneficiari este instituita ca facilitate posibilitatea de a-si dovedi cu acte stagiile de cotizare, iar persoanele nu sînt obligate sa depuna cereri de recalculare a pensiei.

Ponta vrea alianta ?3 in 1? pina in 2019

Victor Ponta, presedintele PSD, nu stie inca daca la alegerile viitoare partidele care vor forma alianta vor avea candidati comuni sau se va merge pe liste separatePresedintele social-democrat, Victor Ponta, vrea sa puna bazele juridice ale unei platforme politice comune intre cele trei partide aflat in momentul de fata in Opozitie.     „Proiectul Agenda 2019”, despre care liderul PSD vorbeste pe blogul sau personal, vrea sa mobilizeze Opozitia pentru „a curata” scena politica. “Programul acestei aliante, intitulat «Agenda 2019», propune reinstaurarea mecanismelor democratiei parlamentare, reformarea institutiilor statului, refacerea sistemului economic al tarii, asigurarea fundamentelor statului social, depolitizarea administratiei centrale si locale de tip neelectiv, refacerea rolului si prestigiului Parlamentului, depolitizarea justitiei, reforma constitutionala, implicarea Romaniei in deciziile UE, stabilirea listei de prioritati nationale, redimensionarea aparatului administrativ sau asigurarea bunastarii cetateanului”, precizeaza Ponta.     De asemenea, o alta prioritate pentru Alianta sint alegerile locale si nationale din 2012, respectiv 2014. Astfel, conform lui Ponta, in urmatoarea perioada se va stabili daca la alegerile viitoare partidele care vor forma alianta vor avea candidati comuni, sau se va merge pe liste separate.    Pesedistii clujeni nu sint inca hotaritiDaca acum citeva saptamini social-democratii anuntau ca vor face “aliante doar cu cetatenii”, acum sint aproape hotariti sa intre intr-o alianta a Opozitiei. Liderul PSD Cluj, Remus Lapusan, a declarat pentru monitorul ca principalul obiectiv este “o echipa care sa scoata tara din criza”. Cit despre candidaturile pentru alegerile locale din 2012, discutiile sint deschise. “Exista colegi care vor sa mearga pe liste comune si colegi care vor sa mearga pe liste separate, este firesc. Se va stabili la nivel national mai intii”, a declarat Lapusan. PSD Cluj si-a anuntat saptaminile trecute 17 dintre candidatii la alegerile locale din 2012.     Liberalii au “portile deschise”Dupa ce vor semna la tribunal pactul cu conservatorii, liberalii se asteapta si la alte “colaborari”. Liderul PNL Cluj, Marius Nicoara, a declarat ca UDMR este prima formatiune curtata in acest sens, dar a tinut sa precizeze ca “nu se pune problema celor din UNPR, care sint niste tradatori”.  In ceea ce priveste alegerile locale si generale, Nicoara a adaugat ca “este posibil sa fie liste comune, insa mai urmeaza discutii si negocieri”.    Conservatorii vor liste comune Si vicepresedintele PC Cluj, Viorel Timoce, considera ca listele comune sint “varianta cea mai buna pentru toata lumea” pentru alegerile locale din 2012. Cu atit mai mult cu cit, spune el, “PC Cluj are personalitati in partid, care nu s-au facut inca vizibile. Eu propun aceasta varianta, pe liste comune, cu doua conditii: candidatul trebuie sa aiba notorietate si totodata, trebuie sa fie sprijinit de toate cele trei formatiuni politice”, a declarat Timoce.

Numarul accidentelor rutiere a scazut la Cimpia Turzii

Astfel, anul trecut s-au desfasurat 38 de activitati la unitatile de invatamint avind drept scop prevenirea accidentelor de circulatie. In luna noiembrie, la scolile generale din Luna si Luncani au avut loc concursuri pe aceleasi teme - educatie rutiera, prin care elevii si-au etalat cunostintele in domeniu fiind recompensati cu premii, cupe si diplome.     “Pe linga activitatile preventive, am luat in vizor si vitezomanii... au fost peste 230 de actiuni in 2010, in urma carora s-au aplicat peste 5.000 de sanctiuni la regimul rutier. O mare parte dintre acestea au fost aplicate pentru traversare neregulamentara, fiind sanctionati 898 de pietoni”, a declarat Sebastian Rus, seful politiei rutiere Cimpia Turzii.     O principala cauza a producerii accidentelor rutiere a fost neacordarea de prioritate, atit a pietonilor cit si a autovehicolelor, ocazie cu care s-au aplicat 44 de amenzi. Totodata, au fost retinute 281 de permise de conducere iar 358 de certificate de inmatriculare au fost retrase. In ceea ce priveste cele 89 de infractiuni la regimul rutier, marea majoritatea au fost pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice. Accidentele grave de circulatie au fost 12 la numar, din care au rezultat 5 morti si 9 raniti grav.     Potrivit lui Sebastian Rus, numarul accidentelor grave a scazut simtitor pe fondul activitatilor preventive, un impact deosebit avind si noua masina aflata in dotarea politiei rutiere si aparatul radar deosebit de performant.

Robotii inteligenti s-au dat in spectacol la Cluj

Mai multi roboti cu diferite abilitati au fost prezentati ieri la sediul Facultatii de Studii Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA), in cadrul celei de a patra editii a Zilei Robotilor Inteligenti.     Opt roboti capabili sa puna gresie, sa stearga praful, sa livreze scrisori, sa culeaga pet-uri de pe lac, sa planteze copaci, sa stinga incendii, sa traseze linii de trafic sau sa serveasca masa au fost prezentati ieri in fata a citorva sute de clujeni, care au venit, cu tot cu copii, sa se minuneze de realizarile tinerilor informaticieni.    Au fost 18, au ramas 8Studentii au avut de realizat acesti roboti pe parcursul unui intreg semestru, urmind ca la final sa fie evaluati de reprezentantii firmelor partenere. „Avem prezente aici doar proiectele care au reusit sa fie finalizate, fiindca trebuie sa tinem cont ca la inceput au fost 18 echipe, dar numai opt au ramas pina la final”, a explicat conf. dr Mihai Oltean, coordonatorul evenimentului.    Copie dupa robotul familiei JetsonEchipa de studenti “Pamatuf” a hotarit sa realizeze o copie a robotului Rosie, robotul-menajera al familiei Jetson. Construita dintr-un iRobot si o mina robotica-lego folosita in cazul intilnirii unor obiecte pe masa de sters, Rosie are proiectata in memorie masa sub forma unei matrice, pe care o strabate secventional, iar in momentul in care intilneste diverse obiecte care ii stau in cale, stie sa le ridice cu ajutorul miinii robotice mentionate. Astfel, Rosie poate sterge si praful de sub obiecte, pe care ulterior le aseaza inapoi la locul lor si isi continua drumul.     „Robotul nostru e autonom si este capabil sa detecteze marginile mesei astfel incit nu va cadea niciodata. Credem ca are utilitate si va avea impact asupra populatiei si gospodariilor obisnuite”, a spus Melania Galea, una dintre realizatoarele robotului Rosie.     „In total am muncit cam o luna la robotel, am avut mai multe idei, dar am ramas la aceasta pentru utilitatea ei. Ni s-a propus sa cream un obiect care ne-ar fi util noua. Sintem foarte mindre de realizarea noastra si credem ca va ajuta multe mame in gospodarie”, a mai adagat Melania Galea.    Micul pompier din legoUn alt robot prezentat ieri a fost robotul pompier, capabil sa detecteze si sa stinga incendiile aparute intr-o locuinta. „Robotul nostru este realizat din piese lego si senzori. Proiectul este mai deosebit deoarece, pe linga materialele pe care le-am avut noi la dispozitie, am adaugat un senzor de ultraviolete care e capabil sa detecteze doar focul. Robotul intra in casa, se orienteaza in labirint, iar cind vede usa unei camere verifica cu senzorul de ultraviolete daca este sau nu foc in camera. Daca este, isi porneste elicea si stinge focul, iar daca nu, isi continua drumul”, a explicat Cristi Moldovan, unul din realizatorii robotului.    Mesterul si ecologistulTilr-r este un robot care stie sa monteze bucatile de gresie, pe care aplica adeziv. „Daca acest robot ar putea fi implementat, cu siguranta ca si-ar gasi utilitatea, dar nu in locuri mici, ci mai degraba in hale sau mall-uri, oricum suprafete mari, unde sa fie folosite bucati de marime fixa, deoarece nu stie sa le taie sau sa puna in colturi”, a explicat Nagy Reka, una dintre creatorii robotului.     Clujenii l-au putut vedea ieri in actiune si pe Treebot, un robotel eco care face gropi si planteaza copaci. „Ne-a placut mult initiativa celor de la Let2s Do It Romania si ne-am gindit sa continuam aceasta actiune a lor, prin acest robot, care face gropi si planteaza copaci. Vrem ca incet, incet, lumea sa fie mai constienta de mediul inconjurator si de natura, fiindca o mare parte din incalzirea globala este cauzata de defrisari, iar acest robot ar putea fi o solutie pentru remedierea situatiei. Robotul are un traseu prestabilit de noi, care in caz real ar putea fi un traseu format din coordonate GPS”, a explicat Alexandru Pitea, unul dintre creatorii robotului. Pe linga faptul ca sapa gropi si planteaza copaci, robotul are si un dispozitiv care uda copacul proaspat plantat. „Noi vrem sa demonstram prin acest proiect ca ideea exista, deci se poate construi, doar ca e nevoie de cineva cu putere financiara si destula determinare sa faca aceasta treaba”, a mai adaugat Alexandru Pitea.    Robotul care serveste mincareAlti citiva studenti s-au gindit sa realizeze un robot care sa preia comenzile si sa serveasca masa. „Comenzile se pot face fie de pe calculator fie de pe telefonul mobil. Se pot face rezervari, se poate face o comanda si ora la care vrei sa-ti ridici meniul, tocmai ca sa evitam astfel cozile. Ideea robotului nostru ne-a venit stind la coada la cantina facultatii... unde se sta destul de mult. Atunci ne-am gindit ce frumos daca am putea da un SMS sa spunem fiecare ce vrem sa mincam cind iesim de la cursuri, iar cind ajungem la cantina doar sa ne ridicam mincarea. Cam asta am reusit sa realizam si cu robotelul nostru”, a explicat Balea Adrian, unul din creatorii robotului. Desi in momentul demonstratiei robotelul cam imprastia mincarea, realizatorii lui si-au asumat „greseala” cu mult haz...     „Stiam ca fetele vor crea un robotel care sa faca curatenie, asa ca numai bine o chemam pe Rosie sa adune resturile”, a spus unul dintre baietii care au facut robotelul ospatar.     Momentul cel mai interesant al zilei au fost demonstratiile sustinute de robotei, toate insotite de aplauze in momentul indeplinirii sarcinii date. Desi nu toti roboteii si-au facut treaba ca la carte si au mai existat mici scapari, lumea, si in special cei mici, a fost placut impresionata de acest eveniment.

Vintu nu se poate trata la Viena

Tribunalul Bucuresti a respins, vineri, cererea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu de a putea parasi tara, mentinînd interdictia impusa acestuia în procesul în care este judecat pentru savîrsirea infractiunii de favorizare a infractorului în dosarul privind fuga din tara a fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI. Aparatorii lui Vîntu au cerut ridicarea acestei interdictii, motivînd ca acesta trebuie sa se prezinte la o clinica din Viena unde trebuie sa urmeze un tratament, însa instanta a respins cererea.

Berlinul si Parisul vor ca Portugalia sa ceara ajutorul UE

Guvernele german si francez vor sa constrînga Portugalia sa ceara un ajutor financiar în cadrul planului de salvare european, potrivit saptamînalul Der Spiegel. Potrivit ziarului german, ministrul german al finantelor, Wolfgang Schäuble, si omologul sau francez, Christine Lagarde, s-au întîlnit vineri seara la Strasbourg pentru a discuta aceasta problema. Totusi, cei doi ministri se asteapta ca Lisabona sa fie greu de convins, deoarece Portugalia dispune de oameni în posturi-cheie, în persoana vicepresedintelui Bancii Centrale Europene (BCE) Victor Constancio si a presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Dupa Grecia si Irlanda, Portugalia este considerata urmatoarea tara susceptibila de a recurge la ajutorul extern, în pofida dezmintirilor repetate si a instituirii unui sever program de austeritate vizînd readucerea deficitului public de la 7,3% (în 2010) la 4,6%.

Alegerile generale din Kosovo, reluate

Birourile de vot au fost redeschise duminica dimineata în cinci regiuni ale provinciei Kosovo unde sînt reluate alegerile generale din 12 decembrie,dupa semnalarea unor fraude, informeaza Associated Press. Fehmi Ajvazi, purtator de cuvînt al Comisiei Electorale Centrale, a precizat ca sînt asteptati la urne aproximativ 100.000 de kosovari din trei regiuni din centrul provinciei Kosovo. În cîteva circumscriptii electorale din alte doua regiuni sînt de asemenea reorganizate alegerile. Aproximativ 47% dintre cei 1,6 milioane de kosovari cu drept de vot au participat la alegerile generale din 12 decembrie, primul proces electoral de dupa desprinderea de Serbia din 2008. Conform analistilor politici, rezultatul acestor alegeri nu va reusi sa-l îndeparteze de la putere pe premierul Hashim Thaci, însa va afecta componenta Parlamentului de 120 de locuri din Pristina.

Romania si Iordania vor colabora in domeniul energiei nucleare

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a semnat duminica la Amman, cu omologul sau iordanian, Nasser Judeh, doua acorduri între guvernele celor doua tari privind dezvoltarea utilizarii pasnice a energiei nucleare - primul de acest tip încheiat cu o tara din Orientul Mijlociu - si transportul rutier international de persoane si marfuri. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre continuarea si aprofundarea dialogului politico-diplomatic, care, de altfel, în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare intensa. “Regatul Hasemit al Iordaniei este unul dintre partenerii nostri cei mai de încredere din Orientul Mijlociu. (…) Consider ca Iordania reprezinta un factor de moderatie deosebit de important în Orientul Mijlociu”, a declarat ministrul român de externe.

Congresman american impuscat in cap

Presedintele SUA, Barack Obama, a comentat gestul tînarului, afirmînd ca evenimentele de la finele saptamînii sînt “o tragedie pentru întreaga tara”. El a precizat ca un judecator si un copil de noua ani au fost ucisi în aceste tiruri. Autoritatile locale au indicat, la rîndul lor, ca sase persoane au murit în atentat si ca alte 12 au fost ranite, dintre care mai multe grav.     Dupa ce a fost luata ca tinta în timpul unei reuniuni politice la Tucson, oras din sud-vestul SUA, Gabrielle Giffords a fost operata, medicii declarîndu-se “optimisti” asupra sanselor sale de recuperare.     Gabrielle Giffords este casatorita cu astronautul Mark Kelly, care trebuie sa se alature fratelui sau geaman în primavara la bordul Statiei Spatiale Internationale. Aleasa dintr-un stat mai degraba de dreapta, ea este considerata ca una dintre centristele Partidului Democrat.     Potrivit anchetatorilor, suspectul arestat dupa comiterea atacului armat din Arizona,  Jared Lee Loughner, facuse în ultima vreme o serie de gesturi care stîrnisera preocuparea apropiatilor sai si care sugereaza o stare de alienare. Totusi, autoritatile afirma ca este putin probabil ca acesta sa fi actionat singur, fiind foarte posibil ca la locul atacului sa mai fi fost însotit de cel putin înca o persoana.     A. S.

Marko Bela il sustine pe Kelemen Hunor la sefia UDMR

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca sustine candidatura lui Kelemen Hunor la conducerea Uniunii. Potrivit lui Marko Bela, ministrul Culturii este cel mai potrivit pentru acest post, chiar daca mai sînt si alti candidati calificati sa preia sefia UDMR. “Este candidatul cel mai apropiat de mine, dar acest lucru nu înseamna ca este singurul care ar putea prelua conducerea UDMR”, a precizat Marko Bela. El a anuntat, în cursul lunii decembrie, ca nu va mai candida la sefia UDMR. Retragerea lui Marko Bela din cursa pentru sefia Uniunii a stîrnit numeroase reactii. Daca pentru unii, anuntul lui Marko a fost o veste proasta, majoritatea udemeristilor clujeni au fost de acord ca “18 ani la cîrma Uniunii i-au fost suficienti lui Marko Bela”. În lupta pentru conducerea UDMR va intra si consilierul prezidential pe probleme ale minoritatilor, Eckstein Kovacs. Liderul organizatiei judetene, Laszlo Attila, a anuntat ca va sustine candidatura lui Eckstein.     A. M. C.

PRM nu renunta usor la sediul de pe strada Emile Zola

Partidul România Mare (PRM) a anuntat ca va continua procesele pe care le are pe rol cu RAPPS si cu Georges Caranfil, cel care a fost proprietarul locuintei de pe str. Emile Zola, nr. 2 din Bucuresti, în care partidul îsi are sediul, iar la începutul acestei saptamîni va depune contestatie la evacuarea PRM din aceasta locatie. Reprezentantii PRM precizeaza ca recursul pentru anularea ordonantei presedintiale de evacuare a PRM se va judeca în data de 1 februarie, iar în data de 5 mai se va judeca pe fond, la Tribunalul Bucuresti, procesul pentru anularea dispozitiilor de punere în posesie, de catre RAPPS, în favoarea lui Georges Caranfil. “În cadrul proceselor, PRM va demonstra falsitatea actelor prin care Georges Caranfil a fost pus în posesie si, de aceea, speram ca justitia sa faca dreptate în acest caz”, se specifica în comunicatul PRM. Va reamintim ca, în data de 4 ianuarie, un executor judecatoresc a sosit la sediul PRM din str. Emile Zola din Bucuresti, însotit de politisti, pentru a evacua sediul partidului. Încercarea de evacuare s-a soldat cu un scandal, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, împreuna cu mai multi membri ai formatiunii, opunîndu-se actiunii executorului judecatoresc.

Se cauta dirigente de santier pentru Parcul Central

Primaria municipiului Cluj-Napoca a lansat o procedura de licitatie pentru servicii de dirigentie de santier pentru restaurarea ansamblului monument istoric Parcul Central „Simion Barnutiu” si a cladirii Cazino, proiect finantat din fonduri europene. Cei interesati îsi pot depune ofertele pîna la data de 17 ianuarie, ora 10, acestea urmînd sa fie deschise o ora mai tîrziu. Valoarea estimata a contractului ajunge la 195.183 de lei. Va reamintim ca Parcul Central va fi reabilitat din fonduri europene, licitatia privind executia proiectului desfaturîndu-se în cursul lunii decembrie a anului trecut.     M. O.

900 de milioane de euro vor intra in conturile BNR

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, spune ca oficialii Fondului au recomandat Romaniei sa actioneze dur pentru indeplinirea reformelor economiceConsiliul Director al FMI a aprobat in unanimitate eliberarea celei de-a saptea transe din imprumutul pentru Romania, in valoare de 900 milioane euro, avizind cel de-al saselea raport privind indeplinirea de catre Romania a conditionalitatilor stabilite in cadrul Acordului Stand-By.     In urma aprobarii Raportului de catre membrii Consiliului Director al FMI, Romania va primi cea de-a saptea transa, in valoare de 900 milioane euro din cadrul imprumutului in opt transe, contractat in mai 2009 prin acordul cu FMI.     Conform uzantelor FMI, aprobarea de catre consiliu a Raportului va permite eliberarea penultimei transe din imprumut in circa 48 de ore, banii urmind sa intre in contul Bancii Nationale a Romaniei.     „Aprobarea in unanimitate de catre membrii Board-ului Director al FMI a eliberarii celei de-a saptea transe din imprumutul pentru Romania, odata cu intregul raport privind modul in care Romania si-a indeplinit conditionalitatile asumate prin Acordul Stand-By, are o dubla semnificatie pentru pietele financiare. Prima semnificatie consta tocmai in semnalul dat de Fond prin aprobarea in unanimitate a Raportului de revizuire a programului cu Romania, care subliniaza, implicit, si hotarirea autoritatilor romane de a merge pe calea masurilor convenite cu Fondul, respectiv de a-si consolida pozitia fiscala si financiara”, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, citat de Agerpres.    Fondul recomanda masuri dureDe asemenea, Tanasescu a afirmat ca oficialii FMI au recomandat Romaniei sa actioneze dur pentru indeplinirea reformelor economice. „Directorii executivi ai FMI au salutat modul in care a fost realizata consolidarea fiscala in 2010 si au recomandat ca Guvernul sa actioneze ferm pentru reducerea arieratelor si pentru indeplinirea unor masuri de reforma structurala, care sa conduca la reducerea solida si permanenta a arieratelor, atit la nivel guvernamental, cit si al intreprinderilor de stat”, a precizat Mihai Tanasescu.    FMI saluta acordul preventivMai mult decit atit, conform fostului ministru de Finante, oficialii FMI au salutat decizia autoritatilor romane de a incepe discutiile pentru un acord de finantare de tip preventiv cu Fondul. „Boardul FMI a salutat decizia autoritatilor romane de a avea un nou program, de tip precautionary, cu Fondul Monetar. Membrii Consiliului Director au subliniat in mod clar ca Guvernul Romaniei, FMI si Comisia Europeana vor stabili impreuna, in timpul misiunii care va veni la Bucuresti la sfirsitul lunii ianuarie, care vor fi elementele concrete care vor fi cuprinse in noul Acord”, a spus Mihai Tanasescu.

Proiect de peste 370 mil. lei pentru cresterea sigurantei pe DN 1

Din cei 371,4 milioane lei, 103,5 milioane lei reprezinta finantare europeana, restul banilor fiind asigurati de la bugetul de stat. Astfel, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investitiei, urmind ca lucrarile sa dureze doi ani, informeaza Mediafax. Lucrarile de modernizare vor avea loc inclusiv in judetul Cluj, pe linga judetele Ilfov, Prahova, Brasov, Sibiu, Alba si Bihor. Reabilitarea si modernizarea DN1 va presupune montarea separatoarelor de sens, amenajarea de sensuri giratorii si intoarceri in “U”, dar si realizarea de trotuare, treceri de pietoni si statii de autobuz.      Potrivit Auditului de Siguranta Circulatiei realizat in 2005 de Compania Nationala de Drumuri Nationale din Romania pentru intervalul 2000-2004, pe DN 1 s-au inregistrat 445 de accidente soldate cu 193 de morti, 375 de raniti si importante pagube materiale. Mentionam ca DN 1 incepe in Bucuresti si se termina in localitatea Bors, la frontiera Romaniei cu Ungaria. Sectorul de drum dintre Brasov si Sibiu, in lungime de 122,5 kilometri, a fost deja modernizat, astfel ca proiectul actual nu face referire si la acesta.

Somesul, amenajat si consolidat cu peste 100 de milioane de lei

Foto Radu PadureanIn urma licitatiei va fi incheiat un contract care va include servicii de proiectare, asistenta tehnica, verificare de proiect, dar si executie de lucrari de constructii-montaj.     Valoarea totala estimata a proiectului ajunge la 101,3 milioane de lei, iar durata de executie va fi de cinci ani. Principala modalitate de finantare a contractului va fi bugetul de stat, platile urmind sa se efectueze lunar din Trezoreria municipiului Cluj-Napoca. Cistigatoare va fi aleasa oferta cea mai avrantajoasa din punct de vedere economic, ofertele fiind programate sa fie deschise in data de 25 februarie, la ora 11.     In total, interventiile vor presupune amenajarea albiei riului Somesului Mic si a afluentilor pe o lungime de 22,15 kilometri, indiguirea riului pe o lungime de 7,9 kilometri, amenajarea de ziduri de sprijin pe o lungime de 2,2 kilometri si consolidari ale malurilor pe o portiune de 25,2 kilometri.     „Ofertantilor le este recomandat sa viziteze amplasamentul obiectivului de investitii pentru care se solicita executarea lucrarilor de constructii in scopul evaluarii, din punct de vedere al cheltuielilor, riscurilor si a tuturor datelor necesare pregatirii unei oferte fundamentata tehnic si conforma cu datele reale din teren si, daca este cazul, se vor semnala neconcordantele din documentatia pusa la dispozitie si teren”, se arata in caietul de sarcini pus la dispozitia ofertantilor de catre Administratia bazinala de apa Somes-Tisa.

Termen prelungit pentru concursul de proiectare in valoare de 2,6 milioane de lei

Astfel, proiectele vor putea fi depuse pina la data de 14 februarie, nu doar pina la 28 ianuarie, data stabilita initial. Va reamintim ca anuntul de licitatie privind concursul de solutii pentru Centrul Cultural „Transilvania” a fost publicat oficial pe site-ul www.e-licitatie.ro la inceputul lunii decembrie a anului trecut. Concursul a fost lansat dupa ce, in data de 21 octombrie 2010, a fost semnat protocolul de colaborare intre Primaria clujeana si Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR). Tema de concurs si regulamentul de concurs au fost elaborate de OAR, fiind avizate apoi de specialistii din cadrul Biroului achizitii publice din Primarie.    Juriul puncteaza oferta tehnicaCriteriile de atribuire sint: 30 de puncte pretul, 10 puncte durata de executie si 60 de puncte criterii specifice. Printre criteriile specifice se numara calitatea spatiului public, nota urbanistica, modul de insertie si relationare in contextul urban existent, modul de rezolvare a acceselor auto si pietonale, eficienta utilizarii spatiului, fezabilitatea solutiilor prezentate etc. Juriul va puncta fiecare proiect avind in vedere doar oferta tehnica, iar dupa ierarhizare se vor verifica documentele de calificare.    Premiul unic: 2,6 mil. LeiPrimarul Sorin Apostu a anuntat ca membrii juriului nu vor fi prezentanti publicului. “Vreau sa stiti insa ca OAR a selectat specialisti atit din oras, cit si din tara. Ei ne asigura ca este vorba numai despre specialisti competenti”, a precizat primarul Clujului la momentul lansarii concursului de solutii. Valoarea estimata a proiectarii ajunge la 2,6 milioane de lei fara TVA, iar durata maxima de proiectare va fi de sase luni. Avind in vedere ca OAR nu a reusit sa atraga fonduri pentru premiile gindite initial, s-a stabilit ca premiul ce urmeaza a fi acordat in cadrul concursului va fi chiar semnarea contractului de servicii de proiectare a Centrului Cutural “Transilvania”.

Presedintele AVR Cluj a incetat din viata

Presedintele filialei Cluj a Asociatiei Veteranilor de Razboi (AVR), general maior în rezerva Constantin Dragomir, a încetat din viata saptamîna trecuta, joi, la vîrsta de 90 de ani. Ceremonia de înmormîntare a avut loc sîmbata, la Cimitirul Central din Cluj-Napoca. Nascut în 1921, la Buzau, Constantin Dragomir a absolvit Scoala de Ofiteri de Aviatie în 1941 iar în 1942 a plecat pe front cu Escadrila 18, primind misiuni de razboi la Cotul Donului si la Stalingrad. Din 1997 si pîna în ianuarie 2011 a fost presedintele filialei Cluj a AVR. A fost decorat cu înalte ordine militare, precum “Virtutea Aeronautica”, clasa Cavaler cu o bareta si spade, “Virtutea Aeronautica”, clasa Crucea de Aur cu doua barete si spada, “Steaua României”, clasa cavaler cu spade si panglica de virtute militara si “Coroana României”, clasa cavaler cu spade si panglica de virtute militara.     Agerpres

Prinsi in timp ce taiau arbori ilegal

La sfîrsitul saptamînii trecute, doi barbati din comuna Bontida au fost prinsi în flagrant de politisti în timp ce taiau ilegal arbori dintr-o padure din comuna Chinteni. Potrivit Biroului de Presa al IPJ Cluj, e vorba de un barbat de 53 ani si unul de 19 ani, ambii din comuna Bontida, care au taiat, fara drept, de pe picior, 16 arbori din padurea Chiscaoara, situata în satul Feiurdeni. Celor doi li s-au întocmit acte premergatoare pentru savîrsirea infractiunilor de „taiere” si „sustragere fara drept de arbori”, fapte pedepsite penal.     G. D.

11 persoane ranite intr-un accident

Un numar de 11 persoane au fost ranite într-un accident care a avut loc sîmbata dimineata în Cluj-Napoca, dupa ce un autoturism de teren a lovit un microbuz care transporta muncitori la fabrica Nokia. Potrivit Ginei Pop, purtatorul de cuvînt al IPJ Cluj, accidentul a avut loc pe Calea Turzii dupa ce soferul unui autoturism de teren, marca Toyota, a pierdut controlul masinii si a intrat pe contrasens lovind microbuzul. Toate cele 11 persoane au fost transportate la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) 1 din Cluj-Napoca, conform primelor informatii toti fiind raniti usor. Soferul autoturismului marca Tozota are 23 de ani si a obtinut permisul de conducere în noiembrie 2009.

Mai putine concedii medicale

Noul sistem de acordare a concediilor medicale, introdus anul trecut, a dus la o scadere de aproximativ 30% a numarului de certificate medicale eliberate în ultimele luni, fata de începutul anului, a anuntat conducerea Ministerului Sanatatii. De asemenea, medicii au dat mai putine concedii medicale în 2010 comparativ cu 2009. Daca pe toata perioada anului 2009 au fost eliberate peste 2,6 milioane certificate medicale, în anul 2010 numarul lor a fost într-o evidenta descrestere. „De la începutul anului 2010 si pîna în luna septembrie, cînd a avut loc ultima informare, au fost eliberate 713.436 certificate medicale”, au precizat reprezentantii Serviciului de Presa al Ministerului Sanatatii. Potrivit noii legi de acordare a concediilor medicale, pusa în aplicare de anul trecut, Politia si Casa de Asigurari de Sanatate au dreptul sa verifice daca bolnavul se afla acasa, dar numai la cererea angajatorului. Daca pacientul nu este la domiciliu si nu poate dovedi ca în timpul cît a lipsit a fost la consultatie sau la analize medicale, el nu mai primeste banii pe concediul medical.     G. D.

Cine are aparat de filmat sau mai mult de trei vaci e prea bogat pentru ajutor social

Lista persoanelor care primesc ajutor social de la stat s-ar putea scurta daca se va pune in aplicare un proiect de lege aflat in acest moment in dezbatere publica. Documentul cuprinde „portretul robot” al saracului care „merita” venitul minim garantat acordat de stat.     Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a intocmit o lista a bunurilor care nu sint considerate de stricta necesitate pentru o familie, iar cei care detin un astfel de bun nu vor mai primi ajutor social. De asemenea, a fost realizata si o lista a bunurilor care sint acceptate pentru a primi ajutorul social sub forma venitului minim garantat. Listele respective sint cuprinse intr-un proiect de lege privind acordarea venitului minim garantat, proiect aflat in dezbatere publica.    Ai blana, nu ai ajutor social!Astfel, familiile care au un aparat de filmat sau o combina audio-video nu mai pot primi ajutor social de la stat. De asemenea, sint luati in vizor si proprietarii de tablouri, obiecte de cristal si portelan de mare valoare, blanuri de valoare mare, in stare vandabila. Cei din Ministerul Muncii considera ca nu pot primi ajutor social nici familiile care au un autoturism, o remorca, o motoreta sau un scuter. Nu scapa nici persoanele care au tractor, semanatoare sau alte utilaje cu tractiune mecanica.Potrivit proiectului de lege, nu vor primi ajutor social nici familiile care au o masina de tricotat sau un razboi de tesut, acestea fiind considerate aparate de mica productie.     O familie cu trei vaci e considerata bogataPotrivit aceluiasi proiect de act normativ, nici proprietarii de animale nu scapa de limitari la acordarea ajutorului social. Astfel, cei care au trei vaci nu mai primesc venitul minim garantat. La fel, nu sint eligibili pentru ajutor social nici cei care detin mai mult de cinci porci, 20 de oi, doi cai sau mai mult de 15 familii de albine.      Vor fi exclusi din lista beneficiarilor de ajutor de la stat si crescatorii de melci, struti, fazani, viermi de matase.     Ce este permis sa aiba in casa beneficiarul?Reprezentantii Ministerului Muncii au realizat o lista si a bunurilor care se accepta in gospodarie pentru a primi ajutor social. Astfel, se considera bunuri de stricta necesitate un aragaz, un frigider sau combina frigorifica, o masina de spalat, un aspirator, un televizor, un radiocasetofon, un telefon fix sau un telefon mobil. De asemenea, este acceptat un calculator personal, insa un laptop este considerat un bun al bogatilor.      Proiectul de lege mai prevede in lista bunurilor acceptate o bicicleta, o barca fara motor, o masina de cusut, o risnita de cafea, un mixer.     Cei care solicita ajutor social il pot primi si daca detin „unelte de stricta necesitate gospodariilor agricole din mediul rural: lopata, sapa, zdrobitor de struguri, aparate manuale de stropit si de combatere boli si daunatori, caruta, alte utilaje agricole manevrate manual sau cu tractiune animala”, se arata in proiectul de lege.

Spitalele, inchise din cauza datoriilor?

Reprezentantii Societatii Academice din Romania atrag atentia ca bolnavii din Romania "consuma" mai mult decit poate statul finantaUn studiu realizat de Societatea Academica din Romania (SAR) releva faptul ca in 2009 asiguratii au beneficiat de servicii medicale in valoare de aproape 18 miliarde lei, dar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a platit numai 15,3 miliarde lei, anul 2010 incheindu-se, de asemenea, cu datorii.      Reprezentantii SAR, realizatorii unui studiu referitor la sistemul sanitar, subliniaza faptul ca situatia fondului national de asigurari de sanatate este grava in conditiile in care anul 2010 s-a incheiat cu datorii ale CNAS catre cei care furnizeaza asiguratilor servicii medicale si medicamente. Acesta nu este insa singura problema, existind si o scadere constanta a banilor colectati de la contribuabili, pe fondul crizei economice.     „Pozitia financiara a fondului este grava si trebuie analizata de toti actorii cu maxima seriozitate. In ultimii patru ani, Romania a redus contributiile de sanatate de la 13,5% la 10,7%, cu o cincime”, arata realizatorii studiului. Ei subliniaza ca s-a ajuns in stadiul in care se consuma mai mult decit se poate finanta.    Se estimeaza si reducerea subventiilor de la statAcelasi document mai subliniaza si faptul ca, in acest an, subventiile de la stat pentru sanatate sint planificate sa scada la 300 milioane lei, de la 3,25 miliarde lei in 2010. Cheltuielile totale ale fondului de asigurari sint planificate sa scada la 15 miliarde lei, de la 17,5 miliarde lei in 2010.„In aceste conditii, este posibil ca furnizarea medicamentelor sau a serviciilor medicale sa fie intrerupta de catre detinatorii creantelor, fie producatorii de medicamente, fie spitalele”, sustin realizatorii studiului.    O parte din serviciile pe 2010 nu au fost platitePotrivit documentului SAR, asiguratii au beneficiat in 2009 de servicii medicale in valoare de aproape 18 miliarde lei, din care CNAS a platit numai 15,3 miliarde lei. De asemenea, pentru anul trecut se estimeaza datorii de circa 4,5 miliarde lei si plati restante de circa 1,5 miliarde lei, iar acestea vor trebui achitate din banii pentru anul acesta.     De altfel, in anul 2010 s-a intrat cu datorii de 3 miliarde lei, din care doua treimi catre furnizorii de medicamente compensate, iar restul catre spitale si furnizorii din programele nationale de sanatate.     Cele mai mari cheltuieli, cele cu spitaleleStudiul referitor la sistemul sanitar arata ca cele mai multe cheltuieli din fondul de asigurari se fac cu spitalele, reprezentind 46% din totalul banilor.„Ponderea a ramas relativ constanta in perioada 2005-2010. Pe locul secund regasim medicamentele cu sau fara contributie personala (actualele liste de medicamente compensate A, B, C1 si C3), cu o pondere medie de 19%”, precizeaza realizatorii cercetarii. Programele de sanatate au consumat, in medie, 12% din cheltuieli, insa cu o tendinta semnificativa de crestere.

Certificatul energetic: obligatoriu sau nu?

In ciuda agitatiei de anul trecut, se pare ca locuintele pot fi inchiriate sau vindute si fara certificat energeticDisputa dintre notari si auditorii energetici cu privire la obligativitatea certificatului energetic la efectuarea unei tranzactii continua.     De la 1 ianuarie, toate tranzactiile de locuinte si toate contractele de inchiriere ar fi trebuit sa se efectueze doar in urma incheierii unui certificat energetic. Cel putin asta s-a spus anul trecut. Acum insa, se pare ca lucrurile nu stau deloc asa.     Astfel, saptamina trecuta, Asociatia Auditorilor a acuzat notarii de ilegalitate, afirmind ca acestia incheie contracte de vinzare-cumparare sau de inchiriere si fara existenta unui certificat energetic. Ulterior, notarii au dat replica, afirmind ca de fapt tranzactiile se pot incheia si fara certificat.     Mai exact, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a emis un comunicat prin care precizeaza ca in Legea privind performanta energetica (372/2005) nu este vorba despre o conditionare a transferului proprietatii asupra cladirilor, ci e mai degraba o incercare de a stimula proprietarii de cladiri “pentru a-si adapta proprietatea la anumite conditii de performanta energetica si de a fi transparenti asupra criteriilor energetice pe care imobilul detinut le indeplineste sau nu, atunci cind doresc sa il vinda sau sa il inchirieze si, nu in ultimul rind, sa propuna un pret corect”.    Ce trebuie sa faca notarii?Astfel, Consiliul Uniunii Notarilor Publici a emis in decembrie anul trecut o hotarire prin care explica ca notarii trebuie sa autentifice contractele de vinzare-cumparare sau inchiriere numai dupa ce vinzatorul declara ca a pus la dispozitia cumparatorului certificatul de performanta energetica a cladirii, iar cumparatorul declara ca a primit acel certificat. “Se recomanda chiar ca o copie a certificatului sa se pastreze la dosarul actului. Aceasta este recomandarea nr. 1 facuta notarilor publici romani de Uniunea lor Nationala”, se precizeaza intr-un c omunicat al UNNPR.     In cazul in care cumparatorul nu detine certificatul energetic, notarul public trebuie sa le puna in vedere celor doua parti dispozitiile Legii nr.372/2005.    Tranzactia se face, dar pe riscul cumparatoruluiBiroul de presa al UNNPR „Nici instanta, nici executorul, nici notarul nu pot impiedica in nici un fel proprietarul, cumparatorul sau chiriasul sa vinda, sa cumpere sau sa inchirieze. Partile au libertatea – pe care le-o confera insasi legea, de a-si exercita dreptul constitutional de a dispune de bunul care le apartine in forma pe care o considera necesara”.Totusi, daca partile insista la incheierea si autentificarea contractului de vinzare-cumparare sau inchiriere, fara a fi in posesia certificatulului de performanta energetica a cladirii, notarii publici pot sa autentifice acel contract, cu conditia ca in acte sa fie introdusa o dispozitie din care sa reiasa ca vinzatorul si cumparatorul au fost informati de notar de dispozitiile legii in vigoare.      De asemenea, potrivit UNNPR, din contract trebuie sa reiasa ca chiriasul sau cumparatorul consimte sa dobindeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lui, asumindu-si orice raspundere cu privire la efectele produse prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii.    Doar 3 auditori in unele judeteIn legatura cu aplicarea legii privind certificatul de performanta energetica, notarii mai atrag atentia ca exista o serioasa problema practica in unele judete, respectiv deficitul de auditori energetici. “Cei 975 de auditori energetici calificati la ora actuala sint concentrati in marile orase, in timp ce judete intregi – precum Covasna, Ialomita, Teleorman sau Tulcea - nu dispun decit de cite 3 auditori. (...) Din acest motiv, numeroase tranzactii imobiliare nu vor putea fi efectuate in orase mici sau la tara, sau vor implica intirzieri considerabile”, mai precizeaza conducerea UNNPR.

Lamuri cu privire la normele de venit

Foto Radu PadureanTaximetristii nu mai sint impozitati la norma de venitPentru impozitarea la norma de venit, DGFP precizeaza ca, daca o persoana fizica doreste sa treaca de la venit real la norma de venit, trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal teritorial pina la data de 31 ianuarie, cu conditia sa fi fost impus la venit real cel putin doi ani.     De asemenea, daca o persoana fizica doreste sa treaca de la norma de venit la venit real trebuie sa depuna la organul fiscal teritorial o cerere prin care isi exprima aceasta optiune, precum si Declaratia estimativa D 220, tot pina la data de 31 ianuarie 2011.     Pot opta pentru impozitarca la norma de venit si asocierile dintre persoane fizice, fiind stabilita norma de venit pentru fiecare activitate si pentru fiecare persoana fizica care face parte din asociere.     „In cazul in care persoana fizica isi desfasoara mai multe activitati impozitate la norma de venit, norma anuala de venit se stabileste prin cumularea normelor de venit pentru fiecare activitate pe care o desfasoara”, se precizeaza intr-un comunicat al DGFP Cluj.     In ceea ce priveste persoanele fizice care desfasoara activitate de transport persoane in regim de taxi, acestea nu pot fi impozitate la norma de venit. Contribuabilii impusi la norma de venit nu sint obligati sa tina evidenta contabila in partida simpla si nu au obligatia depunerii Declaratiei anuale privind venitul realizat.

Scoaterea din evidenta ca platitor de TVA

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Cluj reaminteste ca, de la 1 ianuarie, potrivit modificarilor aduse la Codul Fiscal prin OUG 117/20l0, contribuabilii platitori de TVA care în anul precedent au realizat o cifra de afaceri inferioara plafonului de 35.000 de euro (la cursul de schimb de la data aderarii, 3.3817lei/euro), pot solicita scoaterea din evidenta de platitori de TVA. „Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal pot solicita scoaterea din evidenta ca platitor de TVA pîna la data de 20 ianuarie a fiecarui an, avînd însa obligatia depunerii decontului de TVA pentru operatiunile realizate în cursul lunii ianuarie pîna la la data de 25 februarie inclusiv. În ultimul decont depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea TVA ca urmare a efectuarii ajustarilor de taxa”, precizeaza reprezentantii DGFP Cluj.

Credite neperformante si in 2011

Creditele neperformante vor apasa si în 2011 asupra planurilor si profiturilor bancilor, a declarat duminica, pentru Agerpres, presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea. Oficialul CEC Bank crede ca în 2011, din punct de vedere bancar, va exista o reluare a activitatii în zona retail-ului, în special în a doua parte a anului. „Cetatenii vor începe din ce în ce mai mult sa reia consumul, asta si pe baza activitatii de creditare pe care bancile o sa o relanseze în a doua parte a anului”, a afirmat Ghetea, care este si presedintele Asociatiei Române a Bancilor. Ghetea se arata împotriva bancilor de nisa. “Nu sînt un sustinator al ideii ca e bine sa fii banca de nisa. Pentru ca banca de nisa poate avea, la un moment dat, surprize placute dar si neplacute. E bine sa tii ouale în mai multe cosuri. Si atunci cînd îti merge rau într-o anumita nisa, te duci în nisa cealalta”, a mai spus Ghetea. El a mai precizat ca vom avea o crestere economica anul acesta, dar a evitat sa dea cifre.    Agerpres

146 de posturi libere in judet

Peste 4.300 de locuri de munca vacante sînt înregistrate, la nivel national, în perioada 7 - 13 ianuarie, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Cele mai multe oferte de munca sînt în Bucuresti (565) si în judetele Iasi (478), Arges (320), Bacau (252), Timis (248), Sibiu (199), Vrancea (169), Calarasi (148), Cluj (146), Bihor (146) si Mures (130). La polul opus, cu cele mai putine locuri de munca, se afla judetele Ialomita (6), Maramures si Mehedinti (cîte 12), Alba si Botosani (cîte 20), Olt (24), Caras-Severin si Covasna (cîte 26). Pentru persoanele cu studii superioare sînt înregistrate, la nivel national, 363 locuri de munca, majoritatea pentru ingineri si subingineri, dar si pentru consilieri de vînzari în asigurari, inspectori coordonatori de asigurari, asistenti medicali si solisti instrumentisti. Pentru studii medii, profesionale si lucratori necalificati sînt disponibile în tara 3.974 de locuri de munca, cele mai multe pentru confectioner-asamblor articole din textile si muncitor necalificat în industria confectiilor.