monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Mesajul de condoleanţe al primarului municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu

CătreMitropolia Ortodoxă a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului Trecerea la cele veşnice a ÎPS Bartolomeu Anania este o grea pierdere pentru clujeni şi ortodoxia românească. Personalitate marcantă a credinţei strămoşeşti, Bartolomeu Anania, prin întreaga sa viaţă, a fost un model de urmat pentru credincioşi şi un stâlp al ortodoxiei. Întronizarea ÎPS Bartolomeu Anania la Cluj-Napoca, pe scaunul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, în anul 1993 a însemnat un eveniment remarcabil în istoria religioasă a Clujului. ÎPS Bartolomeu Anania s-a impus ca un ierarh destoinic şi ca un bun gospodar care a reînviat tradiţia bisericească şi monahală pe meleagurile Clujului. Pe 2 martie 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat pe Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului şi Clujului la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Această nouă mitropolie, înfiinţată canonic de către Sfântul Sinod la 4 noiembrie 2005, a fost trecută în Statut şi i s-a stabilit denumirea de către Adunarea Naţională Bisericească pe 1 martie 2006. A fost instalat oficial ca mitropolit la 25 martie 2006 de către un sobor de ierarhi în frunte cu Patriarhul Teoctist. Înalt Prea Sfinţia Sa Bartolomeu Anania a fost un ierarh iubit de credincioşi, care, prin predicile sale, acapara mulţimile şi le îndemna pe calea credinţei şi a iubirii lui Dumnezeu, dar şi un cărturar care s-a implicat în viaţa socială şi culturală a cetăţii clujene. Regretăm cu durere în suflet trecerea la cele veşnice a ÎPS Bartolomeu Anania, cetăţean de onoare al urbei noastre, şi suntem alături de întreg clerul ortodox şi de credincioşii clujeni în aceste clipe grele şi încercate. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sorin ApostuPrimar al Municipiului Cluj-Napoca

Mesajul de condoleanţe al preşedintelui Consiliului Judeţean, Alin Tişe

Am aflat cu adânc regret plecarea către Împărăţia Cerurilor a Înaltpreasfinţiei Sale Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Trecerea la cele veşnice a ÎPS Bartolomeu reprezintă o pierdere mare pentru Biserica Ortodoxă, pentru Cluj şi pentru clujeni. Simt o mare tristeţe şi o durere enormă în suflet, la fel cum probabil simt toţi cei care l-au iubit pe mitropolitul Bartolomeu şi cum cred că simt toţi clujenii. L-am apreciat pe Înalt Prea Sfinţia Sa pentru curajul opiniei, l-am apreciat pentru curajul atitudinii sale, a fost un vizionar, un om cu care puteai discuta, un om care manifesta interes faţă de părerea celuilalt. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aşeze într-un loc luminat! Alin TişePreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj

Iulian Dascălu, convocat la proces cu mandat de aducere

Curtea de Apel Cluj a decis ieri ca omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group, să fie citat cu mandat de aducere pentru termenul din 11 februarie al procesului în care acesta îl acuză de şantaj pe patronul echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany. La termenul de ieri a procesului s-a prezentat doar Arpad Paszkany, care a spus că doreşte să fie audiat în aceeaşi zi în care va fi audiat şi Iulian Dascălu, punct de vedere însuşit de instanţă.

Social-democraţii clujeni au pichetat ieri sediul PDL

Social-democraţii au protestat ieri în Cluj, în faţa sediului partidului de guvernământ, în semn de protest faţă de arestarea preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. PSD a protestat “împotriva dictaturii portocalii a procurorilor” şi a „intimidării de către poliţia politică portocalie”. Protest neautorizat pentru Argeş Liderul PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, i-a acuzat pe „cei de la Primărie” că au tratat cu aroganţă protestul de ieri. „Asociaţia de bussines a Primăriei a tratat cu aroganţă acest protest. Au zis că nu am depus o cerere înainte cu trei zile şi ne-au refuzat acţiunea de protest. Se vor trezi cu plângere penală pentru abuz în serviciu, dacă ne vor sancţiona. Protestul nostru este în semn de solidaritate cu cazul de la Argeş”, a afirmat Jorj.

“Captura” Prefecturii în 2010: sporuri ilegale şi atribuiri fără licitaţie

Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, a prezentat ieri raportul pe anul 2010 al instituţiei pe care o conduce. Prefectul s-a arătat mulţumit de activitatea de anul trecut a instituţiei sale, însă a menţionat că “întotdeauna este loc de mult mai bine”. Aparatul tehnic al instituţiei cuprinde în organigramă 52 de posturi, 51 dintre acestea fiind ocupate la momentul actual. “Au plecat 12 persoane. Din păcate, Guvernul, care a aprobat organigramele, a omis să anuleze ordonanţa de urgenţă care blochează posturile”, a observat Stamatian. El s-a arătat nemulţumit şi de cursurile de perfecţionare la care sînt trimişi angajaţii instituţiei.

Noua sesiune parlamentară, între coduri şi automobilul electric

Parlamentarii clujeni şi-au stabilit priorităţile pentru prima sesiune ordinară a anului. Democrat-liberalii vor “să încheie” ce au început anul trecut, iar membrii Opoziţiei au proiecte noi. UDMR „se ocupă” de Comisia Juridică. Deputatul clujean Daniel Buda (PDL) a declarat pentru monitorul că îşi doreşte să continue, în plan legislativ, proiectele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, al cărei preşedinte este. În noua sesiune parlamentară Buda vrea „să meargă înainte cu cele patru mari proiecte ale Comisiei: Codul Penal şi de Procedură Penală, Codul Civil şi de Procedură Civilă”. De asemenea, liderul PDL Cluj are în vedere şi proiecte care vizează judeţul Cluj.

Teatru de păpuşi, de acum în fiecare joi

Începând din această lună, Teatrul de Păpuşi Puck lansează programul „Dacă e joi, e teatru de păpuşi!”, care oferă spectacole pentru copii şi familie, în după-amiaza fiecărei zile de joi, de la ora 18. De asemenea, secţia maghiară va programa spectacole pentru copii în fiecare zi de miercuri, de la aceeaşi oră. Astfel, primul spectacol din această lună va avea loc miercuri, cînd cei mici vor putea urmări spectacolul în limba maghiară intitulat „Turnuleţul”. Apoi joi, tot de la ora 18, va avea loc la Teatrul Puck spectacolul nonverbal intitulat „Motanul Vrăjitoarei”, în regia lui Decebal Marin. Şi sfîrşitul de săptămînă este bogat în spectacole la Puck. Asfel, sâmbătă, de la ora 11, se va juca spectacolul în limba maghiară „Fârtaţii şi Dracii“, iar de la ora 17 cei mici vor avea ocazia să urmărească piesa „Dănilă Prepeleac”, în regia lui Traian Savinescu. Duminică vor avea loc două reprezentaţii ale spectacolului „Punguţa cu Doi Bani”, de Ion Creangă, de la ora 11şi respectiv de la ora 12.30. A. V.

Algocalminul se mai dă fără reţetă până la 1 aprilie

Farmaciile mai pot elibera, fără reţetă, algocalminul şi celelalte medicamente care conţin metamizol până la 1 aprilie, potrivit unei decizii din 2010 a Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), chiar dacă unii producători au autorizaţie de punere pe piaţă care prevede că respectivele produse au fost scoase din clasa OTC din februarie, a declarat pentru Mediafax vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), Clara Popescu. Decizia ANM referitoare la schimbarea statutului pentru eliberarea medicamentelor care conţin metamizol se va aplica tuturor medicamentelor care conţin această substanţă, autorizate să fie puse pe piaţă în România.

Medicii recomandă plimbările în aer liber chiar şi pe ger

Plimbările în aer liber sunt recomandate de medici chiar dacă vremea este geroasă. Totuşi, există nişte limite. Cardiacii şi astmaticii trebuie să fie atenţi la ieşirile afară când sunt temperaturi foarte scăzute deoarece li se pot declanşa crize ale bolilor. Ei trebuie să reducă timpul petrecut în aer liber şi să medicamentele corespunzătoare afecţiunii înainte de a ieşi din casă. Vremea geroasă din ultima perioadă nu trebuie să îi descurajeze pe clujeni să iasă la plimbare, indiferent dacă este vorba despre bebeluşi sau persoane în vârstă. Medicii spun că aerul curat este sănătos, chiar dacă temperaturile de afară indică -10 sau -15 grade Celsius.

Apel împotriva listării Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO

Listarea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO ar lăsa comunitatea fără reursele pentru conservarea patrimoniului, susţine primarul comunei, Eugen Furdui. Eugen Furdui a declarat că în cazul în care proiectul minier nu va fi realizat, comuna nu va beneficia de banii necesari pentru conservarea patrimoniului localităţii. „Pentru a fi conservat şi pus în valoare, patrimoniul din Roşia Montană are nevoie de finanţări substanţiale, care nu au putut fi puse la dispoziţie până acum prin bugetul de stat. În cea mai mare parte, patrimoniul de la Roşia Montană a fost cercetat, descoperit şi întreţinut în ultimii ani numai din resurse private, generate de un proiect minier.

Consiliul Judeţean cere finanţare pentru un nou centru comunitar

Valoarea proiectului este de aproape 9,3 milioane de lei. Consiliul Judeţean Cluj a transmis, la finalul săptămînii trecute, Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, documentaţia pentru proiectul Centrul Comunitar Judeţean - Complex de Servicii Sociale Comunitare pentru Copii şi Adulţi Cluj, în vederea obţinerii unei finanţări din bani europeni. Obiectivul general al proiectului este creşterea calităţii vieţii persoanelor aflate în dificultate, precum şi crearea de noi locuri de muncă, prin creşterea numărului şi a calităţii serviciilor sociale specializate.

Ialomiţianu: Există suficienţi bani pentru pensii şi salarii

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat ieri că România are bani suficienţi pentru salarii şi pensii, precizând că „în acest an sunt premisele de a ieşi din recesiune” şi că acest lucru se vede inclusiv după încasările la buget Întrebat dacă mai sunt bani pentru salarii şi pensii pentru anul acesta şi anul viitor, Gheorghe Ialomiţianu a declarat că sînt suficienţi. „Avem, avem suficienţi. Şi pentru la anul, pentru că economia funcţionează. Avem bani, sigur, sigur că noi ne dorim să ieşim din recesiune şi cred că în anul acesta sunt premisele de a ieşi din recesiune”, a spus ministrul Finanţelor, înainte de şedinţa BPN al PDL.

Infirmerie la „U“ Transilvania

Echipa de handbal masculin a Universităţii Cluj este decimată din cauza accidentărilor. Nu mai puţin de 6 handbalişti clujeni s-au accidentat în pauza competiţională. Antrenorul Ştefan Constantin este îngrijorat pentru că nu poate organiza jocuri 6 pe 6 la antrenamente, cu două săptămâni înainte de meciul cu Ştiinţa Dedeman Bacău. După accidentările suferite de Vlad Vlăduţ şi Călin Hagiu, la turneul internaţional de la Timişoara, numărul accidentaţilor a crescut la şase în lotul clujenilor de la „U“ Transilvania. Andrei Grasu a suferit o tendinită, Cristinel Burcă o întindere inghinală, Răzvan Szopka o tendinită rotuliană, iar Radu Lazăr simte dureri la umăr şi va fi investigat.

Morar şi Cucui, primiţi bine de „veterani“

Vlad Morar şi Rareş Cucui, juniorii duşi de antrenorul Ionuţ Badea în Antalya, şi-au îndeplinit unul dintre vise: au debutat la echipa mare a Universităţii în meciurile amicale. Cei doi sunt internaţionali de juniori, evoluând la naţionala U-18, dar nu se gândeau că pot ajunge aşa de repede să schimbe pase cu Boştină, Niculescu, Cristea sau Păcurar. La doar 17 ani, emoţiile unui debut la prima echipă, alături de fotbalişti consacraţi care au cîştigat numeroase trofee, ar putea fi copleşitoare, nu însă şi în cazul celor doi.

Kapetanos îl înlocuieşte pe Bjelanovic

Atacantul grec Pantelis Kapetanos (foto) a semnat un contract pe trei ani şi jumătate cu campioana CFR Cluj. Fostul atacant al Stelei a ajuns în cele din urmă în Gruia, deşi era dat de presa centrală ca şi transferat la gruparea cipriotă Anorthosis Famagusta. Grecul a venit în România în 2008 şi a fost cel mai prolific marcator străin al Stelei, cu 27 de goluri în 65 de meciuri. Folosit ca titular în doar 4 meciuri din primele 18 etape şi plecat din Ghencea deoarece nu a acceptat micşorarea salariului, Kapetanos a părăsit în această iarnă Steaua şi se afla în căutarea unei echipe. CFR l-a cedat pe Saşa Bjelanovic la Atalanta Bergamo, iar oficialii din Gruia se aflau în căutarea unui vârf valoros, care să-l înlocuiască pe croat.

Mutu revine doar în 13 februarie

În ciuda aşteptărilor ca atacantul român Adrian Mutu să joace din nou pentru Fiorentina încă de miercuri, când este programată etapă intermediară în Serie A, se pare că revenirea jucătorului se va produce abia pe 13 februarie, conform presei italiene. Fiorentina se află deja în cantonament pentru partida de miercuri, cu Genoa, dar fără Mutu, care are de recuperat din punct de vedere fizic şi nu numai. Atacantul român va rata probabil meciurile cu Genoa şi Parma, putând reveni pe 13 februarie, în meciul cu Palermo, din deplasare.     Agerpres

Baschetul şi voleiul feminin, la „Ora de sport“

Ieri seară a avut loc o nouă ediţie a emisiunii „Ora de sport“. Realizatorul Dan Olteanu i-a avut ca invitaţi pe Ovidiu Vasu - directorul executiv al CS Universitatea Cluj, Vasile Bogdan – decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, profesor doctor Ioan Plăiaş – FSEGA şi Radu Bica – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Subiectul emisiunii a fost modul în care relaţionează un club universitar de talia CS Universitatea cu autorităţile, cu mediul de afaceri şi cu societatea în general. Provocările şi dificultăţile cu care se confruntă organizaţiile de sport în prezent au fost temele abordate de cei din platoul „Orei de Sport“. Principalele secţii despre care s-a discutat au fost cele de baschet şi volei feminin, grupări care în urmă cu mai mulţi ani erau cele mai bune din cadrul clubului şi la fiecare meci de acasă al lor Sala Sporturilor era arhiplină. „Ora de sport“ este o emisiune difuzază în direct pe TVR Cluj şi simultan în judeţul Cluj şi pe NCN, în fiecare luni de la ora 21.

Hănescu, în cădere 3 poziţii

Clasamentul ATP, dat publicităţii după Australian Open, nu prezintă modificări importante la vârf, cu trioul Rafal Nadal, Roger Federer şi Novak Djokovic nemodificat, în timp ce Victor Hănescu rămâne cel mai bine clasat român (locul 53), urmat la mare distanţă de Victor Crivoi (184) şi Adrian Ungur (187). Victor Hănescu, cu 890 puncte, a pierdut 3 locuri faţă de ultimul clasament ATP, şi ocupă poziţia a 53-a. El este urmat de Victor Crivoi: 184 (-6) cu 289 puncte; Adrian Ungur: 187 (0) - 285; Marius Copil: 279 (+10) - 163; Adrian Cruciat: 397 (-2) - 107; Cătălin Gârd: 413 (0) - 94; Petru-Alexandru Luncanu: 459 (+3) - 72 puncte.

Prima victorie în Antalya pentru „U“

Universitatea Cluj a bifat ieri primul succes în meciurile amicale disputate în stagiul de pregătire din Antalya. Elevii lui Ionuţ Badea au învins formaţia sud-coreeană FC Gyeongnam, cu 4-0, prin reuşitele lui Boştină, Tony şi Machado de două ori. Pentru „U“ au evoluat: M.Popa (34 Boşneag, 60 Popa) - Unguruşan, Pele (84 Cucui), Abrudan (79 Munteanu), Mendy (50 Rodriguez) - Nasser (79 Cojocnean), V.Gheorghe (82 Balde) - Delgado (90 Buhuş), Boştină (76 Voican), Ad.Cristea (58 Păcurar) - Tony (69 Machado). „Studenţii“ au deschis scorul prin căpitanul Gabi Boştină, care a şutat pe lângă portarul advers din 7 m. Tony a dublat avantajul clujenilor, înainte de pauză, printr-un lob de toată frumuseţea. Intrat în ultimele 20 de minute, Machado a reuşit o dublă. Brazilianul a trimis mingea printre picioarele portarului coreean şi a făcut 3-0 în minutul 75, iar în minutul 81 a majorat avantajul Universităţii printr-un şut din centrul careului.

1.500 de locuinţe din Bună Ziua, sub semnul întrebării

Dezvoltatorul imobiliar Carmel Land Development, care trebuia să construiască în cartierul Bună Ziua 1.500 de locuinţe, şi-a cerut insolvenţa. Compania Carmel Land Development, care a anunţat în urmă cu cîţiva ani dezvoltarea unui complex imobiliar cu circa 1.500 de locuinţe în Cluj-Napoca, în urma unei investiţii de 100 de milioane de euro, a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de intrare în insolvenţă. Carmel Land Development face parte din grupul Carmel Internaţional, care a anunţat în 2008 că are un buget de 400 de milioane de euro pentru proiecte rezidenţiale în România. Potrivit wall-street.ro, compania a depus miercurea trecută cererea de intrare în insolvenţă, astăzi fiind termenul de judecată stabilit de tribunal. Reprezentanţii Carmel Land Development nu au dorit să facă nici un fel de comentarii cu privire la această cerere şi nici să dea detalii despre stadiul în care se află proiectele, mai relatează wall-street.ro.

Încep lucrările la parkingul Băişoara

Primăria clujeană a predat, ieri, către constructor, amplasamentul celui de-al treilea parking de cartier din municipiu, situat în Gheorgheni, pe aleea Băişoara nr. 1-3. Majoritatea garajelor existente pe amplasament au fost demolate de către proprietarii lor, urmând ca cele rămase să fie puse la pământ cel mai probabil în cursul zilei de astăzi, de către constructor, firma Construdava SRL. „Cei mai mulţi dintre cei care deţineau garaje pe amplasament au preferat să şi le demoleze singuri pentru a mai putea recupera din materialele folosite. Garajele rămase vor fi demolate în cel mai scurt timp”, a ţinut să precizeze purtătoarea de cuvânt a Primăriei clujene, Oana Buzatu.

Poliţie locală la Turda

Consilierii turdeni se vor reuni în cadrul unei şedinţe extraordinare pentru a discuta atribuţiile, organigrama şi statul de funcţii al Poliţiei Locale. Consilierul PRM Doru Anca a explicat că organismul în cauză se va crea prin reorganizarea Poliţiei Comunitare, urmând ca practic cea  mai mare parte a poliţiştilor locali să provină din rândurile actualilor poliţişti comunitari. Poliţiştii locali vor fi instruiţi în unităţile Ministerului de Interne şi vor avea atribuţii inclusiv în domeniul circulaţiei şi ordinii publice. Potrivit proiectului de lege adoptat de deputaţi, Poliţia locală va integra compartimentele din aparatul de specialitate al primarului cu atribuţii în inspecţia în construcţii, apărarea proprietăţii publice, combaterea infracţiunilor, comerţul şi evidenţa persoanelor. „Ca să dau numai un exemplu, la ora actuală sunt probleme mari la serviciul de parcări. Titularii de contract nu sunt protejaţi în nici un fel. Poliţia comunitară nu poate aplica amenzi acolo, deci trebuie să reglementăm cât mai repede statutul Poliţiei locale şi să aprobăm înfiinţarea ei”, a declarat Anca.        D.D.

Certificat de urbanism pentru centura Huedinului

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a emis, la solicitarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, certificatul de urbanism în scopul realizării variantei de ocolire Huedin. „Este vorba despre un proiect important, care va aduce beneficii locuitorilor zonei, prin decongestionarea traficului rutier în interiorul localităţii, dar şi celor care sunt în tranzit, fiind vorba despre drumul naţional care face legătura între Cluj-Napoca şi frontiera cu Ungaria. Sperăm ca acest prim pas să fie continuat în cel mai scurt timp de etapele următoare de implementare efectivă a proiectului”, a explicat Alin Tişe. Proiectul propune realizarea unei variante de ocolire a oraşului Huedin prin partea de sud şi vest, care va colecta traficul de tranzit ce se desfăşoară în prezent pe DN 1 – E60 şi DN 1G. Aceste două drumuri traversează oraşul şi se intersectează cu centrul acestuia. Varianta de ocolire va realiza legătura în partea de Nord-Vest a oraşului între cele două drumuri naţionale şi eliminarea traficului de tranzit în centrul oraşului.  În partea de sud a oraşului este prevăzută construirea unei bucle a drumului DN1 – E60.     M.O.

Giurgiu, ales preşedinte al sindicaliştilor tipografi

Deputatul Mircia Giurgiu a fost ales din nou preşedinte al Sindicatului Liber al Tipografilor (SLT), afiliat la BNS. Noul vicepreşedinte al SLT este Ioan Bogdan, iar noul secretar este Lucia Abrudan. Marius Mureşan a fost ales lider al Departamentului Imprimare, la deparatamentul Legătorie-Dumitru Nicoară iar la Departamentul TESA- Elena Biro. Sindicatul Liber al Tipografilor Cluj este membru fondator al Uniunii sindicatelor Tipografilor din România, care este membru fondator al Blocului Naţional Sindical.   A.M.C.

Florin Piersic are prima stea de pe Walk of Fame din Bucureşti

Creat după celebrul bulevard Walk Of Fame din Los Angeles, cel din Capitală va deveni un punct de referinţă pentru cultura română prin găzduirea stelelor ce omagiază artişti români consacraţi. Florin Piersic a primit ieri prima stea de pe Walk of Fame din Bucureşti, un spaţiu dedicat artiştilor români, inaugurat în Piaţa Timpului din centrul Capitalei, în cadrul unei ceremonii la care au participat câteva sute de persoane. Florin Piersic, care a împlinit joia trecută 75 de ani, este primul actor român a cărui stea a fost dezvelită pe Walk of Fame, un spaţiu dedicat valorilor artistice ale filmului şi teatrului româneşti, situat în Piaţa Timpului, aflată în vecinătatea magazinului Cocor şi a centrului istoric al Capitalei. În cadrul ceremoniei, Piersic a dezvelit steaua cu numele său, de culoare roşie, pe un fond negru, în aplauzele celor câteva sute de admiratori care s-au strâns pentru a fi alături de actor în aceste momente. Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat Ileana Stana Ionescu, Dorina Chiriac, Monica Davidescu, Maria Dinulescu, Virgil Ianţu, Adela Mărculescu, Adrian Ciobanu, Tudorel Filimon, Meda Victor şi Crina Semciuc.

Roman Polanski a început filmările la o nouă peliculă

După succesul de anul trecut cu „Marioneta”, când a fost desemnat marele câştigător al premiilor Academiei Europene de Film, Roman Polanski a început filmările la o  nouă peliculă. Regizorul franco-polonez Roman Polanski a început ieri, la Paris, filmările la o adaptare a unei piese de teatru, pentru prima dată de când a fost pus în libertate după refuzul Elveţiei de a-l extrăda în Statele Unite, au precizat duminică surse din anturajul cineastului, transmite France Presse. Regizorul, în vârstă de 77 de ani, va filma în suburbiile pariziene o adaptare a unei piese a scriitoarei franceze Yashima Reza, „Le Dieu du carnage”, informează Agerpres. Publicaţia Le Parisien a precizat duminică faptul că filmările ar urma să înceapă în studiourile din Bry-sur-Marne, din distribuţie făcând parte actriţa engleză Kate Winslet, americana Jodie Foster, dar şi actorul american John C. Reilly şi austriacul Christoph Waltz.

Vrei să fii radiantă şi înfloritoare? Modelează-ţi corpul în paşi de dans!

Luna februarie le aşteaptă pe clujence la Aiyana cu noi cursuri atractive de Belly, Afro, Latino, Carribbean Zumba, Disco şi Bollywood dance, oferindu-le prima şedinţă gratuită. Prezente de şapte ani pe piaţa Clujului, cluburile Aiyana, de pe strada I. C. Brătianu, nr. 39, şi str. Dorobanţilor, nr. 30-32, au găsit formula prin care fiecare client ajunge să fie un prieten care trece pragul nu doar pentru a face mişcare, ci şi pentru a se relaxa şi simţi bine după o zi agitată. Prin tehnologia de ultimă oră şi echipamentele ultramoderne, alături de o abordare caldă, prietenoasă şi plină de atenţie faţă de client, cluburile Aiyana au reuşit să se extindă anul acesta pe piaţa clujeană. „Am deschis acest nou club, pe str. Dorobanţilor nr. 30-32, convinşi fiind că vom aduce un suflu nou şi că putem ridica ştacheta pe o piaţă deja sofisticată şi cu standarde înalte. Am investit în calitate fără compromisuri – ne defineşte atenţia la detalii şi tindem spre excelenţă. Aiyana exprimă în accepţiunea noastră o îmbinare de stil, eleganţă şi rafinament, totul într-o ambianţă plăcută şi la standarde impecabile”, poveste;te Timea Kadar, managerul cluburilor Aiyana. Cursuri pentru toate gusturile Cluburile Aiyana le oferă clujencelor o mare varietate de cursuri, de la dans modern, afrodance, go-go dance, bellydance, disco, dans de societate, zumba sau step, până la dance fittball, toning, tae bo, kick box, krav-maga, abs, streching, pilates, cardioblast, interval trainning, hatha, vinyasa yoga, samba, body pump sau athletic step. În plus, la Aiyana există şi cursuri de gimnastică medicală, gimnastică specială pentru gravide, aerobic şi dans sportiv pentru copii. Iar pentru ca frumuseţea să fie completă, clientele Aiyana pot beneficia şi de servicii de cosmetică, manichiură, pedichiură spa, masaj, lipomasaj şi solar. Profesionişti şi preţuri corecte Toţi instructorii din cadrul cluburilor Aiyana au certificate internaţionale, participă în mod regulat la cursuri de perfecţionare în ţară şi în străinătate astfel încît să fie mereu la curent cu ultimele tendinţe. „La Aiyana vei găsi preţuri corecte, în armonie cu produsele de calitate, seviciile ireproşabile şi siguranţa că te afli pe mîinile unor profesionişti dedicaţi şi motivaţi”, explică Timea Kadar. În plus, deşi locaţia este într-o zonă centrală, toate clientele beneficiază de parcare, climatizare cu purificator de aer şi o podea specială pentru protecţia articulaţilor. Mai multe informaţii se pot găsi pe site-ul www.aiyana.ro.

Clementinele vă feresc de răceală şi kilogramele în plus

Clementinele sunt în topul recomandărilor specialiştilor pentru acest sezon cu temperaturi foarte scăzute, nu doar fiindcă vă protejează de răceli, dar şi pentru că sunt slabe caloric. Motivele pentru care ar trebui să consumaţi zilnic aceste fructe delicioase şi de „sezon” sunt multiple - aceste citrice abundă în vitamina C, potasiu şi fibre. De aceea, pot fi un aliat excelent împotriva virusurilor de sezon. O altă calitate a clementinelor este că fiecare fruct are doar 40 de calorii. De aceea, sunt excelente înainte de un antrenament la sală sau pe post de gustare înainte de prânz, potrivit csid.ro.

Colesterolul poate să scadă şi fără medicamente

Medicii nutriţionişti avertizează că persoanele care obişnuiesc să aibă o dietă bogată în kilocalorii şi grăsimi „rele“ au colesterolul ridicat şi din acest motiv sunt predispuse la boli cardiovasculare şi diabet, scrie Mediafax. Totuşi, deoarece grăsimile saturate sunt greu de ocolit – mai ales din cauza stilului alert de viaţă, specialiştii oferă câteva soluţii la îndemâna oricui pentru a scădea nivelul colesterolului „rău” din organism, fără a apela la medicamente. Astfel, nutriţioniştii recomandă să aducem în dieta zilnică alimente care cresc nivelul colesterolului „bun”, printre care merele, tărâţele şi grapefruitul.

Oamenii mai grăsuţi trăiesc mai mult decît cei filiformi

O echipă de cercetători de la Universitatea din California, SUA, susţine că ideea potrivit căreia nişte kilograme în plus ar putea dăuna organismului este mult exagerată. În realitate, oamenii mai grăsuţi trăiesc mai mult decât cei filiformi, susţin americanii. Astfel, oamenii de ştiinţă recomandă o alimentaţie variată şi moderată, fără a supralimenta organismul dar şi fără a alerga după mirajul siluetei ideale de 90-60-90. Potrivit studiului, obsesia curelor de slăbire nu duce la rezultate pozitive, deoarece adeseori persoanele aflate la dietă mai degrabă se îngraşă decât slăbesc, încercând să compenseze lipsa produselor din alimentaţia obişnuită. Studiul a fost realizat pe 350.000 de voluntari americani.

A murit realizatorul coloanelor sonore din „James Bond”

Compozitorul John Barry avea 77 de ani şi de-a lungul carierei sale a fost distins cu cinci premii Oscar şi un premiu BAFTA, obţinut în 2005. John Barry, compozitorul britanic care a semnat coloana sonoră a 11 filme din seria Bond, inclusiv “From Russia With Love”, “Goldfinger” şi “You Only Live Twice”, a decedat ieri dimineaţă, în urma unui atac de cord. Informaţia a fost confirmată de bunul său prieten, compozitorul David Arnold, printr-un mesaj postat pe Twitter, informează Mediafax.

Bechtel, dată în judecată de Cartel Alfa

Compania americană Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, e acţionată în instanţă de Cartel Alfa, confederaţia care reprezintă interesele sindicatului Transilvania, în vederea anulării concedierii colective.

O femeie din R. Moldova a născut cvintupleţi

O femeie de 37 de ani din Republica Moldova a născut cinci gemeni, evenimentul fiind considerat o premieră pentru această ţară. Femeia, care a născut pe cale naturală, spune că ştia doar de patru copii, dar a născut trei băieţi şi două fete, la 28 de săptămâni de sarcină. Medicii de la Centrul Mamei şi Copilului de la Chişinău spun că aceasta este o premieră pentru Republica Moldova. Toţi cei cinci nou-născuţi, cu greutăţi cuprinse între 730 şi 1.000 grame se află în incubatoare speciale. Agerpres

Concurs de schi între jandarmi

Astăzi, începând cu ora 12.00, în staţiunea Muntele Băişorii se va desfăşura un concurs de schi între jandarmi. Gazda acestui concurs va fi Postul de Jandarmi Montan Muntele Băişorii. La start vor fi prezenţi concurenţi din cele două unităţi de jandarmi din Cluj-Napoca (Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Cluj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca), care vor concura în cadrul a două probe de slalom. Postul montan de la Muntele Băişorii a luat fiinţă, în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj, în anul 2005.

66 de persoane, cazate în azilul de noapte de pe Oaşului

Poliţiştii comunitari clujeni au identificat, la sfîrşitul săptămînii trecute, patru persoane fără adăpost pe străzile din oraş. Acestea au fost transportate la Azilul de Noapte “Ruchama” de pe strada Oaşului nr. 298, unde beneficiază de hrană, adăpost şi de îngrijire medicală. Municipalitatea clujeană a anunţat că a amplificat acţiunile de ridicare şi transmitere a acestor persoane către adăpost, ţinînd cont de vremea geroasă din ultimele zile. În această perioadă cu temperaturi scăzute, azilul de noapte găzduieşte 66 de persoane. M.O.

Cinci străini depistaţi cu şedere ilegală

Poliţiştii clujeni au descoperit în cadrul unei acţiuni desfăşurate în perioada 25-26 ianuarie cinci cetăţeni străini cu şedere ilegală în Cluj-Napoca. Astfel, au fost depistaţi un tînăr din Sudan – care a fost sancţionat cu amendă de 1.200 lei - şi un cetăţean din Moldova, care a primit o amendă în valoare de 800 lei. Cei doi au 21 de ani şi, pentru că sînt studenţi la universităţi din Cluj-Napoca, celor doi li s-a pus în vedere să-şi reglementeze şederea pe teritoriul României. În plus, trei cetăţeni din Tunisia au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare totala de 3.600 lei şi li s-au eliberat decizii de returnare valabile 15 zile pentru a părăsi România.

Trenul Cluj - Satu Mare a lovit o maşină

Un bărbat de 35 de ani a decedat ieri într-un accident rutier petrecut la trecerea la nivel cu calea ferată din localitatea sătmăreană Cig, în apropiere de oraşul Tăşnad. Mai exact, o Dacie a fost lovită de locomotiva acceleratului 1543 Cluj - Satu Mare şi a fost târâtă pe o distanţă de aproximativ 500 de metri, şoferul decedând pe loc. Maşina a fost distrusă total, iar locomotiva avariată parţial. Circulaţia feroviară a fost întreruptă aproximativ două ore pe sectorul respectiv. Din primele cercetări reiese că şoferul autoturismului este vinovat deoarece nu a oprit la trecerea la nivel cu calea ferată.

Mesajul de condoleante al primarului municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu

Catre     Mitropolia Ortodoxa a Clujului, Albei, Crisanei si MaramuresuluiTrecerea la cele vesnice a ÎPS Bartolomeu Anania este o grea pierdere pentru clujeni si ortodoxia româneasca. Personalitate marcanta a credintei stramosesti, Bartolomeu Anania, prin întreaga sa viata, a fost un model de urmat pentru credinciosi si un stâlp al ortodoxiei. Întronizarea ÎPS Bartolomeu Anania la Cluj-Napoca, pe scaunul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, în anul 1993 a însemnat un eveniment remarcabil în istoria religioasa a Clujului. ÎPS Bartolomeu Anania s-a impus ca un ierarh destoinic si ca un bun gospodar care a reînviat traditia bisericeasca si monahala pe meleagurile Clujului. Pe 2 martie 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat pe Înalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului si Clujului la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Aceasta noua mitropolie, înfiintata canonic de catre Sfântul Sinod la 4 noiembrie 2005, a fost trecuta în Statut si i s-a stabilit denumirea de catre Adunarea Nationala Bisericeasca pe 1 martie 2006. A fost instalat oficial ca mitropolit la 25 martie 2006 de catre un sobor de ierarhi în frunte cu Patriarhul Teoctist.      Înalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu Anania a fost un ierarh iubit de credinciosi, care, prin predicile sale, acapara multimile si le îndemna pe calea credintei si a iubirii lui Dumnezeu, dar si un carturar care s-a implicat în viata sociala si culturala a cetatii clujene.      Regretam cu durere în suflet trecerea la cele vesnice a ÎPS Bartolomeu Anania, cetatean de onoare al urbei noastre, si suntem alaturi de întreg clerul ortodox si de credinciosii clujeni în aceste clipe grele si încercate.Dumnezeu sa-l odihneasca în pace!Sorin Apostu,     Primar al Municipiului Cluj-Napoca

Mesajul de condoleante al presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise

Am aflat cu adânc regret plecarea catre Împaratia Cerurilor a Înaltpreasfintiei Sale Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.      Trecerea la cele vesnice a ÎPS Bartolomeu reprezinta o pierdere mare pentru Biserica Ortodoxa, pentru Cluj si pentru clujeni.     Simt o mare tristete si o durere enorma în suflet, la fel cum probabil simt toti cei care l-au iubit pe mitropolitul Bartolomeu si cum cred ca simt toti clujenii. L-am apreciat pe Înalt Prea Sfintia Sa pentru curajul opiniei, l-am apreciat pentru curajul atitudinii sale, a fost un vizionar, un om cu care puteai discuta, un om care manifesta interes fata de parerea celuilalt.     Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l aseze într-un loc luminat!Alin Tise     Presedinte al Consiliului Judetean Cluj

Alin Tise: Bartolomeu Anania a fost un model pentru mine

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Alin Tise, a declarat ieri ca l-a apreciat mult pe ÎPS Bartolomeu Anania, care i-a fost un model.     „Simt o mare tristete si o durere enorma în suflet, la fel cum probabil simt toti cei care l-au iubit si cum cred ca simt toti clujenii. L-am apreciat pentru curajul opiniei, l-am apreciat pentru curajul atitudinii sale, a fost un vizionar, un om cu care puteai discuta, un om care manifesta interes fata de parerea celuilalt. Pentru mine a fost un model, m-am sfatuit cu el de câte ori am considerat ca e necesar si întotdeauna am gasit un partener de discutie”, a declarat Alin Tise pentru Agerpres. El a adaugat ca moartea lui Bartolomeu Anania reprezinta o pierdere mare si pentru Biserica Ortodoxa, întrucât a fost unul dintre cei care a luptat pentru valorile Bisericii Ortodoxe. “Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l aseze într-un loc luminat!”, a mai spus presedintele Consiliului Judetean Cluj, care a mentionat ca institutia pe care o conduce este alaturi de Mitropolie si ca se va implica în tot ceea ce ierarhii Bisericii Ortodoxe vor considera necesar.

Iulian Dascalu, convocat la proces cu mandat de aducere

Curtea de Apel Cluj a decis ieri ca omul de afaceri iesean Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Group, sa fie citat cu mandat de aducere pentru termenul din 11 februarie al procesului în care acesta îl acuza de santaj pe patronul echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany. La termenul de ieri a procesului s-a prezentat doar Arpad Paszkany, care a spus ca doreste sa fie audiat în aceeasi zi în care va fi audiat si Iulian Dascalu, punct de vedere însusit de instanta.     Procesul de la Curtea de Apel Cluj este urmarea apelului formulat de procurori împotriva deciziei Tribunalului Cluj, care l-a achitat pe Arpad Paszkany în 2010 cu privire la cele doua capete de acuzare - santaj si constituirea unui grup infractional organizat. Procurorii DIICOT Cluj l-au trimis în judecata pe patronul echipei de fotbal CFR Cluj în dosarul „Gazeta“ în iulie 2009. „În perioada ianuarie - noiembrie 2006, inculpatul a determinat o campanie denigratoare prin intermediul publicatiilor trustului «Gazeta» la adresa partii vatamate Iulian Dascalu, pe care a si constrâns-o prin amenintari sa-i cedeze, pentru suma derizorie de 10.000 euro, o suprafata de teren de 13.974 m.p. situata în Cluj-Napoca, a carei valoare de circulatie era de 400.000 euro”, se arata în comunicatul DIICOT din 2009.

Social-democratii clujeni au pichetat ieri sediul PDL

PSD a protestat “impotriva dictaturii portocalii a procurorilor” si a „intimidarii de catre politia politica portocalie”.     Protest neautorizat pentru ArgesLiderul PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, i-a acuzat pe „cei de la Primarie” ca au tratat cu aroganta protestul de ieri. „Asociatia de bussines a Primariei a tratat cu aroganta acest protest. Au zis ca nu am depus o cerere inainte cu trei zile si ne-au refuzat actiunea de protest. Se vor trezi cu plangere penala pentru abuz in serviciu, daca ne vor sanctiona. Protestul nostru este in semn de solidaritate cu cazul de la Arges”, a afirmat Jorj.      De asemenea, liderul consilierilor judeteni PSD, Valentin Cuibus, a declarat ca „este nevoie de acest gest de solidaritate”. “Nu putem sa ramanem impasibili la ceea ce s-a intamplat. Poate gestul lor ar putea fi interpretat ca fiind electoral, nu actiunea noastra de astazi”, a declarat Cuibus.     Buda (PDL): “Un gest de iresponsabilitate”Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, a calificat protestul ca fiind „un gest de iresponsabilitate din partea celor din PSD”. „Prin astfel de actiuni, membrii PSD nu fac altceva decat sa contribuie la decredibilizarea actului de justitie atat la nivel national, cat si european. Romania este un stat de drept, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, in care nimeni nu este mai presus de lege, iar autoritatea unui sistem judiciar profesionist si integru este superior oricarei actiuni politice. PDL a luptat si va lupta pana la capat, pentru independenta Justitiei, nu a facut si nici nu va face niciodata presiuni impotriva organelor judiciare”, declara Buda.     Presedintele PDL Cluj apreciaza ca partidele din Opozitie, care recurg la instigare la violenta, fac presiuni pentru a impiedica actul juridic si sunt departate de a intelege rolul independent al justitiei.     Deputatul PDL Petru Calian crede ca PSD “trebuie sa se ocupe de politica”: “Ei fac pe justitiarii. Pana la urma cred ca este un gest electoral, atat”. Si deputatul Mircia Giurgiu sustine ca „pichetarile se fac pe teme sociale, nu politice”. “Si eu am participat la astfel de actiuni, dar pe probleme sociale. Trebuie sa lasam justitia sa-si faca treaba”, a spus Giurgiu.

?Captura? Prefecturii in 2010: sporuri ilegale si atribuiri fara licitatie

Prefectul s-a aratat multumit de activitatea de anul trecut a institutiei sale, insa a mentionat ca “intotdeauna este loc de mult mai bine”. Aparatul tehnic al institutiei cuprinde in organigrama 52 de posturi, 51 dintre acestea fiind ocupate la momentul actual. “Au plecat 12 persoane. Din pacate, Guvernul, care a aprobat organigramele, a omis sa anuleze ordonanta de urgenta care blocheaza posturile”, a observat Stamatian. El s-a aratat nemultumit si de cursurile de perfectionare la care sint trimisi angajatii institutiei. “Noi nu avem personal specializat pe protocol. Cea mai mare problema anul trecut a fost cind a venit ambasadorul Germaniei in vizita la Prefectura si a gasit usa inchisa. Am trimis oameni la cursuri de protocol si am aflat ca cea mai mare parte din curs au invatat cum sa aseze tacamurile la masa”, a mai aratat prefectul.     29 de actiuni in contencios administrativ.Anul trecut, Prefectura clujeana a verificat 49.084 de acte administrative adoptate de Consiliile Locale ale primariilor din judet si de Consiliul Judetean Cluj. In 29 de cazuri au fost deschise actiuni in contencios administrativ. Dintre acestea, 19 cauze se afla inca pe rol, in timp ce 10 au fost admise. Principalele probleme care au dus la declansarea procedurilor in contencios administrativ tin de acordarea nelegala a unor sporuri sau premii pentru primari si viceprimari, vanzarea, concesionarea sau inchirierea unor imobile in mod ilegal, fara a se respecta procedura licitatiei publice sau instituirea de restrictii de circulatie pe drumurile comunale fara avizul politiei rutiere.     Cere verificarea monumentelor istoricePrefectul Florin Stamatian a facut referire si la starea monumentelor istorice de pe raza judetului Cluj. „Exista 64 de monumente istorice in judet in 33 de locatii. Eu cred ca ar fi necesar sa se stabileasca care dintre ele au intr-adevar valoare si daca a mai ramas ceva din ele pentru a putea fi salvate”, considera Stamatian. In ceea ce priveste inundatiile din vara anului trecut, valoarea totala a pagubelor produse in judet a fost de 62,5 milioane de lei. In total, au fost distruse 22 de case, cele mai multe, 12, in comuna Sic. Pina la sfirsitul anului 2010 s-au finalizat lucrarile de reparatii la 10 case in comuna Sic si lucrarile de reconstructie la 7 case in aceeasi comuna, precum si la o casa in comuna Poieni.

VALERIU ANANIA - Cronologie

1921    – 18 martie: in localitatea Glavile, judetul Valcea, se naste Valeriu Anania, fiul lui Vasile si al Anei, nascuta Margaritarescu.1927-1933        – urmeaza scoala primara in comuna natala.1933-1941        – este elev al Seminarului Central din Bucuresti.– in clasa a doua de seminar, are loc intalnirea cu Anton Holban, profesor de limba romana, in care va gasi sprijinul si indrumarea necesare pentru formarea viitorului scriitor si om de cultura.1935    – debuteaza, poetic, cu versurile Pamant si cer, in revista teologica „Ortodoxia“. Va colabora, in decursul vremii, la alte reviste de teologie: „Biserica Ortodoxa Romana“, „Studii Teologice“, „Mitropolia Olteniei“/ Craiova, „Glasul Bisericii“, „Telegraful Roman“/ Sibiu, almanahul si revista „Credinta“/ Detroit, „Renasterea“/ Cluj-Napoca, „Vestitorul Ortodoxiei“, „Deisis“/ Regensburg, „Candela Moldovei“/ Iasi s.a.1937    – debuteaza, publicistic, cu articolul Camaradul Anton, in revista „Vremea“. Mai tarziu, va colabora si la alte multe reviste de cultura: „Dacia rediviva“, „Convorbiri literare“, „Gazeta literara“, „Gandirea“, „Tribuna“, „Amfiteatru“, „Caiete critice“, „Ateneu“, „Albina“, „Luceafarul“, „Magazin istoric“, „Destin“/ Madrid, „Revista de istorie si teorie literara“, „Vatra“, „Steaua“. „Scara“ s.a.1938    – 26 noiembrie: debuteaza, dramaturgic, cu scenariul radiofonic in versuri Jocul fulgilor, in regia lui Atanasie Mitric. Aceeasi piesa, adaptata pentru decor de Eugenia Brebenaru, e reprezentata pe scena Operei Romane in februarie 1939. Piesa nepublicata.1939    – 11 mai: cu concursul lui Nicolae Iorga, o trupa de amatori ii joaca piesa in versuri La furcarie, pe scena Teatrului Ligii Culturale, in regia autorului. Piesa nepublicata.1940    – martie: Teatrul „Studio National“ din Bucuresti ii reprezinta poemul dramatic Dochia, in regia lui Nicolae Kirilov. Piesa nepublicata.1942    – 2 februarie: intra in monahism la Manastirea Antim din Bucuresti, primind numele Bartolomeu.    – 15 februarie: este hirotonit ierodiacon; in peregrinarile prin tara, va fi ierodiacon la Manastirile Polovragi si Baia de Aries.    – primavara: il cunoaste pe Tudor Arghezi, caruia ii va fi apropiat vreme de un sfert de secol.1942-1943    – urmeaza cursuri de diferenta si isi ia bacalaureatul la Liceele „Dimitrie Cantemir“ si, respectiv, „Mihai Viteazul“.1943    – iulie: la Sibiu, il cunoaste pe Victor Papilian.1941-1948    – urmeaza studii superioare de Teologie la Bucuresti, Cluj si Sibiu; este absolvent al Academiei Teologice „Andreiane“ din Sibiu.1945-1946     – studii incomplete de medicina la Sibiu si Cluj si de muzica instrumentala la Cluj. Aici, frecventeaza si participa activ la cenaclul literar al lui Victor Papilian, reactivat – dupa intoarcerea din pribegie a Universitatii clujene – in casa protopopului ortodox Florea Muresanu; il cunoaste pe dramaturgul Ion Luca, caruia ii va fi foarte apropiat intre anii 1951-1955, pe cand Ion Luca locuia la Vatra Dornei.1946    – in Cluj, la o sezatoare literara, il asculta pe Gala Galaction – preotul Grigore Pisculescu –, pe care-l va reintalni ceva mai tarziu la Bucuresti.– iunie: student al Universitatii din Cluj si presedinte al Centrului Studentesc "Petru Maior", conduce greva studenteasca antirevizionista si anticomunista. Urmeaza un lung sir de arestari.– este expulzat din Cluj.1947             – iulie-decembrie: este staret al Manastirii Toplita.    – iarna: la Cluj, il cunoaste pe Lucian Blaga.1948    – toamna: la Manastirea Bistrita valceana il cunoaste pe Patriarhul Justinian, caruia ii va fi colaborator apropiat timp de peste 25 de ani.1948-1949    – ocupa functia de intendent al palatului patriarhal.1949-1950    – este inspector patriarhal pentru invatamantul bisericesc. 1950-1951    – asistent al profesorului Teodor M. Popescu, la Catedra de Istorie Bisericeasca Universala din cadrul Institutului Teologic Universitar din Bucuresti.1951-1952    – este decan al Centrului de Indrumari Misionare si Sociale a clerului, la Curtea de Arges, unde preda cursuri de istorie bisericeasca si omiletica.1952    – il cunoaste pe Vasile Voiculescu.1952-1958    – este director al bibliotecii patriarhale.1956    – 14 august: moare Victor Papilian.1958    – este condamnat politic la 25 de ani de munca silnica, pentru „uneltire contra ordinei sociale“; inchis la Securitate, Jilava, Pitesti si Aiud; eliberat dupa sase ani si doua luni, in 1964, prin decret general de gratiere.1962-1964    – in detentie, la Aiud, sub prohibitia hartiei si creionului, „scrie” pe creier si fixeaza in memorie piesele de teatru Steaua Zimbrului si Mesterul Manole, precum si numeroase poezii, toate insumand peste zece mii de versuri.1963    – 26 aprilie: moare Vasile Voiculescu.1964-1965    – este numit, din nou, director al bibliotecii patriarhale.1965-1976    – functioneaza, in cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Romane din America si Canada, ca secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Cancelariei eparhiale, director al Departamentului Publicatiilor, reprezentant al relatiilor interbisericesti. Este membru in doua comisii ale Conferintei Permanente a Episcopilor Ortodocsi din America de Nord si de Sud: Comisia Ecumenica si Comisia de Studii si Proiecte. Sustine conferinte in Detroit, Chicago, Windsor si Honolulu. Redactor al revistei si almanahului Credinta si al casetei de literatura Noi.1966    – debuteaza, editorial, cu poemul dramatic Miorita, Editura pentru Literatura, Bucuresti; volumul apare cu o Predoslovie de Tudor Arghezi.1967    – 14 iulie: moare Tudor Arghezi.– 29 octombrie: primeste harul preotiei, fiind hirotonit de episcopul Victorin al Americii; ceva mai tarziu, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ii acorda rangul de arhimandrit. Ulterior, este distins – pe linie bisericeasca – cu „Crucea patriarhala“, „Ordinul Sfantului Mormant“ al Patriarhiei Ierusalimului, „Ordinul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel“ al Patriarhiei Antiohiei.1967-1968    – Teatrul „Barbu Delavrancea“ din Bucuresti ii pune in scena poemul dramatic Miorita, regia si scenografia fiind semnate de Marietta Sadova, Mircea Marosin si Zoe Anghel-Stanca.1968    – apare poemul dramatic in versuri Mesterul Manole, Editura pentru Literatura, Bucuresti.1969    – ianuarie: poemul dramatic Miorita este transmis la Televiziunea Romana.    – 30 martie: la Teatrul „Al. Davila“ din Pitesti are loc premiera poemului dramatic Mesterul Manole, in regia Mariettei Sadova; partitura muzicala e interpretata de Corul Madrigal. In turneu, piesa este jucata si pe scene dramatice din Polonia.    – poemul Mesterul Manole e jucat la Teatrul „Casandra“, de catre promotia clasei Ion Olteanu a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti.    – poemul dramatic Du-te vreme, vino vreme! apare la Editura Tineretului, Bucuresti.    – este publicat volumul Paharelul cu nectar, fantezie dramatica in versuri, pentru copii, Editura Ion Creanga, Bucuresti.    – este membru in delegatia Bisericii Ortodoxe Romane care  viziteaza Bisericile Vechi Orientale din Egipt, Etiopia si India.1970    – aprilie: Teatrul „Al. Davila“ din Pitesti joaca poemul dramatic Miorita, in regia lui Constantin Dinischiotu.1971    – volumul de versuri Geneze este publicat de Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti.    – apare poemul dramatic Steaua Zimbrului, Editura Eminescu, Bucuresti.1972    – 30 ianuarie: moare dramaturgul Ion Luca.– la Editura Cartea Romaneasca, ii apare volumul de teatru Poeme cu masti, editie definitiva.1973-1974    – Teatrul Dramatic din Baia Mare ii pune in scena poemul dramatic Steaua Zimbrului.1975    – noiembrie: poemul dramatic Steaua Zimbrului este transmis de Televiziunea Romana.1976    – apare volumul File de acatist, versuri, colectia caietelor „Noi“, editie bibliofila, hors comerce, Detroit.    – se publica volumul Istorii agrippine, versuri, Cartea Romaneasca, Bucuresti.1976-1982    – la Bucuresti, este directorul Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane.1977    – 26 martie: moare Patriarhul Justinian Marina.1978    – devine membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.1979    – la Editura Cartea Romaneasca, apare romanul Strainii din Kipukua.1981    – editia a doua a volumului de versuri File de acatist, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti.1982    – la Editura Eminescu, in seria „Teatru comentat“, apare Greul pamantului, o pentalogie a mitului romanesc, in doua volume.    – premiul de dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru opera Greul pamanului.    – se pensioneaza si se retrage la Manastirea Varatec.1983    – apare volumul de memorii Rotonda plopilor aprinsi, Cartea Romaneasca, Bucuresti.1984    – volumul Anamneze, versuri, Editura Eminescu, Bucuresti.1989    – Radiodifuziunea Romana ii inregistreaza amplul poem Imn Eminescului, dar cenzura interzice difuzarea, care va avea loc la 16 ianuarie 1990.1990    – apare volumul de istorie si exegeza iconografica Cerurile Oltului. Scoliile arhimandritului Bartolomeu la imaginile fotografice ale lui Dumitru F. Dumitru, Editura Episcopiei Ramnicului si Argesului, cu versiuni in limbile romana, franceza si engleza.    – la Cartea Romaneasca, apare volumul de nuvele si povestiri fantastice Amintirile peregrinului apter.    – 24 decembrie, ajunul Craciunului: incepe munca de revizuire in limba romana si de comentare a Bibliei, incepand cu textul Noului Testament, actiune extinsa ulterior asupra intregii Sfintei Scripturi, pe o perioada de unsprezece ani.1991    – este ales presedinte de onoare al Fundatiei „Sf. Antim Ivireanul“ din Ramnicu-Valcea.    – refuza calitatea de „membru de onoare” al Academiei Romane.– colaboreaza la Universitatea Radio cu patru prelegeri despre Poezia religioasa romana moderna.1992    – ii este publicat volumul Pro memoria. Actiunea catolicismului in Romania interbelica, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane.    – Imn Eminescului, poem in stil bizantin, este publicat la Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti.1993    – 21 ianuarie: Colegiul Electoral Bisericesc il alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului.    – 7 februarie: in Catedrala arhiepiscopala din Cluj-Napoca, este hirotonit si instalat arhiereu. Ca arhiepiscop al Clujului, va urmari si va lupta pentru dinamizarea activitatii pastorale a clerului si pentru diversificarea ei in functie de cerintele actuale ale societatii, pentru implicarea Bisericii in actiunile de asistenta sociala organizate, pentru refacerea legaturilor dintre Biserica si Cultura, pentru indrumarea expresa a tineretului – de la amvon si prin diverse intalniri –, pentru dezvoltarea relatiilor ecumenice practice prin pastrarea identitatii proprii.    – Noul Testament. Versiune revizuita, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, apare la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti.    – la aproape cinci decenii de la scriere, apare volumul de teatru Hotul de margaritare, parabola in patru acte, la Casa de Editura Dokia, Cluj-Napoca, jucata public pentru prima data in 1992 pe scena Teatrului din Turda. In anii urmatori, piesa se bucura de un succes deosebit, pe scenele din intreaga tara.    – i se acorda titlul de membru de onoare al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu“ din Cluj-Napoca.    – este ales presedinte de onoare al Fundatiei „N. Steinhardt“.1995    – apare editia a doua a Noului Testament. Versiune revizuita, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti.    – volumul de eseuri teologice si culturale Din spumele marii. Pagini despre religie si cultura, apare, sub ingrijirea si cu postfata lui Sandu Frunza, la Editura Dacia, Cluj-Napoca.    – este publicat volumul de articole si studii Pledoarie pentru Biserica neamului, Editura Omniscop, Craiova; editie ingrijita si postfatata de Sandu Frunza.    – editia a doua a volumului de memorialistica Rotonda plopilor aprinsi, Editura Florile dalbe, Bucuresti.    – la Salonul de Carte din Oradea, primeste premiul special pentru volumul Din spumele marii.1996    – Cartea lui Iov. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Anastasia, Bucuresti.    – volumul de memorii Clujul universitar al generatiei 1946 in memoriile lui Valeriu Anania, e publicat la Editura Arhidiecezana, Cluj-Napoca.    – apare editia a treia a volumului in versuri File de acatist, Editura Arhidiecezana, Cluj-Napoca.    – primeste titlul de “Cetatean de onoare” al municipiului Cluj-Napoca.    – este ales Senator de onoare si membru al Marelui Senat al Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.    – la Salonul National de Carte din Cluj-Napoca, primeste premiul “Cartea anului”, pentru volumul Din spumele marii.1997    – apare Pentateuhul sau Cele cinci carti ale lui Moise. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti.1998    – Cartea Psalmilor sau Psaltirea profetului si regelui David. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Arhidiecezana, Cluj-Napoca.    – Cantarea Cantarilor. Versiune revizuita, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Anastasia, Bucuresti.    – apare volumul Poeme alese, Editura Dacia, Cluj-Napoca, cu o prefata de Liviu Petrescu.    – editia a doua a volumului Cerurile Oltului, Editura Pro, Bucuresti.    – Editura Kálvin János a Bisericii Reformate din Ungaria publica, in editie bilingva romano-maghiara, Noul Testament, varianta Bartolomeu Valeriu Anania1999    – Cartea Profetului Isaia. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Anastasia, Bucuresti.    – Cartea Profetului Ieremia. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Anastasia, Bucuresti.    – volumul de studii si conferinte Atitudini, Editura Arhidiecezana, Cluj-Napoca.    – editia a patra a poemului dramatic Miorita, Editura Dacia, Cluj-Napoca, cu o Predoslovie de Tudor Arghezi si Postfata de Liviu Petrescu.    – primeste marele premiu pentru poezie al Festivalului International de Poezie “Lucian Blaga”, Cluj-Napoca.2000    – este publicat volumul Poezia Vechiului Testament: Cartea lui Iov, Psaltirea, Proverbele lui Solomon, Ecclesiastul, Cantarea Cantarilor, Plangerile lui Ieremia. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti.     – Cartea Profetului Iezechiel. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Anastasia, Bucuresti.    – Cartea Profetului Daniel si ale celor doisprezece profeti mici. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Anastasia, Bucuresti.    – apare editia a doua a volumului de nuvele si povestiri fantastice Amintirile peregrinului apter, Editura Paralela 45, Cluj-Napoca.    – De dincolo de ape, pagini de jurnal si alte texte, Editura Dacia, Cluj-Napoca.– primeste diploma si medalia Academiei de Arta, Cultura si Istorie din Brazilia.    – de la Presedintia Romaniei: medalia jubiliara “Mihai Eminescu”; Ordinul National pentru Merit in gradul de Mare Cruce.2001    – 18 martie: este sarbatorit la implinirea a 80 de ani, moment marcat prin tiparirea volumului omagial Logos – editie ingrijita de arhid. Stefan Iloaie –, prin imprimarea CD-Rom-ului Arhiepiscopul – realizator: Radu Preda – si prin sustinerea unui spectacol aniversar pe scena Teatrului National din Cluj-Napoca.    – apare Apocalipsa Sfantului Ioan. Traducere, introducere si note de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Paralela 45, Cluj-Napoca, cu ilustratii de Albrecht Dürer.    – editia a doua a piesei de teatru Hotul de margaritare, Editura Renasterea, Cluj-Napoca.    – la Editura Renasterea, apare volumul Bartolomeu Valeriu Anania. In honorem si lucrarea Introducere in citirea Sfintei Scripturi.    – in anul intai al mileniului trei este publicata Biblia sau Sfanta Scriptura, editie jubiliara a Sfantului Sinod, versiune diortosita dupa Septuaginta, redactata si adnotata de Bartolomeu Valeriu Anania, arhiepiscopul Clujului, sprijinit pe numeroase alte osteneli. Lucrarea, tiparita deja in mai multe tiraje, se bucura de un interes cu totul deosebit din partea specialistilor, dar nu mai putin din partea credinciosilor, pentru noutatea de ordin teologic si filologic pe care o aduce fata de variantele romanesti precedente, pentru asezarea textului intr’o limba romana actuala si mai ales pentru utilitatea celor peste 8.000 de note subsidiare menite sa-i ofere cititorului cai de acces spre adevarul textului; in spatiul Ortodoxiei romanesti, Editia jubiliara a Bibliei este prima versiune adnotata. Activitatea de revizuire depusa de Arhiepiscopul Bartolomeu este evaluata de catre specialisti in intalnirile ocazionate de prezentarea lucrarii catre publicul din Bucuresti – la Patriarhie si Academia Romana –, la Ramnicu-Valcea, Bistrita, Oradea, Cluj-Napoca; la Craiova, in 2003. In anul 2004, apare Biblia – editia jubiliara, in format electronic pe CD.    – Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca ii acorda titlul de “Doctor Honoris Causa”    – primeste titlul de “Doctor Honoris Causa” din partea Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca    – primeste titlul de “Cetatean de onoare” din partea consiliilor locale Bistrita, Ramnicu-Valcea, Glavile/Valcea s.a.    – premiul pentru opera omnia al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj.2002    – este publicat volumul Apa cea vie a Ortodoxiei, Editura Renasterea, Cluj-Napoca, ce cuprinde cuvantari, articole si scrisorile pastorale din anii 1993-2001 emise ca arhiepiscop al Clujului; editie ingrijita de Nicoleta Palimaru si Maria-Elena Ganciu.    – brosura Icoana patriei valcene este publicata de Editura Almarom din Ramnicu-Valcea.    – exegeza iconografica, parte a volumului Cerurile Oltului, este publicata in Germania, la Editura Sternberg, sub titlul Bilder vom Reich Gottes. Ikonen und Fresken rümänischer Klöster.    – “Doctor Honoris Causa” al Universitatii din Oradea.2003    – apare lucrarea Atelier biblic. Caiete de lucru – Editura Renasterea, Cluj-Napoca –, reprezentand munca de analiza si comparare, la Noul Testament, a diferitelor variante de text, din care a rezultat versiunea publicata in Biblia jubiliara.    – cele mai importante puncte de vedere referitoare la ultima editie din Sfanta Scriptura sunt cuprinse in volumul Primele marturii despre Biblia jubiliara 2001, versiunea Arhiepiscopului Bartolomeu Valeriu Anania, editie ingrijita de arhid. Stefan Iloaie, Editura Renasterea, Cluj-Napoca.    – prin poetul Mircea Petean, Editura Limes din Cluj-Napoca initiaza proiectul de publicare a integralei literare Valeriu Anania; apare volumul intai din Opera Literara: Strainii din Kipukua, cu o prefata de Aurel Sasu.    – primeste titlul de “Doctor Honoris Causa” al Universitatii din Craiova.2004    – apare lucrarea Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul, in diortosirea Arhiepiscopului Bartolomeu    – editia jubiliara a Sfintei Scripturi in format informatizat, pe CR Rom, apare cu sprijinul tehnic al Institutului de Tehnica de Calcul din Bucuresti    – Editura Limes ii publica al doilea volum din Opera Literara: Amintirile peregrinului apter, cu prefata scriitorului Mircea Muthu2005    – primeste titlul de cetatean de onoare din partea conisliului local Dej    – in biserica stefaniana, primeste titlul de cetatean de onoare al localitatii Vad, judetul Cluj.    – Editura Institutului Biblic si de Misiune al BOR ii publica volumul consistent de exegeza – pasaj cu pasaj – a Liturghiei ortodoxe, sub titlul Cartea deschisa a Imparatiei. O insotire liturgica pentru preoti si mireni.    – al treilea volum din Opera Literara: Rotonda plopilor aprinsi, cu prefata lui Dan C. Mihailescu, apare la Editura Limes.    – la Editura Renasterea sunt reeditate volumele Apa cea vie a Ortodoxiei si Pro memoria. Actiunea catolicismului in Romania interbelica.2006    – in urma hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 4 noiembrie 2005 de infiintare a unei Mitropolii la Cluj, initiativa validata de Adunarea Nationala Bisericeasca la 1 martie 2006, Bartolomeu Anania este instalat – la 25 martie, praznicul Bunei Vestiri –, de catre Patriarhul Teoctist al Romaniei, Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. In lunile imediat urmatoare, Mitropolitul se implica concret in activitatea de dinamizare a vietii religioase din noua structura bisericeasca.    – la Editura Renasterea, apare volumul Sfintele Evanghelii dupa Matei, Marcu, Luca si Ioan, versiune diortosita, redactata si adnotata de Bartolomeu Valeriu Anania, sprijinit pe numeroase alte osteneli.    – prefatat de Petru Poanta, apare volumul de Poeme, ca cel de-al patrulea din Opera Literara a lui Valeriu Anania.    – primeste titlul de „Cetatean de onoare” al comunei Iara. 2007    – primeste, din partea redactiei saptamanalului „Clujeanul”, titlul si diploma „Clujeanul anului 2006”.    – Editura Limes ii publica piesele de teatru, care se constituie in volumele 5, 6 si 7 din lucrarea Valeriu Anania, Opera  literara.     – primeste titlul de „Cetatean de onoare” al comunei Spermezeu. 2008     – pe scena Teatrului National din Cluj-Napoca are loc Gala inaugurala a Fundatiei „Mitropolitul Bartolomeu”, institutie ce are drept scop conferirea de burse de studiu, in tara sau strainatate, tinerilor merituosi, cu rezultate deosebite la invatatura si posibilitati materiale reduse.       – Doctor Honoris Causa al Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia    –  Volumul omagial „Rotonda unui suflet aprins pentru Dumnezeu si Neam”, editura Reintregirea, Alba-Iulia, reuneste comunicarile si referatele stiintifice prezentate la simpozionul national „Universul spiritual romanesc oglindit in opera Mitropolitului Bartolomeu Anania”.     – Editura Limes ii publica volumele 8 si 9 din lucrarea Valeriu Anania, Opera  literara, care cuprind publicistica, insotite de o prefata semnata de Ovidiu Pecican.       – Editura Polirom din Iasi publica volumul de Memorii. 2009    – Doctor Honoris Causa al Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi.    –    apare la Editura Renasterea, volumul Cuvinte de invatatura.    –    primeste Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romania pentru volumul Memorii.     –    Editura Polirom din Iasi deschide seria de autor Valeriu Anania cu  volumele „Amintirile peregrinului apter” si „Rotonda plopilor aprinsi. De dincolo de ape”.   2010    – Primeste din partea Primariei Cluj-Napoca titlul de „Senior al cetatii”.    –    La Editura Polirom, apar romanul „Strainii din Kipukua”, volumul ”Poeme”, si cele doua volume de dramaturgie „Teatru I” si „Teatru II”.    –    La 22 noiembrie este ales membru de onoare al Academiei Romane. 2011            - 31 ianuarie s-a mutat la cele vesnice, la Cluj-Napoca.                                      

Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza: ?Ne rugam pentru odihna Mitropolitului Clujului?

'Daca un madular este bolnav si te doare, tot trupul sufera. Asa si noi ne-am rugat pana acum pentru sanatatea Mitropolitului Clujului, Bartolomeu Anania. Acum ne rugam pentru odihna lui la cele vesnice si vom face toate cele necesare pentru rugaciune', a spus Mitropolitul Ardealului.     Acesta va participa la slujba de inmormantare a Mitropolitului Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. IPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, a trecut, luni, la cele vesnice, cu putin inainte de a implini varsta de 90 de ani, ca urmare a unor afectiuni pulmonare si cardiace, agravate in ultima luna.     In toate bisericile din Mitropolia Ardealului urmeaza 40 de zile de rugaciune pentru trecerea la cele vesnice ale Mitropolitului Clujului, pana la parastas. Agerpres

Valeriu Anania ? scriitorul. O scurta cronologie literara

1935 - debut poetic cu versurile “Pamânt si cer”, în revista teologica “Ortodoxia”.1937 - debut publicistic cu articolul “Camaradul Anton”, în revista “Vremea”.1938 - debut dramaturgic cu scenariul radiofonic în versuri “Jocul fulgilor”, în regia lui Atanasie Mitric.1962-1964 - în detentie, la Aiud, sub prohibitia hârtiei si creionului, “a scris pe creier” si si-a fixat în memorie piesele de teatru “Steaua Zimbrului” si “Mesterul Manole”, precum si numeroase poezii, toate însumând peste zece mii de versuri.1966 - debut editorial cu poemul dramatic “Miorita” (Editura pentru Literatura, Bucuresti). Volumul a aparut cu o Predoslovie de Tudor Arghezi.1968 - a aparut poemul dramatic în versuri “Mesterul Manole” (Editura pentru Literatura, Bucuresti).1969 - a aparut poemul dramatic “Du-te vreme, vino vreme!” (Editura Tineretului, Bucuresti). - volumul “Paharelul cu nectar”, fantezie dramatica în versuri, pentru copii (Editura Ion Creanga, Bucuresti).1971 - volumul de versuri “Geneze” (Editura Cartea Româneasca, Bucuresti). - poemul dramatic “Steaua Zimbrului” (Editura Eminescu, Bucuresti).1972 - volumul de teatru “Poeme cu masti”, editie definitiva (Editura Cartea Româneasca, Bucuresti). 1976 - volumul de versuri “File de acatist”, colectia caietelor “Noi” (editie bibliofila, hors comerce, Detroit). - volumul de versuri “Istorii agrippine” (Cartea Româneasca, Bucuresti).1978 - a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România. 1979 - romanul “Strainii din Kipukua” (Editura Cartea Româneasca, Bucuresti).1981 - editia a doua a volumului de versuri “File de acatist” (Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucuresti). 1982 - a aparut în doua volume, “Greul pamântului”, o pentalogie a mitului românesc (în seria “Teatru comentat”, Editura Eminescu, Bucuresti).1983 - volumul de memorii “Rotonda plopilor aprinsi” (Cartea Româneasca, Bucuresti). 1984 - volumul de versuri “Anamneze” (Editura Eminescu, Bucuresti). 1990 - volumul de istorie si exegeza iconografica “Cerurile Oltului (Editura Episcopiei Râmnicului si Argesului, cu versiuni în limbile româna, franceza si engleza). - volumul de nuvele si povestiri fantastice “Amintirile peregrinului apter” (Cartea Româneasca, Bucuresti).1992 - volumul “Pro memoria. Actiunea catolicismului în România interbelica” (Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române). - este publicat poemul în stil bizantin “Imn Eminescului” (Editura Cartea Româneasca, Bucuresti).1993 - a aparut “Noul Testament. Versiune revizuita, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania” (Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucuresti). - volumul de teatru “Hotul de margaritare”, parabola în patru acte (Casa de Editura Dokia, Cluj-Napoca)1995 - este publicata editia a doua a “Noului Testament. Versiune revizuita, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania” (Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucuresti). - volumul de eseuri teologice si culturale “Din spumele marii. Pagini despre religie si cultura” (Editura Dacia, Cluj-Napoca). - volumul de articole si studii “Pledoarie pentru Biserica neamului” (Editura Omniscop, Craiova).- a aparut editia a doua a volumului de memorialistica “Rotonda plopilor aprinsi” (Editura Florile dalbe, Bucuresti).1996 - este publicata “Cartea lui Iov”, Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania (Editura Anastasia, Bucuresti). - volumul de memorii “Clujul universitar al generatiei 1946 în memoriile lui Valeriu Anania” ( Editura Arhidiecezana, Cluj-Napoca). - editia a treia a volumului în versuri “File de acatist” (Editura Arhidiecezana, Cluj-Napoca).1997 - a aparut “Pentateuhul sau Cele cinci carti ale lui Moise”. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania (Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucuresti). 1998 - “Cartea Psalmilor sau Psaltirea profetului si regelui David”. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania (Editura Arhidiecezana, Cluj-Napoca). - “Cântarea Cântarilor”. Versiune revizuita, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania (Editura Anastasia, Bucuresti). - volumul “Poeme alese” (Editura Dacia, Cluj-Napoca).- editia a doua a volumului “Cerurile Oltului” (Editura Pro, Bucuresti). - este publicat în editie bilingva româno-maghiara, “Noul Testament”, varianta Bartolomeu Valeriu Anania (Editura Kálvin János a Bisericii Reformate din Ungaria).1999 - au fost publicate volumele: “Cartea Profetului Isaia” si “Cartea Profetului Ieremia”, versiuni revizuite dupa Septuaginta, redactate si comentate de Bartolomeu Valeriu Anania (Editura Anastasia, Bucuresti). - volumul de studii si conferinte “Atitudini” (Editura Arhidiecezana, Cluj-Napoca). - editia a patra a poemului dramatic “Miorita”, cu o Predoslovie de Tudor Arghezi si Postfata de Liviu Petrescu (Editura Dacia, Cluj-Napoca).2000 - este publicat volumul “Poezia Vechiului Testament: Cartea lui Iov, Psaltirea, Proverbele lui Solomon, Ecclesiastul, Cântarea Cântarilor, Plângerile lui Ieremia”. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania (Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucuresti). - au fost publicate volumele “Cartea Profetului Iezechiel” si “Cartea Profetului Daniel si ale celor doisprezece profeti mici”, versiuni revizuite dupa Septuaginta, redactate si comentate de Bartolomeu Valeriu Anania (Editura Anastasia, Bucuresti).- editia a doua a volumului de nuvele si povestiri fantastice “Amintirile peregrinului apter” (Editura Paralela 45, Cluj-Napoca). - este publicat volumul “De dincolo de ape”, pagini de jurnal si alte texte (Editura Dacia, Cluj-Napoca).2001 - a aparut “Apocalipsalipsa Sfântului Ioan. Traducere, introducere si note de Bartolomeu Valeriu Anania” (Editura Paralela 45, Cluj-Napoca).- editia a doua a piesei de teatru “Hotul de margaritare” (Editura Renasterea, Cluj-Napoca). - volumul “Bartolomeu Valeriu Anania. In honorem” si lucrarea “Introducere în citirea Sfintei Scripturi” (Editura Renasterea, Cluj-Napoca). - a fost publicata “Biblia” sau “Sfânta Scriptura”, editie jubiliara a Sfântului Sinod, versiune diortosita dupa “Septuaginta”, redactata si adnotata de Bartolomeu Valeriu Anania.2002 - volumul “Apa cea vie a Ortodoxiei”, ce cuprinde cuvântari, articole si scrisorile pastorale din anii 1993-2001, emise ca arhiepiscop al Clujului (Editura Renasterea, Cluj-Napoca).- este publicata în Germania, exegeza iconografica, parte a volumului “Cerurile Oltului” (Editura Sternberg)2003 - a aparut lucrarea “Atelier biblic. Caiete de lucru”, reprezentând munca de analiza si comparare, la “Noul Testament”, a diferitelor variante de text, din care a rezultat versiunea publicata în “Biblia jubiliara” (Editura Renasterea, Cluj-Napoca). - volumul “Primele marturii despre Biblia jubiliara 2001, versiunea Arhiepiscopului Bartolomeu Valeriu Anania” (Editura Renasterea, Cluj-Napoca). - este publicat primul volum din seria “Valeriu Anania, Opera Literara”, “Strainii din Kipukua” (Editura Limes, Cluj-Napoca)2004 - a aparut lucrarea “Canonul cel Mare” al Sfântului Andrei Criteanul, în diortosirea Arhiepiscopului Bartolomeu- este publicat al doilea volum din seria “Valeriu Anania, Opera Literara”, “Amintirile peregrinului apter” (Editura Limes, Cluj-Napoca)2005 - este publicat volumul “Cartea deschisa a Împaratiei. O însotire liturgica pentru preoti si mireni” (Editura Institutului Biblic si de Misiune al BOR).- este publicat al treilea volum din seria “Valeriu Anania, Opera Literara”, “Rotonda plopilor aprinsi” (Editura Limes, Cluj-Napoca)- au fost reeditate volumele “Apa cea vie a Ortodoxiei” si “Pro memoria. Actiunea catolicismului în România interbelica” (Editura Renasterea, Cluj-Napoca).2006 - a aparut volumul “Sfintele Evanghelii dupa Matei, Marcu, Luca si Ioan”, versiune diortosita, redactata si adnotata de Bartolomeu Valeriu Anania (Editura Renasterea, Cluj-Napoca).- este publicat al patrulea volum din seria “Valeriu Anania, Opera Literara”, “Poeme” (Editura Limes, Cluj-Napoca).2007 - sunt publicate piesele de teatru, care se constituie în volumele 5, 6, 7 din seria “Valeriu Anania, Opera Literara” (Editura Limes, Cluj-Napoca).2008 - este lansat volumul “Memorii”, primul din seria celor sapte volume de autor “Valeriu Anania” (Editura Polirom, Bucuresti)2009 - au fost reeditate volumele “Amintirile peregrinului apter” si “Rotonda plopilor aprinsi. De dincolo de ape”, carti care fac parte din seria celor sapte volume de autor “Valeriu Anania” (Editura Polirom, Bucuresti)2010 - au fost reeditate volumele “Strainii din Kipukua”, “Poeme”, “Teatru I”, “Teatru II”, carti care fac parte din seria celor sapte volume de autor “Valeriu Anania” (Editura Polirom, Bucuresti)    Agerpres

Cine a fost IPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului

Dupa scoala primara in satul natal, a studiat la Seminarul Central din Bucuresti (1933-1941), dar si la liceele “Dimitrie Cantemir” si “Mihai Viteazul” din Capitala, luandu-si bacalaureatul la acesta din urma, in 1943. A facut studii teologice la Facultatea de Teologie din Bucuresti si la Academia Teologica “Andreiana” din Sibiu, obtinand titlul de licentiat in teologie (1948). Urmase doi ani Facultatea de Medicina si, in paralel, Conservatorul din Cluj, fiind exmatriculat in 1947, pentru rolul avut in miscarile studentesti din mai-iunie 1946.     A fost tuns in monahism la 2 februarie 1942, la manastirea “Antim” din Bucuresti, unde a fost si hirotonit ierodiacon. Valeriu Anania a ocupat succesiv functii de intendent al palatului patriarhal (1948-1949), inspector patriarhal pentru invatamantul bisericesc (1949-1950), asistent la catedra de Istorie bisericeasca de la Institutul Teologic din Bucuresti (1950-1951), decan al Centrului de Indrumare Misionara si Sociala a Clerului, Curtea de Arges (1951-1952), director al Bibliotecii patriarhale (1952-1958, 1964-1965).     Bartolomeu Anania a fost arestat prima data, in vara anului 1941, in contextul inmormantarii unui legionar notoriu pe atunci, fara sa fi fost participant efectiv la eveniment. Doua trei saptamani a fost eliberat fara nicio pedeapsa, dar in cazierul sau a ramas fisa cu calificativul “legionar”. In luna iunie 1946 a condus greva studenteasca antirevizionista si anticomunista, dupa care a urmat un sir lung de arestari si expulzari. In 1958 a fost condamnat la 25 de ani munca silnica pentru “uneltire contra ordinei sociale” si inchis la Securitate, Jilava, Pitesti si Aiud. A fost eliberat in 1964, odata cu amnistia tuturor detinutilor politici.     A ocupat, succesiv, mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Romane din America si Canada (din 1965), iar in anul 1967, a fost hirotonit ieromonah de catre Arhiepiscopul Victorin, acordandu-i-se din partea Sfantului Sinod rangul de arhimandrit. Dupa intoarcerea din Statele Unite (1976) si pana la pensionare, survenita in 1982, este director al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane. In anul 1982, s-a retras la Manastirea Varatic, pentru a se dedica scrisului. La 21 ianuarie 1993, Sfantul Sinod l-a ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. Ca fost detinut politic, pana in 1989 Bartolomeu Anania nu putea ocupa o pozitie de varf in ierarhia ortodoxa.     In toamna anului 2005 a initiat ruperea episcopiilor din nordul si centrul Ardealului de sub jurisdictia scaunului mitropolitan de la Sibiu.      La 2 martie 2006, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ridicat pe Prea Cuviosul Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului si Clujului la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Aceasta noua mitropolie, infiintata canonic de catre Sfantul Sinod la 4 noiembrie 2005, a fost trecuta in Statut si i s-a stabilit denumirea de catre Adunarea Bisericeasca la 1 martie 2006. A fost instalat oficial ca mitropolit la 25 martie 2006, de catre un sobor de ierarhi, in frunte cu Prea Fericitul Patriarh Teoctist.     A elaborat numeroase volume de teologie si cultura: albumul “Cerurile Oltului” “Pro Memoria” (Actiunea catolicismului in Romania interbelica), “Pledoarie pentru Biserica Neamului”, “Din spumele marii” (pagini despre religie si cultura, “Cartea lui Ion”, “Cantarea Cantarilor”, “Apa cea vie a Ortodoxiei” (culegere de texte).     In ceea ce priveste literatura, Valeriu Anania a abordat aproape toate genurile - poezie (“Geneze”, “Istorii agripine”, “File de acatist”, “Anamneze”, “Imn Eminescului”, “Poeme alese”), proza (romanul “Strainii din Kipujua” si volumul de nuvele si povestiri “Amintirile peregrinului Apter”), teatru (fantezia dramatica in versuri “Paharelul cu nectar”, poemele dramatice in versuri “Miorita”, “Mesterul Manole”, “Du-te, vreme, vino, vreme”, precum si “Greul pamantului” - o pentalogie a mitului romanesc, si parabola “Hotul de margaritare”), memorialistica si alte texte (volumul de memorii “Rotonda plopilor aprinsi”, “De dincolo de ape” - pagini de jurnal, “Memorii”). “Memoriile” lui Valeriu Anania au inserturi de jurnal si sunt redactate in doua etape: o prima parte pana la intoarcerea din SUA, in 1976, iar o a doua parte dupa 2001, cand autorul recupereaza mai vechiul manuscris.     In 1978 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.     Operei sale scriitoricesti, deosebit de bogata, va adauga una de exceptie: diortosirea si adnotarea “Sfintei Scripturi”, dupa S”eptuaginta”. Aceasta lucrare, desavarsita dupa alegerea sa ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, i-a solicitat peste zece ani de munca sustinuta, dar a oferit credinciosilor bucuria de a avea o Biblie intr-o frumoasa si curgatoare limba romana. Forurile decizionale supreme ale Bisericii Ortodoxe Romane au aprobat, in 2001, tiparirea “Bibliei - editie jubiliara a Sfantului Sinod” in noua versiune, lansata in iulie 2002, tradusa, revizuita, redactata si comentata de IPS Bartolomeu Anania, reprezentand incununarea activitatii sale literare si ecleziale de o viata.     A fost presedinte de onoare al Fundatiei “Nicolae Steinhardt” (1993), membru de onoare al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca (1993), senator de onoare si membru al Marelui Senat al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. “Cetatean de onoare” al Municipiului Cluj-Napoca (ian. 1996), al municipiului Bistrita (mart. 2001), al municipiului Dej.     Printre premiile care i-au rasplatit activitatea literara se numara: “Cartea anului, pentru volumul “Din spumele marii”, la Salonul national de carte din Cluj-Napoca (1996), Marele Premiu pentru poezie al Festivalului international de poezie “Lucian Blaga”, Cluj-Napoca (mai 1999), diploma si medalia Academiei de Arta, Cultura si Istorie din Brazilia (mai 2000), premiul pentru “Opera Omnia” al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj (mart. 2001) s.a.     Doctor Honoris Causa al Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca (iun. 2001), al Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca (iul. 2001). In septembrie 2003, Senatul Universitatii din Craiova i-a conferit IPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, inaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa pentru intreaga sa opera teologica si literara.     Presedintia Romaniei i-a decernat Medalia Comemorativa “150 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu” si Ordinul National “Pentru Merit” in grad de Mare Cruce (2000). Este membru de onoare al Academiei Romane (2010).     Activitatea sa ecleziastica a fost rasplatita prin Crucea Patriarhala - Bucuresti, Ordinul Sfantului Mormant al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel al Patriarhiei Antiohiei.      Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost transportat la Clinica Allgemeines Krankenhaus (AKH) din Viena, la 14 ianuarie 2011, pentru investigatii medicale, urmand ca specialistii austrieci sa se pronunte asupra unei posibile interventii chirurgicale. In urma acestor investigatii, medicii clinicii vieneze au ajuns la concluzia ca operatia preconizata, de montare a unei valve aortice, nu este in masura sa amelioreze starea de sanatate a mitropolitului, pe fondul afectiunilor cardio-respiratorii grave de care sufera. La 25 ianuarie 2011, inaltul ierarh a revenit cu un avion sanitar la Cluj-Napoca, fiind internat la sectia de Terapie Intensiva a Clinicii Chirurgie I.    Agerpres

Mitropolitul Clujului Bartolomeu - intre pamant si cer

Decizia de a intra in monahism, la varsta de 21 de ani, a luat-o intr-o singura zi si fara prea multe framantari, asa cum marturisea mult mai tarziu inaltul ierarh (interviu emisiunea Profesionistii de la TVR; 4 mart. 2010). Cu aceiasi ocazie mitropolitul Bartolomeu Anania spunea ca nu are vocatie mistica, ca personalitatea sa a avut doua ipostaze: Valeriu (numele de botez) si Bartolomeu care s-au intrepatruns asa cum si cerul si pamantul s-au regasit in aceeasi persoana.     Bartolomeu Anania, fiind monah, a facut studii de medicina, in perioada 1945-1946, la Sibiu si Cluj si de muzica instrumentala la Cluj. Aici, a frecventat cenaclul literar al lui Victor Papilian, reactivat in casa protopopului ortodox Florea Muresanu. In iunie 1946, Bartolomeu Anania, student al Universitatii din Cluj si presedinte al Centrului Studentesc 'Petru Maior', a condus greva studenteasca antirevizionista si anticomunista.     Au urmat un sir de arestari si a fost expulzat din Cluj.     Cateva luni din iulie pana in decembrie 1947 a fost stare al Manastirii Toplita. In 1948, la Manastirea Bistrita l-a cunoscut pe patriarhul Justinian, caruia i-a fost colaborator apropiat timp de peste 25 de ani.     Din 1948 pana in 1950 a fost intendent al palatul patriarhal si ulterior inspector patriarhal pentru invatamantul bisericesc.     A fost decan al Centrului de Indrumari Misionare si Sociale a clerului, la Curtea de Arges, unde preda cursuri de istorie bisericeasca si omiletica (1951-1952); director al bibliotecii patriarhale (1952-1958).     In 1958, Bartolomeu Anania a fost condamnat politic la 25 de ani de munca silnica, pentru 'uneltire contra ordinei sociale'; inchis la Securitate, Jilava, Pitesti si Aiud. A fost eliberat dupa sase ani si doua luni, in 1964, prin decret general de gratiere.     Intre anii 1964-1965, a fost, din nou, director al bibliotecii patriarhale.     Din 1965 pana in 1976, a functionat, in cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Romane din America si Canada, ca secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Cancelariei eparhiale, director al Departamentului Publicatiilor, reprezentant al relatiilor interbisericesti. A sustinut conferinte in Detroit, Chicago, Windsor si Honolulu. Redactor al revistei si almanahului Credinta si al casetei de literatura Noi.     La 29 octombrie1967 a fost hirotonit preot de episcopul Victorin al Americii; mai tarziu, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a acordat rangul de arhimandrit.     A fost distins - pe linie bisericeasca - cu 'Crucea patriarhala', 'Ordinul Sfantului Mormant' al Patriarhiei Ierusalimului, 'Ordinul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel' al Patriarhiei Antiohiei.     A fost director al directorul Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane la Bucuresti (1976-1982).     In ajunul Craciunului anului 1990 (24 dec.), a inceput munca de diortosire (revizuire) a Bibliei, incepand cu textul Noului Testament, actiune extinsa ulterior asupra intregii Sfintei Scripturi, pe o perioada de unsprezece ani. Biblia sau Sfanta Scriptura, editie jubiliara a Sfantului Sinod, versiune diortosita dupa Septuaginta, redactata si adnotata de Bartolomeu Valeriu Anania, arhiepiscopul Clujului, a fost publicata in 2001.     La 21 ianuarie 1993, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. A fost instalat la 7 februarie.     In calitate de arhiepiscop al Clujului, Bartolomeu Anania s-a implicat in problema Fundatiei Gojdu, fiind membru fondator al acesteia. Testamentul lui Emanoil Gojdu prevede ca intreaga sa avere, una dintre cele mai mari din istoria moderna, sa le revina romanilor ortodocsi din Transilvania si din Ungaria. Disputa privind mostenirea Gojdu a fost dusa in Parlament, inaltul ierarh amenintand ca in cazul in care decizia din Parlament nu va fi in favoarea mostenitorilor legali, va fi dispus ca, impreuna cu ierarhii din Transilvania si din Banat, sa apeleze la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO).     In 1993, i s-a acordat titlul de membru de onoare al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie 'Iuliu Hatieganu' din Cluj-Napoca. De asemenea, a fost ales presedinte de onoare al Fundatiei 'N. Steinhardt'.     In 1995 a primit titlul de 'Cetatean de onoare' al municipiului Cluj-Napoca si a fost ales Senator de onoare si membru al Marelui Senat al Universitatii 'Babes-Bolyai' din Cluj-Napoca.     In 2000, a primit diploma si medalia Academiei de Arta, Cultura si Istorie din Brazilia.     A fost decorat de Presedintia Romaniei cu Ordinul National pentru Merit in grad de Mare Cruce.     In 2001, Universitatea 'Babes-Bolyai' din Cluj-Napoca i-a acordat titlul de 'Doctor Honoris Causa' (2001). De asemenea, a primit titlul de 'Doctor Honoris Causa' din partea Universitatii de Medicina si Farmacie 'Iuliu Hatieganu' din Cluj-Napoca si titlul de 'Cetatean de onoare' din partea consiliilor locale Bistrita, Ramnicu-Valcea, Glavile/Valcea s.a.; premiul pentru opera omnia al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj.     A fost numit 'Doctor Honoris Causa' al Universitatii din Oradea, in 2002.     In 2005, primeste titlul de cetatean de onoare din partea consiliului local Dej.     In 2006 - in urma hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 4 noiembrie 2005 de infiintare a unei Mitropolii la Cluj, Bartolomeu Anania a fost instalat - la 25 martie, praznicul Bunei Vestiri -, de catre patriarhul Teoctist al Romaniei, mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.     In urma mortii patriarhului Teoctist (31 iulie 2007), mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, declara ca prin moartea fostului patriarh a pierdut un prieten bun pe care l-a avut timp de 64 de ani.     Bartolomeu Anania s-a aflat printre personalitatile care au cerut, in 2007, ca lui Andrei Ivantoc, Tudor Petrov Popa si Alexandru Lesco sa le fie conferita Steaua Romaniei, ca semn de recunostinta pentru suferinta indurata in temnitele transnistrene.     In 2003, mitropolitul Clujului a inaugurat o fundatie care ii poarta numele si al carei scop este sustinerea financiara a tinerilor cu rezultate deosebite la invatatura.     In 2008, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii '1 Decembrie 1918' din Alba Iulia, in cadrul unui simpozion omagial - 'Universul spiritual romanesc oglindit in opera mitropolitului Bartolomeu Anania' -, desfasurat cu prilejul Sarbatoririi Sfintilor Ardeleni.     La 13 decembrie 2010, mitropolitului Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, i-au fost inmanate, la resedinta mitropolitana din Cluj-Napoca, de catre presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, titlul si insemnele de membru de onoare al Academiei Romane. In discursul rostit cu acest prilej, academicianul Ionel Haiduc a subliniat ca un astfel de gest s-ar fi impus mai de mult, fiind acordat ca o recunoastere a valorii intregii opere literare si teologice a ierarhului si omului de litere Bartolomeu Valeriu Anania. Agerpres

Noua sesiune parlamentara, intre coduri si automobilul electric

Deputatul clujean Daniel Buda (PDL) a declarat pentru monitorul ca isi doreste sa continue, in plan legislativ, proiectele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, al carei presedinte este. In noua sesiune parlamentara Buda vrea „sa mearga inainte cu cele patru mari proiecte ale Comisiei: Codul Penal si de Procedura Penala, Codul Civil si de Procedura Civila”. De asemenea, liderul PDL Cluj are in vedere si proiecte care vizeaza judetul Cluj.      Si deputatul UDMR Mate Andras doreste in aceasta noua sesiune parlamentara “sa finalizeze proiectele incepute in Comisia Juridica”. „Au fost deja discutii in acest sens. Ca membru in Comisia Juridica va trebui sa am in vedere legea de intrare in vigoare a Codului Civil si Procedura Civila. Va trebui deci sa ne ocupam de aplicarea acestei legi”, a declarat Mate.     Liberalii vor sa continue ce-a inceput BocSenatorul clujean Marius Nicoara are in vedere trei mari obiective. El vrea sa continue o initiativa „cu care s-a tot laudat premierul”. „De exemplu, printre prioritatile legislative este o lege pentru dezvoltarea automobilului electric. Este o chestiune complexa si foarte complicata. Sunt multe detalii tehnice pe care trebuie sa le punem la punct. Concret, va trebui sa facem o lege pentru asta. Va trebui sa adaptam legile care exista in strainatate si modul de aplicare a acestora”, a declarat Nicoara. In ceea ce ii priveste pe clujeni, Marius Nicoara isi doreste ca „Autostrada Transilvania sa fie continuata. In acest sens, voi avea interpelari”. De asemenea, Nicoara vrea sa obtina fonduri pentru drumurile judetene si sa sprijine cultele pentru a dezvolta serviciile sociale.    PSD cu proiecte vechi si noiSenatorul PSD Alexandru Cordos are in vedere pentru aceasta noua sesiune parlamentara cateva proiecte locale, dar si legislative. „In plan local tot ceea ce voi face va fi orientat, in principal, inspre crearea de locuri de munca. In 2008, la Cluj, erau 100.000 de locuri de munca, acum sunt 80.000. Numai la Autostrada Transilvania au ramas multi fara loc de munca, de exemplu. De asemenea, mai am in vedere proiecte care sa vina in ajutorul celor afectati de lucrarile de infrastructura, ma refer aici la despagubiri”, a afirmat senatorul social-democrat. Cordos vrea, totodata, sa infiinteze un parc industrial la Turda si sa “continue demersurile de introducere a gazului metan la Huedin”. Senatorul social-democrat si-a mai propus sa continue si proiectul de modificare a legilor 215 si 393, cu privire la statutul alesilor locali. Mai exact, el lucreaza la restrictionarea „migratiei” politice.

Dosarele rentierilor agricoli preluate de APIA Alba

 Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Alba (APIA) a preluat in data de 27 ianuarie, cu citeva zile mai devreme de data limita de 1 februarie, activitatea desfasurata de biroul judetean al Oficiului National de Renta Viagera Agricola, birou aflat pina acum in subordinea Agentiei Domeniilor Statului (ADS). “APIA a preluat activitatea ONRVA, fara angajatii ADS care s-au ocupat de renta viagera, iar rentierii vor trebui sa se prezinte de acum încolo doar la centrele locale ale APIA”, a declarat directorul acestei institutii, Felicia Hondola, care a mai precizat ca s-a lucrat înca de la începutul anului pentru predarea arhivei si soft-ului ONRVA catre APIA. Potrivit unui comunicat al APIA, odata cu preluarea activitatilor de renta viagera, rentierii se pot prezenta la centrele judetene ale APIA începind cu data de 1 martie 2011 pentru vizarea carnetelor de rentier agricol. Rentierul este persoana fizica în virsta de peste 62 de ani care, de la data intrarii în vigoare a Titlului, nu are si nu va detine în proprietate, cumulativ în timp, mai mult de 10 hectare de teren agricol extravilan, pe care le înstraineaza prin acte între vii sau le arendeaza, total sau partial, primind de la Oficiul National de Renta Viagera Agricola carnetul de rentier agricol. De asemenea, este rentier si persoana pensionata pe caz de boala, gradele I si II, care, chiar daca nu a împlinit virsta de 62 de ani, îsi dovedeste incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiza medicala, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu exceptia celei ce apartine categoriei persoanelor care nu mai sint supuse examenului anual, iar în decizie se consemneaza “nerevizuibil”, si care înstraineaza prin acte între vii, arendeaza terenuri agricole extravilane aflate în proprietate sau încheie acord cu investitorul. Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol situat în extravilan, pentru care rentierul a încheiat acordul cu investitorul. Pentru suprafetele mai mici de 1 ha suma platita va fi proportionala cu suprafata înstrainata sau arendata, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul.

?Lotul Bogin?, trimis in judecata

 Celelalte trei persoane sint omul de afaceri Alexandru Duca, un fost ofiter de informatii din Alba Iulia, Claudiu Vulpe - care mai este arestat intr-un alt dosar, dar la solicitarea DIICOT - si un fost functionar in Ministerul Intreprinderilor Mici, Mjlocii, Comertului si Mediului de Afaceri - Bogdan Radu, care a fost retinut in Bucuresti si care se pare ca a fost la rindul sau ofiter de informatii.Dupa cum au anuntat ieri reprezentantii DNA, Doina Scutea este trimisa in judecata pentru trafic de influenta, tentativa la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave si doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata.In sarcina lui Anghel Bogin s-au retinut urmatoarele infractiuni: cumparare de influenta si instigare neurmata de executare la comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial. Omul de afaceri Alexandru Duca, administrator de fapt al SC Fonduri Structurale si de Coeziune SRL Alba Iulia, a fost trimis in judecata pentru: doua infractiuni de cumparare de influenta, complicitate la infractiunea cumparare de influenta, delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (10 acte materiale) si spalare de bani. In sarcina lui Claudiu Vulpe s-au retinut doua infractiuni de cumparare de influenta si complicitate la infractiunea de cumparare de influenta, in timp ce Bogdan Radu, administrator al unei societati comerciale si fost consilier in cadrul Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, a fost trimis in judecata pentru doua infractiuni de trafic de influenta.Scutea&Bogin...Potrivit datelor puse la dispozitia presei, din rechizitoriul intocmit de procurorii DNA Alba Iulia, reiese ca “la data de 1 iunie 2010, inculpata Scutea Doina a solicitat DGFP Alba compensarea obligatiilor fiscale restante in suma de 283.462 lei, acumulate de Cabinetul individual de avocatura Scutea Doina si persoana fizica Scutea Doina, cu suma obtinuta de cabinetul sau de avocatura prin cesionarea unei creante in valoare de 400.000 lei. Cererea de compensare a fost respinsa de reprezentantii autoritatilor fiscale avind in vedere ca era contrara reglementarilor legale in materie fiscala. In plus, cererea de compensare a avocatei Scutea Doina s-a bazat pe doua documente fictive”.Anghel Bogin a fost numit, in iunie 2009, director coordonator al Directiei Generale a Finantelor Publice Alba ca urmare a destituirii din functie a fostului director. “Pentru ca aceasta numire a fost contestata pe cale judecatoreasca si pentru a obtine mentinerea intr-o astfel de functie, in luna iunie 2010, prin intermediul inculpatilor Vulpe Vasile Claudiu si Duca Alexandru, Bogin Anghel Stefan a luat legatura cu inculpata Scutea Doina pentru ca aceasta sa intervina la un magistrat judecator din cadrul Curtii de Apel Alba Iulia, investit cu solutionarea litigiului respectiv, in scopul respingerii acestei actiuni. Scutea Doina a fost de acord si, aratind ca are influenta pe linga magistrati, in schimbul interventiei, a pretins atit direct, cit si prin intermediul inculpatilor Vulpe Vasile Claudiu si Duca Alexandru, ca inculpatul Bogin Anghel Stefan, uzind de functia sa de director executiv al DGFP Alba, sa depuna diligente pentru aprobarea cererii de compensare mentionate mai sus. De asemenea, la data de 23 august 2010, inculpatul Bogin Anghel Stefan, uzind de functia sa de director coordonator al DGFP Alba, a solicitat unei persoane din conducerea Administratiei Finantelor Publice a municipiului Alba Iulia sa sisteze executarea silita a unei societati comerciale din Alba Iulia insa nu s-a dat curs cererii sale, astfel ca firma respectiva a achitat in mod voluntar toate datoriile catre bugetul de stat”, au aratat reprezentantii DNA Alba Iulia.... si restul “Independent de faptele prezentate mai sus, in cursul anului 2010, inculpatul Radu Bogdan a pretins si a primit de la inculpatii Duca Alexandru si Vulpe Vasile Claudiu sumele de 40.000 lei si 10.000 euro pentru ca, folosindu-si relatiile dobindite in virtutea fostei sale functii de consilier in cadrul Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, va interveni pe linga inalti functionari din cadrul acestui minister si ii va determina sa aprobe acordarea unor fonduri din bugetul Comunitatii Europene in favoarea a doua societati comerciale. In perioada 1 ianuarie 2009 - 31 octombrie 2010, inculpatul Duca Alexandru si-a insusit fara drept suma de 206. 615,27 lei din patrimoniul SC Fonduri Structurale si de Coeziune SRL Alba Iulia. Pentru a disimula provenienta ilicita a sumei de 192.715 lei din totalul insusit pe nedrept, in cursul lunii noiembrie 2010, Duca Alexandru a intocmit in fals si a prezentat reprezentantilor Garzii Financiare Alba un numar de 10 documente (chitante, dispozitii de plata, etc.). In vederea confiscarii sumelor de 10.000 euro si 40.000 lei pretinse si primite de inculpatul Radu Bogdan, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil apartinind acestui inculpat”, au mai aratat reprezentantii DNA.Acestia au reamintit ca la data de 11 noiembrie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatilor Doina Scutea, Anghel Bogin si Bogdan Radu pe o perioada de 24 de ore, iar o zi mai tirziu, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventiva a tuturor celor cinci inculpati pe o perioada de 29 de zile. In data de 16 noiembrie 2010, Inalta Curte de Casatie Si Justitie - Sectia Penala a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive a inculpatilor cu masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu pe o durata de 30 zile, masura ce a fost prelungita ulterior. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.

Teatru de papusi, de acum in fiecare joi

Începând din aceasta luna, Teatrul de Papusi Puck lanseaza programul „Daca e joi, e teatru de papusi!”, care ofera spectacole pentru copii si familie, în dupa-amiaza fiecarei zile de joi, de la ora 18. De asemenea, sectia maghiara va programa spectacole pentru copii în fiecare zi de miercuri, de la aceeasi ora. Astfel, primul spectacol din aceasta luna va avea loc miercuri, cînd cei mici vor putea urmari spectacolul în limba maghiara intitulat „Turnuletul”. Apoi joi, tot de la ora 18, va avea loc la Teatrul Puck spectacolul nonverbal intitulat „Motanul Vrajitoarei”, în regia lui Decebal Marin. Si sfîrsitul de saptamîna este bogat în spectacole la Puck. Asfel, sâmbata, de la ora 11, se va juca spectacolul în limba maghiara „Fârtatii si Dracii“, iar de la ora 17 cei mici vor avea ocazia sa urmareasca piesa „Danila Prepeleac”, în regia lui Traian Savinescu. Duminica vor avea loc doua reprezentatii ale spectacolului „Punguta cu Doi Bani”, de Ion Creanga, de la ora 11si respectiv de la ora 12.30. A. V.

Algocalminul se mai da fara reteta pana la 1 aprilie

Farmaciile mai pot elibera, fara reteta, algocalminul si celelalte medicamente care contin metamizol pâna la 1 aprilie, potrivit unei decizii din 2010 a Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), chiar daca unii producatori au autorizatie de punere pe piata care prevede ca respectivele produse au fost scoase din clasa OTC din februarie, a declarat pentru Mediafax vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din România (CFR), Clara Popescu. Decizia ANM referitoare la schimbarea statutului pentru eliberarea medicamentelor care contin metamizol se va aplica tuturor medicamentelor care contin aceasta substanta, autorizate sa fie puse pe piata în România.     Decizia de restrictionare a vânzarii algocalminului a fost luata de ANM din cauza ca substanta metamizol, continuta de algocalmin, poate produce agranulocitoza, o boala grava de sânge care determina reducerea globulelor albe, pâna la disparitie. Reprezentantii ANM precizeaza ca în România nu s-au semnalat cazuri de reactii adverse grave la metamizol si ca decizia luata de Consiliul Stiintific al agentiei este numai de preventie si de micsorare a unui consum exagerat al acestui medicament, care în 2009 se afla pe primul loc în vânzari, iar în 2010 pe locul al doilea.

Horoscopul familiei

 Mamica BalantaIn familie. Planeta dumneavoastra dominanta este Venus, ea conferindu-va dragoste pentru armonie si intelegere. Familia va fi pentru dumneavoastra foarte importanta si veti lupta pentru a mentine armonia si linistea in cadrul ei. Se remarca totusi faptul ca, desi va iubiti copiii, dati mai multa atentie relatiei cu sotul. Dragostea este foarte importanta pentru dumneavoastra si la fel si relatia de cuplu.Nu veti deveni niciodata o femeie casnica, dar veti mentine intotdeauna relatiile sociale ale familiei. Relatia cu fiica dumneavoastra Pentru orice femeie Balanta, relatia cu fiica ei va fi bazata in primul rind pe prietenie. Inca de cind fata incepe sa mearga la scoala, dumneavoastra o considerati o egala si o lasati sa se dezvolte in directia pe care o doreste. Nu ii veti impune decit sa aiba o educatie si va veti ocupa in mod direct de cultura ei. Veti avea grija sa fie o femeie informata si veti incerca sa o faceti sa inteleaga cit de importante sint cariera si relatiile sociale in viata unei femei. Relatia cu fiul dumneavoastra. Relatia cu fiul dumneavoastra va fi armonioasa, bazata pe incredere reciproca. Il veti lasa pe sotul dumneavoastra sa se ocupe de educatia lui in cea mai mare parte insa, deoarece considerati ca el stie mai bine de ce are nevoie un baiat pentru a deveni barbat. Veti avea insa grija de aspectul lui fizic, il veti convinge sa urmeze diferite sporturi si sa se ingrijeasca. Va veti baza relatia cu el pe comunicare si veti incerca sa ii raspundeti la orice intrebari ar putea el avea legate de comportamentul feminin.Mamica ScorpionIn familie Sinteti o femeie foarte independenta care isi apara libertatea, de aceea pare practic imposibil ca cei care va inconjoara sa va vada in postura de “mama”. Planeta voastra dominanta Pluto va da mai curind rolul de femeie fatala. Aveti o latura de “mama-closca” care nu poate fi pusa in discutie. Sinteti foarte tandra si sensibila in relatia pe care o aveti cu propriii copii, in fata fragilitatii lor depuneti armele si deveniti o mama iubitoare, tandra si plina de atentie. Va ascundeti intreaga sensibilitate in spatele imaginii de femeie libera, deoarece pentru copiii dumneavoastra sinteti in stare de orice, ii veti invata sa depaseasca obstacolele, le veti induce independenta care ii va ajuta in viata. Relatia cu fiica dumneavoastra Veti face tot posibilul pentru ca ea sa nu devina o micuta timorata si, din contra, o veti ajuta sa-si formeze caracterul in viata pentru a deveni o luptatoare, care merge inainte si nu cedeaza in fata adversitatilor. Din cauza asta s-ar putea sa apara conflicte intre voi, dar nu sinteti dumneavoastra cea care doriti sa o faceti o femeie plina de mister, de siretenie si de incredere care stie sa-i manipuleze pe ceilalti cu usurinta? In contact cu dumneavoastra, fiica isi va verifica armele si veti fi prima pe care le va testa.Relatia cu fiul dumneavoastra Evitati sa-i aratati mai multa afectiune decit fiicei dumneavoastra, deoarece aveti tendinta sa fiti mai indulgenta cu el. Nedreptatea risca sa intunece imaginea pe care copiii o au.

Culegere online pentru Evaluarea Nationala

 Mai multi profesori de specialitate, realizatorii unei pagini de internet dedicate în exclusivitate matematicii, au lucrat la o carte cu exercitii pentru participantii la Evaluarea Nationala de la sfirsitul gimnaziului. 90 de teste de matematica, cu rezultatele exercitiilor si cu baremele de notare, asta gasesc elevii de clasa a VIII-a într-o culegere cu ISBN pe care o pot descarca gratuit de pe internet. Realizatorii precizeaza ca toate variantele propuse sint concepute dupa modelul elaborat de Ministerul Educatiei. Proiectul este coordonat de profesorul Andrei Octavian Dobre, din Ploiesti, iar culegerea este realizata cu sprijinul a peste 20 de cadre didactice din toata tara. Elevii, parintii sau profesorii pot sa descarce culegerea, în format pdf, de pe siteul www.mateinfo.ro. La aceeasi adresa de internet se gaseste si un tabel util cu formule matematice pentru clasele V-VIII (formule de calcul prescurtat, formulele figurilor geometrice în plan sau în spatiu etc). Si elevii de liceu au un ajutor de nadejde în internet. Ei pot descarca, tot gratuit, nu mai putin de 17 liste cu formule matematice!

Pe locuri, fiti gata... mai asteptati

 CJ Alba administreaza aceasta zona incepind cu data de 1 martie a anului trecut, in baza unui contract incheiat cu Ministerul Mediului si Padurilor. Acest contract a fost aprobat acum de consilierii judeteni, acesta nefiind supus mai devreme la vot deoarece nu a produs efecte, dupa cum a explicat directorul Directiei Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu. De asemenea, a fost aprobat proiectul “Managementul integrat al siturilor ROSC10085 Frumoasa si ROSPA 0043 Frumoasa”, care trebuia depus ieri spre finantare in cadrul POS Mediu - Axa prioritara 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii. Consilierii Judeteni au aprobat si Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Stiintific al sitului Frumoasa, precum si componenta acestui organism care va fi format din 16 membri. O alta hotarire aprobata se refera la Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Consultativ de Administrare a sitului Frumoasa, care va avea 77 de membri, in special primarii, ocoale silvice, agentii si institutii cu atributii in domeniu.In fine, cea de-a cincea hotarire s-a referit la aprobarea Studiului de fezabilitate pentru “Centru de vizitare - Frumoasa”. Acest centru de vizitare va fi amenajat pe DJ 704, la Poarta Raiului, la limita sitului, dar in interiorul acestuia. ImbunatatiriDan Popescu a declarat ca timpul avut la dispozitie ca urmare a aminarii termenului de depunere va fi folosit pentru a imbunatati anumite aspecte ale proiectului. De exemplu, acum este prevazut un singur centru de vizitare, dar mai poate fi prevazut unul si in judetul Sibiu, daca administratia de acolo va dori acest lucru. “Finantarea nu este limitata. Valoarea pe care o preconizam pentru proiect este de 7-8 milioane de euro”, a precizat directorul Directiei Tehnice din cadrul CJ Alba. Acesta a mentionat ca banii vor acoperi toate cheltuielile de la cartarea si identificarea diferitelor date, la publicitate imobiliara si constientizare. De asemenea, vor fi amenajate, pe linga centrele de vizitare, cel putin 4-5 centre de informare pe rutele principale de acces - drumuri nationale sau judetene si vor fi construite foisoare de observare in interiorul sitului. Tot din acesti bani va fi achizitionat un laborator mobil pentru flora si fauna si se vor achizitiona dotari, de la binoclu la autoturism. ObligatiiIntre obligatiile pe care si le-a asumat Consiliul Judetean Alba in momentul preluarii administrarii sitului se afla si aceea de a asigura bugetul necesar bunei functionari a acesteia, inclusiv a celor doua consilii. Frumoasa va avea angajati specialisti si “rangeri” care vor fi imbracati in uniforme si dotati cu tot echipamentul necesar deplasarii in teren.

Liberalii merg in instanta

 Partidului National Liberal din Alba va lupta in instanta pentru aplicarea unei legi care ar fi trebuit sa produca efecte inca din anul 2008. Este vorba despre aplicarea unei ordonante care ar permite majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca si care a fost aminata pina acum de mai multe ori. Responsabilii din sistem au anuntat insa ca totul s-a rezolvat acum si ca pensionarii vor primi mai multi bani incepind din luna februarie. Nici pensionarii care si-au adus dosarele si nici liberalii nu vor, totus,i sa accepte o astfel de explicatie si au lansat operatiunea “judecata”. Astfel, in urmatoarele doua saptamini, peste 3.000 de dosare vor ajunge la registratura Tribunalului din Alba pentru a fi judecate apoi de magistrati. De adaugat ca daca ar fi facut acest demers individual, pensionarii ar fi trebuit sa scoata din buzunar sume cuprinse intre 400 si 700 de lei. Asa, toata cheltuiala cade pe umerii PNL Alba.De aici si pina la un rezultat palpabil al actiunii mai este insa o cale destul de lunga. Asta pentru ca fiecare dosar trebuie scanat si apoi inregistrat, pensionarii citati la termenul stabilit de instanta, cauza analizata si judecata, iar apoi decizia aplicata in termenul legal. Asta, in conditiile in care anuntul privind majorarea pensiilor nu este unul real. Intr-un astfel de caz, toata munca va ramine cu un rezultat exclusiv de imagine. Pe de alta parte, “in cazul in care promisiunile nu vor fi onorate, asa cum s-a intimplat pina acum in 2008, in 2009 si in 2010, atit cei care au initiat aceasta actiune in instanta, cit si ceilalti care nu au facut acest demers, vor avea de cistigat”, le explica liderii PNL pensionarilor care si-au pus sperantele in aceasta actiune. Mult de lucruPentru a fi siguri ca actiunea lor nu va fi in van, liberalii din organizatia municipala i-au chemat in ajutor si pe tinerii lor colegi. “Membrii organizatiei de tineret au muncit in ultimele saptamini aproape 24 de ore din 24. Este un volum imens, cu atit mai mult cu cit de acum toate aceste dosare vor trebui scanate si inregistrate la tribunal. Noi speram ca justitia sa isi faca treaba si totul sa mearga mai bine pentru pensionari”, a explicat vicepresedintele PNL Alba, Florin Roman. “Noi am primit numai promisiuni. Aceasta majorare trebuia aplicata de doi ani, dar nu am primit inca banii. Cei care au iesit la pensie in ultimii ani au mai primit, dar nu toti, iar pe noi ne tot mint. Acum speram ca lucrurile sa intre in normal. Sint banii nostri si nu vom renunta la ei indiferent de ceea ce se intimpla”, a explicat unul dintre cei care au venit sa isi aduca dosarele la sediul PNL.                                         

Pensii mai mari pentru 29.000 de pensionari din Alba

 De luna aceasta, aproape 29 de mii de pensionari din judetul Alba vor primi bani mai multi la pensie. Este vorba de pensionarii care au fost incadrati in grupele a II-a si a I-a de munca. Guvernul Romaniei vine astfel in sprijinul pensionarilor si acorda mariri de pensii in procent de 25, respectiv 50%, pentru fiecare an lucrat in grupele respective. Maririle de pensie se acorda retroactiv pentru aceasta categorie, astfel ca pensionarii vor primi diferenta de bani si pe luna ianuarie. Conform articolului 169 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensionarii vor beneficia de aceste majorari din oficiu, fara a fi necesara depunerea unor cereri sau alte acte si nici nu este nevoie de asistenta juridica din partea unor asa-zisi binefacatori, recte PNL sau PSD.Pensiile marite se vor plati din oficiu pe baza unui cupon de pensie si a deciziilor de pensie care vor fi emise in acest sens de catre Casele Judetene de Pensii. Este regretabil faptul ca in goana nebuna dupa capital electoral, PNL si PSD ii pun pe pensionari nejustificat pe drumuri. Pensionarii trebuie sa inteleaga ca aceste mariri de pensii fac parte din drepturile lor dobindite legal si ca nu este nevoie ca cineva sa ii reprezinte sau sa ii puna pe drumuri promitindu-le marea cu sarea. Intilnirile organizate in judet atit de PSD, cit si de PNL pentru acordarea de asistenta virstnicilor sint, de fapt, o capcana electorala pentru acestia. Este o totala lipsa de respect din partea PNL si PSD sa ii considere pe pensionari o masa de manevra numai buna de folosit in perspectiva alegerilor de anul viitor.Biroul de presa al PDL Alba

La vinzare

 In acest an, 53 de locuinte ANL din municipiul Alba Iulia vor putea fi cumparate de familiile care le ocupa in prezent. Toate locuintele finalizate pina la data intrarii in vigoare a Legii 89 din 2008 si care au fost inregistrate in proprietatea publica vor fi trecute in acest sens in proprietatea privata a statului. La Alba este vorba despre 45 de locuinte din blocul ANL de pe strada Livezii, cu o valoare de inventar de 1,569 milioane de lei si alte 8 locuinte din blocul 32D, de pe strada Bucovinei, cu o valoare de inventar de aproape 900.000 de lei.

Depunerea declaratiilor pentru impozitul pe profit

 Directia Generala a Finantelor Publice Alba informeaza contribuabilii - persoane juridice platitoare de impozit pe profit ca, la completarea si depunerea formularului 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”, trebuie avute in vedere urmatoarele precizari: contribuabilii obligati la plata trimestriala a impozitului pe profit, care pina la data de 30 septembrie 2010 au datorat impozit minim cel putin într-un trimestru, depun doua declaratii privind impozitul pe profit corespunzator celor doua perioade ale anului 2010, respectiv 1 ianuarie 2010 - 30 septembrie 2010 si 1 octombrie 2010 - 31 decembrie 2010. (art.34 alin 16 si 17 din Codul fiscal). Determinarea profitului impozabil si a impozitului pe profit, în acest caz, se efectueaza urmarindu-se metodologia de calcul prevazuta de Titlul II “Impozitul pe profit” din Codul Fiscal, luind în calcul veniturile si cheltuielile înregistrate în mod corespunzator pentru cele doua perioade.Contribuabilii care, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, ca urmare a efectuarii comparatiei impozitului pe profit cu impozitul minim au datorat, în cele trei trimestre, impozit pe profit, depun o singura declaratie privind impozitul pe profit pentru întreg anul 2010.    

Taxe

 Persoanele fizice care platesc impozitele online ar putea suporta, partial sau integral, comisionul pe care primariile il vor achita bancilor care accepta plati electronice prin sistemul national. Pentru fiecare tranzactie efectuata de un contribuabil, primaria va achita un comision de cel mult 2% din suma transferata, dar nu mai mult de 30 lei, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.           

Incendiu de la un horn defect

 Garda de interventie Cîmpeni a fost solicitata sa intervina simbata in jurul orei 13.00 în localitatea Abrud pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casa de locuit. Pompierii militari au intervenit pentru stingere cu 2 autospeciale de lucru cu apa si spuma, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Abrud care au intervenit cu 1 autospeciala de lucru cu apa si spuma, salvind bunuri în valoare de aproximativ 4.000 de lei. În incendiu au ars acoperisul casei de locuit confectionat din lemn cu învelitoare din tabla pe o suprafata de aproximativ 110 mp, planseul de la baie si bucatarie pe o suprafata de circa 16 mp, obiecte electrocasnice si îmbracamite, producind pagube în valoare de aproximativ 8.000 de lei. Cauza probabila a acestui incendiu o reprezinta un cos de fum neprotejat termic fata de materialele combustibile din jur. 

Alcoolizat la volan

 Politisti din cadrul Politiei orasului Zlatna, în timp ce efectuau activitati de supraveghere a traficului rutier pe DN 74, între localitatile Zlatna si Fenes, au oprit simbata dupa miezul noptii un autoturism condus de U.C.G., de 38 de ani, din Alba Iulia.În urma testarii conducatoarei auto cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condusa la Spitalul din Zlatna, unde i-au fost recoltate probe biologice de singe în vederea stabilirii gradului de alcoolemie. Cercetarile sint continuate sub aspectul comiterii infractiunii de “conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în singe”.                      

Accidentata pe trotuar

 Simbata la ora 14.04, pe strada Motilor din municipiul Aiud, E. I., de 23 de ani din localitate, în timp ce conducea un autoturism nu a adaptat viteza de deplasare la conditiile de drum, a patruns pe sensul opus de mers, a parasit partea carosabila si a acrosat-o pe C. L., de 71 de ani, din Aiud, care se afla pe acostament, în afara partii carosabile. În urma accidentului, femeia a suferit fracturi la nivelul gambelor.

IPS Bartolomeu s-a dus in Ceruri

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se afla internat într-o rezerva speciala a Sectiei de Terapie Intensiva din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a decedat ieri seara.     Decesul a fost anuntat oficial de Arhiepiscopia Vadului Feleacului si Clujului. “Cu regret si durere în suflet, dar cu nadejdea în mila si mângâierea care vin de la Dumnezeu, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului anunta ca în ziua de 31 ianuarie 2011, la orele 19:25, Parintele nostru, Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu Anania, si-a început calatoria spre Împaratia Cerurilor”, se spune într-un comunicat al Consiliului Eparhial.      Decesul mitropolitului Bartolomeu a survenit la Sectia de Terapie Intensiva a Clinicii Chirurgie I din Cluj-Napoca “înconjurat de medici, prieteni, ucenici si colaboratori apropiati”.     Trupul va fi depus la Catedrala MitropolitanaTrupul celui care a fost timp de 18 ani Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului va fi depus în Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, unde toti cei care doresc îi vor putea aduce un ultim omagiu.      Ziua înmormântarii, în cripta ierarhilor din altarul Catedralei Mitropolitane, va fi anuntata ulterior.      “În toate aceste zile de doliu, ierarhii, clerul si credinciosii Bisericii noastre vor înalta rugaciuni pentru iertarea pacatelor si dumnezeiasca fericire a sufletului nobil al Parintelui nostru Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu si pentru vesnica sa odihna în Împaratia lui Dumnezeu, alaturi de alesii sai. “Dumnezeu sa îl odihneasca în pace si pe toti cei îndurerati sa îi aline cu mângâierea Duhului Sfânt!”, arata comunicatul.    Grav bolnav, a cerut sa se întoarca acasaÎPS Bartolomeu s-a aflat sub supraveghere medicala, începând din dimineata zilei de 25 ianuarie, la sectia de Terapie Intensiva a Clinicii Chirurgie I, fiind internat în unitatea sanitara clujeana imediat dupa revenirea sa de la Clinica Allgemeines Krankenhaus (AKH) din Viena, unde a fost supus, între 14 si 24 ianuarie, unor investigatii medicale. În baza acestora, specialistii vienezi urmau sa decida asupra unei posibile interventii chirurgicale minim invazive pe cord, constând în implantarea unei valve aortice. În urma investigatiilor, medicii austrieci au ajuns la concluzia ca operatia preconizata nu este în masura sa amelioreze starea de sanatate a mitropolitului, pe fondul afectiunilor cardio-respiratorii grave de care suferea. Înaltul ierah a revenit de la AKH din Viena cu un avion sanitar, starea sa de sanatate fiind destul de grava.      Chiar daca, pe masura ce zilele treceau, starea sa de sanatate se îmbunatatise, ieri, în jurul orei 19.25, înaltul ierarh a decedat, cauza fiind o insuficienta respiratorie.    Între închisorile comuniste si scaunul mitropolitanMitropolitul Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania, a fost cunoscut atât pentru activitatea sa misionara, cât si ca om de litere. În anul 2001, în coordonarea sa a aparut cea mai noua biblie sinodala româneasca, în editie jubiliara, cu harti si concordanta, tradusa dupa Septuaginta (traducerea Pentateuhului si a celorlalte carti ale Vechiului Testament din ebraica în greaca).      ÎPS Bartolomeu Anania a urmat scoala primara în satul natal, iar cea secundara la Bucuresti. S-a înscris la Seminarul Teologic Central din Bucuresti, ale carui cursuri le-a urmat în perioada 1933-1941. A absolvit cu diploma de bacalaureat si Liceul “Mihai Viteazul” din Capitala. La 2 februarie 1942, s-a calugarit la Manastirea Antim din Bucuresti, sub numele de Bartolomeu. În acelasi an, a fost hirotonit ierodiacon, slujind în aceasta calitate la Manastirile Polovragi si Baia de Aries. Din 1947 a fost staret la Manastirea Toplita din judetul Harghita. În toamna anului 1944, s-a înscris la Facultatea de Medicina si la Conservatorul de Muzica din Cluj. S-a aflat în fruntea grevei studentesti contra guvernului condus de Petru Groza, la 6 martie 1946, actiune în urma careia a fost exmatriculat din cele doua unitati de învatamânt superior. Si-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din Bucuresti si la Academia Andreiana din Sibiu, obtinând titlul de “licentiat în teologie”, în anul 1948. Între anii 1948-1949 a fost intendent la Palatul Patriarhal, iar între 1949 si 1950 - inspector patriarhal pentru învatamântul bisericesc. Arestat din nou, în 1958, sub acuzatia de activitate legionara înainte de 23 august 1944, a fost condamnat si a ispasit mare parte a pedepsei în Penitenciarul din Aiud. În anul 1966 a fost trimis la Arhiepiscopia Ortodoxa Româna din Statele Unite ale Americii, de catre Biserica Ortodoxa Româna. Reîntors în tara, a fost numit director al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1982 s-a retras la Manastirea Varatec, pentru a se dedica scrisului. La 21 ianuarie 1993, a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. Hirotonirea întru arhiereu si instalarea în Catedrala din Cluj-Napoca a fost celebrata de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, la 7 februarie 1993. Din acest moment a început misiunea de exceptie în fruntea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului la 2 martie 2006. A fost instalat oficial ca mitropolit la 25 martie 2006, de un sobor de ierarhi în frunte cu Patriarhul Teoctist.     Bartolomeu Anania, scriitor ilustruCa scriitor, mitropolitul Bartolomeu Anania a publicat dramele “Miorita” (1966), “Mesterul Manole” (1968), “Du-te vreme, vino, vreme!” (1969), “Paharelul cu nectar”, “Steaua Zimbrului” (1971), si “Poeme cu masti” (1972). În anul 1982 i-a fost decernat Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România. Alte opere scrise de înaltul ierarh sunt volumul de poezii “Geneze” (1971), “Istorii agrippine” (1976), “File de acatist” (1981), Anamneze” (1984), “Imn Eminescului în nouasprezece cânturi” (1992), “Poezie religioasa româneasca moderna” (1992). La acestea se adauga volumele de proza si de eseuri “Greul Pamântului” (1982), “Rotonda plopilor aprinsi” (1983), albumul “Cerurile Oltului” (1990), “Amintirile peregrinului Apter” (1991), romanul exotic “Strainii din Kipukua” (1979) si multe altele. Predicile Înalt Preasfintiei Sale pot fi ascultate la link-ul: http://www.arhiepiscopia-ort-cluj.org/main.htm.

Sapte soferi prinsi in weekend conducand beti

Sapte soferi au fost depistati de politistii clujeni, la sfîrsitul saptamânii trecute, în timp ce circulau pe soselele din judet sub influenta bauturilor alcoolice. Mai grav este faptul ca unul dintre ei nu avea nici permis de conducere. „În 30 ianuarie 2011, ora 2,15, C. Simion de 22 ani, domiciliat în comuna Baisoara, a fost depistat de politisti în timp ce conducea un autovehicul, fara a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, pe DJ 107R, prin localitatea Baisoara, judetul Cluj si fiind sub influenta bauturilor alcoolice”, precizeaza reprezentantii Biroului de Presa al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Cluj. Potrivit politistilor, sase din cei sapte soferi prinsi au vârsta sub 30 de ani.     Conducatorii auto sanctionati au fost prinsi în Cluj-Napoca, Baisoara, Câmpia Turzii, Fizesu Gherlii, Floresti si Suatu. În cazul unora dintre ei s-a întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu o alcoolemie în sânge peste limita legal admisa. G.D.

Atentie la polei!

 Reprezentantii Consiliului Judetean Alba au reamintit ca pe drumurile judetene se circula in conditii de iarna, fara a fi insa semnalate probleme deosebite.“Echipele societatii de Drumuri si Poduri au intervenit constant, in ultimele 3 zile, pe drumurile judetene actionind cu peste 100 de metri cubi de material antiderapant, pentru combaterea poleiului. Echipaje specializate se afla in misiune de patrulare pe drumurile judetene si sint pregatite sa intervina cu material antiderapant si utilaje cu lama daca se va impune acest lucru”, a anuntat purtatorul de cuvint al CJ Alba, George Sinca. Acesta a precizat ca, in ciuda efortului drumarilor, deplasarea se efectueaza in conditii de iarna, motiv pentru care este foarte important ca soferii sa-si echipeze corespunzator mijloacele auto, cu cauciucuri de iarna, sa adapteze viteza conditiilor de drum si sa manifeste atentie sporita in deplasare.    

Bilete de tratament pentru lunile februarie si martie

 Casa Judeteana de Pensii Alba informeaza persoanele interesate ca depunerea cererilor pentru bilete de tratament se face începind de astazi 1 februarie doar pentru acele cereri în care se solicita bilete cu plecare în lunile februarie, martie. “Precizam ca formularele de cereri de bilete pentru anul 2011 vor fi disponibile si se poate intra în posesia lor de la ghiseele Casei Judetene de Pensii Alba si vor putea fi descarcate de pe site-urile C.N.P.P Bucuresti www.cnpas.org si Casei Judetene de Pensii – Alba www.pensiialba.ro. Cererea va fi însotita, la depunere, de copie dupa actul de identitate: buletin de identitate ori carte de identitate. Este foarte important ca la completarea cererii sa fie trecute corect îndeosebi numarul dosarului de pensie si C.N.P –ul (Codul Numeric Personal). Completarea cererii se va face pe ambele parti ale formularului avindu-se în vedere fiecare rubrica. Pentru celelalte luni ale anului 2011, Casa Judeteana de Pensii va comunica în timp util programarea perioadelor de la care se depun cereri”, a aratat in cursul zilei de ieri directorul CJP Alba, Nicolae Nartea.  

Patrimoniul si mineritul nu se exclud!

 În numele tuturor comunitatilor miniere din judetul Alba, doresc sa subliniez înca o data faptul ca, în lipsa unui program urgent si concret de conservare, obiectivele de patrimoniu din Rosia Montana – aflate deja într-o stare avansata de degradare – risca sa se piarda definitiv. Pentru a fi conservat si pus în valoare, patrimoniul din Rosia Montana are nevoie de finantari substantiale, care nu au putut fi puse la dispozitie pina acum prin bugetul de stat – si este cu atit mai putin probabil ca aceste fonduri sa fie alocate în prezent, cind bugetul se confrunta cu dificultati fara precedent. În cea mai mare parte, patrimoniul de la Rosia Montana a fost cercetat, descoperit si întretinut în ultimii ani numai din resurse private, generate de un proiect minier. Comunitatea din Rosia Montana îsi doreste sansa de a pune în practica propriul Plan Strategic de Dezvoltare Socio-Economica, elaborat în conformitate cu principiile dezvoltarii durabile, plan care prevede dezvoltarea pe termen lung a Comunei Rosia Montana prin exploatarea zacamintului auro-argintifer. Odata cu dezvoltarea economica, vom avea astfel surse de venit indispensabile unei zone sever afectate de somaj si saracie, precum si sursele de finantare necesare reabilitarii si conservarii patrimoniului cultural. Aceste argumente justifica sustinerea larga de care se bucura mineritul în rindul comunitatii locale, în detrimentul initiativei de înscriere a Rosiei Montane pe lista UNESCO. Aceasta înscriere, în fapt o simpla declaratie de intentii, nu poate asigura resursele necesare unei bune conservari si administrari a patrimoniului din zona si nici nu poate aduce locuri de munca minerilor din Rosia Montana. Din contra, o astfel de masura, luata împotriva vointei comunitatii, nu ar face decit sa accelereze degradarea patrimoniului arhitectonic si arheologic din zona.Prin urmare, respingem din nou, cu fermitate, presiunile emotionale repetate de listare UNESCO a comunei Rosia Montana. Asa cum reprezentantii comunitatii au subliniat si în scrisorile din 21.07.2010 si 18.01.2011, comunitatile din Rosia Montana si din Judetul Alba considera ca initierea procedurii de listare UNESCO a obiectivelor de patrimoniu din Rosia Montana contravine intereselor legitime de autodeterminare ale comunitatii si este motivata numai de intentia de blocare a unui proiect de dezvoltare miniera din Muntii Apuseni. Subliniem din nou faptul ca populatia locala nu a fost niciodata consultata cu privire la initiativa de introducere a Rosiei Montane pe lista UNESCO, ceea ce este un abuz si contravine oricaror practici democratice.Oamenii din zona au convingerea ca numai mineritul poate asigura bunastarea acestei zone si fondurile necesare restaurarii patrimoniului. Asa cum au demonstrat ultimii zece ani, singura sansa reala pentru patrimoniul Rosiei Montane este un parteneriat public-privat sub coordonarea autoritatilor locale si a specialistilor.Cu deosebita consideratie,Eugen Furdui,Primar Rosia Montana

Judecat in stare de arest

 Tribunalul Alba a respins, ieri, recursul depus de George Morgoci, un barbat de 51 de ani din Alba Iulia, arestat la sfirsitul saptaminii trecute sub acuzatia de viol, act sexual cu minori, procurare si detinere de materiale pornografice cu minori.George Mircea Morgoci nu a recunoscut acuzatiile care i s-au adus si, în consecinta, a depus recurs împotriva încheierii Judecatoriei Alba Iulia, prin care a fost dispusa arestarea preventiva a acestuia pentru 29 de zile. Decizia Tribunalului este definitiva, iar Morgoci va fi cercetat în continuare în arest preventiv. Cel putin trei minori, din care doi de 13 ani si unul de 16 ani, de la un centru de plasament din Oarda, au fost identificati ca victime ale lui Morgoci, un om de afaceri din Alba Iulia. Potrivit procurorilor, profitind de situatia lor sociala, Morgoci i-a atras pe baieti în apartamentul sau si, prin constringere sau profitind de imposibilitatea acestora de a se apara, a întretinut relatii sexuale cu acestia, dupa care, unora, le-a si oferit diverse sume de bani sau alte foloase.Barbatul detinea la domiciliul sau, pe laptopul personal, si opt fotografii cu minori dezbracati si înregistrari video în care apar întretinind relatii sexuale diferite persoane de sex masculin minore de pe raza judetului Alba.Potrivit unui comunicat dat vineri publicitatii de Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, au fost întrunite elementele constitutive ale urmatoarelor infractiuni: producerea în vederea raspindirii, oferirea sau punerea la dispozitie, raspindirea sau transmiterea, procurarea pentru sine sau pentru altul de materiale pornografice cu minori prin sisteme informatice ori detinerea, fara drept, de materiale pornografice cu minori într-un sistem informatic sau un mijloc de stocare a datelor informatice, act sexual cu un minor si viol.Investigatiile în acest caz au demarat în luna decembrie.

238 de pensionari au dat in judecata Casa de Pensii Alba

 Tribunalul Alba a anuntat ieri ca, pina la data de 31 ianuarie 2011, instanta a inregistrat 6 dosare in care un numar total de 238 de reclamanti au chemat in judecata Casa Judeteana de Pensii Alba. Actiunile au ca obiect obligarea CJP Alba la plata diferentei dintre cresterea punctajului mediu anual rezultat in urma majorarii cu 50% a punctajului realizat prin desfasurarea de activitati in loc incadrat in grupa I de munca si cel acordat conform OUG 100/2008, incepind cu data de 3 noiembrie 2008. Reprezentantii Tribunalului Alba au mai precizat ca dosarele au fost repartizate aleatoriu in cursul zilei de ieri, iar dupa acordarea termenului si citarea partilor se va trece la solutionarea acestora.        

Politistii din Alba cer demisia sefului IGPR

 “Este posibil sa se faca disponibilizari. Daca pe mine ma intrebati, un punct de vedere personal, eu as vrea sa se faca disponibilizari in politia romana. Pentru ca este un moment extrem de prielnic de modernizare a politiei si de asanare a mediului politienesc. Avem suficienti politisti betivi, nenorociti. Pina acum pentru nemunca nici unul n-a fost dat afara din politie”, este declaratia chestorului Liviu Popa, cea care a indignat politistii din intreaga tara.“Ii <<multumim>> pentru ca ne-a facut imaginea praf”Presedintele Biroului Teritorial Alba al SNPPC, subinspector Dorel Bota, s-a declarat surprins si profund indignat de aceste declaratii si alaturi de cei aproximativ 450 de sindicalisti din Alba cer demisia chestorului Liviu Popa. “As vrea sa stiu ce definitie are in opinia domniei sale cuvintul nenorocit si care sint modalitatile prin care a stabilit faptul ca politistii sint niste nenorociti. Intr-adevar, sintem nenorociti de infractori si nu dinsul ii prinde, iar apoi acestia ne ameninta, ne urmaresc familiile si ne distrug bunurile pentru a se razbuna, protectia noastra fiind egala cu zero. Dorim sa-i <multumim> sefului Inspectoratului general al Politiei Romane pentru ca ne-a denigrat si ne-a facut imaginea praf. Am fost intrebat de copilul meu care a vazut stirea la televizor , <de ce sint betiv si nenorocit> si sincer, nu am stiut ce sa-i raspund. Personal, ca om si politist dedicat acestei meserii si recompensat de fostii ministri de interne si de actualul presedinte al tarii ma simt umilit de personajul amintit, care a discreditat prin atitudinea si expresiile lui politistii din Romania. Ca atare, demisia este o chestiune de onoare pe care consider ca dinsul nu o are”, a declarat in cursul zilei de ieri subinspectorul Dorel Bota. Sindicalistii Led Lex sint de aceeasi parereDragan Florian, liderul Sindicatului Politistilor Pro Lex Alba, care numara circa 250 de membri s-a aratat la fel de indignat ca si colegul sau, fiind intru totul de acord cu demersul SNPPC in ce priveste cererea demisiei chestorului de politie Liviu Popa.  Conform SNPPC, nu mai asteapta acum explicatii de la Liviu Popa, cunoscind recentele sale manifestari cu prilejul prezentei sale in mai multe IPJ, cu ocazia bilanturilor anuale. Sindicatele cer, de asemenea, si o pozitie oficiala a ministrului Administratiei si Internelor fata de fondul si forma declaratiei publice a subordonatului sau.

Iarna nu vrea sa ne ierte!

 Pe de alta parte, autoritatile incearca sa identifice toate persoanele fara adapost din judet, oameni care ar putea avea probleme grave daca isi petrec noptile in frig. Totodata, autoritatile sanitare ii sfatuiesc pe localnici sa se imbrace bine atunci cind ies din case, sa consume lichide calde si sa evite expunerea indelungata la frig. Meteorologii nu aduc nici ei vesti prea bune si anunta ca o eventuala incalzire a vremii se va produce cel mai devreme de joi. Din fericire, chiar daca in judetul Alba se circula in conditii de iarna, nu se semnaleaza probleme deosebite. Echipe ale societatii de Drumuri si Poduri au intervenit constant, in ultimele 3 zile, pe drumurile judetene actionind cu peste 100 de metri cubi de material antiderapant pentru combaterea poleiului, iar echipajele specializate se afla in continuare in misiune de patrulare si sint pregatite sa intervina cu material antiderapant si utilaje cu lama daca se va impune acest lucru. Avertismente serioaseNici pietonii nu scapa de belele. Gheata poate produce destule neplaceri localnicilor, in vreme ce temperaturile scazute umfla si facturile la incalzire, dar si cheltuielile pentru medicamente. Astfel, medicii ii sfatuiesc pe localnici sa evite expunerea indelungata la frig si sa consume bauturi calde. Daca pentru oamenii sanatosi frigul care ajunge pina la - 20 grade Celsius este o incercare dificila, pentru cei care sufera de afectiuni, aceasta perioada poate aduce cu sine probleme mult mai grave. Astfel, la fel ca si in cazul caldurilor extreme, bolnavii cronici, batrinii, copiii si mai ales cei care sufera de afectiuni respiratorii au probleme serioase. In schimb, specialistii spun ca gerul “curata” orasul de microbi, virusii fiind distrusi la astfel de temperaturi.

Medicii recomanda plimbarile in aer liber chiar si pe ger

Foto Radu PadureanIn ciuda gerului de afara, medicii spun ca putina miscare in aer liber nu face rauEi trebuie sa reduca timpul petrecut in aer liber si sa medicamentele corespunzatoare afectiunii inainte de a iesi din casa.      Vremea geroasa din ultima perioada nu trebuie sa ii descurajeze pe clujeni sa iasa la plimbare, indiferent daca este vorba despre bebelusi sau persoane in varsta. Medicii spun ca aerul curat este sanatos, chiar daca temperaturile de afara indica -10 sau -15 grade Celsius.     Totusi, pentru a evita imbolnavirile de sezon, precum virozele respiratorii sau gripa, e necesara imbracamintea corespunzatoare. Medicul de familie Richard Calin Florescu spune ca este foarte important ca incaltamintea sa fie calduroasa, iar in plus trebuie purtate manusi, caciula si fular, recomandarea fiind valabila pentru toate varstele. Medicul mai precizeaza ca este mult mai bine sa fie purtate haine in straturi, adica mai multe haine mai subtiri decat una singura si groasa. „Daca este foarte frig, mai multe straturi protejeaza mult mai bine. Ganditi-va la eschimosi care se protejeaza cu haine si apoi cu un strat de blana”, afirma Florescu.     Pentru cei mici, plimbari mai scurte si mai deseLa rindul ei, doctorul pediatru Dana Campean considera ca plimbarile in aer liber sunt benefice chiar si pentru bebelusii de cateva luni, cu conditia sa nu fie tinuti afara mai mult de jumatate de ora, daca temperaturile sunt scazute, ca in aceasta perioada. Ea mai subliniaza ca este mai sanatos ca iesirile sa fie mai scurte si repetate la anumite intervale de timp. Parintii mai trebuie sa tina cont si de starea de sanatate a copilului. Astfel, daca este sanatos, o plimbare in aer liber ii va face bine copilului, insa daca este bolnav atunci timpul petrecut afara trebuie redus.    Cardiacii si astmaticii trebuie sa fie precautiDe asemenea, potrivit medicului Richard Florescu, copiii mai marisori ca varsta pot sta afara cate 1-2 ore, iar tinerii chiar mai mult. In schimb, cardiacii si astmaticii trebuie sa fie atenti atunci cand trebuie sa iasa din casa, deoarece temperaturile scazute le pot provoca unele crize ale bolii. „Cardiacii trebuie sa puna sub limba nitroglicerina inainte sa iasa din casa pentru a preveni crizele de angina pectorala”, subliniaza Florescu.

Apel impotriva listarii Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO

Eugen Furdui a declarat ca în cazul în care proiectul minier nu va fi realizat, comuna nu va beneficia de banii necesari pentru conservarea patrimoniului localitatii.     „Pentru a fi conservat si pus în valoare, patrimoniul din Rosia Montana are nevoie de finantari substantiale, care nu au putut fi puse la dispozitie pâna acum prin bugetul de stat. În cea mai mare parte, patrimoniul de la Rosia Montana a fost cercetat, descoperit si întretinut în ultimii ani numai din resurse private, generate de un proiect minier. Comunitatea îsi doreste sansa de a pune în practica propriul Plan Strategic de Dezvoltare Socio-Economica, elaborat în conformitate cu principiile dezvoltarii durabile, plan care prevede dezvoltarea pe termen lung a Comunei Rosia Montana prin exploatarea zacamântului auro-argintifer”, a declarat Furdui. El a precizat ca înscrierea în UNESCO nu poate asigura resursele necesare unei bune conservari si administrari a patrimoniului din zona si nici nu poate aduce locuri de munca minerilor din Rosia Montana. „Din contra, o astfel de masura nu ar face decât sa accelereze degradarea patrimoniului arhitectonic si arheologic din zona”, a precizat Eugen Furdui.

Bolnavii dializati sint in pericol din cauza unor solutii toxice

Agentia Nationala a Medicamentului recomanda ca inca o perioada sa nu se foloseasca solutiile pentru dializa produse de compania BaxterAgentia Nationala a Medicamentului (ANM) recomanda medicilor sa nu mai foloseasca o perioada solutiile pentru dializa ale companiei Baxter din cauza problemelor legate de aceste produse. In caz contrar, bolnavii ar putea avea reactii secundare serioase, cum ar fi durerile abdominale, greata, voma si uneori febra.     In ultima perioada au fost descoperite probleme la solutiile care se folosesc in timpul dializei, produse de compania Baxter. Mai exact, aceste produse contin endotoxine, niste substante nocive care sunt eliberate de bacterii dupa moartea lor. Substantele respective pot sa provoace pacientilor dializati peritonita aseptica, o afectiune care se manifesta prin dureri abdominale, greata, voma si uneori febra.      Compania care produce solutiile a anuntat ca nu poate garanta deocamdata producerea de solutii fara endotoxine. Din acest motiv, Agentia Europeana a Medicamentului a declansat o evaluare completa a modului de fabricare a acestor produse.      Potrivit informatiilor ANM, endotoxinele au aparut in respectivele solutii din cauza unor fisuri microscopice aparute la rezervoarele in care se fabrica produsul.     Se recomanda monitorizarea pacientilorDin cauza ca exista pericolul aparitiei efectelor adverse, reprezentantii ANM subliniaza faptul ca este important ca medicii sa urmareasca pacientii cu atentie. „Pacientii si profesionistii din domeniul sanatatii trebuie sa continue sa fie atenti in vederea observarii oricaror simptome care sugereaza aparitia peritonitei aseptice, de exemplu, lichid tulbure scurs in punga de drenaj la sfarsitul dializei, dureri abdominale, greata, voma si posibil febra si sa raporteze orice caz aparut in cel mai scurt timp posibil”, precizeaza reprezentantii ANM.     Ei mai spun ca solutiile pentru dializa afectate sunt disponibile pe intreg teritoriul Uniunii Europene si multi pacienti se bazeaza pe aceste medicamente esentiale pentru mentinerea vietii.    Solutiile trebuie inlocuite cu altele din importPe de alta parte, oficialii ANM mai afirma ca este posibil ca numarul de pungi cu solutie pentru dializa peritoneala afectate sa fie foarte mic iar riscul general pentru pacienti sa ramana unul scazut. Totusi, pentru siguranta bolnavilor, spitalele ar trebui sa importe solutii fabricate in alte tari. Aceasta masura va fi mentinuta doar temporar pana cand compania irlandeza isi va rezolva problemele.

BOMBA iernii in Liga 1!

 Kapetanos (27 de ani) a semnat ieri un contract pe trei sezoane si jumatate cu “feroviarii” si s-a alaturat lotului în cantonamentul din Antalya. Dupa ce s-a despartit cu scandal de Steaua, atacantul a fost foarte aproape de a semna în Cipru, cu Anorthosis Famagusta, formatia care a eliminat-o pe CFR în preliminariile Cupei UEFA (2007). Gruparea cipriota a anuntat ca nu a ajuns la o întelegere cu vîrful 1,88 metri. Internationalul grec a marcat 27 de goluri pentru Steaua în 65 de partide în perioada 2008-2010. “Va veni un atacant mai bun decît Bjelanovici, care a si înscris mai multe goluri. În functie de plecarea lui Traore, vom vedea daca mai vine cineva”, declara Iuliu Muresan, presedintele echipei CFR Cluj.Kapetanos a mai jucat în cariera sa la echipele Kozani, Iraklis Salonic si AEK Atena.4 selectii are Kapetanos în nationala Greciei Kapetanos, atacant CFR Cluj“Am fost atras de proiectul de la Cluj si organizarea pe care am vazut-o la ei în toti anii de cind sint în România. CFR are sanse la titlu, de asemenea si Steaua mai poate sa ia campionatul. Acum conteaza numai CFR pentru mine, nu as vrea sa mai vorbesc prea mult despre clubul din Ghencea. Steaua e un capitol închis”  Ei sInt jucAtorii care au jucat Si la Steaua Si la CFR Cluj!Steaua si CFR Cluj au facut schimburi de jucatori. Vezi care sint jucatorii care au jucat la ambele echipe:- Romeo Surdu a jucat la CFR Cluj în perioada 2005-2007. În 2007 a fost adus de Gigi Becali la Steaua.- Nicolae Dica a jucat la Steaua în perioada 2004-2008. În 2010 a fost împrumutat de Catania pentru returul campionatului 2009-2010.- Ionut Rada a jucat la Steaua în perioada 2007-2009. În vara lui 2010 a ajuns la CFR Cluj - liber de contract.- Dorinel Munteanu a jucat la Steaua în perioada 2003-2005. În sezonul 2005-2006 a ajuns la CFR Cluj.- Martin Tudor a jucat la Steaua în periaoda 1999- 2005, iar din 2005 pina în 2007 a jucat la CFR Cluj.- Antonio Semedo a jucat la CFR Cluj in perioada 2006 -2008. Semedo a jucat si la Steaua in perioada 2008-2009.- Pantelis Kapetanos a jucat la Steaua in perioada 2008-2011 si in aceasta iarna a semnat cu CFR Cluj.

Regulamentul Campionatului National de Powerlifting (cadeti)

 Data desfasurarii: 05 februarie 2011 Locul desfasurarii: Sala de Culturism, Stadionul Cetate, Alba Iulia.Toti sportivii participanti trebuie sa fie legitimati de catre cluburi sportive afiliate la Federatia Româna de Powerlifting. Este obligatoriu ca toti sportivii sa aiba vizita medicala în termen, vizita medicala efectuata la cabinetele de medicina sportiva.- Categoria de virsta (masculin si feminin): Cadeti, de la 1 ianuarie a anului calendaristic în care împlineste 14 ani si pina la sfirsitul anului calendaristic în care împlineste 18 ani.- Categorii de greutate Masculin: Categoria 48.00 kg, Categoria 50.00 kg de la 48.01 pina la 50.0 kg Categoria 53.00 kg. de la 50.01 pina la 53.0 kg Categoria 59.0 kg. de la 53.01 pina la 59.0 kg Categoria 66.0 kg. de la 59.01 pina la 66.0 kgCategoria 74.0 kg. de la 66.01 pina la 74.0 kg, Categoria 83.00 kg. de la 74.01 pina la 83.00 kg, Categoria 93.00 kg. de la 83.01 pina la 93.00 kg, Categoria 105.00 kg. de la 93.01 pina la 105.0 kg, Categoria 120.00 kg. de la 105.01 pina la 120.0 kg Categoria ^ 120.00 kg. de la 120.01 nelimitat.Feminin: Categoria 38.00 kg, Categoria 40.00 kg. de la 38.01 pina la 40.00 kg, Categoria 43.0 kg. de la 40.01 pina la 43.00 kg, Categoria 47.00 kg. de la 43.01 pina la 47.00 kg Categoria 52.0 kg. de la 47.01 pina la 52.00 kg, Categoria 57.0 kg. de la 52.01 pina la 57.00 kg Categoria 63.0 kg. de la 57.01 pina la 63.00 kg Categoria 72.00 kg. de la 63.01 pina la 72.00 kg Categoria 84.00 kg. de la 72.01 pina la 84.00 kg, Categoria ^ 84.00  kg. de la 84.01 nelimitat.- Echipament: se va efectua inspectia echipamentului personal de concurs, conform regulamentelor în vigoare, la momentul cintaririi sportivilor.- Cintar: ora 9.00-11.00. sedinta tehnica: ora 11.00. Ora de începere a concursului: 13.00. Înscrierile se vor transmite cu cel putin 7 zile înainte de data desfasurarii competitiei. Înscrierea în ziua competitiei este permisa numai dupa achitarea unei penalitati în valoare de 25 lei/sportiv. De asemenea, vor fi efectuate teste doping de catre agentia nationala anti-doping. Biroul de presa, Federatia Româna de Powerlifting

?U? Craiova: Gaman este netransferabil

 Clubul Universitatea Craiova a anuntat, luni, pe site-ul oficial, ca jucatorul Valerica Gaman, aflat în Olanda unde negociaza cu gruparea Vitesse Arnhem, este netransferabil. Sursa citata precizeaza ca Gaman este sub contract cu clubul oltean pina în anul 2015 si ca jucatorul nu are acordul gruparii pentru a negocia cu o alta echipa. “Informam opinia publica de faptul ca am anuntat în scris clubul Vitesse Arnhem, dar si FIFA, Federatia Olandeza de Fotbal si Federatia Româna de Fotbal cu privire la situatia reala a jucatorului Gaman Valerica, fata de cele aparute pe site-ul oficial al clubului olandez Vitesse Arnhem. În acest moment, jucatorul Gaman Valerica este netransferabil. Orice contact cu acest jucator, fara acordul nostru, al vreunui club este o încalcare grava a regulamentelor FIFA si sint pasibili, atit clubul respectiv, cit si jucatorul, de sanctiunile disciplinare prevazute în regulamentele FIFA”, se mai arata pe site-ul Universitatii Craiova.Gaman, 21 de ani, a fost international de tineret al României. El a cerut LPF sa-l declare jucator liber de contract în baza unor dezlegari în alb pe care Mititelu i le-a dat lui Piturca.

Borza invins in finala turneului ?Les Petit As? din Franta!

 Parcursul exceptional reusit de cugireanul Bogdan Alexandru Borza (legitimat la CSO Cugir), cu deja 4 titluri de campion cucerite în 2011 la Nationalele respectiv Internationalele României (atit la simplu, cit si la dublu) a continuat si în cursul saptaminii trecute. Borza a ajuns în finala prestigiosului turneu rezervat tenismanilor cu virste cuprinse între 12 si 14 ani, Les Petit As (editia a 29-a, gazduita de localitatea franceza Tarbes), un veritabil campionat mondial. Din pacate, în ultimul act Bogdan a pierdut, scor 2-6, 7-5, 3-6, în fata americanului Henrik Wiersholm, dar performanta sa nu poate fi trecuta cu vederea din moment ce doar intrarea pe tabloul principal al turneului respectiv poate reprezenta o mare realizare pentru multi dintre practicantii “sportului alb”.

CSM Sebes invinsa la Tg. Mures cu 31-21

 Echipa pregatita de Alexandru Weber a pierdut categoric jocul din etapa a 17-a a Seriei B, în deplasare cu SC Muresul Tg Mures (ocupanta locului trei), vizitatoarele fiind sustinute de aproximativ 50 de suporteri. Rezultatul final a fost 31-21 (15-10), golurile formatiei din Sebes fiind marcate de Mihaela Tecariu - 11, Paula Chirila - 5, Delia Pastiu si Ana Maria Petean - cite doua, Gabriela Buturca - unul. “Am ratat foarte mult si de asemenea am evoluat slab în faza de aparare. Asta este, am pierdut dupa trei victorii la rind”, a afirmat Weber. Etapa viitoare, CSM Sebes (locul 6, cu 12 puncte, golaveraj 380-445), are parte tot de un meci extern, duminica, 6 februarie cu National Rm Vilcea. Celelalte rezultate: CSM Bistrita - CS Viitorul Medias 44-31 (24-17), CSM Sf Gheorghe - CSM Slatina 24-31 (12-19), National Rm. Vilcea - Universitatea Timisoara 40-21 (21-10).

Metalul Aiud si CSM Sebes, imbatabile

 Partidele disputate runda a 3-a din cadrul Cupei “Hagi Danone” 2011 (competitie rezervata jucatorilor nascuti în anul 1999) s-au încheiat cu urmatoarele rezultate: *etapa a 3-a: Unirea Juniors - Rival Alba Iulia 3-0, Metalul Aiud - FC Lopadea Noua 13-0, Viitorul Abrud - Unirea Alba Iulia 0-7, CSM Sebes - CSO Cugir 2-1. În clasament: 1. Metalul Aiud 12 (21-3), 2. CSM Sebes 12 (14-2), 3. Unirea Alba Iulia 8 (12-6), 4. CSO Cugir 4 (9-6), 5. Rival Alba Iulia 4 (2-9), 6. FC Lopadea Noua 4 (10-19), 7. Unirea Juniors 4 (6-16), 8. Viitorul Abrud 0 (2-15). Etapa a 4-a (simbata, 5 februarie): CSO Cugir - Unirea Juniors, FC Lopadea Noua - Rival Alba Iulia, Unirea Alba Iulia – CSM Sebes, Metalul Aiud - Viitorul Abrud.

Consiliul Judetean cere finantare pentru un nou centru comunitar

Obiectivul general al proiectului este cresterea calitatii vietii persoanelor aflate in dificultate, precum si crearea de noi locuri de munca, prin cresterea numarului si a calitatii serviciilor sociale specializate.     Concret, misiunea noului Centrul Comunitar Judetean va fi de a furniza servicii sociale specializate - suport si asistenta pentru familiile si copiii aflati in dificultate, sprijin si orientare pentru integrarea, readaptarea si reeducarea profesionala a tinerilor, consiliere, servicii si actiuni care au drept scop mentinerea, refacerea sau dezvoltarea capacitatilor individuale pentru depasirea unei situatii de nevoie sociala.     Complexul va cuprinde un centru de zi si recuperare pentru copii cu autism, un centru de recuperare pentru copii cu dizabilitati sau handicap motor/fizic si neuropsihic, dar si un centru de integrare socio-profesionala pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie. In plus, va exista si un centru de recuperare pentru persoane adulte cu dizabilitati/handicap fizic/motor, un centru de zi pentru bolnavi Alzheimer si un centru de consiliere pentru integrarea socio-profesionala a persoanelor adulte cu dizabilitati/handicap.     Valoarea totala a proiectului este de aproape 9,3 milioane de lei, din care valoarea eligibila este de 7,4 milioane de lei. „Infiintarea acestui Complex de Servicii Sociale Comunitare pentru Copii si Adulti Cluj raspunde unor nevoi reale ale acestor categorii de persoane aflate in dificultate si isi propune sa contribuie in mod semnificativ la cresterea calitatii vietii acestora. Proiectul corespunde intru-totul obiectivelor noastre strategice referitoare la oferirea unor servicii sociale de cea mai inalta calitate precum si la sprijinirea persoanelor vulnerabile si care sunt supuse altfel riscului de marginalizare sau excluziune sociala”, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise.

Ialomitianu: Exista suficienti bani pentru pensii si salarii

Întrebat daca mai sunt bani pentru salarii si pensii pentru anul acesta si anul viitor, Gheorghe Ialomitianu a declarat ca sînt suficienti. „Avem, avem suficienti. Si pentru la anul, pentru ca economia functioneaza. Avem bani, sigur, sigur ca noi ne dorim sa iesim din recesiune si cred ca în anul acesta sunt premisele de a iesi din recesiune”, a spus ministrul Finantelor, înainte de sedinta BPN al PDL. Ministrul a explicat ca iesirea din recesiune e „anuntata” de încasarile la buget si de indicatori precum exportul, punînd de asemenea accent pe faptul ca Executivul ofera în acest an mai multi bani pentru investitii, pentru a asigura multiplicarea în economie.     În plus, Gheorghe Ialomitianu a precizat ca rezultatele României în Acordul stand-by sunt foarte bune si apreciate de Fondul Monetar International si Comisia Europeana. „Am discutat despre rezultatele prevazute în acordul care se va încheia la sfârsitul lunii martie. Sunt niste rezultate foarte bune, apreciate de Fondul Monetar si Comisia Europeana”, a afirmat ministrul Finantelor. Oficialul MFP a mai spus ca rezultatele pe TVA sunt bune, iar încasarile au permis autoritatilor sa plateasca arieratele si sa se încadreze cu deficitul bugetar la nivelul de 6,5% din PIB.

Infirmerie la ?U? Transilvania

Foto Radu PadureanConstantin si Tritean sunt ingrijorati din cauza numarului mare de accidentari printre membrii echipei e handbal masculin a Universitatii ClujAntrenorul Stefan Constantin este ingrijorat pentru ca nu poate organiza jocuri 6 pe 6 la antrenamente, cu doua saptamani inainte de meciul cu Stiinta Dedeman Bacau.     Dupa accidentarile suferite de Vlad Vladut si Calin Hagiu, la turneul international de la Timisoara, numarul accidentatilor a crescut la sase in lotul clujenilor de la „U“ Transilvania. Andrei Grasu a suferit o tendinita, Cristinel Burca o intindere inghinala, Razvan Szopka o tendinita rotuliana, iar Radu Lazar simte dureri la umar si va fi investigat.     Antrenorul Stefan Constantin este nemultumit de faptul ca elevii sai nu s-au putut antrena in conditii normale, fiind prea putini disponibili sa se antreneze. „Sunt foarte suparat pe aceasta situatie. Dupa cele doua accidentari au urmat altele, nu foarte grave, dar destul de serioase cat sa ne creeze probleme in procesul de instruire a echipei. Am avut multe meciuri de verificare, dar nu am putut sa-mi fac o imagine buna asupra jocului echipei, din cauza accidentarilor. Sper ca pana la meciul cu Bacaul sa-i recuperam pe toti. Lucram segmentat la antrenamente pentru ca nu putem alinia 12 jucatori ca sa ne pregatim 6 pe 6. Ne aflam intr-o situatie critica si sper sa reusim unul sau doua transferuri de valoare ca sa ne intarim“, a declarat Stefan Constantin, antrenorul handbalistilor clujeni.„U“ Transilvania va juca in 12 februarie primul meci oficial din 2011, acasa, impotriva formatiei Stiinta Dedeman Bacau. Campionatul a fost intrerupt de la sfarsitul lunii noiembrie, pentru ca echipa natioanla sa pregateasca participarea la Campionatul Mondial din Suedia, unde s-a clasat doar pe locul 19.    Sunt la zi cu baniiMihai Tritean, managerul echipei „U“ Transilvania, a declarat ca se poate lauda cu faptul ca clubul pe care il conduce nu are restante fata de jucatori. „Chiar daca numeric nu suntem multi, noi suntem la zi cu banii, nu avem datorii la jucatori. Cred ca acest lucru ar trebui sa-i motiveze pe baieti, pentru ca ne straduim sa fie cat mai bine din punct de vedere financiar“, a declarat Tritean. Managerul handbalistilor a mai spus ca clubul incearca sa gasesca resurse pentru a transfera doi jucatori inainte de startul campionatului, pentru a compensa lipsa lui Vladut si Hagiu, care vor fi indisponibili o perioada mai lunga de timp. „S-a simtit absenta celor doi accidentati, daca invingeam la Satu Mare eram pe locul 3 in campionat. Nu stiu inca daca vom putea transfera ceva, dar sper sa aducem unul sau doi jucatori“, a mai spus Tritean.     Prea multe grupari sportiveManagerul echipei „U“ Transilvania a mai declarat ca in Cluj Napoca exista prea multe grupari sportive, iar orasul nu este suficient de puternic ca sa le sustina pe toate, iar dupa parerea sa ar trebui sa ramana doar cele care pot face performanta: „In afara de echipa de fotbal a Universitatii, care a facut transferuri importante, toate echipele din oras sunt in criza, inclusiv CFR nu a mai transferat ca in anii trecuti. E greu pentru oras sa sustina atatea echipe la un nivel inalt. Cred ca ar trebui sa fie sustinute echipele care pot face performanta adevarata, mentinerea in prima liga este doar mediocritate, iar mediocritatea nu trebuie ridicata la rang de performanta. Nu vreau sa ating clubul, dar ar trebui sustinute sectiile care pot face performanta. Ma refer aici si la handbal masculin, daca nu avem rezultate, putem disparea“, a punctat managerul handbalistilor clujeni.

Morar si Cucui, primiti bine de ?veterani?

Cei doi sunt internationali de juniori, evoluând la nationala U-18, dar nu se gândeau ca pot ajunge asa de repede sa schimbe pase cu Bostina, Niculescu, Cristea sau Pacurar.      La doar 17 ani, emotiile unui debut la prima echipa, alaturi de fotbalisti consacrati care au cîstigat numeroase trofee, ar putea fi coplesitoare, nu însa si în cazul celor doi. „La început a fost mai dificil, dar ne-am obisnuit. Este un pas mare si faptul ca am ajuns în cantonament. Domnul profesor (antrenorul Mihai Georgescu – n.r.) ne-a anuntat cu o saptamâna înainte de reunire ca ne vom pregati cu seniorii. În  prima faza nu mi-a venit sa cred. Apoi ne-a spus sa avem încredere, sa muncim ca pâna acum“, a spus Rares Cucui.     Vlad Morar este atacant si vede în Claudiu Niculescu un exemplu demn de urmat. „Îl vedeam la televizor si îmi aduc aminte ca dadea tot timpul gol Stelei. Sper sa fur si eu ceva de la el“, a spus tânarul vârf al „sepcilor rosii“.     Cei doi juniori declara ca au fost foarte bine primiti de jucatorii de la echipa mare, care îi sustin si îi sfatuiesc. „Toti ne-au primit foarte bine, sunt baieti de treaba, ne ajuta cu sfaturi. Bostina, Munteanu, Izvoranu, toti ne sustin“, povesteste Cucui, cel care poarta banderola de capitan la lotul national U-18. Tinerii internationali de tineret au fost monitorizati de echipe importante din strainatate, precum Aston Villa, Parma sau Siena. Ei au fost apreciati si de Gabi Bostina, care are numai cuvinte de lauda la adresa lor: „Sunt doi copii talentati si ma bucur ca au venit în cantonament. Viitorul este de partea lor, este foarte bine ca Universitatea Cluj se axeaza si pe tineri“, a spus capitanul „sepcilor rosii“.

Kapetanos il inlocuieste pe Bjelanovic

Fostul atacant al Stelei a ajuns in cele din urma in Gruia, desi era dat de presa centrala ca si transferat la gruparea cipriota Anorthosis Famagusta. Grecul a venit in Romania in 2008 si a fost cel mai prolific marcator strain al Stelei, cu 27 de goluri in 65 de meciuri. Folosit ca titular in doar 4 meciuri din primele 18 etape si plecat din Ghencea deoarece nu a acceptat micsorarea salariului, Kapetanos a parasit in aceasta iarna Steaua si se afla in cautarea unei echipe. CFR l-a cedat pe Sasa Bjelanovic la Atalanta Bergamo, iar oficialii din Gruia se aflau in cautarea unui varf valoros, care sa-l inlocuiasca pe croat.      Kapetanos are 27 de ani si patru selectii la nationala Greciei, alaturi de care a participat la Campionatul Mondial din 2010 din Africa de Sud, unde a bifat o partida. A fost format de FC Kozanis si a mai jucat in cariera la Iraklis Salonic si AEK Atena, strangand 101 meciuri si 14 goluri in prima liga din Grecia. Arpad Paszkany, finantatorul CFR-ului, a declarat ca Pantelis Kapetanos il inlocuieste pe Bjelanovic, care nu a dat randamentul la care se asteptau oficialii din Gruia cand l-au transferat de la Vicenza. Noul varf al „feroviarilor“ este cotat de transfermarkt.de, site german specializat in transferuri, la valoarea de 2 milioane de euro. Patronul CFR-ului a mai spus ca nu va mai transfera atacanti, decat in cazul in care va fi vandut Lacina Traore.

Mutu revine doar in 13 februarie

În ciuda asteptarilor ca atacantul român Adrian Mutu sa joace din nou pentru Fiorentina înca de miercuri, când este programata etapa intermediara în Serie A, se pare ca revenirea jucatorului se va produce abia pe 13 februarie, conform presei italiene. Fiorentina se afla deja în cantonament pentru partida de miercuri, cu Genoa, dar fara Mutu, care are de recuperat din punct de vedere fizic si nu numai. Atacantul român va rata probabil meciurile cu Genoa si Parma, putând reveni pe 13 februarie, în meciul cu Palermo, din deplasare.     Agerpres

Baschetul si voleiul feminin, la ?Ora de sport?

Ieri seara a avut loc o noua editie a emisiunii „Ora de sport“. Realizatorul Dan Olteanu i-a avut ca invitati pe Ovidiu Vasu - directorul executiv al CS Universitatea Cluj, Vasile Bogdan – decanul Facultatii de Educatie Fizica si Sport, profesor doctor Ioan Plaias – FSEGA si Radu Bica – vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj. Subiectul emisiunii a fost modul în care relationeaza un club universitar de talia CS Universitatea cu autoritatile, cu mediul de afaceri si cu societatea în general. Provocarile si dificultatile cu care se confrunta organizatiile de sport în prezent au fost temele abordate de cei din platoul „Orei de Sport“. Principalele sectii despre care s-a discutat au fost cele de baschet si volei feminin, grupari care în urma cu mai multi ani erau cele mai bune din cadrul clubului si la fiecare meci de acasa al lor Sala Sporturilor era arhiplina. „Ora de sport“ este o emisiune difuzaza în direct pe TVR Cluj si simultan în judetul Cluj si pe NCN, în fiecare luni de la ora 21.

Hanescu, in cadere 3 pozitii

Clasamentul ATP, dat publicitatii dupa Australian Open, nu prezinta modificari importante la vârf, cu trioul Rafal Nadal, Roger Federer si Novak Djokovic nemodificat, în timp ce Victor Hanescu ramâne cel mai bine clasat român (locul 53), urmat la mare distanta de Victor Crivoi (184) si Adrian Ungur (187). Victor Hanescu, cu 890 puncte, a pierdut 3 locuri fata de ultimul clasament ATP, si ocupa pozitia a 53-a. El este urmat de Victor Crivoi: 184 (-6) cu 289 puncte; Adrian Ungur: 187 (0) - 285; Marius Copil: 279 (plus 10) - 163; Adrian Cruciat: 397 (-2) - 107; Catalin Gârd: 413 (0) - 94; Petru-Alexandru Luncanu: 459 (plus 3) - 72 puncte.

Prima victorie in Antalya pentru ?U?

Universitatea Cluj a bifat ieri primul succes în meciurile amicale disputate în stagiul de pregatire din Antalya. Elevii lui Ionut Badea au învins formatia sud-coreeana FC Gyeongnam, cu 4-0, prin reusitele lui Bostina, Tony si Machado de doua ori. Pentru „U“ au evoluat: M.Popa (34 Bosneag, 60 Popa) - Ungurusan, Pele (84 Cucui), Abrudan (79 Munteanu), Mendy (50 Rodriguez) - Nasser (79 Cojocnean), V.Gheorghe (82 Balde) - Delgado (90 Buhus), Bostina (76 Voican), Ad.Cristea (58 Pacurar) - Tony (69 Machado). „Studentii“ au deschis scorul prin capitanul Gabi Bostina, care a sutat pe lânga portarul advers din 7 m. Tony a dublat avantajul clujenilor, înainte de pauza, printr-un lob de toata frumusetea. Intrat în ultimele 20 de minute, Machado a reusit o dubla. Brazilianul a trimis mingea printre picioarele portarului coreean si a facut 3-0 în minutul 75, iar în minutul 81 a majorat avantajul Universitatii printr-un sut din centrul careului.

1.500 de locuinte din Buna Ziua, sub semnul intrebarii

Foto Radu PadureanIn 2008, in zona Buna Ziua se anunta constructia a cel putin 3.000 de locuinte, printre care si cele ale dezvoltatorului Carmel Investments Group. Putine dintre acestea au fost insa realizateCompania Carmel Land Development, care a anuntat in urma cu citiva ani dezvoltarea unui complex imobiliar cu circa 1.500 de locuinte in Cluj-Napoca, in urma unei investitii de 100 de milioane de euro, a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de intrare in insolventa.     Carmel Land Development face parte din grupul Carmel International, care a anuntat in 2008 ca are un buget de 400 de milioane de euro pentru proiecte rezidentiale in Romania. Potrivit wall-street.ro, compania a depus miercurea trecuta cererea de intrare in insolventa, astazi fiind termenul de judecata stabilit de tribunal. Reprezentantii Carmel Land Development nu au dorit sa faca nici un fel de comentarii cu privire la aceasta cerere si nici sa dea detalii despre stadiul in care se afla proiectele, mai relateaza wall-street.ro.    Ar fi trebuit sa fie cel mai mare ansamblu de locuinteDezvoltatorul a anuntat in vara anului 2008 ca urmeaza sa investeasca pina in 2013 circa 400 de milioane de euro in proiecte imobiliare pe piata din Romania, cel mai mare urmind sa fie cel de la Cluj-Napoca. Aici, compania viza constructia a 1.500 de apartamente, in 24 blocuri de pana la 30 de etaje, potrivit planului urbanistic zonal aprobat in 2008 de Consiliul Local Cluj-Napoca. Proiectul Carmel ar fi trebuit sa se ridice in sudul cartierului Buna Ziua, pe o suprafata de 7,1 hectare, iar primele apartamente ar fi trebuit livrate la inceputul anului trecut. „Ansamblul Hill Top este cel mai mare pe piata romaneasca, urmand sa aiba o suprafata construita de 180.000 metri patrati, dezvoltat pe un teren de 71.000 metri patrati”, arata Shlomo Grofman, presedintele Comitetului Executiv al grupului, la vremea respectiva. Investitia in ansamblul de locuinte Hill Top urma sa se ridice la circa 180 de milioane de euro     Datorii de milioane de leiUlterior insa, afacerile companiei au fost afectate de criza financiara, astfel ca in 2009, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, Carmel Land Development avea datorii de peste 41 milioane lei. In plus, firma avea de rambursat un imprumut de patru milioane de euro, contractat in 2007 de la Volksbank, potrivit informatiilor inregistrate la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, mai scrie wall-street.ro. Dezvoltatorul imobiliar Carmel Investments Group este controlat de investitori israelieni, fiind listat la Bursa de la Tel Aviv. Participatia majoritara e detinuta de familia Beer, care este implicata in activitati de comert si investitii imobiliare. Grupul este prezent pe piata romaneasca din anul 2005.

Incep lucrarile la parkingul Baisoara

Foto Radu PadureanMajoritatea garajelor existente pe amplasament au fost demolate de catre proprietarii lor, urmand ca cele ramase sa fie puse la pamant cel mai probabil in cursul zilei de astazi, de catre constructor, firma Construdava SRL.„Cei mai multi dintre cei care detineau garaje pe amplasament au preferat sa si le demoleze singuri pentru a mai putea recupera din materialele folosite. Garajele ramase vor fi demolate in cel mai scurt timp”, a tinut sa precizeze purtatoarea de cuvant a Primariei clujene, Oana Buzatu. Dupa modelul parkingului de cartier de pe strada Fabricii de Zahar, din Marasti, Primaria a creat un site dedicat proiectului de pe Baisoara, http://parking.primariaclujnapoca.ro/baisoara/, de unde clujenii pot obtine informatii suplimentare privind investitia.     Parcajul suprateran de pe strada Baisoara va oferi 354 de locuri de parcare pentru locuitorii din zona. In ceea ce priveste dotarile viitorului parking, acesta va avea, printre altele, ascensor pentru persoane, centrala adresabila de incendiu, camere video de supraveghere atat in interior, cat si in exterior, acces controlat pe baza de cartela, convectoare electrice pentru incalzirea caselor de scara pe timp de iarna, sistem de canalizare si alimentare cu apa si grupuri sociale.     Acesta este cel de-a treilea parking de cartier pe care Primaria clujeana il demareaza. Primul dintre ele, construit in cartierul Manastur, pe strada Primaverii, a fost deja finalizat in vara anului trecut. Cel de-al doilea parking suprateran de cartier se afla in Marasti, in zona strazii Fabricii de Zahar, iar constructia sa urmeaza sa fie finalizata in acest an. Termenul de executie fixat pentru parkingul Baisoara este de 12 luni.

Politie locala la Turda

Consilierii turdeni se vor reuni în cadrul unei sedinte extraordinare pentru a discuta atributiile, organigrama si statul de functii al Politiei Locale. Consilierul PRM Doru Anca a explicat ca organismul în cauza se va crea prin reorganizarea Politiei Comunitare, urmând ca practic cea  mai mare parte a politistilor locali sa provina din rândurile actualilor politisti comunitari. Politistii locali vor fi instruiti în unitatile Ministerului de Interne si vor avea atributii inclusiv în domeniul circulatiei si ordinii publice. Potrivit proiectului de lege adoptat de deputati, Politia locala va integra compartimentele din aparatul de specialitate al primarului cu atributii în inspectia în constructii, apararea proprietatii publice, combaterea infractiunilor, comertul si evidenta persoanelor. „Ca sa dau numai un exemplu, la ora actuala sunt probleme mari la serviciul de parcari. Titularii de contract nu sunt protejati în nici un fel. Politia comunitara nu poate aplica amenzi acolo, deci trebuie sa reglementam cât mai repede statutul Politiei locale si sa aprobam înfiintarea ei”, a declarat Anca.    D.D.

Certificat de urbanism pentru centura Huedinului

Presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, a emis, la solicitarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, certificatul de urbanism în scopul realizarii variantei de ocolire Huedin. „Este vorba despre un proiect important, care va aduce beneficii locuitorilor zonei, prin decongestionarea traficului rutier în interiorul localitatii, dar si celor care sunt în tranzit, fiind vorba despre drumul national care face legatura între Cluj-Napoca si frontiera cu Ungaria. Speram ca acest prim pas sa fie continuat în cel mai scurt timp de etapele urmatoare de implementare efectiva a proiectului”, a explicat Alin Tise. Proiectul propune realizarea unei variante de ocolire a orasului Huedin prin partea de sud si vest, care va colecta traficul de tranzit ce se desfasoara în prezent pe DN 1 – E60 si DN 1G. Aceste doua drumuri traverseaza orasul si se intersecteaza cu centrul acestuia. Varianta de ocolire va realiza legatura în partea de Nord-Vest a orasului între cele doua drumuri nationale si eliminarea traficului de tranzit în centrul orasului.  În partea de sud a orasului este prevazuta construirea unei bucle a drumului DN1 – E60.    M.O.

Giurgiu, ales presedinte al sindicalistilor tipografi

Deputatul Mircia Giurgiu a fost ales din nou presedinte al Sindicatului Liber al Tipografilor (SLT), afiliat la BNS. Noul vicepresedinte al SLT este Ioan Bogdan, iar noul secretar este Lucia Abrudan. Marius Muresan a fost ales lider al Departamentului Imprimare, la deparatamentul Legatorie-Dumitru Nicoara iar la Departamentul TESA- Elena Biro. Sindicatul Liber al Tipografilor Cluj este membru fondator al Uniunii sindicatelor Tipografilor din România, care este membru fondator al Blocului National Sindical.    A.M.C.

Florin Piersic are prima stea de pe Walk of Fame din Bucuresti

Florin Piersic a primit prima stea pe Walk of Fame din BucurestiFlorin Piersic a primit ieri prima stea de pe Walk of Fame din Bucuresti, un spatiu dedicat artistilor romani, inaugurat in Piata Timpului din centrul Capitalei, in cadrul unei ceremonii la care au participat cateva sute de persoane.     Florin Piersic, care a implinit joia trecuta 75 de ani, este primul actor roman a carui stea a fost dezvelita pe Walk of Fame, un spatiu dedicat valorilor artistice ale filmului si teatrului romanesti, situat in Piata Timpului, aflata in vecinatatea magazinului Cocor si a centrului istoric al Capitalei. In cadrul ceremoniei, Piersic a dezvelit steaua cu numele sau, de culoare rosie, pe un fond negru, in aplauzele celor cateva sute de admiratori care s-au strans pentru a fi alaturi de actor in aceste momente. Printre cei prezenti la eveniment s-au numarat Ileana Stana Ionescu, Dorina Chiriac, Monica Davidescu, Maria Dinulescu, Virgil Iantu, Adela Marculescu, Adrian Ciobanu, Tudorel Filimon, Meda Victor si Crina Semciuc.    „Sunt intr-o stare ciudata”Vizibil emotionat, Florin Piersic a spus ca acest eveniment se datoreaza publicului sau. „Nu iubesc nimic mai tare decat oamenii din jurul meu, publicul”, a spus actorul. Totodata, Piersic a declarat ca evenimentele prin care a fost onorat recent - inaugurarea unui cinematograf din Cluj-Napoca, care ii poarta numele, chiar de ziua lui, si primirea primei stele pe Walk of Fame - se datoreaza bogatei sale cariere cinematografice. „Pentru mine, la varsta asta atat de frageda, de 75 de ani, este un gest extraordinar sa am un cinematograf care-mi poarta numele si o stea. Sunt intr-o stare ciudata. S-au intamplat prea multe lucruri in ultima vreme, care m-au emotionat, m-au facut sa ma simt mai important. Totul s-a datorat faptului ca am jucat in foarte multe filme, vreo 40, dintre care 36 cu rol principal, dar si in foarte multe coproductii internationale”, a spus Florin Piersic.     Florin Piersic, nascut pe 27 ianuarie 1936, in Cluj, este unul dintre cei mai importanti actori romani de teatru si film. Unul dintre cele mai cunoscute personaje pe care le-a interpretat in film este Margelatu. El a jucat in filme precum „Ciulinii Baraganului” (1957), „Neamul Soimarestilor” (1964), „Haiducii lui Saptecai” (1970), „Zestrea Domnitei Ralu” (1971), „Colierul de turcoaze” (1985), „Fix alert" (2004) si „Eminescu versus Eminem” (2005). Printre spectacolele de teatru celebre in care a jucat Florin Piersic se numara „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Oameni si soareci” si „Straini in noapte”.    Urmeaza Rebengiuc, Beligan si Olga TudoracheAlegerea lui Florin Piersic pentru inaugurarea Walk of Fame a fost realizata in urma unui studiu desfasurat pe site-ul Cinemagia. Florin Piersic a mai primit si o diploma pentru intreaga cariera din partea Asociatiei de Turism a Municipiului Bucuresti, reprezentata la ceremonie de Dana Savuica.     Urmatorii artistii romani care vor primi cate o stea pe Walk of Fame sunt Victor Rebengiuc, Radu Beligan si Olga Tudorache.    Mediafax

Roman Polanski a inceput filmarile la o noua pelicula

Regizorul franco-polonez Roman Polanski a inceput ieri, la Paris, filmarile la o adaptare a unei piese de teatru, pentru prima data de cand a fost pus in libertate dupa refuzul Elvetiei de a-l extrada in Statele Unite, au precizat duminica surse din anturajul cineastului, transmite France Presse.     Regizorul, in varsta de 77 de ani, va filma in suburbiile pariziene o adaptare a unei piese a scriitoarei franceze Yashima Reza, „Le Dieu du carnage”, informeaza Agerpres. Publicatia Le Parisien a precizat duminica faptul ca filmarile ar urma sa inceapa in studiourile din Bry-sur-Marne, din distributie facand parte actrita engleza Kate Winslet, americana Jodie Foster, dar si actorul american John C. Reilly si austriacul Christoph Waltz.     „Le Dieu du carnage” spune povestea unei dispute violente intre doua cupluri reunite pentru a rezolva un diferend intre copiii lor. Adaptarea americana a acestei scrieri, “God of Carnage” a castigat in 2009 premiul pentru cea mai buna piesa la a 63-a editie a “Tony Awards”, premiile americane pentru lumea teatrului si a music-hall-ului.     Cineastul Roman Polanski si-a recastigat libertatea dupa refuzul Elvetiei de la mijlocul lunii iulie de a-l extrada in SUA pentru un caz datand din 1977 in care este acuzat de relatii sexuale cu o minora.     La sfirsitul anului trecut, filmul regizat de Roman Polanski - „Marioneta” (The Ghost Writer) a fost marele castigator al premiilor Academiei Europene de Film (EFA), pelicula primind, sase distinctii, printre care „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” si „cel mai bun actor”.

Vrei sa fii radianta si infloritoare? Modeleaza-ti corpul in pasi de dans!

Intr-o ora de Zumba puteti arde in jur de 800 de calorii, adica o cantitate considerabila, mai ales daca sunteti la dietaPrezente de sapte ani pe piata Clujului, cluburile Aiyana, de pe strada I. C. Bratianu, nr. 39, si str. Dorobantilor, nr. 30-32, au gasit formula prin care fiecare client ajunge sa fie un prieten care trece pragul nu doar pentru a face miscare, ci si pentru a se relaxa si simti bine dupa o zi agitata.      Prin tehnologia de ultima ora si echipamentele ultramoderne, alaturi de o abordare calda, prietenoasa si plina de atentie fata de client, cluburile Aiyana au reusit sa se extinda anul acesta pe piata clujeana. „Am deschis acest nou club, pe str. Dorobantilor nr. 30-32, convinsi fiind ca vom aduce un suflu nou si ca putem ridica stacheta pe o piata deja sofisticata si cu standarde inalte. Am investit in calitate fara compromisuri – ne defineste atentia la detalii si tindem spre excelenta. Aiyana exprima in acceptiunea noastra o imbinare de stil, eleganta si rafinament, totul intr-o ambianta placuta si la standarde impecabile”, poveste;te Timea Kadar, managerul cluburilor Aiyana.    Cursuri pentru toate gusturileCluburile Aiyana le ofera clujencelor o mare varietate de cursuri, de la dans modern, afrodance, go-go dance, bellydance, disco, dans de societate, zumba sau step, pana la dance fittball, toning, tae bo, kick box, krav-maga, abs, streching, pilates, cardioblast, interval trainning, hatha, vinyasa yoga, samba, body pump sau athletic step.     In plus, la Aiyana exista si cursuri de gimnastica medicala, gimnastica speciala pentru gravide, aerobic si dans sportiv pentru copii. Iar pentru ca frumusetea sa fie completa, clientele Aiyana pot beneficia si de servicii de cosmetica, manichiura, pedichiura spa, masaj, lipomasaj si solar.    Profesionisti si preturi corecteToti instructorii din cadrul cluburilor Aiyana au certificate internationale, participa in mod regulat la cursuri de perfectionare in tara si in strainatate astfel incit sa fie mereu la curent cu ultimele tendinte. „La Aiyana vei gasi preturi corecte, in armonie cu produsele de calitate, seviciile ireprosabile si siguranta ca te afli pe miinile unor profesionisti dedicati si motivati”, explica Timea Kadar. In plus, desi locatia este intr-o zona centrala, toate clientele beneficiaza de parcare, climatizare cu purificator de aer si o podea speciala pentru protectia articulatilor. Mai multe informatii se pot gasi pe site-ul www.aiyana.ro.

Clementinele va feresc de raceala si kilogramele in plus

Clementinele sunt în topul recomandarilor specialistilor pentru acest sezon cu temperaturi foarte scazute, nu doar fiindca va protejeaza de raceli, dar si pentru ca sunt slabe caloric.      Motivele pentru care ar trebui sa consumati zilnic aceste fructe delicioase si de „sezon” sunt multiple - aceste citrice abunda în vitamina C, potasiu si fibre. De aceea, pot fi un aliat excelent împotriva virusurilor de sezon. O alta calitate a clementinelor este ca fiecare fruct are doar 40 de calorii. De aceea, sunt excelente înainte de un antrenament la sala sau pe post de gustare înainte de prânz, potrivit csid.ro. Pentru ca sunt bogate în fibre, clementinele pot fi consumate din plin în zilele în care meniul care abunda în grasimi si zahar, însa nu este recomandabil sa fie consumate dupa masa, ci cu o ora înainte sau la doua ore dupa masa.     Despre clementine se spune ca au fost descoperite accidental de parintele Clement Rodier în gradina unui orfelinat din Algeria, în 1902. Se pare însa ca în China se cultivau cu mult timp înaintea acestei descoperiri. În SUA, au fost aduse în 1914, iar în Europa, cresc mai ales în Spania.

Colesterolul poate sa scada si fara medicamente

Medicii nutritionisti avertizeaza ca persoanele care obisnuiesc sa aiba o dieta bogata în kilocalorii si grasimi „rele“ au colesterolul ridicat si din acest motiv sunt predispuse la boli cardiovasculare si diabet, scrie Mediafax. Totusi, deoarece grasimile saturate sunt greu de ocolit – mai ales din cauza stilului alert de viata, specialistii ofera câteva solutii la îndemâna oricui pentru a scadea nivelul colesterolului „rau” din organism, fara a apela la medicamente. Astfel, nutritionistii recomanda sa aducem în dieta zilnica alimente care cresc nivelul colesterolului „bun”, printre care merele, tarâtele si grapefruitul. Aceste alimente au un continut bogat de fitochimicale, compusi esentiali pentru scaderea colesterolului. De asemenea, trebuie consumat de trei ori pe saptamâna peste. În plus, se recomanda renuntarea la alcool si tutun, deoarece alcoolul mareste nivelul zaharului din sânge, iar tutunul scade nivelul colesterolului „bun” din organism. De asemenea, e recomandat sa faceti zilnic miscare timp de cel putin 30 de minute. Expertii precizeaza ca sportul stimuleaza circulatia sanguina, fapt ce duce la scaderea colesterolului “rau”. Joggingul, înotul, aerobicul si ciclismul sunt sporturile cele mai indicate.

Oamenii mai grasuti traiesc mai mult decit cei filiformi

O echipa de cercetatori de la Universitatea din California, SUA, sustine ca ideea potrivit careia niste kilograme în plus ar putea dauna organismului este mult exagerata. În realitate, oamenii mai grasuti traiesc mai mult decât cei filiformi, sustin americanii. Astfel, oamenii de stiinta recomanda o alimentatie variata si moderata, fara a supralimenta organismul dar si fara a alerga dupa mirajul siluetei ideale de 90-60-90. Potrivit studiului, obsesia curelor de slabire nu duce la rezultate pozitive, deoarece adeseori persoanele aflate la dieta mai degraba se îngrasa decât slabesc, încercând sa compenseze lipsa produselor din alimentatia obisnuita. Studiul a fost realizat pe 350.000 de voluntari americani.     De asemenea, cercetarea a aratat ca în cazul persoanelor cu un exces de greutate s-a înregistrat o incidenta mai scazuta de deces în urma bolilor cardiovasculare, de rinichi si diabet de tip 2. Excesul de greutate nu creste riscul acestor boli, dimpotriva, probleme de sanatate apar în caz de malnutritie, sustin expertii americani de la Universitatea din California. Ei sunt de parere ca numaratul caloriilor nu ar trebui sa devina o preocupare, iar sportul si exercitiile fizice ar trebui incluse în programul zilnic, precum mersul pe jos la serviciu.

A murit realizatorul coloanelor sonore din ?James Bond?

John Barry, compozitorul britanic care a semnat coloana sonora a 11 filme din seria Bond, inclusiv “From Russia With Love”, “Goldfinger” si “You Only Live Twice”, a decedat ieri dimineata, în urma unui atac de cord.     Informatia a fost confirmata de bunul sau prieten, compozitorul David Arnold, printr-un mesaj postat pe Twitter, informeaza Mediafax.     John Barry si-a început cariera compunând muzica si coloanele sonore utilizate în cadrul unor emisiuni de televiziune ale postului BBC, iar ulterior a asigurat aranjamentele muzicale si orchestratiile pentru mai multe materiale discografice lansate de casa de discuri EMI. John Barry a fost invitat sa participe la compunerea coloanei sonore a primului film din seria „James Bond”, intitulat „Dr. No”, ce a fost lansat în anul 1962.     În anii care au urmat, John Barry a compus coloanele sonore pentru unele dintre cele mai emblematice filme din aceasta serie – “Din Rusia, cu dragoste” (From Russia With Love - 1963), “Goldfinger” (1965), “Thunderball” (1965) si “Diamante pentru eternitate” (Diamonds Are Forever - 1971).     Compozitorul britanic a compus coloanele sonore si pentru alte câteva filme de referinta produse la Hollywood, cum sunt “Born Free” (1966), “Departe de Africa” (Out of Africa - 1985) si “Cel care danseaza cu lupii” (Dances with Wolves - 1990). Ultima coloana sonora pe care a compus-o a fost în 2001 pentru filmul “Enigma”.

Prof. dr. Mircea Barsan: ?Medicii italieni au incredere in viitorul medicinii din Romania?

Prof. univ.dr. Mircea Barsan a acordat un interviu Agentiei Nationale de Presa Agerpres, in care vorbeste despre premisele realizarii primului transplant de inima artificiala din Romania.     Reputatul specialist, care a condus, timp de doua decenii, cu rezultate remarcabile, Clinica de Chirurgie Cardiaca a institutiei, prezinta etapele ce vor fi parcurse dupa recenta semnare a protocolului de intentie intre Institutul Inimii „Niculae Stancioiu“, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” si spitale din Italia, in scopul dezvoltarii unui program complex de transplant de inimi artificiale. Va reamintim ca in acest an, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca se vor realiza primele transplanturi de inimi artificiale din Romania, cu sprijinul unei echipe de specialisti din Italia.In ultimul deceniu, numarul donatorilor de inima aflati in moarte cerebrala s-a diminuat simtitor, de la 80% la 10%, iar inima artificiala este o solutie pentru salvarea pacientilor cu insuficienta cardiaca cronica.     Echipa de specialisti in transplant cardiac din Italia a venit la Cluj-Napoca, in decembrie 2010, cu o propunere concreta: medicii de la Institutul Inimii „Niculae Stancioiu” sa faca parte din grupul profesional italian, urmand sa se procedeze la o pregatire a specialistilor cardiologi clujeni pentru astfel de interventii. Pentru un chirurg cardiac, care „tine” zilnic o inima in mana, nu va fi deloc greu sa deprinda procedurile interventiei, cu cele doua anastomoze (intercomunicatia vaselor de sange - n.r.) si cablurile de contact.      Medicii italieni au incredere in viitorul medicinii din Romania si chiar in viitorul tarii - doar noi, romanii, suntem mai sceptici -, si vor sa ne introduca in acest grup medical performant, care are capacitatea tehnica si posibilitatea de a salva pacientii aflati in stadiul final de insuficienta cardiaca. Echipa de specialisti italieni a vizitat Clinica de Chirurgie Cardiaca a Institutului Inimii, a vazut de ce dotari dispunem si a fost extrem de multumita. Italienii doresc ca primele inimi artificiale sa fie implantate demonstrativ in sistemul sanitar din Romania, asadar fara niciun cost, la bolnavi pe care ii vom selecta noi, foarte bine.Prof. dr. Mircea Barsan, Institutul Inimii „Niculae Stancioiu” din Cluj-Napoca "Un chirurg cardiolog se pregateste cel putin zece ani pentru a avea experienta necesara. Ministerul nu are deloc un plan de viitor pentru acest domeniu al chirurgiei cardiace."Primul transplant va fi realizat de o echipa mixta de specialisti din Italia si de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Ulterior se vor gasi forme de ajutorare a oamenilor bolnavi, pentru a avea o sansa de supravietuire, prin acest aparat.     In luna decembrie a anului trecut a fost semnat un protocol de intentie intre Institutul Inimii „Niculae Stancioiu”, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” si spitale din Italia si urmeaza sa vedem cum se dezvolta acest program.      Costul unui transplant cardiac este mare. Nu ca operatie, propriu-zisa, aceasta este simpla din punct de vedere al medicilor specializati, in fond sunt patru suturi circulare de facut. Dar costurile ingrijirii si ale tratamentului imunosupresiv, care inseamna prevenirea respingerii inimii transplantate, sunt foarte mari. Si atunci, de multa vreme, de aproape 30 de ani, doctorii, impreuna cu inginerii, au conceput inimi artificiale. Ce este inima artificiala?     Este un mecanism cu sau fara valve, cu diferite structuri, care ajuta functionarea inimii sau o inlocuieste. S-au folosit inimi artificiale pentru cazuri foarte grave, care aveau nevoie de un suport tehnic, in asteptarea unui donator de inima. Multi au trait o saptamana, o luna, doua sau trei, in asteptarea donatorului.      Citisem despre inima artificiala permanenta care ne-a fost prezentata de specialistii italieni in decembrie 2010, la Cluj-Napoca, dar nici nu ne putusem gandi la asa ceva pentru noi, din cauza costurilor extrem de mari. Inima pusa tehnologic la punct in urma cu patru ani si care a fost testata si implantata la pacienti in SUA si Italia este un mecanism electric, cu o structura speciala. Se implanteaza definitiv in inima si o ajuta in functionare, preluand mai mult de jumatate din forta de contractie si de expulzare a sangelui. Pompa alimentata cu baterii are iesire in aorta toracica descendenta si sustine functia ventriculului stang, preluand mai mult de 50% din functia inimii. Merg in paralel, si inima bolnavului, si pompa artificiala. Inima artificiala are si un nume – „Jarvik 2000”. Greutatea dispozitivului este de doar 90 de grame. Italienii au avut rezultate foarte bune, pacientii salvati fiind capabili sa faca miscari autonome si chiar si sport. Inima artificiala se produce in SUA. De ce capacitate operatorie dispune, in acest moment, Clinica de Chirurgie Cardiaca a Institutului Inimii?      Avem trei sali de operatie si un buget estimat, prin Programul National de Sanatate, prin care ne achizitionam materialele necesare operatiilor cardiace. Materialele se importa, nu se produc in tara, si, in functie de ele, avem posibilitatea sa operam un numar de pacienti pe zi, in medie trei-patru. La ora actuala, din punct de vedere al dotarii si al performantei medicale, Institutul Inimii „Niculae Stancioiu” sta bine. Neajunsul este ca suntem putini chirurgi si nu facem fata la numarul mare de bolnavi care apar in fiecare zi. Si asa se si explica listele de asteptare.     Dezvoltarea cardiologiei romanesti a fost extraordinara in ultimii 15 ani si ca urmare a formarii si perfectionarii doctorilor din punct de vedere profesional, alaturi de dotarile cu echipamente. La ora actuala, exista ecografe - aparate care vad cu ultrasunete configuratia inimii, normala sau patologica - in toata tara. Este adevarat ca pentru chirurgia cardiaca, pentru a stabili indicatia operatorie, este nevoie de aparate si de specialisti de performanta.Cati chirurgi cardiologi profeseaza, in prezent, in Institutul Inimii „Niculae Stancioiu”?     Opt chirurgi, medici primari, in jur de 45-50 de ani, foarte buni. Avem cinci anestezisti, specializati de 20 de ani in anestezia de chirurgie cardiaca si avem, de asemenea, cardiologi foarte buni. Dar volumul de munca este foarte mare. La noi programul de munca incepe la ora 8,00 dimineata si se termina seara tarziu. Daca este cazul, programul continua si peste noapte, dar plusul de ore nu se considera, pentru ca noi avem un program pe hartie de sapte ore pe zi, repartizat in 5A1A1. Dar, bineinteles, nu respectam acest program de lucru, il depasim zilnic, cu multe ore.Care sunt bolile cele mai frecvente pentru care exista indicatia de operatie pe cord?     Circuitul bolnavului este urmatorul: bolnavul vine cu bilet de trimitere sau in urgenta la Institutul Inimii, care este o alta structura, aparte de a clinicii de chirurgie. Acolo se desfasoara niste etape, conform unor protocoale, de stabilire a diagnosticului. Patologia care apare ca urgenta, fiindca suntem institut de urgenta, include cardiopatia ischemica, angina pectorala sau infarctul miocardic, bolile valvulare cardiace - aorta mitrala, care sunt boli degenarative si duc la disfunctii majore in contractia inimii si in performanta ei precum bolile care afecteaza arterele periferice sau centrale, carotidele sau arterele de la picioare. Totodata, la Institutul Inimii sunt adusi copii cu cardiopatii congenitale - boli de inima cu care copilul s-a nascut - de o gravitate mai mica sau mai mare. Mai rar intervenim pentru traumatisme toracice si in patologii tumorale. Exista tumori ale inimii, iar cand sunt diagnosticate trebuie operate urgent.      Multe dintre aceste afectiuni determina evolutii acute ale bolnavilor si ei sunt adusi in urgenta. Stabilirea diagnosticului poate dura o ora sau doua si pot fi indicatii obligatorii de interventie chirurgicala. De pilda, dupa o coronografie cardiaca, examen prin care medicul vizualizeaza direct arterele coronare, responsabile de angina sau de infarct, medicul poate decide o interventie de dilatare, o angioplastie, sau montarea unui stent coronarian.Se fac zilnic interventii chirurgicale complexe, dar pe listele de asteptare continua sa fie multi pacienti.     Da, sunt multi pacienti si inscrieri pe lista se vor putea face numai de la inceputul lunii aprilie. Legat de numarul operatiilor, trebuie sa va spun ca in Romania sunt sapte centre de cardiologie interventionala la 18 milioane de locuitori. Normele europene prevad un centru cu doua-trei sali de operatie la un milion de locuitori. Asadar, in Romania exista o deficienta de centre. Finantarea a fost insa acceptabila. In ultima vreme, Clinica de Chirurgie Cardiaca a Institutului Inimii din Cluj-Napoca a dispus de banii necesari pentru materialele consumabile necesare.      Totusi, trebuie spus ca o politica de dezvoltare a cardiologiei si a chirurgiei cardiace, ca si a medicinii romanesti, nu exista in conceptia Ministerului Sanatatii. In fiecare an, la rezidentiat se scot doua-sapte posturi de rezidenti in chirurgie cardiovasculara, dar peste sase ani, cand termina, nu au perspectiva sa fie angajati intr-o unitate din cele sapte centre, fiindca sunt mai multi rezidenti decat posturile libere. Ne-am chinuit doi ani sa aducem oameni tineri in institut, de 30-35 de ani, pentru ca actualii chirurgi ai institutului, care au acum in jur de 50 de ani, vor fi batrani peste zece ani.     Un chirurg cardiolog se pregateste cel putin zece ani pentru a avea experienta necesara. Ministerul nu are deloc un plan de viitor pentru acest domeniu al chirurgiei cardiace. Cardiologia poate mai are un viitor, fiindca un cardiolog isi poate face un cabinet privat, cu un ecograf si alte aparate de investigatii. Se pare ca acesta va fi viitorul, in sectorul privat, dar intreb cati oameni vor dispune de banii necesari pentru o consultatie privata? Insa in chirurgia cardiaca, o unitate are nevoie de echipamente medicale foarte scumpe.      O sala de operatie si una de reanimare se fac cu cel putin un milion de euro. Si acelasi lucru: cati romani isi vor putea permite o operatie intr-o clinica privata?      Nu stiu care va fi viitorul chirurgiei cardiace si nici al medicinii romanesti. La ora actuala nu vad nimic optimist in acest sens. Plus ca doctorii sunt foarte iritati. Au fost etichetati ca bugetari, desi sunt platiti pe criteriul bolnavului externat, in termenii Casei de Asigurari de Sanatate. Medicilor li s-a diminuat salariul cu 25%, iar unora cu 40%. Un medic specialist este platit, indiferent de specialitate, cu 1.300 de lei pe luna, iar un medic primar cu 1.700 de lei, maximum 1.900 de lei daca este in varsta. Cu toate aceste conditii grele, medicii au o constiinta si un respect fata de bolnav. Lucrul ar trebui sa fie reciproc, dar nu mai este. Exista un conflict intre bolnavi si doctori la ora actuala, care a fost generat de presa, ea acuzand medicii, intr-o campanie incorecta impotriva lor. Pe starea deja tensionata a populatiei, campania a avut imediat ecou. Asa se face ca bolnavii se duc cu neincredere la consultatiile medicale.In calitate de presedinte al Colegiului Medicilor Cluj, sunteti foarte ingrijorat ca medici buni din Romania decid sa plece in strainatate, pentru avantajele salariale si conditiile de lucru mai bune decat cele din tara?     Multi dintre cei care pleaca se vor intoarce, cu timpul. Dar, la ora actuala, este o nebunie nationala. In 2010, 400 de medici clujeni au depus cereri pentru eliberarea actelor necesare plecarii in strainatate pentru exercitarea profesiei. In acest an, in 20 de zile, s-au eliberat certificate de conformitate pentru 25 de medici decisi sa profeseze in clinici din tarile Uniunii Europene.     Agerpres    Despre transplantul de inima artificialaTehnica medicala prin care se vor realiza transplanturi de inimi artificiale a fost prezentata in luna decembrie 2010 la Institutul Inimii „Niculae Stancioiu” de o echipa de specialisti italieni de la Spitalul „Bambino Gesu” din Roma. Pacientii care urmeaza sa fie operati la Cluj-Napoca vor fi selectati de medicii clujeni, de pe listele de asteptare. Primul transplant de inima artificiala din lume a fost realizat in luna octombrie 2010, la Roma, de o echipa de medici italieni de la Spitalul „Bambino Gesu”. La doar doua luni de la premiera medicala mondiala, medicii italieni au venit la Cluj-Napoca pentru o colaborare pe termen lung cu Institutul Inimii „Niculae Stancioiu”.

Bechtel, data in judecata de Cartel Alfa

Presedintele Cartel Alfa, Grigore Pop, alaturi de reprezentantii Sindicatului Transilvania din cadrul Bechtel, au anuntat ca vor depune în aceasta dimineata la Tribunalul Cluj o plângere împotriva constructorului Autostrazii Transilvania. Motivul actiunii în instanta este disponibilizarea colectiva anuntata de Bechtel. Potrivit lui Grigore Pop, lista cu cei peste 600 de muncitori care vor fi concediati cuprinde si lideri de sindicat si persoane care reprezinta cazuri sociale. „Vom da în judecata Bechtel pentru a cere anularea concedierii colective. Acest demers afecteaza angajati care sunt lideri de sindicat, dar si care sunt cazuri sociale grave. Avem angajati care au fost în concediu paternal si, conform legii, nu pot fi concediati timp de sase luni, dar si angajati care sunt singurii întretinatori ai familiei, au câte trei-patru copii si sotii grav bolnave”, a declarat ieri Grigore Pop, pentru Agerpres.     Grigore Pop a tinut sa precizeze ca un alt motiv pentru care procedura de disponibilizare ar trebui întrerupta este si faptul ca se asteapta un raspuns de la Ministerul Transporturilor, care sa precizeze care sunt planurile pentru continuarea lucrarilor la autostrada. Liderul de sindicat a mai declarat pentru Agerpres ca spera sa obtina o întrevedere cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, în care sa se lamureasca toate aspectele legate de continuarea lucrarilor, deoarece pe baza acestor decizii se poate stabili si numarul de muncitori necesar, ceea ce ar putea impune renuntarea la procedura de disponibilizare. „Speram sa obtinem o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru a afla cum vor continua lucrarile la Autostrada Transilvania. Angajatii au început, de luni, sa primeasca deciziile de concediere, dar acestea pot fi anulate”, a explicat Grigore Pop pentru Agerpres. El a avertizat ca daca procedura de disponibilizare este dusa la bun sfârsit, Bechtel nu va mai putea angaja alti oameni pe aceleasi posturi, timp de noua luni.     Potrivit purtatorului de cuvânt al Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Ana-Maria Chiciudean, muncitorii au intrat de ieri într-un preaviz de 20 de zile, dar conform legii, Bechtel ar putea renunta în orice moment la disponibilizare în acest interval de timp. În plus, reprezentantul AJOFM Cluj a precizat ca institutia urmeaza sa organizeze câteva întâlniri cu muncitorii pentru a li se explica acestora legislatia din domeniu si pentru a se vedea cum pot fi ei ajutati sa-si gaseasca alte locuri de munca.     Potrivit notificarii primite de AJOFM Cluj de la Bechtel, lista cu disponibilizati cuprinde 682 de persoane, dintre care 563 din Cluj si 119 din Bihor.

O femeie din R. Moldova a nascut cvintupleti

O femeie de 37 de ani din Republica Moldova a nascut cinci gemeni, evenimentul fiind considerat o premiera pentru aceasta tara. Femeia, care a nascut pe cale naturala, spune ca stia doar de patru copii, dar a nascut trei baieti si doua fete, la 28 de saptamâni de sarcina. Medicii de la Centrul Mamei si Copilului de la Chisinau spun ca aceasta este o premiera pentru Republica Moldova. Toti cei cinci nou-nascuti, cu greutati cuprinse între 730 i 1.000 grame se afla în incubatoare speciale. Agerpres

Concurs de schi intre jandarmi

Astazi, începând cu ora 12.00, în statiunea Muntele Baisorii se va desfasura un concurs de schi între jandarmi. Gazda acestui concurs va fi Postul de Jandarmi Montan Muntele Baisorii. La start vor fi prezenti concurenti din cele doua unitati de jandarmi din Cluj-Napoca (Inspectoratul de Jandarmi Judetean Cluj si Gruparea de Jandarmi Mobila Cluj-Napoca), care vor concura în cadrul a doua probe de slalom. Postul montan de la Muntele Baisorii a luat fiinta, în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Cluj, în anul 2005.

66 de persoane cazate in azilul de noapte de pe Oasului

Politistii comunitari clujeni au identificat, la sfîrsitul saptamînii trecute, patru persoane fara adapost pe strazile din oras. Acestea au fost transportate la Azilul de Noapte “Ruchama” de pe strada Oasului nr. 298, unde beneficiaza de hrana, adapost si de îngrijire medicala. Municipalitatea clujeana a anuntat ca a amplificat actiunile de ridicare si transmitere a acestor persoane catre adapost, tinînd cont de vremea geroasa din ultimele zile. În aceasta perioada cu temperaturi scazute, azilul de noapte gazduieste 66 de persoane. M.O.

Cinci straini depistati cu sedere ilegala

Politistii clujeni au descoperit în cadrul unei actiuni desfasurate în perioada 25-26 ianuarie cinci cetateni straini cu sedere ilegala în Cluj-Napoca. Astfel, au fost depistati un tînar din Sudan – care a fost sanctionat cu amenda de 1.200 lei - si un cetatean din Moldova, care a primit o amenda în valoare de 800 lei. Cei doi au 21 de ani si, pentru ca sînt studenti la universitati din Cluj-Napoca, celor doi li s-a pus în vedere sa-si reglementeze sederea pe teritoriul României. În plus, trei cetateni din Tunisia au fost sanctionati contraventional cu amenda în valoare totala de 3.600 lei si li s-au eliberat decizii de returnare valabile 15 zile pentru a parasi România.

Trenul Cluj - Satu Mare a lovit o masina

Un barbat de 35 de ani a decedat ieri într-un accident rutier petrecut la trecerea la nivel cu calea ferata din localitatea satmareana Cig, în apropiere de orasul Tasnad. Mai exact, o Dacie a fost lovita de locomotiva acceleratului 1543 Cluj - Satu Mare si a fost târâta pe o distanta de aproximativ 500 de metri, soferul decedând pe loc. Masina a fost distrusa total, iar locomotiva avariata partial. Circulatia feroviara a fost întrerupta aproximativ doua ore pe sectorul respectiv. Din primele cercetari reiese ca soferul autoturismului este vinovat deoarece nu a oprit la trecerea la nivel cu calea ferata.