monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Scandal intre vecini pe strada Elesteului

 Luni în jurul orei 14.00, în urma unui apel la numarul unic de urgente 112, jandarmii au intervenit pe strada Elesteului din Alba Iulia si au aplanat un conflict spontan. Jandarmii au constatat ca, pe fondul consumului excesiv de alcool si a unor neîntelegeri mai vechi, domnul B.G, de 51 de ani, acompaniat de concubina, doamna M.R., de 50 de ani, i-au adresat cuvinte si expresii jignitoare unei vecine. Aceasta din urma, D.T., în vârsta de 36 de ani, pentru a nu ramine mai prejos, a raspuns în acelasi mod agresiunilor verbale venite din partea celor doi concubini, rezultind astfel o cearta în toata regula. Incidentul a atras atentia si celorlalti vecini, existind premisele constituirii unor grupuri de sustinere a” beligerantilor” si escaladarii violentei. Interventia jandarmilor a pus capat conflictului, a prevenit aparitia unor vatamari corporale, iar pentru provocare de scandal într-un loc public cei trei au fost sanctionati contraventional cu avertisment scris, urmind ca în continuare comportamentul acestora sa fie monitorizat. 

Nou consilier local la Abrud

 Orasul Abrud are un nou consilier local in persoana lui Cristian Stegaru, iar mandatul sau a fost validat deja de catre Consiliul Local al orasului Abrud la data de 13 decembrie 2010. Postul a devenit vacant dupa ce consilierul local Marin Stefan a devenit manager al Spitalului Orasenesc Abrud, institutie subordonata consiliului local si Primariei orasului Abrud. Cristian Stegaru este membru PD-L, are 32 de ani, este casatorit si este absolvent al Facultatii de Tehnologia Constructiilor de Masini Petrosani, iar în prezent detine functia de inginer în cadrul biroului mecano-energetic din cadrul Cuprumin Abrud. 

O noua etapa de finantare pentru fermieri

 Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Alba (APIA) informeaza ca a fost demarata a treia etapa de depunere a cererilor de plata, cu termen limita 21 ianuarie 2011, pentru “Ajutorul specific acordat pentru producatorii de lapte de vaca din zonele defavorizate” si “Ajutorul specific pentru îmbunatatirea calitatii produselor agricole în sectorul de agricultura ecologica” finantata din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) . Pentru a treia etapa de depunere pot solicita ajutorul specific atit persoanele fizice, cit si persoanele juridice / persoanele constituite conform cu OUG 44/2008 care nu au solicitat ajutorul specific în prima sau a doua etapa de depunere. “Persoanele fizice care au depus cererea de plata în prima sau a doua etapa de depunere si nu s-au autorizat potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile ulterioare, nu vor depune o noua cerere; cererea initiala depusa de persoana fizica va fi reverificata si acceptata la plata, cu respectarea conditiilor de eligibilitate. Persoanele fizice care au depus cererea în prima sau a doua etapa si au retras cererea de plata datorita neautorizarii / neactualizarii datelor în urma constituirii cf OUG 44, au posibilitatea sa solicite reverificarea cererii de plata initiale. Solicitantii care nu au depus cerere în prima sau a doua etapa de depunere pot depune cererea de plata la centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura pina pe data de 21 ianuarie 2011 inclusiv”, au precizat reprezentantii APIA Alba. Doritorii pot obtine mai multe informatii la sediul institutiei amintite.

Platim in plus pentru sanatate

 Sistemul de coplata pentru serviciile medicale intra in vigoare. Vom plati in plus la medicul de familie, la cel specialist, dar si cind mergem la spital sau cind avem nevoie de analize si investigatii. Intr-un an, rominul trebuie sa achite 600 de lei, dupa care sanatatea va fi gratuita. Pentru o simpla vizita la medicul de familie vom plati 5 lei, pentru un medic specialist 10 lei, iar pentru o internare de o saptamina intr-un spital de stat - 100 de lei. Si cei care ajung in camerele de garda vor fi taxati, in anumite conditii. De exemplu, daca vrei sa fii consultat de un medic din camera de garda si nu reprezinti o urgenta medicala, de anul viitor platesti 20 de lei.Pentru fiecare serviciu medical, pacientul va primi de la doctor un tichet de sanatate. In momentul in care aceste bonuri adunate depasesc 600 de lei, bolnavul nu mai plateste. Orice analiza sau investigatie de care va avea nevoie, va fi gratuita.Cine si cit trebuie sa plateascaDin acest an, peste 60% dintre cetatenii Rominiei vor fi pusi la plata. Sint insa si 8 milioane de persoane scutite. Este vorba despre batrinii cu o pensie de pina la 700 lei, tinerii sub 18 ani si studentii pina la 26 ani, care nu au venituri, precum si bolnavii inclusi in programele nationale. Consultatie medic de familie - 5 lei la cabinetVizita la domiciliu - 15 leiConsultatia medic specialist - 10 lei,  in afara programului - 20 leiConsultatie medic la camera de garda, ambulanta - 20 leiFizioterapie, kinetoterapie, masaj, etc, - 50 lei pe curaSpitalizare - 10 lei/zi, spitalizarea continua - 50 leiAnalize de laborator - 1 leu/testRadiologie si explorari functionale - 5 leiCT fara substanta de contrast - 25 lei, cu substanta de contrast - 50 leiRMN fara substanta de contrast - 100 lei, cu substanta de contrast - 200 leiAngiografie - 150 leiScintigrafie - 100 lei.

Mii de locuitori ai judetului risca sa ramina fara gaz

 Mii de oameni din judetul Alba risca sa ramina in frig in toiul iernii pentru ca nu si-au reinnoit contractele de furnizare a gazelor naturale cu E-ON Gaz. Conform reprezentantilor institutiei furnizoare, este vorba despre aproximativ 20% dintre abonati. Acestora le-au fost trimise somatii scrise prin care i-au anuntat ca vor fi debransati in termen de 30 de zile de la data instiintarii in cazul in care nu intra in legalitate. “Va solicitam sa va prezentati la Centrul de Relatii cu Clientii din localitatea dumneavoastra pentru semnarea contractului de furnizare în 30 de zile de la primirea acestei somatii. În situatia în care nu va prezentati pentru semnarea contractului în termenul mentionat, ne vedem nevoiti sa recurgem la sistarea furnizarii gazelor naturale la punctul dumneavoastra de consum”, se arata în somatia transmisa de reprezentantii E.ON. Aceleasi surse au aratat ca abonatii au avut la dispozitie un an intreg pentru a-si reinnoi contractele de furnizare a gazelor naturale. Acestea au fost transmise clientilor prin posta, în doua exemplare, împreuna cu factura aferenta consumului lunilor septembrie-octombrie 2009, cu rugamintea ca acestia sa returneze un exemplar semnat al noului contract prin posta, pe adresa Centrului de Relatii Clienti de care apartin, în termen de 15 zile de la primirea lui, împreuna cu o copie a actului de identitate al titularului de contract. “Abonatii E-ON Gaz din Alba sunt obligati sa semneze noile contracte de furnizare a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei, numarul 77/2009”, a mentionat coordonatorul Serviciului Relatii Clienti din cadrul E-ON Gaz Alba, Florin Todericiu. De mentionat este faptul ca pina in prezent Comisariatul pentru Protectia Consumatorului Alba nu a inregistrat nici o reclamatie privind debransarea din cauza neinnoirii contractelor de furnizare.

Pieton accidentat mortal la Aiud

 În cursul diminetii de ieri, la ora 06,40, pe strada Stadionului din Aiud, B.S., de 55 de ani, din Aiud, s-a angajat în traversarea strazii prin loc nepermis si fara sa se asigure, fiind accidentata de un autoturism, condus de un barbat de 28 de ani din Aiud. În urma accidentului, femeia a fost transportata în stare grava la spitalul din Aiud unde, la scurt timp, a decedat. 

La final de proiect

 Finalul anului trecut a adus cu sine si finalizarea proiectului „Strategia de dezvoltare sociala a localitatilor membre în Asociatia Intercomunitara de Dezvoltare Alba Iulia – AIDA”. Proiectul a fost cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013. Valoarea totala eligibila a proiectului fara TVA a fost de 800.515 lei. De retinut ca din aceasta suma, administratiile locale care formeaza AIDA au asigurat doar 16.000 de lei, cea mai mare parte a sumei fiind asigurata de Uniunea Europeana si bugetul national, sub forma nerambursabila. Mai trebuie spus ca obiectivul general al proiectului a fost acela de îmbunatatire durabila a capacitatii decizionale, organizationale, actionale si umane a administratiei publice din domeniul social al administratiei publice locale din arealul AIDA, in vreme ce scopul proiectului este elaborarea unei strategii sociale avind capacitatea de a formula politici publice si de a realiza o mai buna reglementare si planificare strategica în domeniul social pe termen mediu si lung.InteresAdministratiile publice locale membre ale Asociatiei, respectiv Consiliile locale ale municipiilor Alba Iulia si Sebes, orasului Teius, comunelor Sîntimbru, Vintu de Jos, Galda de Jos, Ighiu, Cricau, Ciugud, Metes, Berghin, precum si Consiliul Judetean Alba, au avut reale beneficii in baza acestui proiect, strategia urmind sa produca in continuare efecte in areal. Trebuie spus ca in 2010 s-a reusit realizarea strategiei serviciilor sociale, a sistemului informatic în domeniul serviciilor sociale, dar au fost aplicate si masuri de formare profesionala concretizate prin organizarea a 3 cursuri de care au beneficiat 44 persoane din administratia publica locala si institutii deconcentrate. In plus, a fost elaborat si manualul de bune practici sociale. Proiectul s-a desfasurat pe o perioada de 15 luni. In continuare insa, rezultatele obtinute in urma activitatilor proiectului vor fi utilizate pentru crearea unei baze reale si importante necesare scrierii de noi proiecte si accesarii de fonduri europene, in scopul implementarii strategiilor si dezvoltarii integrate a zonei cuprinse in arealul AIDA.

Vesti bune pentru unii bugetari

 Cei mai linistiti din punctul de vedere al sigurantei locului de munca pot fi angajatii din aparatul propriu al Consiliului Judetean Alba si cei ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba. In cazul lor, situatia va ramine cea actuala, nefiind avuta in vedere nici un fel de reorganizare sau disponibilizare. In rest, sint posibile reorganizari, insotite sau nu de disponibilizari. “In ceea ce-i priveste pe angajatii consiliului judetean, sa se astepte ca vor avea din ce in ce mai mult de lucru, nu la altceva in ceea ce-i priveste. In privinta institutiilor subordonate, facem analize sa vedem daca nu este necesara o reorganizare pentru o mult mai eficienta folosire a banului public”, a declarat presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel. La mina noilor directoriLa cele doua unitati spitalicesti aflate in subordinea Consiliului Judetean Alba, problema despre care s-a vorbit in repetate rinduri in cursul anului trecut se refera la personalul TESA care ar fi excedentar, in timp ce numarul de cadre medicale este insuficient. Totusi, nici o decizie nu va fi luata in privinta angajatilor celor doua spitale in cursul acestei luni, modul de reorganizare urmind sa fie stabilit de noii manageri care vor fi desemnati in urma concursului care va fi organizat in 25 ianuarie. “Organizam concurs pentru manager si la Spitalul Judetean si la Sanatoriul de la Aiud. Va fi un concurs in urma caruia trebuie sa avem o conducere stabila, nu una interimara, astfel incit sa fie o conducere care sa aiba toate puterile pentru a pune in practica ceea ce am inceput. Am spus-o si o repet, in centrul atentiei este clar pacientul, pentru ca pentru el exista si spitalul. In ceea ce priveste corpul profesional, ne intereseaza medicii, asistentii medicali si infirmierele, iar ceilati trebuie sa isi faca datoria, sa puna in valoare calitatile celorlalti. Ne trebuie o conducere care sa stie sa puna in valoare calitatile profesionale ale corpului medical din Spitalul Judetean Alba (...) Da, TESA sint prea multi, dar vreau sa dam posibilitatea conducerii care va fi stabilita prin concurs sa se organizeze pentru a atinge obiectivele pe care noi le cerem, conditiile pe care noi le punem”, a declarat Ion Dumitrel, precizind ca reorganizarea va fi realizata de noua conducere. Proiecte salvatoareO veste buna, dar conditionata, vine si pentru angajatii Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, cei care s-au temut cel mai tare anul trecut pentru locurile lor de munca, dupa ce presedintele CJ Alba declarase atunci ca institutia de cultura are prea multi angajati. Intre timp, mai multi angajati s-au pensionat, asa ca personalul s-a diminuat “pe cale naturala”. In ce ii priveste pe ceilalti, Ion Dumitrel a aratat ca pot sa ramina, cu conditia sa aduca bani institutiei prin scriere de proiecte sau prin alte activitati. “La muzeu se face o analiza. Daca exista si alte proiecte care inseamna si aducere de bani la bugetul muzeului, asa cum s-a intimplat in ultima perioada, nu trebuie sa mai plece oameni. Daca constatam ca avem personal care nu contribuie cu nimic la atragerea de fonduri, atunci e alta discutie.Pentru ca trebuie, incet-incet, ca institutiile subordonate sa contribuie prin conducerea lor si prin tot colectivul, substantial, la constituirea bugetelor. Daca vor cistiga proiecte, cum au facut in ultima perioada, e in ordine”, a declarat presedintele CJ Alba.El a mai spus ca si la Teatrul de Papusi “Prichindel” ar putea fi necesara o reorganizare, dar nu sa plece oameni, pentru ca oricum institutia are putini angajati. “Sint putini, dar cred si aici conducerea poate sa gaseasca o solutie de reorganizare, astfel incit actorii sa poata fi mai bine platiti si, la fel, sa poata sa isi aduca si alte venituri”, a conchis Ion Dumitrel.

Intilniri de informare la DGFP Alba

 Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Alba au aratat ieri ca in cursul acestei luni vor fi organizate la sediul institutiei o serie de intilniri pentru informarea contribuabililor platitori de salarii si contributii asupra “Declaratiei unice privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”. Intilnirile vor avea loc la sediul DGFP Alba, str. Primaverii, nr.10, in sala de sedinte, et.I, pe parcursul lunii ianuarie 2011, astfel: 12.01.2011 ora 10 - pentru agentii economici; 13.01.2011 ora 10 - pentru institutii publice si alte entitati asimilate; 20.01.2011 ora 10 - pentru agentii economici; 27.01.2011 ora 10 - pentru institutii publice si alte entitati asimilate. “Aceste întilniri saptaminale ale specialistilor din cadrul DGFP Alba cu reprezentantii mediului de afaceri din judetul nostru au ca scop informarea publica a contribuabililor asupra modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a <Declaratiei unice> ce va fi depusa de contribuabili pentru obligatiile aferente lunii ianuarie 2011”, a precizat intr-un comunicat de presa conducerea DGFP Alba.                                     

Numai cu certificat energetic!

 Documentul se elibereaza in mod normal dupa o verificare extrem de amanuntita, care dureaza aproximativ o saptamina. In schimb, valabilitatea certificatului este conform legii de zece ani, iar cu un astfel de document în buzunar, proprietarii pot cere si obtine preturi mai mari pe apartament. Asta pentru ca certificatul atesta faptul ca pierderile de energie si implicit facturile la utilitati sint mai mici. La nivelul judetului Alba, lista cu auditori atestati pina la aceasta ora cuprinde 14 nume, insa conform legii un examen specific poate “produce” noi auditori atestati, in vreme ce abaterile de la lege poate atrage dupa sine suspendarea unora dintre cei care au trecut cu bine examinarea.In generalLa aceasta ora, cele mai multe apartamente din Rominia se încadreaza în clasa energetica C si D, adica ultimele doua clase prevazute de lege. Practic, aceasta incadrare inseamna ca locatarii consuma anual pentru apa calda, încalzire si electricitate dublul consumului recomandat, de 100 kilowati ora pe metru patrat. Situatia este similara si in judetul Alba, unde foarte putine apartamente au fost reabilitate termic. De altfel, in intreaga tara numai 56.000 de apartamente au fost reabilitate termic, ceea ce le-a trecut într-o clasa energetica superioara. Imobilele construite dupa anul 2000 au, in mod obligatoriu, certificat energetic. In schimb, apartamentele termoizolate prin metoda clasica a polistirenului aplicat la exterior nu pot fi considerate reabilitate termic, desi beneficiaza de o crestere a gradului de izolare fata de exterior. In AlbaIn judetul Alba, programul Guvernamental de reabilitare termica a fost accesat, cu mici exceptii, doar la Alba Iulia. In resedinta de judet, primaria a reusit sa aduca in diverse stadii de realizare proiectele pentru aproximativ 100 de blocuri. Dintre acestea insa, doar doua sint finalizate total, alte citeva fiind in faza finala. Majoritatea imobilelor sint insa in stadiul de documentare, anul 2010 fiind extrem de sarac in ceea ce priveste alocarea fondurilor necesare din partea bugetului de stat. Ar mai fi de adaugat ca in judetul Alba, au fost atestati pina acum 14 auditori energetici. Lista cuprinde persoane din Alba Iulia, Aiud, Petresti, Blaj, Teius si Sebes. Asa cum era de asteptat cele mai multe persoane abilitate sa intocmeasca astfel de certificate sint din resedinta de judet, lista acestora completa putind fi gasita pe site-ul ministerului dezvoltarii sau pe www. auditor-energetic-cladiri.ro.

Legea Educatiei a fost promulgata

 Optiunile majore ale Legii educatiei fac referire la reconfigurarea ciclurilor de studii. Clasa pregatitoare e inclusa în învatamintul obligatoriu, deci se instituie învatamintul obligatoriu de la virsta de sase ani. Potrivit studiilor internationale, cu cit un copil merge mai devreme la scoala, cu atit rezultatele învatarii sunt mai bune, iar vulnerabilitatile sale sunt mai mici. Clasa a IX-a trece la gimnaziu, consecinta acestui fapt fiind cu siguranta o rata a abandonului scolar mult redusa, avind în vedere ca cea mai mare rata a abandonului scolar în Rominia se înregistreaza atunci cind copiii trec de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a.Un alt lucru fundamental reglementat de noua lege a educatiei este modul de finantare a scolilor, finantarea per elev a tuturor costurilor salariale, utilitati, apa, caldura, manuale si tot ceea ce tine de standardele minime de autorizare a scolii, adica materiale didactice si asa mai departe.În ceea ce tine de învatamintul preuniversitar, un lucru foarte important este, de asemenea, modul în care a fost gindit curriculumul, reperele curriculare care au fost date în lege, si anume curriculumul bazat pe competente si, mai mult, corelarea dintre programa si examene. Introducerea de examene transdisciplinare este un mare pas înainte, în contextul în care scolarii din Romania au rezultate slabe la testele internationale care vizeaza acest tip de pregatire.Proiectul Legii educatiei pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea în Parlament prevede ca învatamintul general obligatoriu este de zece clase si cuprinde învatamintul primar si cel gimnazial.Învatamintul liceal devine obligatoriu pina cel mai tirziu în anul 2020Sistemul national de învatamint preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri: n educatia timpurie (0-6 ani), formata din nivelul anteprescolar (0-3 ani) si învatamintul prescolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare; - învatamintul primar, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV; - învatamintul secundar, care cuprinde învatamintul secundar inferior sau gimnazial, ce include clasele V-IX, si învatamintul secundar superior sau liceal, cu clasele de liceu X-XII/ XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologica, învatamintul profesional, cu o durata între sase luni si doi ani,- învatamintul tertiar non-universitar, care cuprinde învatamintul postliceal.- invatamintul liceal, vocational si tehnologic.Învatamintul liceal, vocational si tehnologic, învatamintul profesional si cel postliceal se organizeaza pentru specializari si calificari stabilite de Ministerul Educatiei, în conformitate cu Registrul National al Calificarilor.În scopul realizarii finalitatilor educatiei si a formarii profesionale prin sistemul national de învatamint, învatamintul liceal de stat este generalizat si gratuit.În proiectul de lege se prevede, de asemenea, ca disciplina Religie poate fi predata numai de personalul didactic calificat si abilitat în baza protocoalelor încheiate între Ministerul Educatiei si cultele religioase recunoscute oficial de stat.La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui, pentru elevul minor, scolarul poate sa nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situatia scolara se încheie fara disciplina Religie. În mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.Minoritatile vor studia in limba maternaLa sectiunea referitoare la "învatamântul pentru persoanele apartinind minoritatilor nationale" se prevede, între altele, ca în cadrul învatamintului preuniversitar cu predare în limbile minoritatilor, toate disciplinele se studiaza în limba materna, cu exceptia disciplinei Limba si literatura romana. Un alineat stabileste ca în învatamintul primar, gimnazial si liceal cu predare în limbile minoritatilor, disciplinele Istoria si Geografia Romaniei se predau în aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba romana, cu obligatia transcrierii si a însusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si în limba romana.De asemenea, proiectul de lege prevede ca parintele sau tutorele legal este obligat sa ia masuri pentru scolarizarea elevului pe perioada învatamintului obligatoriu. Parintele sau tutorele legal raspunde pentru distrugerile materiale din patrimoniul scolii cauzate de elev.Masura introducerii clasei pregatitoare în învatamintul primar intra în vigoare începind cu anul scolar 2012 - 2013. De asemenea, este prevazut ca masura introducerii clasei a IX-a în învatamintul gimnazial sa intre în vigoare începind cu generatia de elevi care începe clasa a V-a în anul scolar 2011-2012.Modificarea examenelor si a sistemului de evaluare a elevilorExamenul de bacalaureat se va desfasura în conformitate cu prevederile legii începind cu generatia de elevi care începe clasa a IX-a în anul scolar 2012 -2013.Admiterea la liceu se va desfasura potrivit prevederilor legii începind cu generatia de elevi care intra în clasa a V-a în anul scolar 2011-2012.Prima evaluare care va fi înscrisa în portofoliul educational are loc la finalul clasei pregatitoare. Atunci, cadrul didactic responsabil întocmeste un raport de evaluare a dezvoltarii fizice, socio-emotionale, cognitive, a limbajului si a comunicarii, precum si a dezvoltarii capacitatilor si atitudinilor de învatare.Urmeaza o alta evaluare la finalul clasei a II-a. Fiecare scoala organizeaza si realizeaza evaluarea competentelor fundamentale: scris-citit si matematica.La finalul clasei a IV-a, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului realizeaza, prin esantionare, o evaluare la nivel national a competentelor fundamentale dobindite în ciclul primar, dupa modelul testarilor internationale, pentru diagnoza sistemului de învatamint la nivel primar.Apoi, urmeaza o alta evaluare la finalul clasei a VI-a. Toate scolile organizeaza si realizeaza evaluarea elevilor prin doua probe transdisciplinare: limba si comunicare, matematica si stiinte. Proba de limba si comunicare va cuprinde limba romana si limba moderna I, iar pentru elevii din clasele cu predare în limbile minoritatilor nationale, si limba materna.La finalul clasei a IX-a se realizeaza o evaluare nationala obligatorie a tuturor elevilor.Rezultatele evaluarii se exprima printr-un punctaj similar testelor internationale. Evaluarea curpinde: o proba scrisa la limba si literatura romana; o proba scrisa la limba materna; o proba scrisa transdisciplinara la matematica si stiinte; o proba scrisa la o limba de circulatie internationala; o proba practica de utilizare a calculatorului, sustinuta în timpul anului; o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale, sustinuta în timpul anului.În noua Lege a educatiei, examenul de bacalaureat cuprinde mai multe probe de evaluare a competentelor. Este vorba despre evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba romana; de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala în limba materna pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limba a minoritatilor nationale; de evaluare a competentei lingvistice la doua limbi de circulatie internationala studiate pe parcursul învatamintului liceal si de evaluare a competentelor digitale.Urmeaza apoi evaluarea competentelor formate pe durata învatamintului liceal: proba scrisa la Limba si literatura romana - proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile; proba scrisa la Limba si literatura materna - proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile liceale într-o limba a minoritatilor nationale; doua probe scrise, diferentiate, dupa cum urmeaza: pentru profilul real din filiera teoretica (matematica; proba transdisciplinara din stiinte: fizica, chimie, biologie); pentru profilul umanist din filiera teoretica (o limba de circulatie internationala; proba transdisciplinara din geografie, istorie, stiinte socio-umane); pentru filiera tehnologica (proba scrisa disciplinara specifica profilului; proba transdisciplinara specifica domeniului de pregatire); pentru filiera vocationala (proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului sau specializarii; proba transdisciplinara specifica profilului sau specializarii).Veniturile profesorilorMinisterul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului dezvolta, de asemenea, potrivit proiectului, programul national de stimulare a excelentei didactice, finantat din propriul buget, din care se premiaza excelenta didactica. De asemenea, salarizarea personalului didactic si a celui didactic auxiliar din unitatile de învatamânt de stat se face si în functie de performantele profesionale, conform legii.Veniturile salariale si extrasalariale ale directorilor si directorilor adjuncti, precum si salarizarea personalului didactic din unitatile de învatamint particular se stabilesc prin negociere între conducerea persoanei juridice finantatoare si persoana în cauza cu avizul consiliului de administratie al unitatii scolare.Finantarea educatiei per prescolar/elevMasura acordarii a 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut se aplica începind din 2013.Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului stabileste anual costul standard per prescolar/elev, cost care sta la baza finantarii de baza. De suma aferenta beneficiaza toti prescolarii si elevii din învatamintul preuniversitar de stat, precum si prescolarii si elevii din învatamintul general obligatoriu, profesional si liceal, particular si confesional, care studiaza în unitati de învatamint acreditate si evaluate periodic, conform legislatiei în vigoare.Finantarea unitatilor de învatamint preuniversitar cuprinde finantarea de baza, finantarea complementara si finantarea suplimentara. Statul asigura finantarea de baza pentru toti prescolarii si pentru toti elevii din învatamintul primar, gimnazial, profesional si liceal de stat, particular sau confesional acreditat, precum si pentru elevii din învatamintul postliceal special de stat. Finantarea de baza se face în limitele costului standard per elev/prescolar, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.În învatamintul preuniversitar particular, taxele de scolarizare se stabilesc de consiliul de administratie al fiecarei institutii sau unitati de învatamint în conditiile legii.Finantarea învatamintului preuniversitar de stat, particular si confesional se asigura din fonduri publice sau din alte surse, potrivit legii. Finantarea învatamintului preuniversitar particular si confesional acreditat se face din taxe, din fonduri publice, în cazul învatamintului prescolar, primar si gimnazial obligatoriu, precum si din alte surse, potrivit legii.Proiectul prevede ca, începind cu 1 ianuarie 2012, pentru finantarea educatiei nationale se aloca anual din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitatile si institutiile de învatamint pot obtine si utiliza autonom venituri proprii.Pentru activitatea de cercetare stiintifica se aloca anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv. De asemenea, masura privind introducerea costului standard per elev si a principiului "finantarea urmeaza elevul" urmeaza sa se aplice din 2012.

Discipolul lui Coman

 CFR a semnat un angajament pe cinci ani cu Mihai Minca (26 de ani), portarul aflat in ultimele sase luni de contract cu FC Brasov. “Am semnat pe 5 ani cu Minca. Contractul intra in vigoare din vara, dar dorinta noastra e sa il luam de acum. Sa vedem daca ne intelegem la bani cu Brasovul”, a anuntat ieri Iuliu Muresan, presedintele lui CFR. De venirea goal-keeper-ului in Gruia se discuta de mai bine de o jumatate de an, dar abia luni s-a concretizat.“Totul a fost la nivel de zvon pina ieri, cind mi s-a pus pe masa contractul si am acceptat in cinci minute. CFR e varianta ideala pentru mine”, si-a explicat Minca alegerea. Nu se teme de concurentaFotbalistul enumara si motivele pentru care nu a ezitat sa faca acest pas. “In primul rind e o sansa mare sa joc la un club foarte important si, in plus, pot fi si aproape de casa, de Alba Iulia”, a marturisit portarul care a furat meserie de la Dani Coman, pe vremea cind apara la Rapid si apoi la Brasov. “Dani mi-e nas de cununie si model. El m-a invatat ca seriozitatea din teren si din afara lui sint decisive. Tot de la el am mai deprins o gramada de trucuri fotbalistice”, dezvaluie Minca, subliniind ca nu se sperie de batalia pentru titularizare cu Nuno Claro si Stancioiu. “Nu ma tem de concurenta de la CFR. Constanta e foarte importanta, iar aceasta calitate nu te scoate din poarta”, crede portarul, ce a debutat in Liga I, la Unirea Alba Iulia. 70 de mii de euro cer brasovenii pentru a-l ceda din aceasta iarna pe Minca Minca a semnat pe 5 ani cu CFR, dar contractul intra in vigoare numai din vara“Am mai fAcut Si nebunii”Minca este un caz insolit de fotbalist romin. E casatorit de la 22 de ani si are o fetita de 2 ani, Catarina Melina. Cu toate acestea, ca orice portar, are si o doza de nebunie in singe. “Am mai facut si nebunii si lipseam o saptamina de la datorie (n.r. rade) la Buzau, unde era foarte mult amatorism. Am suferit crezind ca ma voi indeparta pentru totdeauna de fotbalul mare”, a marturisit fotbalistul.

Horoscop familiei

 Mamica SagetatorIn familie Ati avut o tinerete agitata, mereu in miscare, nu ati avut timp sa va construiti un camin. Din contra, o data aceasta etapa terminata, ati estimat ca ati ajuns suficient de “coapta” pentru a inceta sa alergati in voia vintului, veti deveni o mama extraordinara si o sotie atenta. Faptul de a fi trait aventuri mai mult sau mai putin pasionale fac din dumneavoastra o mina de invataturi si cunostinte pe care nu veti ezita sa le comunicati copiilor dumneavoastra, precum si greselile pe care le-ati facut pentru ca sa nu le repete si ei la rindul lor. Aveti simtul onoarei, grandorii, calitati pe care le veti insufla de foarte devreme si copiilor dumneavoastra. Relatia cu fiica dumneavoastra Daca fiica dumneavoastra va seamana, ea va dori desigur sa devina independenta, dar se va pune problema:veti accepta sa o vedeti dezvoltindu-se fara ajutorul dumneavoastra? Deoarece chiar cu latura dumneavoastra de aventuriera, va simtiti foarte apropiata de copii si din aceasta cauza posesiva fata de ei.In ciuda eforturilor pe care le veti face pentru a o invata anumite aspecte ale vietii, este posibil sa nu fiti intotdeauna ascultata si de aici ar putea decurge unele dispute.Relatia cu fiul dumneavoastra Nu veti vedea decit “talentele sale”, deoarece pentru dumneavoastra fiul va fi “cel mai bun”, “cel mai frumos”, “cel mai puternic”... Va puneti foarte mari sperante in el, poate putin prea multe, deoarece in ziua in care se va intimpla sa va dezamageasca veti da dovada de o furie memorabila.Este de dorit sa nu il vedeti “prea sus”, el nu este obligat sa aiba ideile si dorintele dumneavoastra, sperantele sale pot fi complet diferite. Trebuie sa va imblinziti putin aceasta latura dictatoriala, deoarece daca nu suportati sa-l vedeti privind lucrurile altfel decit in felul dumneavoastra, este posibil ca la majorat sa fuga in lumea larga. Mamica CapricornIn familie. Pareti in realitate destul de singuratica, singurul lucru de care va poate pasa sigur este viata familiala.Va simtiti astfel inconjurata de ai vostri, puteti sa fiti voi insiva, sa va impartasiti dorintele, visele, aspiratiile. Echilibrul este o notiune foarte importanta pentru dumneavoastra in raporturile pe care le aveti cu propriii copii si sinteti intotdeauna atenta la bunastarea celor din familie, mici si mari. Sinteti o femeie echilibrata, care stie sa vorbeasca cu fermitate, puteti reprezenta pentru familie “pilonul” care nu se darima niciodata, persoana pe care se poate conta.Nu ezitati sa faceti totul pentru ca micii dumneavoastra familii sa nu-i lipseasca niciodata nimic, va puneti in serviciul lor inteligenta, simtul practic, intr-un cuvint viata voastra pentru ca copiii dumneavoastra sa devina puternici.Relatia cu fiica dumneavoastra Veti avea tendinta sa-i dati o educatie ferma astfel incit sa devina o femeie ireprosabila. Evitati totusi sa va aratati prea “rigida”, adica sa dati prea multe ordine care ar putea deveni prea apasatoare pentru ea si sa aiba efectul contrar putin cam dur pentru dumneavoastra. Este evident ca nu suportati lipsa de griji, lejeritatea si veti face tot posibilul ca fiica dumneavoastra sa nu fie asa. Relatia cu fiul dumneavoastra. Il invatati sa nu lase sentimentele sa aiba cistig de cauza asupra moralului pentru ca sa nu sufere. Din aceasta cauza, puteti parea in ochii lui foarte severa.

Ceata densa reduce vizibilitatea pe mai multe drumuri nationale

Circulatia autovehiculelor se desfasoara marti seara cu dificultate pe numeroase artere rutiere importante din cauza cetii dense, informeaza Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Române. Sunt semnalate astfel de probleme pe drumurile din judetele: Iasi, Neamt, Vrancea, Buzau, Caras-Severin, Ialomita, Olt, Calarasi, Braila, Constanta si Tulcea, însa si pe autostrazile A2 Bucuresti - Constanta, A1 Bucuresti - Pitesti si A3 Turda - Gilau. În aceste conditii, conducatorii auto trebuie sa respecte câteva reguli pentru a evita implicarea în evenimente rutiere nedorite: deplasarea cu viteza redusa; evitarea depasirilor, manevre care se dovedesc foarte periculoase; marirea distantei de siguranta dintre vehicule.

Presedintele Basescu a semnat decretul de promulgare a Legii Educatiei Nationale

Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul de promulgare a Legii Educatiei Nationale. CCR a decis, marti, ca legea educatiei este constitutionala, respingând sesizarile depuse de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de parlamentarii PSDAPC si PNL. Dupa aproape patru ore de dezbateri, judecatorii de la Curtea Constitutionala au respins ca inadmisibila sesizarea lui Mircea Geoana privind procedura de adoptare, iar criticile pe forma ale parlamentarilor PSD-PC si PNL au fost respinse ca inadmisibile, în timp ce criticile pe fond au fost respinse ca nefondate.

PSD a ?tradat? Clujul pentru viitorul Opozitiei unite!

Ponta si Antonescu au fost lasati "de fatada". Adevarata politica se face in spatele lor, intre lideri din esalonul 2La mai bine de o saptamina de la propunerea liberalilor de a face o alianta cu PSD, zvonurile au si inceput sa apara.      Potrivit evz.ro, judetele ar fi fost deja impartite, la fel si culoarea politica a candidatilor ce urmeaza sa mearga la localele din 2012. Clujul ar fi „revenit” liberalilor, dar liderii celor doua partide infirma.    Liberalii clujeni nu stiu nimic oficialPresedintele PNL Cluj, Marius Nicoara a declarat pentru monitorul ca nu au existat discutii oficiale. “Nu stiu ce discutii exista intre Antonescu si Stroe (Radu Stroe, secretarul general al PNL – n.r.), de exemplu, in privinta unor negocieri electorale. Orice decizie se ia in forurile partidului, se dicuta si cu liderii locali”, a spus presedintele PNL Cluj. Nicoara sustine ca, deocamdata, nu se pune problema unor impartiri a zonelor de influenta electorala: “Sint doar speculatii. Este posibil sa fi fost discutii la nivel central, dar noua nu ni s-a spus nimic oficial”.    Social democratii vor „imparteli” echilibrateSi social democratii neaga existenta unor discutii intre cele doua partide, in ce priveste localele care se apropie. Valentin Cuibus a declarat pentru monitorul ca, desi o alianta cu PNL este binevenita, nu va exista o „impartire” pe judete: „In niciun caz nu ne vom imparti judetele. Fiecare partid va avea cite un candidat”. Potrivit lui Cuibus, la nivel local nu au existat discutii in acest sens.    Ardealul este al... democrat liberalilorDemocrat liberalii ramin sceptici in ce priveste o colaborare reusita intre PSD si PNL. Ei sustin ca orice eventuala alianta sau sustinere reciproca este esuata de la inceput, pentru ca “Ardealul si Clujul sint portocalii”. Petru Calian considera ca liberalii nu au nicio sansa sa cistige localele din 2012: “PDL are 60% si acum, in vreme de criza. Noi vom cistiga alegerile la nivel local”. “Cred ca o alianta fireasca ar trebui sa se stabileasca intre PNL si PDL, nicidecum intre PNL si PSD. Cum sa se uneasca stinga cu dreapta. E o cauza pierduta de la inceput, parca ar fi doua sabii intr-o singura teaca”, a declarat pentru monitorul deputatul PDL.

Raliul Clujului se va tine de Zilele Orasului

Premiantii editiei din 2010 a Raliului ClujuluiFederatia Romana de Automobilism Sportiv a stabilit calendarul competitional pentru anul 2011.     In cadrul sedintei Consiliului Federal al Federatiei Romane de Automobilism Sportiv de la sfirsitul lunii decembrie s-a definitivat calendarul Campionatului National de Raliuri - Dunlop, editia 2011. Astfel, Raliul Clujului va fi cea de a treia etapa din noul sezon si se va desfasura in perioada 28-29 mai 2011. Editia din acest an va fi o borna importanta pentru automobilismul clujean, intrucit este cea cu numarul 30.      Ca la ultimele doua editii, si in 2011 la Raliul Clujului vor participa echipaje din strainatate. „Valenta internationala a Raliului, inceputa in sezonul 2009, dorim sa o pastram si la editiile urmatoare. Membrii Clubului Sportiv Savu Racing sint deosebit de bucurosi pentru faptul ca vor putea oferi si in sezonul competitional 2011 fanilor clujeni ai motorsportului si de ce nu, si fanilor din alte zone ale tarii, o cursa de traditie, organizata la cele mai inalte standarde, asa cum de altfel s-a intimplat si la editiile precedente “, a declarat Horatiu Savu, presedintele Savu Racing, societatea care organizeaza Raliul Clujului.    Mai devreme cu o lunaSpre deosebire de ultimele editii, in acest an Raliul Clujului se va desfasura la sfirsitul lunii mai, cu o luna mai devreme decit in mod obisnuit. Competitia automobilistica va avea loc simultan cu editia inaugurala a Zilelor Clujului. „Devansarea perioadei de desfasurare a raliului fata de perioada devenita traditionala pentru ultimele opt editii organizate de noi, nu cred ca va pune probleme deosebite, iar asocierea raliului cu Zilele Clujului, manifestare organizata pentru prima data in anul 2011, sintem convinsi ca va aduce numai beneficii de imagine pentru toate partile implicate“, a mai declarat Horatiu Savu.    Calendar competitional 2011Etapa     Competitie                     Data                             Suprafata     1             Raliul Brasovului            8 - 9 aprilie                asfalt     2             Raliul Muresului             6 - 7 mai                     asfalt     3             Raliul Clujului                 28 - 29 mai                asfalt     4             Raliul Argesului             17-18 iunie                 asfalt     5             Raliul Sibiului                 8-9 iulie                       macadam     6             Raliul Aradului                5-6 august                  macadam     7             Raliul Tara Birsei           2-3 septembrie          macadam     8             Raliul Iasului                  23-24 septembrie      macadam     9             Raliul Bacaului              14-15 octombrie         macadam

Minca a semnat cu CFR

Portarul Mihai Minca este ultimul venit in tabara campionilor. Fotbalistul in virsta de 26 de ani vine de la FC Brasov, echipa cu care se afla in ultimele sase luni de contract. „Feroviarii“ vor achita clubului de sub Timpa 100.000 euro pentru ca Minca sa vina la Cluj in aceasta iarna si nu la vara, cind ii expira contractul. Portarul a mai trecut in cariera pe la formatiile Minaur Zlatna, Unirea Alba Iulia, Rapid, Gloria Buzau si FC Brasov si a strins pina in prezent 85 de meciuri in Liga 1.     „Pentru mine, faptul ca am ajuns la CFR Cluj reprezinta un pas mare inainte, la o echipa mare, care se lupta pentru titlu. Sint fericit sa fac parte din aceasta familie feroviara, cu atit mai mult ca eu sint ardelean de origine, nascut in Alba Iulia. Imi propun cistigarea titlului, sa joc in Champions League sau in Europa League. Sper ca suporterii sa aiba incredere in mine, le doresc un an nou plin de bucurii“, a declarat Mihai Minca, noul portar al CFR-ului. Fostul rapidist va avea de luptat pentru un post de titular cu deja consacratii Nuno Claro si Edy Stancioiu.     Minca nu are amintiri prea placute din Gruia. La meciul CFR Cluj – Minerul Zlatna, disputat in 2003 in Liga a doua, a aparat o repriza si a primit 5 din cele 10 goluri pe care „ferovarii“ le-au inscris in poarta oaspetilor.

Mircea Geoana face apel la presedintele Basescu sa nu promulge Legea Educatiei

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a facut un apel, marti, la seful statului sa nu promulge Legea Educatiei Nationale, sustinând ca este bizara decizia Curtii Constitutionale de a respinge sesizarea de neconstitutionalitate privind acest act normativ. Geoana a anuntat ca, în cazul în care legea va fi promulgata, îsi rezerva dreptul de a sesiza din nou CCR. Potrivit presedintelui Senatului, un principiu fundamental de drept arata ca o procedura declarata neconstitutionala nu poate genera acte constitutionale.

Prunea, manager sportiv la FC Astra Ploiesti

 Presedintele executiv al FC Astra, Petre Buduru, a confirmat instalarea lui Florin Prunea în functia de manager sportiv al clubului. “Portarul cu 40 de jocuri în echipa nationala a avut o cariera remarcabila, întinsa de-a lungul a doua decenii. A cistigat campionatul si Cupa Rominiei cu Universitatea Craiova si cu Dinamo, însumind 353 de meciuri pe prima scena a fotbalului nostru si 14 aparitii în cupele europene. Dupa ce a pus manusile în vitrina amintirilor, a devenit conducator, afirmindu-se si în aceasta postura - la Sindicatul fotbalistilor, FRF, Dinamo”, se precizeaza în comunicatul postat pe site-ul oficial al FC Astra.

Ceruti de Celtic!

 Ignat si Stanciu sint hotariti sa plece doar cu bilet dus la Glasgow. Cei doi ar putea sa o scoata pe Unirea Alba Iulia din colapsul financiar în care se afla dupa retrogradarea în esalonul secund.Doi dintre internationalii de juniori ai divizionarei secunde Unirea Alba Iulia, portarul Vlad Ignat (16 ani) si mijlocasul Nicusor Stanciu (17 ani), vor sustine în perioada 11-17 ianuarie probe de joc la gruparea Celtic Glasgow, liderul din Scotia. “Îmi doresc sa las o impresie buna acolo si sa fie totul bine. Mi-as dori ca prin transferul meu sa ajut si clubul”, a spus Ignat, care recent a trecut cu brio primele teste la gruparea Nottingham Forest (Anglia, liga a II-a). si colegul sau Stanciu a fost foarte aproape în vara de un transfer la Vfb Stuttgart, în prima liga germana. “Nu mergem doar în excursie la Glasgow, vrem sa ne aratam valoarea si sper sa facem o figura frumoasa”, a precizat Stanciu. Un transfer extern al lui Ignat sau Stanciu ar însemna si o gura de oxigen pentru Unirea, care se confrunta cu mari probleme financiare.5 partide a jucat Stanciu anul trecut pentru Unirea în Liga I

Programul din intersezon al prim-divizionarelor!

 Ultimele zile de vacanta pentru echipele din Liga I, care în numai citeva zile vor demara pregatirile pentru retur. Astra Ploiesti a fost cea mai grabita echipa, ploiestenii reluîndu-si antrenamentele înca de ieri.Iata mai jos programul fiecarei echipe, pe masura ce este anuntat.1. Otelul Galati - reunire pe 9 ianuarie, cantonament în Turcia (Antalya)2. Poli Timisoara - reunire pe 10 ianuarie, cantonamente între 12 ianuarie si 17 ianuarie, la Debrecen, si 20 ianuarie - 3 februarie, la Marbella3. FC Vaslui - reunire pe 10 ianuarie, iar pe 17 ianuarie se va pleca în cantonamentul din Turcia4. Rapid - reunire pe 10 ianuarie, cantonament în perioada 24 ianuarie - 9 februarie la Benidorm (Spania)5. Gaz Metan - reunire pe 10 ianuarie, cantonament în Turcia6. Dinamo - reunire pe 8 ianuarie, cantonament în perioada 18 ianuarie - 10 februarie, în Antalya si Belek. Se vor juca 7 meciuri amicale7. Steaua - reunire pe 10 ianuarie, cantonamente în perioada 15 ianuarie -25 ianuarie, la Belek si 28 ianuarie -11 februarie, la Lara8. CFR Cluj - reunire pe 9 ianuarie, cantonament in Turcia9. Astra - reunire 4 ianuarie, 11-18 ianuarie cantonament la Izvorani, 24 ianuarie -3 februarie Antalya10. Universitatea Craiova - reunire 12 ianuarie, cantonament 28 ianuarie - 11 februarie, în Turcia, unde va disputa cinci meciuri amicale11. Gloria Bistrita - reunire pe 9 ianuarie, primul cantonament va fi unul montan, in Romania, intre 17 si 27 ianuarie, cel de-al doilea cantonament urmind sa aiba loc in Belek (Antalya), intre 28 ianuarie si 11 februarie12. FC Brasov - reunire pe 10 ianuarie, cantonamentul nu a fost stabilit13. FCM Tg. Mures - reunire 6 ianuarie, cantonament în Turcia 21 ianuarie - 10 februarie, sase partide de verificare14. U Cluj - reunire pe 7 ianuarie, cantonamentul va fi în perioada 18 ianuarie - 10 februarie, în Turcia. Se vor juca 8 partide de verificare15. Victoria Branesti - reunire 10 ianuarie, 10-17 ianuarie Pustnicu, 17-23 Poiana Brasov, 26 ian-6 feb Antalya16. Pandurii Tg. Jiu - reunire pe 9 ianuarie, cantonamente în perioada 12 ianuarie - 24 ianuarie la Poiana Brasov si 28 ianuarie - 10 februarie la Belek (Antalya) 17. Unirea Urziceni - reunire 13 ianuarie, pregatire la baza de la Urziceni, cantonament 18 ianuarie-10 februarie18. Sportul Studentesc - reunire 12 ianuarie, un cantonament în tara si unul în Turcia, datele nu sînt definitivate pentru ca deocamdata nu se stie cine va fi antrenorul echipei

Rat vrea finala Ligii Campionilor

 Internationalul Razvan Rat a declarat pentru site-ul sau oficial ca îsi doreste în anul 2011 sa joace finala Ligii Campionilor cu Sahtior Donetk si sa obtina cu echipa nationala a Rominiei calificarea la turneul final al Campionatului European, din 2012, gazduit de Ucraina si Polonia. “Sper ca 2011 sa fie la fel de bun ca anul trecut. În primul rind, îmi doresc sa fiu sanatos alaturi de familia mea. Cu Sahtior Donetk sper sa ajungem cit mai departe în Liga Campionilor! Îmi doresc enorm sa jucam finala Champions League. E un vis îndraznet, orice jucator îsi doreste sa joace finala celei mai importante competitii din lume la nivel de cluburi, dar pina la urma nu e nimic rau în a visa. Nu în ultimul rind, cred cu tarie ca putem obtine calificarea la Euro 2012. Nationala Rominiei poate cistiga partidele ramase de disputat în acest an”, a declarat Razvan Rat.Sahtior Donetk este calificata în optimile de finala ale Ligii Campionilor, faza în care va întilni într-o dubla mansa formatia AS Roma.

Cei mai buni

 Portarul echipei Real Madrid si al nationalei Spaniei, Iker Casillas, a fost desemnat, pentru a treia oara în cariera, cel mai bun goalkeeper al anului, potrivit clasamentului pe 2010 dat publicitatii, marti, de Federatia Internationala de Istorie si Statistica a Fotbalului (IFFHS). Casillas a obtinut 304 puncte, depasindu-l cu mult pe urmatorul clasat, goalkeeperul formatiei Internazionale Milano, brazilianul Julio Cesar, care a acumulat numai 124 de puncte. Pe locul trei s-a clasat portarul formatiei Chelsea, cehul Petr Cech (56 puncte).În clasamentul celor mai buni 19 portari ai anului 2010 se afla 12 europeni, trei sudamericani, doi africani, un nord-american si un reprezentant al Oceaniei. Cei mai buni 10 portari ai anului 2010, potrivit clasamentului realizat de IFFHS:1. Iker Casillas (Spania/Real Madrid) 304 puncte2. Julio Cesar Soares (Brazilia/Inter Milano) 1243. Petr Cech (Cehia/Chelsea) 564. Manuel Neuer (Germania/Schalke 04) 535. Maarten Stekelenburg (Olanda/Ajax) 486. Victor Valdes (Spania/Barcelona) 387. Fernando Nestor Muslera (Uruguay/Lazio) 378. Edwin van der Sar (Olanda/Manchester United) 329. Gianluigi Buffon (Italia/Juventus) 2810. Timothy Matthew Howard (SUA/Everton) 15.IFFHS a anuntat cel mai bun antrenor din lume în 2010 a fost desemnat portughezul Jose Mourinho, detinator al “triplei” cu Internazionale Milano (campionatul Italia, Cupa Italiei, Liga Campionilor), dar în prezent tehnician al formatiei Real Madrid. El a cistigat acest titlu a treia oara, dupa 2004 si 2005. Mourinho, cu 294 de puncte, a fost urmat de Josep Guardiola, de la FC Barcelona, cu 188 de puncte si de Louis van Gaal, de la Bayern Munchen, cu 75 de puncte. Antrenorul echipei sahtior Donetk, rominul Mircea Lucescu, a ocupat locul 11 în clasamentul celor mai buni tehnicieni din anul 2010.

?Surprize? la inceput de an

 Incepind de anul acesta, drumurile nationale vor fi monitorizate de camere mobile portabile care sa depisteze eventuala lipsa a rovinietei. Primele doua astfel de dispozitive au fost puse in functiune deja la Sibiu, alte citeva zeci urmind sa impinzeasca foarte curind toate drumurile din tara. Tot de la 1 ianuarie, amenzile de circulatie au crescut. Astfel, amenda maxima pe care o poate plati o persoana fizica este de 1.340 de lei, iar persoanele juridice pot ajunge sa scoata din buzunare pina la 6.700 de lei. In cazul in care autoritatile depisteaza lipsa rovinietei, amenda poate merge chiar si pina la 15.000 de lei, in functie de capacitatea cilindrica a masinii. Vigilenta maximaSistemul de monitorizare a legalitatii autovehiculelor care se afla in trafic se aplica in toata tara. Astfel, in 2011 nici un sofer nu va mai putea scapa de camerele video inteligente, care pot stabili pe loc daca a fost sau nu platita rovinieta. Doua camere mobile portabile monitorizeaza deja traficul pe drumurile nationale din Sibiu. Lipsa rovinietei poate aduce amenzi drastice, la fel ca si incalcarea codului rutier. Astfel, de la 1 ianuarie amenda maxima pe care o poate primi o persoana fizica este de 1.340 de lei, iar persoanele juridice pot plati pina la 6.700 de lei. Spre exemplu, depasirea cu 30 de kilometri / ora a vitezei legale ii poate costa pe soferi intre 268 si 335 de lei, iar depasirea cu 40 de kilometri / ora poate fi sanctionata cu amenda de pina la 536 de lei. De asemenea, soferii care ignora semnul de circulatie “Stop” pot fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 402 si 536 de lei, iar cei care injura in trafic risca sa plateasca intre 603 si 1.340 de lei. Cei care conduc fara centura de siguranta pot fi amendati cu pina la 201 lei. In general, odata cu prima zi a noului an, valoarea unui punct - amenda a crescut cu aproape 12%, ajungind de la 60 la 67 de lei.

Daniel Constantin (PC): Cred ca CCR nu a facut altceva decat sa asigure asa-zisa stabilitate a puterii

Presedintele Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin, a declarat ca decizia Curtii Constitutionale, potrivit careia legea educatiei este constitutionala, ar trebui sa aiba o 'fundamentare extrem de puternica', adaugând ca, din punctul sau de vedere, CCR 'nu a facut altceva decât sa asigure asa-zisa stabilitate' a actualei puteri. Liderul PC a adaugat ca fundamentarea CCR pe marginea deciziei luate marti trebuie sa fie 'puternica', pentru ca altfel se poate crea un precedent periculos în România.

Adrian Vasilescu: 2011 va fi mai greu decit 2010

Aceasta, din cauza ca Romania va trebui sa duca batalia economica pe doua fronturi, unul pentru iesirea din recesiune si celalalt cu incheierea echilibrului bugetar. „In primul rind, 2011 cred ca trebuie sa inceapa cu batalia apriga pentru iesirea din recesiune. Daca nu iesim din recesiune vom avea de tras multi ani de acum in acolo. Asta daca nu iesim din 2011. Batalia principala se va da cu inflatia, care trebuie sa fie injumatatita. Trebuie sa obtinem o inflatie la jumatatea celei din 2010 ceea ce ar insemna trecerea la un proces activ de dezinflatie”, a declarat Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.      Facind referire la anul care tocmai s-a incheiat, Vasilescu a declarat ca economia a fost dominata de recesiune. “Patru trimestre unul dupa altul de recesiune, care au urmat altor patru trimestre din 2009. Apoi ne-a convocat o inflatie mare in 2010 determinata de masurile autoritatilor statului. In acelasi timp a fost o economie in care a intirziat competitia si restructurarea. O iesire din capcana s-a produs in planul industriei, in sensul ca am avut cresteri in productia industriala si a exporturilor, care au crescut cu aproape 26%. Din pacate, caderile mari au fost in domeniul constructiilor, serviciilor, comertului mai ales in ceea ce s-a receptat intr-o scadere a consumului”, a precizat Adrian Vasilescu.     De asemenea, el a declarat ca BNR nu a schimbat tinta de trecere la euro. “Ea ramine 2015. Banca Nationala lucreaza intens in acest sens. S-a creat si un comitet amplu care lucreaza continuu pentru acest program, iar din partea a doua a anului 2010 am chemat sa lucreze cu noi si o echipa de la Ministerul Finantelor”, a afirmat consilierul guvernatorului.

Pedelistii clujeni il vad pe Boc presedinte in 2014. Al PDL si al tarii.

Democrat-liberalii nu isi doresc prea multe schimbari in conducerea partidului: vor sa-l pastreze pe Emil Boc in functia de premier si de lider de partid.      Mai mult, unii dintre ei il vad pe actualul prim-ministru chiar presedinte al tarii in 2014.    Stolojan vrea premier din conducerea PDLPrim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat zilele trecute ca persoana care detine functia de premier trebuie sa fie in continuare si presedintele formatiunii liberal-democrate, pentru a media tensiunile care apar in partid. Stolojan a precizat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca ideea de a avea prim-ministru pe altcineva decit presedintele partidului care se afla la putere sau care formeaza majoritatea intr-o coalitie este gresita din start.      Prim-vicepresedintele PDL considera ca tensiunile din coalitie si din interiorul partidului au fost mediate mult mai bine in aceasta formula.    PDL urmeaza modelul britanicPrim-vicepresedintele democrat liberalilor de la Cluj, Alexandru Coroian sustine ca “este fireasca aceasta legatura intre premier si presedintele partidului de la putere. Premierul are nevoie de sustinere, iar partidul trebuie sa i-o ofere. La fel este si in Marea Britanie. Trebuie sa existe sustinere reciproca”. De asemenea, Coroian a mai declarat pentru monitorul ca “in ceea ce priveste conflictele din interiorul PDL acestea sint firesti, ca in orice partid. Iar rolul premierului, care este si lider de partid este de mediator”.     Petru Calian il vrea pe Boc presedinteSi democrat liberalul Petru Calian sustine declaratiile lui Theodor Stolojan. Potrivit lui Calian, varianta Boc presedinte de partid si premier este cea mai buna pentru Romania, in acest moment. Mai mult, Calian este convins ca premierul va ajunge presedintele Romaniei, in 2014: “Daca vom merge pe crestere economica acest an, in 2012 ne vom reveni mai bine, iar in 2014 Emil Boc va fi presedinte. Este cel mai calificat pentru asta”.

In 2011, populatia Planetei va depasi sapte miliarde de oameni

În anul 2011, populatia Planetei va depasi 7 miliarde de oameni si, potrivit estimarilor ONU, la jumatatea acestui secol pe Terra vor trai 9 miliarde de oameni, informeaza cotidianul spaniol El Mundo în editia de marti.     Unii experti sunt de parere ca, în ritmul actual de crestere a populatiei globale, Planeta va ajunge în pragul colapsului, desi tot mai multi sustin ca nu este vorba de o problema de suprapopulare, ci mai degraba de un consum tot mai intens al resurselor naturale, care sunt limitate.     Între cei care readuc în discutie, în prezent, vechile teorii ale lui Thomas Malthus se numara si Fundatia pentru Populatia Mondiala (DSW, conform siglei în limba germana - n.red.). În tratatul sau din 1798, Malthus avertiza ca populatia creste mai repede decât resursele si, din acest motiv, vor izbucni razboaie, epidemii si foamete.

Liderul formatiunii etnicilor maghiari din Slovacia a depus cererea de cetatenie ungara

Liderul Partidului Coalitiei Maghiare din Slovacia /SMK/, a anuntat, marti, ca a depus cererea pentru acordarea cetateniei ungare în conformitate cu legea intrata în vigoare anul acesta în Ungaria.     El a adaugat ca nu îl deranjeaza amenintarea ca si-ar putea pierde cetatenia slovaca, având în vedere ca guvernul slovac s-a angajat sa amendeze legislatia în acest sens. Potrivit legii actuale slovace privind dubla cetatenie, un cetatean slovac care încearca sa obtina cetatenia altui stat va fi privat de cea slovaca.

Marin Constantin pentru ultima data la Ateneul Roman

Sicriul cu trupul neînsufletit al maestrului Marin Constantin, fondatorul si dirijorul corului Madrigal, a fost depus, marti, la ora 13,45, la Ateneul Român.     La tristul eveniment au fost prezenti membri ai familiei si admiratori.     În foaier rasuna acorduri sacre din înregistrarile corului Madrigal si ale celebrei soprane Angela Gheorghiu.     Miercuri, între orele 10,00-12,00, în foaierul Ateneului va avea loc o ceremonie de comemorare a maestrului, acesta urmând a fi înmormântat, miercuri, la ora 14,00, în Cimitirul Bellu Evanghelic, dupa o slujba ce, la ora 12,00, va fi oficiata la Biserica Boteanu.     Maestrul Marin Constantin a murit, sâmbata seara, la vârsta de 85 de ani.

Ion Iliescu: Marin Constantin avea acea calitate a selectarii valorilor

Fostul presedinte Ion Iliescu a apreciat, marti, la Ateneul Român, unde a depus o coroana de flori la catafalcul maestrului Marin Constantin, ca acesta avea calitatea selectarii valorilor. El a rememorat prima întâlnire cu celebrul dirijor, în anul 1956, la un festival studentesc de la Strasbourg, manifestare care a urmat unui congres al Uniunii Nationale a Studentilor Francezi.Ion Iliescu a marturisit ca l-a sprijinit pe maestrul Marin Constantin, care s-a sfatuit cu acesta la crearea corului Madrigal. De la depunerea sicriului cu corpul neînsufletit al maestrului Marin Constantin în foaierul Atenului român, pe la catafalcul dirijorului au trecut maestru Nicolae Licaret, director artistic al Filarmonicii George Enescu, Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio, criticul muzical Dumitru Avakian, Iosif Ion Pruner, dirijorul Corului Filarmonicii George Enescu, Cornelia Andreescu, directorul Casei de Discuri Electrecord.

Casillas si Mourinho, cei mai buni in 2010

Goalkeeper-ul celor de la Real Madrid i-a devansat pe brazilianul Julio Cesar (Inter Milano) si cehul Petr Cech (Chelsea Londra). Casillas, campion mondial cu Spania, a obtinut 304 puncte, fiind urmat la mare distanta de Julio Cesar (124) si Cech (56).     Intre cei 19 cei mai buni portari din lume pe 2010 figureaza 12 europeni, 3 sud-americani, 2 africani, cite unul din America de Nord si Oceania. Din aceasta elita a goalkeeperilor, 6 joaca in Anglia, 4 in Italia si 4 in Spania. Italianul Gianluigi Buffon, cistigator de 4 ori al distinctiei IFHHS, apare abia pe locul 9 in topul portarilor din 2010 din cauza unei accidentari care l-a tinut mai multe luni departe de teren.     Cel mai bun antrenor din lume in 2010 a fost desemnat portughezul Jose Mourinho, cistigator al unei tripe istorice cu Internazionale Milano (Campionatul Italiei, Cupa Italiei si Liga Campionilor). Lusitanul i-a parasit insa pe „nerazzuri“ si este in prezent tehnician al formatiei Real Madrid. Mourinho a cistigat acest titlu a treia oara, dupa 2004 si 2005. Portughezul a obtinut 294 de puncte si i-a devansat pe Josep Guardiola, de la FC Barcelona, (188 de puncte) si pe Louis van Gaal, de la Bayern Munchen, (75 de puncte). Antrenorul echipei Sahtior Donetk, romanul Mircea Lucescu, a ocupat locul 11 in clasamentul celor mai buni tehnicieni din anul 2010.

Hanescu a pierdut in Quatar

Tenismanul român Victor Hanescu a fost învins în doua seturi, cu 6-3, 7-6 (6), de letonul Ernests Gulbis, în mansa inaugurala a turneului ATP de la Doha (Qatar), dotat cu premii totale în valoare de de 1.024.000 dolari. Gulbis, al cincilea favorit al turneului, s-a impus dupa o ora si 31 de minute iar Hanescu s-a ales doar cu un cec de 10.050 dolari. Românul va juca si la dublu, alaturi de polonezul Mariusz Fyrstenberg, împotriva favoritilor nr. 2, Frantisek Cermank (Cehia)/Christopher Kas (Germania).    Agerpres

Raluca Bucur s-a intors la ?U?

Echipa de volei feminin a Universitatii Cluj a perfectat primul transfer din anul 2011. Nou-venita este Raluca Bucur, o jucatoare care s-a format si a activat la echipa „sepcilor rosii“. Bucur joaca pe postul de fals si a semnat un contract valabil pîna în vara. „Ma bucur ca m-am întors acasa, printre cei dragi si la echipa mea de suflet. Obiectivul meu este sa ajut echipa sa obtina o clasare cît mai buna în campionat“, a declarat clujeanca Raluca Bucur. „Începem noul an cu forte proaspete, cu transferul unei jucatoare care a mai evoluat la echipa noastra. Speram sa se integreze cît mai repede în lot si cu ajutorul ei sa avem un parcurs cît mai bun în acest retur de campionat“, a declarat antrenorul Danut Ciontos. Raluca Bucur are înaltimea de 1.75 m si 25 de ani. A mai juca la CSMU Craiova.

Reuniri la handbal si baschet

Vicecampioanele de la „U“ Jolidon Cluj au efectuat luni primul antrenament din 2011. Prima partida oficiala pentru elevele lui Gheorghe Covaciu va avea loc duminica, 9 ianuarie, la Sala Sporturilor „Horia Demian“, de la ora 11, împotriva formatiei HCM Buzau. Clujencele se afla pe locul 2 în clasament, la 3 puncte în urma campioanelor de la Oltchim, în timp ce buzoiencele sînt pe locul 12 si lupta pentru evitarea retrogradarii. Vicecampionii de la „U“ Mobitelco BT Cluj au început si ei antrenamentele în efectiv complet, sub comanda antrenorului Marcel Tenter. Baschetbalistii vor juca în primul meci din 2011 împotriva formatiei BC Arges Pitesti, în deplasare, în data de 15 ianuarie.

?U? incepe antrenamentele saptamina viitoare

Programata initial pentru data de 7 ianuarie, reunirea lotului Universitatii Cluj va avea loc abia luni, 10 ianuarie. Elevii lui Ionut Badea se vor întîlni la baza sportiva „Clujana“. Fotbalistii vor sosi în Cluj-Napoca în cursul zilei de duminica si vor sustine primul antrenament din 2011 luni, de la ora 15. În data de 18 ianuarie, fotbalistii pregatiti de Ionut Badea vor pleca în regiunea Antalya, din Turcia, unde vor efectua un stagiu de pregatire în cadrul caruia vor juca mai multe partie amicale. „Studentii“ se vor întoarce în România în 10 februarie. Steven Pele, Adrian Cristea, Elias Bazzi, Marius Popa, Nasse Menassel sînt jucatorii care au semnat cu Universitatea în aceasta pauza competitionala. Patronul Florian Walter mai cauta un fundas si se pare ca este în negocieri cu Steaua pentru Octvian Abrudan, jucator format de „U“.

Legea Educatiei este constitutionala

Initial, CCR ar fi trebuit sa se pronunte asupra contestatiilor pe 22 decembrie 2010, însa a amînat luarea unei decizii pentru 28 decembrie. Si la acest termen, CCR a decis amînarea dezbaterii contestatiilor la Legea Educatiei pîna pe 4 ianuarie. Va reamintim ca Mircea Geoana a contestat pe 15 decembrie Legea Educatiei la Curtea Constitutionala, motivînd ca procedura prin care a fost adoptat actul normativ a fost neconstitutionala. Potrivit lui Geoana, Legea Educatiei Nationale a fost considerata adoptata în ciuda faptului ca acest proiect a fost restituit Guvernului pe data de 30 noiembrie, în urma deciziei Birourilor Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.     Si reprezentantii opozitiei au contestat Legea Educatiei la CCR, acuzînd neconstitutionalitatea textelor, dar si modul de adoptare a acestui act normativ. Ei au sustinut în sesizarea adresata CCR ca Legea Educatiei este viciata de neconstitutionalitate în ansamblu, fiind încalcate normele constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea raspunderii de catre Guvern. Potrivit opozitiei, Guvernul ignora „vadit“ doua decizii anterioare pronuntate de Curtea Constitutionala privind forma de adoptare a acestei legi prin angajarea raspunderii Guvernului.

Pretul locuintelor, sub pragul psihologic la final de 2010

La nivel national, pretul mediu al locuintelor la finalul anului 2010 era de 1.033 euro/mp util, arata o analiza realizata de imobiliare.ro, acesta fiind mai mic nivel înregistrat în anul care tocmai s-a încheiat si, totodata, de la începutul crizei imobiliare pîna în prezent.     Totusi, în Cluj-Napoca scaderile nu au fost la fel de semnificative ca în restul oraselor mari din tara, ieftinirea medie lunara pe piata imobiliara clujeana fiind de doar 0,4%, fata de 1,4% la nivel national. De altfel, potrivit analizei mentionate, Cluj-Napoca este orasul în care preturile apartamentelor au avut cea mai mica rata de scadere în 2010, pretul mediu la final de an fiind de 993 euro/mp util, cu 5,1% mai mica totusi fata de finalul anului 2009. Astfel, locuintele noi s-au ieftinit în 2010 cu 6,3% fata de 2009, pretul pe metrul patrat util fiind, în medie, de 920 euro. În cazul apartamentelor din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca, valoarea medie a ajuns la sfîrsitul lui 2010 sa fie de 1.014 euro/mp util, cu aproape 6% sub nivelul din decembrie 2009, cea mai mare diferenta fiind înregistrata în cazul apartamentelor cu doua camere.     Cît priveste previziunile pentru acest an, Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro, spune ca, în lipsa unor semnale concrete dinspre economia nationala, în primele luni din 2011 nu se vor înregistra, cel mai probabil, evolutii spectaculoase ale preturilor. „Anul acesta, scaderile de pret, acolo unde vor exista, vor fi mai putin importante decît în ultimii doi ani”, explica Erimescu.

Un pictor grec expune la Muzeul de Arta

Astazi, de la ora 18, la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca va avea loc vernisajul expozitiei de pictura semnata de pictorul grec Dionisis Christofilogiannis. Artistul a studiat la universitatile Sheffield Halam si Strathclyde Glasgow din Marea Britanie si a obtinut masteratul în pictura la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, unde îsi pregateste si doctoratul. Din anul 1999, Dionisis Christofilogiannis a participat la numeroase expozitii de grup si a realizat expozitii personale în China, Cuba, Germania, Grecia, Italia, Japonia Marea Britanie, Statele Unite, Turcia si România. A fost distins cu numeroase premii printre care Belle Arte (2004), Hydra, Premiul National Athens Voice (2005) în Grecia si Kentaurus Awards în Germania (2007). Evenimentul de astazi deschide anul expozitional 2011 la Muzeul de Arta si face parte din programul muzeului de prezentare a creatiei unor artisti semnificativi în spatiul artei contemporane universale. Tot în cadrul acestui program, în cursul anului 2010, au fost organizate expozitiile de mare succes ale fotografilor Donata Wenders (Germania) si Korniss Peter (Ungaria), a pictorilor Kovacs Lehel (Ungaria) si Robert Bosisio (Italia) si a expozitiei de arta contemporana din Polonia.     A. V.

Concert de valsuri

Vineri, pe 7 ianuarie, de la ora 19, la Casa de Cultura a Studentilor, Orchesta Filarmonicii de Stat “Transilvania” va sustine un concert extraordinar de valsuri, de P.I. Ceaikovski si Johann Strauss. La pupitru se va afla Mark Kadin, unul dintre cei mai prodigiosi dirijori ai Rusiei. Kadin este director muzical si dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Krasnoyarsk si desfasoara o intensa activitate concertistica ce se concretizeaza în zeci de manifestari muzicale în fiecare stagiune. O aparitie concertistica aparte a constituit-o prezentarea Recviem-ului de Dmitry Kabalevsky, lucrare ce nu a mai fost interpretata în Rusia de peste 30 de ani, eveniment ce a oferit artistului ocazia rara de a dirija un impresionant ansamblu de 600 de coristi. Biletele la concertul de vineri costa 20 de lei, iar elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de o reducere de 50%.     A. V.

Huidu se simte mai bine

Starea de sanatate a lui Serban Huidu s-a îmbunatatit, sustin medicii de la Spitalul Universitar din Innsbruck. Realizatorul TV a iesit luni de la Terapie Intensiva si a fost mutat într-un salon, dar medicii atrag atentia ca refacerea pacientului ar putea dura “saptamîni si chiar luni”. Serban Huidu s-a accidentat saptamîna trecuta pe pîrtia de la Innsbruck. Realizatorul TV, în vîrsta de 34 de ani, care purta casca de protectie, a suferit o fractura cu sîngerare la nivelul capului. El a fost dus de salvamontisti la un elicopter care l-a transportat la Spitalul Universitar din Innsbruck, unde i-a fost indusa starea de coma, pentru a i se putea face analize. Duminica, Huidu s-a trezit complet din coma indusa în care s-a aflat timp de aproape 6 zile si a vorbit cu medicii si familia si a fost supus unor teste speciale, care au aratat ca starea sa de sanatate se amelioreaza constant. 

Hotel FM reprezinta Romania la Eurovision

Trupa Hotel FM, cu piesa „Change”, a cistigat finala selectiei nationale Eurovision, organizata de TVR, in premiera, in noaptea de Revelion. Aceasta este cea de-a doua participare a trupei la Selectia Eurovision, dupa ce anul trecut Hotel FM a ocupat locul patru.     Melodia a fost aleasa in urma punctajului oferit de juriul de specialitate (50%) si de voturile telespectatorilor (50%). Juriul a fost alcatuit din 11 membri si pentru prima data, dintre acestia au facut parte si oaspeti din strainatate, artisti si jurnalisti specializati in Eurovision. Trupa Hotel FM a obtinut un total de 22 de puncte - punctajul maxim din partea juriului (12) si 10 puncte de la public. Trebuie remarcat ca si la preselectia Eurovision din luna noiembrie piesa trupei Hotel FM a avut cele mai multe voturi (97, la egalitate cu Directia 5) de la cei 11 membri ai juriului de atunci.     Premiile acestei Selectii Nationale au avut cea mai mare valoare din istoria Selectiilor Nationale Eurovision organizate de TVR pina acum. Gabriel Baruta, compozitorul piesei „Change”, a cistigat marele premiu al concursului, un autoturism BMW Seria 3, oferit de Automobile Bavaria Group.    Clasamentul final al Eurovision 2011Hotel FM - Change - 22 puncte (12 juriu plus 10 televot)     Directia 5 - Cinema Love - 17 puncte (10 juriu plus 7 televot)     Distinto, Ianna si Anthony Icuagu - Open Your Eyes - 17 puncte (5 juriu plus 12 televot)     Mihai Alexandru feat B-Body & Soul - Bang Bang - 16 puncte (8 juriu plus 8 televot)     Laurentiu Cazan - We Can Change The World - 12 puncte (7 juriu plus 5 televot)      Leticia - Dreaming of You - 10 puncte (6 juriu plus 4 televot)     Blaxy Girls - It's So Fine - 6 puncte (0 juriu plus 6 televot)     Dan Helciug - My Facebook Girl - 4 puncte (4 juriu plus 0 televot)      Adrian Cristescu - One By One - 4 puncte (2 juriu plus 2 televot)     Dalma - Song For Him - 3 puncte (3 juriu plus 0 televot)      Claudia Pavel - I Want U To Want Me - 3 puncte (0 juriu plus 3 televot)     Silvia Stefanescu - I Can't Breathe Without You - 2 puncte (1 juriu plus 1 televot)      Rallsa - Take Me Down - 0 puncte (0 juriu plus 0 televot)

Conducere noua la Iulius Mall Cluj

Sorin Guttman a preluat, din 3 ianuarie 2011, conducerea Iulius Mall Cluj, dupa ce Lilian Furtuna a fost avansat ca manager de dezvoltare în cadrul companiei Iulius Group. Sorin Guttman are 38 de ani, este absolvent al Universitatii Tehnice Cluj-Napoca si are studii post-universitare, lucrînd însa în retail în ultimii 14 ani. Lilian Furtuna a preluat conducerea mall-ului Iulius de la Cluj-Napoca în martie 2008, centrul comercial înregistrînd de atunci pîna în prezent un trafic de peste 41 milioane de vizitatori. În prezent, dezvoltatorul si operatorul celor patru mall-uri Iulius dezvolta la Iasi ansamblul urbanistic Palas, o investitie care va depasi 260 milioane euro.

Elevii se intorc azi la scoala

În învatamîntul preuniversitar, cursurile semestrului I se reiau astazi si se vor desfasura pîna pe 28 ianuarie 2011. Vacanta intersemestriala este programata în intervalul 29 ianuarie - 6 februarie 2011, urmînd ca semestrul al II-lea sa înceapa pe 7 februarie. În perioada 16 aprilie - 25 aprilie 2011, elevii se vor afla în vacanta de primavara,  iar cursurile semestrului al doilea vor reîncepe, pe 26 aprilie si se vor încheia în 17 iunie.      În situatii deosebite, bine fundamentate, în functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii, inspectoratele scolare pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de învatamînt, modificari ale structurii anului scolar. Aprobarea acestui tip de modificare a structurii anului scolar se acorda în conditiile asigurarii numarului de zile de cursuri (177), precum si a posibilitatii ca toti elevii sa participe, fara restrictii, la examenele de bacalaureat si de absolvire.     A. V.

Principalii suspecti ai unei infractiuni de omor comisa in 1998, identificati de politisti si procurori

Ofiterii Directiei de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, împreuna cu procurori din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica, au reusit identificarea principalilor suspecti în cazul unei infractiuni de omor comisa în cursul anului 1998.     Potrivit unui comunicat transmis, marti, AGERPRES, identitatea certa a cadavrului a fost stabilita de specialistii Laboratorului de genetica din cadrul Institutului de Criminalistica al IGPR, prin genotiparea ADN-ului extras dintr-un premolar.

Primaria doteaza parcurile pentru skateri

În acest sens, municipalitatea intentioneaza sa achizitioneze un “pachet skateboard” care sa contina sase module skate si o platforma betonata. Valoarea acordului-cadru ce va fi încheiat pe o perioada de 24 de luni este estimata între 2,6 si 3,1 milioane de lei. Finantarea proiectului se va face de la bugetul local, iar principalul criteriu de atribuire va fi pretul cel mai scazut. Termenul limita pentru primirea ofertelor este data de 2 februarie 2011, ora 10, urmînd ca acestea sa fie deschise o ora mai tîrziu. Ofertantii trebuie sa stie ca pretul ofertei trebuie sa includa atît pretul materialelor utilizate, cît si transportul materialelor la destinatia finala si manopera de executie, cu toate etapele aferente. Garantia minima solicitata de Primarie va fi de 3 ani pentru suprafetele de contact si de 5 ani pentru platforma betonata. De asemenea, pentru fiecare produs ofertat, ofertantii vor prezenta, obligatoriu, o documentatie tehnica care trebuie sa cuprinda toate caracteristicile produselor si schita tehnica, planse tehnice de detaliu, materialele folosite, finisajele, precum si informatii referitoare la dimensiuni si îmbinari.     M. O.

Un nou centru SMURD la Cluj, din redirectionarea a 2% din impozit

Foto Radu PadureanCentrul de la Cluj va reprezenta cea mai mare investitie a Fundatiei pentru SMURD din fondurile colectate prin redirectionarea a 2% din impozitCei 170.000 de euro, cit e valoarea investitiei in noul centru SMURD, au fost obtinuti din redirectionarea a 2% din impozit.     Centrul de Formare si Pregatire in Descarcerare si Asistenta Medicala de Urgenta va functiona pe bulevardul 21 Decembrie 1989, in actuala cladire a SMURD Cluj, aflata in curtea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU).     Centrul de pregatire va fi realizat prin reamenajarea si extinderea imobilului SMURD Cluj, valoarea lucrarilor fiind de aproximativ 170.000 de euro. Banii pentru centru provin din redirectionarea de catre populatie a 2% din impozit.     „Aici vorbim de cea mai mare investitie a Fundatiei pentru SMURD din fondurile colectate din 2%. Este o investitie care se ridica la 738.000 de lei, care consta dintr-o reabilitare si o extindere a unei cladiri, care sa fie un centru de pregatire modern pentru personalul paramedical”, a declarat dr.Raed Arafat, presedintele Fundatiei SMURD si secretar de stat in Ministerul Sanatatii.      Contractul pentru realizarea centrului a fost semnat ieri, la Cluj, in prezenta dr. Raed Arafat, a generalului Vasile Somlea, seful ISU Cluj si a reprezentnatilor firmei care vor face lucrarile.    Vor exista sti spatii de cazarePotrivit coordonatorului SMURD Cluj, Nicolae Moldovan, lucrarile vor dura intre sase si noua luni, iar la final centrul va avea atit sali de cursuri cit si spatii de cazare pentru persoanele care vin din judetele vecine. El a mai spus ca pregatirea in descarcerare si asistenta medicala de urgenta va fi atit teoretica cit si practica, cuprinzind simulari pe manechine si module de descarcerare.      La centru vor fi pregatiti si voluntarii SMURD care se prezinta in numar foarte mare de fiecare data cind se deschid sesiunile de inscriere a voluntarilor. Nicolae Moldovan declara ca de obicei se inscriu aproximativ 400 de persoane, insa in urma selectiilor ramin 100 de voluntari activi.

Modernizarea liniei de tramvai, evaluata la 122,3 mil. lei

O data cu modernizarea celor doua linii de tramvai, timpul de calatorie se va injumatati pe ambele rutePrimaria Cluj-Napoca a demarat procedura de licitatie pentru modernizarea liniei de tramvai pe doua tronsoane, proiect ce va fi finantat din fonduri europene.     Cele doua tronsoane ce urmeaza sa fie modernizate sint Manastur – Piata Garii si Piata Garii – Bulevardul Muncii, iar valoarea estimata a contractului este intre 104 si 122, 3 milioane de lei fara TVA. Lucrarile de modernizare vor dura doi ani de la data atribuirii contractului, principala sursa de finantare fiind fondurile europene. Principalul criteriu de atribuire a contractului va fi pretul cel mai scazut. Termenul limita pentru depunerea ofertelor de participare este data de 31 ianuarie, ora 16, ofertele urmind sa fie deschise in data de 1 februarie.     Va reamintim ca la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, premierul Emil Boc, impreuna cu ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, au venit la Cluj pentru a participa la ceremonia de semnare a contractelor de finantare pentru proiectele europene privind modernizarea liniei de tramvai pe doua tronsoane si reabilitarea Parcului Central “Simion Barnutiu”, in valoare totala de aproximativ 36 de milioane de euro. La momentul respectiv, primarul Sorin Apostu explica ca o prima etapa dupa semnarea contractelor de finantare va fi demararea licitatiilor pentru management de proiect si executie. Aceste etape vor dura in jur de doua luni, dupa care se va trece la depunerea cererii de prefinantare pentru 30% din valoarea contractelor.    Se reduce timpul de calatoriePrin proiectul modernizarii liniei de tramvai pe tronsonul Manastur-Piata Garii se urmareste reducerea timpului de calatorie de la 48 de minute la 24 de minute pe traseu, dar si o crestere cu 10% a numarului de calatori pe an si reducerea costurilor de mentenanta cu 57%. In plus, se va diminua si consumul de energie electrica. De asemenea, in ceea ce priveste tronsonul Piata Garii – Bulevardul Muncii, se urmareste, printre altele, reducerea timpului de calatorie de la 36 de minute la 19 minute. Celalalt proiect european al Primariei, privind reabilitarea Parcului Central si a cladirii cazino, a fost licitat la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, fiind depuse doua oferte.

Proceduri standard pentru asistentii medicali

Acestea îi vor ajuta sa se orienteze în gestionarea cazurilor si luarea unor decizii rapide si corecte pentru îngrijirea pacientilor. În acest sens, a fost realizat un proiect de lege care se afla în dezbatere publica.     „Proiectul de act normativ cuprinde zece capitole care descriu în amanunt procedurile medicale pe care asistentii medicali si moasele au indicatie sa le urmeze în controlul infectiilor, pregatirea pacientului pentru recoltarea probelor de laborator, administrarea medicamentelor, terapii vasculare, îngrijirea respiratorie- monitorizare, îngrijirea cardiovasculara, îngrijirea pediatrica, cea geriatrica”, afirma reprezentantii Serviciului de Presa al Ministerului Sanatatii. Dupa aprobarea proiectului de act normativ, asistentii medicali si moasele din spitale vor primi brosuri cuprinzînd procedurile de practica si bibliografia utilizata.     G. D.

Copil abandonat in spital de Craciun

O femeie din Cîmpia Turzii si-a abandonat copilul la spital chiar de Craciun! Tînara si-a lasat copilul în vîrsta de 7 luni în grija medicilor pentru ca, spune ea, ca nu are bani sa-l creasca. Micutul a fost luat sub “obladuirea” unui asistent maternal. De la începutul anului si pîna acum, în judetului Cluj au fost abandonati în spitale 17 copiii cu vîrsta de pîna la doi ani. Pe de alta parte, numarul adoptiilor este mult mai scazut decît cel al abandonurilor, procedura fiind lunga si anevoioasa, cei care îsi doresc un copil avînd de asteptat dupa procedurile birocratice care de cele mai multe ori îi determina sa renunte. De altfel, un raport UNICEF concluzioneaza ca, în ceea ce priveste situatia copiilor abandonati, lucrurile sînt neschimbate în România de 30 de ani.     D. D.

Teste gratuite pentru depistarea HIV

3.000 de teste pentru depistarea HIV vor fi distribuite luna aceasta în Cluj, Bucuresti, Constanta si Iasi în cadrul campaniei „Zero infectii noi cu HIV. Zero discriminare. Zero decese legate de SIDA!”, desfasurata de un lant farmaceutic. Astfel de teste vor fi împartite în special grupurilor vulnerabile, cum ar fi consumatorii de droguri, prostituatele, persoanele fara adapost, dar si detinutii din penitenciare. Realizatorii campaniei spun ca doresc sa atraga atentia asupra riscului de infectare cu HIV asociat unor comportamente la risc precum consumul de droguri si practicarea sexului comercial. Studii recente au demonstrat ca diagnosticarea precoce creste considerabil sansele organismului de aparare în fata bolii.     G. D.

Inghesuiala pentru cetatenia maghiara

Zeci de cetateni români de etnie maghiara au fost prezenti la începutul acestei saptamîni la Centrul pentru Democratie din curtea Consulatului General al Ungariei de la Cluj, în vederea derularii formalitatilor necesare dobîndirii cetateniei ungare. Seful Centrului pentru Democratie, Peter Szasz, a declarat luni ca legea Ungariei privind obtinerea dublei cetatenii se adreseaza nu numai cetatenilor de etnie maghiara, ci si cetatenilor de etnie româna. “Nu se face discriminare. Toti cei care au avut în familie printre stramosi cetateni maghiari si stiu limba maghiara la nivel mediu pot sa ceara cetatenia maghiara”, a precizat Peter Szasz. El a spus ca interesul pentru obtinerea cetateniei Ungariei este cu atît mai mare cu cît obtinerea pasaportului ungar ofera posesorului dreptul de a calatori fara viza în SUA. Peter Szasz a precizat ca asteapta sa depuna cereri cei 122.000 de etnici maghiari din judetul Cluj.

Un robotel pentru copiii autisti

Robotul Probo poate sa zimbeasca, sa se intristeze, sa arate furie si teama, dar si sa imbratisezePsihologii clujeni vor utiliza roboterapia in tratamentul autismului la copii, fiind ajutati in demersul lor de robotul inteligent Probo, creat de cercetatorii belgieni. Luna viitoare, la Cluj va mai sosi inca un robot, Nao, care va fi folosit inclusiv in cazul copiilor sanatosi.     Probo, un robot inteligent cu aspect de elefant de plus, creat de un grup de cercetatori belgieni de la Universitatea Vrije din Bruxelles, se afla deja la Cluj si urmeaza sa fie folosit in tratamentul autismului la copii. Robotul va fi testat in cadrul Platformei de Roboterapie si Psihoterapie prin Realitate Virtuala - Platforma Matrix - a Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie Cluj, in colaborare cu Centrul de Autism Transilvania.    Aspectul lui Probo, inspirat de elefantiReprezentantii Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie Cluj spun ca designul lui Probo a fost inspirat de elefanti, care fac parte din ordinul proboscidienilor, de unde și numele robotului. Cu toate ca Probo are aspectul unui simplu elefant de plus, el are capul, trompa si „blana” dotate cu senzori care, la atingere, reproduc diferite emotii umane. De asemenea, Probo are incorporat pe stomac un ecran, capabil la rindul lui sa afiseze diferite emotii. Robotul poate sa zimbeasca, sa se intristeze, sa arate furie si teama, dar si sa imbratiseze.     Psihologii vor utiliza roboterapiaRobotul inteligent ii va ajuta pe psihologii clujeni sa foloseasca roboterapia, una dintre cele mai moderne psihoterapii. In Romania, Probo va fi testat si utilizat in tratamentul copiilor cu tulburari de tip autist, oferindu-le astfel sansa de a beneficia de cele mai noi dezvoltari tehnologice si terapeutice din domeniu. „Asa cum robotii sint utilizați in interventiile chirurgicale dificile, tot astfel ei sint asimilati in psihoterapia moderna, sub forma roboterapiei. Domeniul terapiilor asistate de roboti inteligenti este extrem de divers, de la cele destinate copiilor cu probleme speciale, cum este cazul copiilor cu autism, pina la problemele grave ale adultilor, cum ar fi tulburarile depresive majore”, afirma dr. psiholog Daniel David, seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie si directorul Platformei Matrix. El mai spune ca roboterapia poate fi utilizata si pentru dezvoltarea personala si sociala a diferitelor persoane fara probleme psihologice.     In luna februarie, la Cluj va sosi un alt robot inteligent, Nao, elaborat de cercetatorii francezi, care va fi testat in tratarea copiilor cu autism, precum si pentru stimularea dezvoltarii sociale si emotionale a copiilor fara probleme psihologice.      In plus, psihologii clujeni participa, alaturi de cercetatori din Anglia, Italia si Spania, la crearea unui robot destinat tratamentului pacientilor cu tulburari depresive majore. Relizarea robotului va fi sustinuta financiar de Comisia Europeana, iar prima intilnire a echipei internationale va avea loc in aceasta luna, in Anglia.

Premierul Emil Boc discuta cu ministrul Muncii, Ioan Botis

Prim-ministrul Emil Boc l-a convocat, marti, la Guvern, pe ministrul Muncii, Ioan Botis, pentru discutii pe marginea proiectului privind noul Cod al Muncii. Tot marti, premierul a avut o întâlnire de lucru si cu ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, privind redactarea normelor de aplicare a Ordonantei de Urgenta pentru modificarea Codului fiscal, precum si modul de impozitare a veniturilor neidentificate.

Strainii au adus la BVB peste 8 milioane de euro, in decembrie

Intrarile nete (diferentele între cumparari si vânzari de actiuni) ale investitorilor straini la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/ s-au cifrat în decembrie 2010 la peste 8,25 milioane euro (35,43 milioane lei), conform datelor publicate de BVB.     Volumul total al schimburilor de actiuni în luna decembrie 2010, la BVB, a fost de 79,28 milioane euro (340,36 milioane lei).     Plasamentele investitorilor straini în actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti s-au cifrat, luna trecuta, la 26,84 milioane euro, iar vânzarile de actiuni au fost în valoare totala de 18,58 milioane euro.     Persoanele fizice nerezidente au cumparat în decembrie actiuni de 692.251 euro si au vândut de 685.343 euro, iar persoanele juridice nerezidente au efectuat achizitii de actiuni de 26,15 milioane euro si vânzari de 17,9 milioane euro.

Adrian Vasilescu (BNR): Acest an va fi mai greu decat 2010

Anul acesta va fi cel mai greu an din punct de vedere economic pentru ca trebuie sa ducem batalia pe doua fronturi, unul pentru iesirea din recesiune si celalalt cu încheierea echilibrului bugetar, a declarat marti pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale a României (BNR).     'În primul rând, 2011 cred ca trebuie sa înceapa cu batalia apriga pentru iesirea din recesiune. Daca nu iesim din recesiune vom avea de tras multi ani de acum în acolo. Asta daca nu iesim din 2011. Batalia principala se va da cu inflatia care trebuie sa fie înjumatatita. Trebuie sa obtinem o inflatie la jumatatea celei din 2010 ceea ce ar însemna trecerea la un proces activ de dezinflatie', a spus Vasilescu. Potrivit acestuia, trebuie sa înceapa masiv restructurarile economice.     Referitor la domeniul bancar, acesta a subliniat ca, în primul rând, pentru piata bancara a fost în recesiune în 2009 si 2010, fiind vorba strict de stabilitate.

Clujenii s-au inghesuit sa-si achite impozitele

Astfel, în prima zi lucratoare din anul 2011, respectiv 3 ianuarie, peste 2.000 de cetateni si-au achitat taxele si impozitele locale. Dintre acestia, 1.999 de persoane au platit la ghiseele Directiei de taxe si impozite din Piata Unirii nr. 1 si la primariile de cartier, valoarea platilor ridicîndu-se la 310.555 de lei. Totodata, 21 de persoane au ales sa achite taxele si impozitele de acasa, în sistem on-line, valoarea încasarilor prin aceasta modalitate de plata fiind de 5.755 de lei.     Reprezentantii municipalitatii au precizat ca, de la anuntarea implementarii sistemului on-line de plati în Primaria municipiului Cluj-Napoca, 66 de persoane au solicitat eliberarea unor ID-uri care sa le permita accesarea sistemului electronic de plata.      Cetatenii beneficiaza de reducere de 10% din valoarea totala a impozitelor si taxelor locale achitate integral pîna la data de 31 martie 2011. Pentru plata la ghisee, cetatenii au la dispozitie casieriile Directiei Taxe si Impozite din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca, situate în Piata Unirii nr. 1 si la sediile Primariilor de cartier din Manastur, Marasti, Someseni, Grigorescu si Zorilor.Primaria le reaminteste clujenilor ca plata taxelor si impozitelor locale se poate face si cu cardul, la oricare dintre ghiseele mai sus amintite.      În ceea ce priveste abonamentul de parcare pentru anul în curs, acesta poate fi achitat pîna în data de 31 martie 2011. Dupa aceasta data, locurile neachitate se considera vacantate si se vor redistribui în ordinea cererilor depuse.     M. O.

Turneu de tenis in scopuri caritabile

Potrivit celui care a detinut anul trecut presedintia clubului, Calin Tomoiag, turneul de golf a fost organizat în luna septembrie, dar cel de tenis se va desfasura în februarie, la Winners Club din Cluj-Napoca, unde sînt asteptati sa soseasca zeci de participanti din toate colturile lumii. “Vom avea în februarie participanti inclusiv din Pakistan sau Croatia. La turneul de golf au participat 120 de persoane, desi noi ne-am asteptat cam la jumatate, dar am fost bucurosi pentru ca s-au strîns fonduri. Cu acesti bani finantam mai multe actiuni caritabile, iar acum, la începutul anului 2011, vrem sa începem sa acordam burse pentru tinerii talentati din Cluj, indiferent daca sînt buni la matematica sau la vioara, si care nu au posibilitati materiale', a spus Tomoiag.     Clubul va acorda burse pe trei categorii de vîrsta, pentru ciclul gimnazial, liceal si pentru cel universitar. Tinerii care vor sa se înscrie trebuie sa depuna un dosar începînd cu data de 10 ianuarie la sediul clubului, pe bulevardul Eroilor nr. 18 si trebuie sa faca dovada excelentei lor prin note si diplome, dar si a faptului ca nu sînt beneficiarii altor burse private. Bursierii care vor fi acceptati vor primi o suma cuprinsa între 200 si 300 de lei pe luna. Potrivit lui Calin Tomoiag, Clubul Rotary International, din care face parte si Rotary Samus Cluj, este singura organizatie nonguvernamentala care are reprezentant la ONU.    Agerpres

Investitii sociale la Turda

Consilierii turdeni au aprobat în ultima saptamâna a lunii decembrie o noua rectificare a bugetului local. Banii vor fi investiti pentru lucrarile de reabilitare si eficientizare energetica a Primariei Turda si pentru reabilitarea Pavilionului Central al Spitalului Muncipal din Turda. De asemenea, Centrul de Igiena si Sanatate de pe strada Cîmpiei va primi noi fonduri pentru definitivare. La capitolul “cultura-recreere” au fost alocate sume importante pentru bazinul de înot didactic, baze sportive, amenajare patinoar artificial, reabilitare si extindere Parcul Tineretului, locuinte si servicii. În aceasta situatie, suma alocata este de circa 16,4 milioane de lei.     D. D.

Statuia lui Matei Corvin, inaugurata oficial in 22 ianuarie

Foto Radu PadureanStatuia, care are peste 100 de ani, a fost supusa unei ample lucrari de restaurare, co-finantate de guvernul de la Budapesta. Suma de 1,5 milioane de lei a fost alocata Consiliului Local Cluj pe 15 decembrie, de Guvernul Romaniei, din Fondul de rezerva, hotarirea fiind publicata in Monitorul Oficial pe 17 decembrie. “Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, cu majoritate de voturi, alocarea a 1,5 milioane de lei pentru finantarea lucrarilor de restaurare si consolidare a grupului statuar Matei Corvin. Suma reprezinta co-finantarea din partea Romaniei”, au declarat reprezentantii municipalitatii clujene. Grupul statuar reprezentindu-l pe regele Matei Corvin calare, inconjurat de patru capitani, va fi inaugurat oficial pe 22 ianuarie, de Ziua Culturii Maghiare, desi lucrarile de restaurare s-au incheiat oficial anul trecut. Reprezentantii UDMR Cluj au mentionat ca la inaugurarea de pe 22 ianuarie sint asteptati sa vina atit premierul Emil Boc, cit si omologul sau ungar, Viktor Orban.     M. O.

Admiratorii romanelor lui Garcia Marquez se pot bucura de o 'ruta Macondo'

Traseul turistic 'Ruta Macondo', care traverseaza tinutul evocat în romanul 'Un veac de Singuratate' al scriitorului Gabriel Garcia Marquez, distins în 1982 cu premiul Nobel pentru Literatura, a fost inaugurat în Columbia, relateaza marti DPA.     Desi Macondo este un orasel fictiv, ruta are ca scop promovarea turismului în provincia Magdalena (nordul Columbiei), tinutul natal al lui autorului.     Turul începe cu o excursie de o ora ce pleaca din orasele Barranquilla sau Santa Marta si ajunge la locul de bastina al autorului, satul Aracataca.

R.E.M. lanseaza un nou single, 'On my heart'

Noul single al trupei americane R.E.M., 'On my heart', care se va regasi si pe noul album al grupului, 'Collapse Into Now', se poate asculta deja pe Internet, a anuntat formatia pe pagina sa de internet.     Liderul grupului, Michael Stipe, comenteaza pe pagina web ca 'On my heart' este un cântec 'foarte linistit si meditativ despre New Orleans'. Single-ul este cel de-al treilea cântec de pe album, care va fi gata în câteva luni. Celelalte doua single-uri, prezentate de formatia americana în Atena, sunt 'It happened today' si 'Discovered'.

Legea Educatiei este constitutionala

Curtea Constitutionala a României (CCR) a decis marti ca Legea Educatiei este constitutionala, respingând sesizarile depuse de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de parlamentarii PSD, PC si PNL.     Dupa aproape patru ore de dezbateri, judecatorii de la Curtea Constitutionala au respins ca inadmisibila sesizarea lui Mircea Geoana privind procedura de adoptare, iar criticile pe forma ale parlamentarilor PSD, PC si PNL au fost respinse ca inadmisibile, în timp ce criticile pe fond au fost respinse ca nefondate.     Decizia este definitiva, iar Legea Educatiei va merge spre promulgare, potrivit AGERPRES.

Sibiu: 400 de turisti straini si-au facut rezervare la singurul hotel de gheata din Europa de Est

Un numar de 400 de turisti straini, între care englezi, francezi si americani, si-au facut rezervare si sunt asteptati în aceasta iarna la singurul hotel de gheata din Europa de Est, respectiv cel aflat la o altitudine de 2.034 de metri în Muntii Fagaras, unde se înregistreaza cel mai gros strat de zapada din judet, de peste 70 de centimetri, conform unui comunicat de presa remis, marti, AGERPRES.     Patronii Hotelului de Gheata au anuntat ca primii 20 de turisti straini, adusi de agentia de turism londoneza Untravelled Paths, carora li s-au adaugat câtiva români, au îndurat gerul si si-au petrecut revelionul aici.

Cluj: Sistemul de plata on-line a taxelor incepe sa fie folosit

Peste 20 de persoane si-au platit taxele si impozitele în prima zi lucratoare a anului prin sistemul on-line proaspat instalat la Primaria Cluj-Napoca.     Potrivit unui comunicat al biroului de presa al Primariei Cluj-Napoca, în data de 3 ianuarie, peste 2.000 de cetateni si-au achitat taxele si impozitele locale. Dintre acestia, 1999 si-au platit datoriile catre municipalitate la ghisee, valoarea platilor ridicându-se la 310.555 lei, informeaza AGERPRES.

Bicicletele de concurs ale campionului mondial de paraciclism Eduard Novak au fost furate

Mai multe biciclete de concurs ale campionului mondial de paraciclism Eduard Novak au fost furate, marele sportiv oferind recompensa celor care pot pune la dispozitie informatii pentru prinderea hotilor.     Eduard Novak a declarat, marti, pentru AGERPRES, ca a descoperit furtul luni dimineata, când a vazut ca magazia de biciclete a echipei pentru care concureaza a fost sparta, iar de aici lipseau sase biciclete si mai multe piese.      Cea mai mare pierdere o reprezinta bicicleta cu care marele sportiv a câstigat, în anul 2009, Campionatul Mondial de paraciclism pe sosea din Italia, dar si mai multe roti de contratimp folosite la aceeasi competitie.

Arnold Schwarzenegger, hasta la vista baby!

Arnold Schwarzenegger îsi încheie mandatul de guvernator al California cu gândul de a se întoarce pe marele ecran. A fost cel mai lung rol al vietii sale, iar de data aceasta nu va exista o continuare. La 63 de ani, Arnold Schwarzenegger elimina posibilitatea de a mai activa în politica pe termen scurt. Se spune ca nu este interesat de un loc în Senat, iar pentru presedintia tarii nu poate sa opteze având în vedere ca este nascut în Austria, noteaza marti ziarul El Pais.     O data eliminata politica, admiratorii lui viseaza sa-l vada din nou îmbracat în geaca de piele a personajului Terminator sau în pantalonii mulati ai lui Conan the Barbarian. Dupa cum a asigurat în numeroase interviuri, Schwarzenegger cocheteaza cu ideea de a se întoarce la film daca va gasi scenariul potrivit.

Grupul Muse ar putea concerta in curand in spatiu

Grupul Muse intentioneaza sa dea un concert în spatiu. Liderul formatiei, Matthew Bellamy, vrea sa mearga tot mai sus. El afirma în cotidianul britanic The Sun ca formatia sa negociaza în prezent privilegiul de a da primul concert în spatiu.     Bellamy si echipa lui vor încerca sa obtina de la Richard Branson, patronul miliardar al 'Virgin', autorizatia de a concerta la bordul 'Virgin Galactic', nava spatiala de croaziera pentru bogati pe care a lansat-o Branson.     Cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a NASA, în spatiu a fost trimisa o piesa a grupului Beatles: 'Across the Universe'.

Franta, campioana la spionaj industrial in Europa (WikiLeaks)

Franta, mai mult decât China si Rusia, este tara cea mai activa în domeniul spionajului industrial printre aliatii europeni, a informat marti ziarul norvegian Aftenposten, care citeaza note diplomatice americane obtinute de WikiLeaks.Aftenposten, care a obtinut printr-o modalitate necunoscuta, în decembrie 2010, cele 250.000 de documente diplomatice ale WikiLeaks, reproduce, în limba norvegiana, aprecierile în acest sens ale patronului unui grup german citat de o nota a ambasadei.     OHB Technology a devenit cunoscut publicului larg în ianuarie 2010, câstigând în detrimentul Astrium, filiala a gigantului EADS, un contract pentru construirea mai multor sateliti destinati programului de navigatie Galileo, viitorul 'GPS' european.

Eurostat: Inflatia in zona euro a urcat la 2,2%, pentru prima data in ultimii doi ani

Rata anuala a inflatiei în zona euro a urcat în decembrie peste asteptari, la 2,2%, fata de 1,9% luna precedenta, conform unei estimari preliminare publicate, marti, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).     Cifra comunicata de Eurostat este una rapida si nu ofera detalii cu privire la preturile care au înregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii pe 14 ianuarie o a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele.     Rata inflatiei în zona euro a depasit tinta avuta în vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar în apropiere, de doua procente.     Luna noiembrie 2010 a fost a patra luna consecutiva în care România a avut cea mai mare rata anuala a inflatiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 7,7%, în scadere fata de 7,9% în octombrie, în conditiile în care în UE rata anuala a inflatiei în luna noiembrie a ramas stabila la 2,3%.

Cartile de munca vor fi inlocuite cu evidenta electronica

Cartile de munca îsi înceteaza existenta de la 1 ianuarie 2011, evidenta muncii realizându-se electronic prin intermediul registrului general de evidenta a salariatilor, reglementat prin Hotarârea de Guvern nr. 161/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, informeaza inspectorul general de stat Gabriela Radu într-un comunicat al Inspectiei Muncii din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).     Astfel, nu se vor mai înregistra la inspectoratele teritoriale de munca, contractele individuale de munca, acestea urmând sa se înregistreze în format electronic în registrul general de evidenta a salariatilor, în conformitate cu prevederile legale aflate în vigoare.     De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2011 nu se vor mai depune la inspectoratele teritoriale de munca actele privind executarea, modificarea, suspendarea si încetarea contractelor individuale de munca.     Conform Inspectiei Muncii, pâna la data de 25 ianuarie 2011, angajatorii vor depune la inspectoratele teritoriale de munca, dovezile de calcul a drepturilor salariale aferente lunii decembrie 2010. 

Pro Patrimonio, ICOMOS Romania si Academia Romana cer MCPN salvarea sitului istoric Rosia Montana

Pro Patrimonio, ICOMOS România si Academia Româna solicita Ministerului Culturii si Patrimoniului National (MCPN) 'salvarea situl istoric minier Rosia Montana (anticul Alburnus Maior), o componenta inestimabila a patrimoniului universal, care este amenintata cu disparitia iminenta, daca proiectul minier propus de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este autorizat de statul român'.     Declaratia comuna, semnata de arh. Serban Cantacuzino, presedintele Pro Patrimonio, arh. Serban Sturdza, vice-presedinte Pro Patrimonio, conf. arh. Sergiu Nistor, presedintele ICOMOS, prof. univ. dr. Ionel Haiduc, presedintele Academiei Române, transmisa, marti, AGERPRES, urmareste sa evidentieze valoarea unica a sitului si solicita MCPN sa actioneze de urgenta în vederea salvarii sale.

Handbal feminin: Ion Puscasu, noul antrenor al echipei Tomis Constanta

Dupa doar o luna petrecuta la conducerea tehnica a echipei feminine de handbal Tomis Constanta, antrenorul Florin Cazan a renuntat luni la aceasta functie, care va fi preluata de Ion Puscasu, anunta site-ul oficial al gruparii.Conducerea clubului a încercat sa gaseasca solutii pentru postul de antrenor, în conditiile în care primul meci oficial este programat duminica, iar echipa trebuie sa aiba, conform regulamentului, un antrenor atestat pe banca, iar cel care a acceptat sa vina lânga echipa pentru perioada imediat urmatoare este antrenorul Ion Puscasu, cel care ocupa functia de antrenor al echipei de junioare I de la Clubul Sportiv Scolar nr.1 Constanta. Luni seara echipa s-a antrenat sub conducerea capitanului Aneta Barcan, fetele facând un antrenament de reintrare în efort, urmat de sauna.

Miile de pasari cazute in oraselul Beebe au murit de frica

Ploaia de pasari moarte care i-a surprins pe 1 ianuarie pe locuitorii oraselului Beebe din statul american Arkansas s-a datorat fara îndoiala fricii prin care au trecut stolurile.     Peste 5 000 de pasari au cazut pe strazile orasului. 'Acum suntem aproape siguri ca moartea lor s-a datorat unui traumatism', a afirmat George Badley de la serviciile veterinare ale statului.     Un locuitor a spus ca a auzit sâmbata seara câteva detonari -poate focuri de artificii sau salve de tun la care se recurge pentru a alunga pasarile daunatoare -, urmate de zborul împrastiat a mii de pasari.     Mierlele americane (usor de recunoscut dupa culoarea rosie de la baza aripilor) vad foarte prost noaptea si au murit izbindu-se de case si copaci de frica.

Filmul "Demascarea", in regia lui Nicolae Margineanu, va avea premiera in luna ianuarie

Filmul "Demascarea" în regia lui Nicolae Margineanu, un documentar de 70 minute despre "fenomenul Pitesti" va fi prezentat în premiera în România în luna ianuarie, informeaza organizatorii evenimentului, site-ul www.fenomenulpitesti.ro , într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.     Filmul se bazeaza pe relatarile a opt supravietuitori ai "reeducarii" din închisoarea Pitesti care povestesc prin ce au fost nevoiti sa treaca în perioada detentiei, starile sufletesti pe care le-au cunoscut oferindu-ne consideratiile lor generale despre scopul si efectele "fenomenului Pitesti".     "Experimentul Pitesti" s-a desfasurat între noiembrie 1949 si decembrie 1951 în mai multe închisori din România comunista, în principal la Pitesti si Gherla, dar si la Canal, Târgu Ocna ori Brasov.

O banca din Buenos Aires, jefuita de Anul Nou dupa ce hotii au sapat sase luni la un tunel

O banda de hoti a jefuit o banca din Buenos Aires dupa ce a sapat un tunel lung de 30 de metri, iluminat si ventilat, pentru a patrunde exact în locul unde erau depozitate cutiile de valori.     Potrivit autoritatilor, hotii au patruns în cladirea Banco Provincia din cartierul Belgrano în noaptea de Anul Nou si au avut la dispozitie tot weekend-ul pentu a deschide si goli continutul a 140 din cele 1400 cutii de valori.     În cursul noptii, alarmele s-au declansat de mai multe ori, dar politistii au vazut usile bancii închise si nu au întreprins nimic. Jaful a fost depistat de-abia dupa ce personalul bancii a revenit la lucru dupa sarbatori.

Hochei: HSC Miercurea Ciuc a castigat primul meci din semifinala Ligii Mol

HSC Miercurea Ciuc a câstigat cu dificultate primul meci al semifinalei Ligii Mol la hochei pe gheata, cu Vasas HC Budapesta, cu scorul de 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 0-0, 1-0), luni seara, pe patinoarul ''Vakar Lajkos''.     Harghitenii s-au impus la suturile de penalitate, prin golul lui Ladislav Sikorcin. Ciucanii au condus cu 2-0, reusite semnate de Lubomir Hurtaj (19:51) si Ervin Moldován (30:54), budapestanii egalând prin golurile lui Libor Pavlis (39:15) si Balázs Somogyi (50:15).     În cealalta semifinala, Dab.Docler a dispus de Miskolci JJSE cu 5-2.

Auto-moto: Raliul Dakar - Mani Gyenes, locul 20, dupa doua etape

Motociclistul român Mani Gyenes (KTM), de la echipa Vectra Racing, a terminat pe locul 21 a 2-a etapa a Raliului raid Dakar Argentina-Chile 2011, disputata luni pe traseul Cordoba - Tucuman, pe distanta de 740 km, dintre care 300 km de proba speciala. El a fost cronometrat cu timpul de 3h36min22sec.     Dupa ce duminica, în prima etapa, terminase al 22-lea, Gyenes mai urcase un loc, pe 21, dupa ce alti concurenti au fost penalizati pentru depasirea limitei de viteza. În clasamentul general, dupa 2 zile, Many Gyenes se afla pe locul 20 la clasa moto, la 28 min 35 sec de lider.     Celalalt român din cursa, Marcel Butuza (KTM), s-a clasat pe locul 71 în etapa a doua, cu timpul de 3 h 57 minute. La general, Butuza a urcat pe locul 83, cu timpul total de 6 h 33 min 31 sec.

Cetatenii pot suna la MMFPS pentru date despre legea salarizarii

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va asigura, în perioada 4 - 28 ianuarie 2011, functionarea unui centru de informare telefonica, al carui scop va fi relationarea cu persoanele interesate de prevederile actelor normative, care vor reglementa începând cu data de 1 ianuarie 2011 sistemul de salarizare din domeniul bugetar.     Aceste acte normative, respectiv Legea cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si legea nr.285/2010 privind salarizarea în 2011 a personalului platit din fonduri publice, au fost publicate în Monitorul Oficial nr.877 si în Monitorul Oficial nr.878 din data de 28 decembrie 2010.     Functionari publici din cadrul Directiei Ocupare si Salarizare vor comunica telefonic în intervalul orar 8.30-16.30, de luni pâna vineri, cu toti cei interesati de detalii suplimentare sau de furnizarea unor clarificari privind aceste acte normative.

Municipiile resedinta de judet si orasele cu peste 150.000 euro au sapte luni la dispozitie pentru inregistrarea in SNEP

Sistemul National Electronic de Plata online a taxelor si impozitelor /SNEP/, anuntat la finele anului trecut de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale /MCSI/ ca fiind în stadiu functional, a intrat în prima etapa de înregistrare a municipiilor resedinta de judet si a municipiilor/oraselor cu populatie mai mare de 150.000 locuitori.     Procedura se va derula în termen de 7 luni de la intrarea în vigoare a HG nr.1235, însa în cazul în care o institutie publica îsi exprima intentia de a se înregistra mai repede în sistem, exista posibilitatea ca, de comun acord cu Ministerul Comunicatiilor, procedurile de înregistrare sa fie accelerate.     Dupa finalizarea primei etape, urmeaza cea în care municipiile si orasele cu populatie de pâna la 150.000 locuitori se pot înregistra în sistem în termen de 5 luni de la finalizarea primei etape, 'dar nu mai târziu de un an de la data intrarii în vigoare a prezentei Hotarâri'.

Bursa a dechis pe verde sedinta de tranzactionare de marti

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a deschis în crestere cea de-a doua sedinta de tranzactionare din anul 2011, indicele general al pietei BET-C înregistrând, marti, o apreciere cu 0,52%, în primele 20 minute de la debutul tranzactiilor.     Indicele BET-FI al SIF-urilor a consemnat o crestere cu 0,99%, indicele principal BET, ce reflecta evolutia celor mai lichide 10 actiuni listate, era în urcare cu 0,62%, iar indicele ROTX cu 0,48% .     Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,61%, iar indicele sectorial pentru energie si utilitati BET-NG s-a apreciat cu 0,84%.     Lichiditatea BVB era de 221.037,45 euro (943.785,68 lei), în timp ce pe piata RASDAQ a BVB au fost înregistrate transferuri de actiuni în valoare de 2.323,92 euro, în primele 20 de minute de la debutul tranzactiilor.