monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

A doua editie a Balului Sarbatorilor de Iarna

 O traditie veche a Anului Nou, balul mascat organizat de obicei in ziua de 1 ianuarie, a fost preluata si transformata de catre tinerii liberali din Alba Iulia. Astfel, membrii TNL din resedinta de judet au organizat petrecerea tematica in data de 28 decembrie, fiind vorba despre cea de a doua editie a unui eveniment care se vrea a fi unul de durata. Balul Sarbatorilor de Iarna a fost in 2010 unul cu adevarat deosebit, fiind organizata atit o petrecere tematica, cit si o stringere de fonduri. In anul trecut tema petrecerii a reprezentat-o „Craciunul interbelic”, fapt pentru care s-au putut remarca la bal coafuri de o eleganta aparte, rochii cu accesorii specifice anilor ‘20-’30, palarii, papioane, jobenuri si pantaloni cu bretele, toate menite sa recreeze viata saloanelor high-life din perioada interbelica romineasca. Componenta socialaBalul din 2010 a avut ceva aparte, atit prin tinute, cit si prin finalitate. A fost vorba despre o actiune de stringere de fonduri, obiectiv daca luam in considerare faptul ca pina la final s-a strins o suma destul de importanta de bani care vor fi folositi pentru organizarea de evenimente culturale, dar si pentru donatii catre familii nevoiase din Alba Iulia. Este de remarcat ca la finalul anului trecut, membrii TNL au organizat o petrecere mai restrinsa cu aproximativ 130 de participanti. Totusi, cei prezenti s-au bucurat de momente frumoase, un scurt program artistic în care si-au facut loc dansurile de societate, un miniconcert live semnat Alin Ignat, momente de teatru, colinde, licitatii si o tombola cu premii. Alaturi de tinerii liberali, la eveniment au participat si unii dintre seniorii PNL Alba, intre care presedinte PNL Alba, Teodor Atanasiu. Liberalii au anuntat ca Balul Sarbatorilor de Iarna va merge mai departe, iar la finalul anului care tocmai a inceput va avea loc cea de a treia editie.

Noutati legislative pentru recalcularea pensiei anticipate

Locuitorii judetului care au îndeplinit conditiile pentru a solicita o pensie anticipata sau anticipata partiala pina la data de 31 decembrie pot cere incepind de ieri Casei Judetene de Pensii Alba înscrierea în aceste categorii.Potrivit directorului acestei institutii, Nicolae Nartea, un document emis recent de CNPAS face referire la stabilirea si recalcularea pensiei anticipate si anticipate partiale, conform prevederilor Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale,   cu modificarile si completarile  ulterioare. Aceeasi sursa a declarat ca potrivit articolului 10 din Legea 118/2010 privind unele masuri necesare în vederea stabilirii echilibrului bugetar, la acestea adaugindu-se alte prevederi ale art. 16 din aceeasi lege, în perioada 3 iulie - 31 decembrie nu s-au mai aplicat dispozitiile referitoare la pensia anticipata si anticipata partiala. În conformitate cu Legea 19/2000 (cu modificarile si completarile ulterioare), cererea de pensionare, împreuna cu actele care dovedesc îndeplinirea conditiilor prevazute de lege se depun la CJP Alba cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii conditiilor de pensionare. Prin urmare, cei care respecta conditiile pentru a primi pensie anticipata si anticipata partiala începind cu data de 1 ianuarie 2011, pot solicita deja înscrierea la categoriile de pensii amintite. “Conform prevederilor art. 49 si art. 52 din Legea 19/2000, modificate prin Legea 273/2009, din data de 1 ianuarie 2011, trecerea de la pensia anticipata si de la cea anticipata partiala la pensia pentru limita de virsta se face din oficiu, la împlinirea virstelor standard de pensionare prevazute de lege. Asadar, beneficiarii pensiilor anticipate si anticipate partiale care au împlinit sau împlinesc virsta standard de pensionare pina la 1 ianuarie 2011 si nu au solicitat trecerea în categoria pensionarilor pentru limita de virsta vor fi trecuti din oficiu la pensie pentru limita de virsta începind cu data de 1 ianuarie 2011. Odata cu trecerea la pensie pentru limita de virsta, conform prevederilor legale, pensia se va recalcula, dupa caz, prin eliminarea diminuarii prevazute de lege si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioadele de anticipare”, a mai precizat Nicolae Nartea.

Apel la solidaritate cu preotii sinistrati din Ocna Mures

 Arhiepiscopul Andrei Andreicut a lansat zilele trecute un mesaj de solidaritate catre toti credinciosii care pot ajuta cele doua parohii din Ocna Mures, ale caror constructii au fost serios afectate de catastrofa ce s-a abatut inaintea Sarbatorilor de iarna asupra localitatii. IPS Andrei a lansat astfel public un mesaj prin care facea apel la solidaritate cu cei afectati de calamitate. „În preajma Craciunului la Ocna Mures a avut loc o catastrofa, s-a scufundat o portiune din centrul orasului. Lucrul acesta s-a petrecut pentru ca înca din perioada stapinirii romane si pina în zilele noastre din subsolul localitatii s-a exploatat sarea. Printre alte constructii ce s-au prabusit este si o casa parohiala cu dependintele ei, în care locuiau doua familii de preoti. Actualmente parohiile Ocna Mures II si III sint fara casa parohiala, preotilor repartizindu-li-se provizoriu un apartament ANL. Sufleteste, în calitate de crestini, ne simtim solidari cu cele doua parohii si dorim sa le ajutam sa construiasca doua case parohiale. Bunatatea noastra o vom demonstra facind colecta la Anul Nou sau la Boboteaza în parohiile noastre si centralizindu-o la protopopiate, iar Preacucernicii Parinti protopopi vor vira sumele la arhiepiscopie pentru a fi repartizate celor doua parohii”, afirma Arhiepiscopul Andrei în mesajul sau.

Bilantul tragediei

 Pentru a sustine eforturile autoritatilor locale, in prag de sarbatori, din fondul de interventie aflat la dispozitia Guvernului a fost alocata suma de 12.717.600 lei catre Consiliul Local Ocna Mures. Alocatiile s-au indreptat spre refacerea strazilor afectate - 2.400.000 lei, umplerea craterului creat cu aproximativ 100.000 metri cubi de piatra - 6.582.600 lei, realizarea unei rute ocolitoare de acces in oras pe o lungime de 200 de metri - 300.000 lei, ajutor pentru gospodariile populatiei si proprietatile particulare afectate - 335.000 lei si refacerea canalelor de garda si protejarea masivului de sare, prin preluarea apelor pluviale 1.000.000 lei. Cu aceeasi ocazie au fost alocate sume pentru realizarea unei rute ocolitoare pentru traficul greu. De asemenea s-a decis acordarea unui sprijin financiar in valoare totala de 900.000 lei Consiliului Local Noslac, pentru continuarea rutei ocolitoare pentru traficul greu dinspre orasul Ocna Mures.Din fericire Toate aceste pierderi nu au adus cu sine si victime umane, dar au lasat fara locuinte 18 persoane. Acestea au fost evacuate, la fel ca si Sediul Administratiei Financiare Ocna Mures care a fost avariat pina la punctul in care a fost necesara sistarea temporara a activitatii. Cladirea vechiului dispensar medical necesita de asemenea reparatii serioase, in vreme ce Magazinul “Plus” si parcarea acestuia au disparut cu totul. In plus, un magazin second-hand, un atelier de reparatii frigidere si mai multe ateliere si hale au fost inghitite partial sau total de ape. Utilitatile si dezvoltarile urbane au avut de asemenea de suferit. Astfel, pe strazile Mihai Eminescu si Nicolae Iorga a fost distrusa o suprafata importanta din carosabil, iar retelele de alimentare cu apa, gaz si energie electrica au fost si ele afectate.Au fost afectate si imobilele 10, 10A, 12, 14 de pe strada Nicolae Iorga si 18A, 18B si 20 de pe Mihai Eminescu. In continuare in data de 25 decembrie, a fost observat un fenomen de tasare a terenului, pe o lungime de 20 metri, pe strada Mihai Eminescu, in zona deja afectata. Tasarea s-a produs pe o adincime de 40 de centimetri si a fisurat o conducta de apa potabila. Din fericire, din data de 25 decembrie, fenomenul de surpare a stagnat, iar in urma studiilor preliminare efectuate de specialisti in teren, a fost stabilit faptul ca situatia s-a stabilizat. Pe linga pagubele materiale insa, nesiguranta care domneste inca la Ocna Mures in rindul populatiei, teama si groaza in care oamenii au petrecut sarbatorile de iarna si tensiunea care ramine inca in zona nu pot fi cuantificate.

Horoscop familiei

 Mamica BalantaIn familie  Planeta dumneavoastra dominanta este Venus, ea conferindu-va dragoste pentru armonie si intelegere. Familia va fi pentru dumneavoastra foarte importanta si veti lupta pentru a mentine armonia si linistea in cadrul ei. Se remarca totusi faptul ca, desi va iubiti copiii, dati mai multa atentie relatiei cu sotul. Dragostea este foarte importanta pentru dumneavoastra si la fel si relatia de cuplu.Nu veti deveni niciodata o femeie casnica, dar veti mentine intotdeauna relatiile sociale ale familiei. Veti tulbura linistea caminului de nenumarate ori chemând cunostinte in vizita si in aceste ocazii va veti dovedi a fi gazde perfecte. Educatia pe care o oferiti copiiilor dumneavoastra este bazata pe libertate de opinie si comunicare.Relatia cu fiica dumneavoastra Pentru orice femeie Balanta, relatia cu fiica ei va fi bazata in primul rind pe prietenie. Inca de cind fata incepe sa mearga la scoala, dumneavoastra o considerati o egala si o lasati sa se dezvolte in directia pe care o doreste. Nu ii veti impune decit sa aiba o educatie si va veti ocupa in mod direct de cultura ei. Veti avea grija sa fie o femeie informata si veti incerca sa o faceti sa inteleaga cit de importante sint cariera si relatiile sociale in viata unei femei. Relatia cu fiul dumneavoastra Relatia cu fiul dumneavoastra va fi armonioasa, bazata pe incredere reciproca. Il veti lasa pe sotul dumneavoastra sa se ocupe de educatia lui in cea mai mare parte insa, deoarece considerati ca el stie mai bine de ce are nevoie un baiat pentru a deveni barbat. Veti avea insa grija de aspectul lui fizic, il veti convinge sa urmeze diferite sporturi si sa se ingrijeasca. Mamica ScorpionIn familie. Sinteti o femeie foarte independenta care isi apara libertatea, de aceea pare practic imposibil ca cei care va inconjoara sa va vada in postura de “mama”. Planeta voastra dominanta Pluto va da mai curind rolul de femeie fatala. Aveti o latura de “mama-closca” care nu poate fi pusa in discutie. Sinteti foarte tandra si sensibila in relatia pe care o aveti cu propriii copii, in fata fragilitatii lor depuneti armele si deveniti o mama iubitoare, tandra si plina de atentie. Va ascundeti intreaga sensibilitate in spatele imaginii de femeie libera, deoarece pentru copiii dumneavoastra sinteti in stare de orice, ii veti invata sa depaseasca obstacolele, le veti induce independenta care ii va ajuta in viata. Relatia cu fiica dumneavoastra Veti face tot posibilul pentru ca ea sa nu devina o micuta timorata si, din contra, o veti ajuta sa-si intareasca caracterul in viata, pentru a deveni o luptatoare, care merge inainte si nu cedeaza in fata adversitatilor. Din cauza asta s-ar putea sa apara conflicte intre voi, dar nu sinteti dumneavoastra cea care doriti sa o faceti o femeie plina de mister, de siretenie si de incredere care stie sa-i manipuleze pe ceilalti cu usurinta? In contact cu dumneavoastra fiica isi va verifica armele si veti fi prima pe care le va testa. Relatia cu fiul dumneavoastra. Evitati sa-i aratati mai multa afectiune decit fiicei dumneavoastra, deoarece aveti tendinta sa fiti mai indulgenta cu el. Nedreptatea risca sa intunece imaginea pe care copiii o au despre dumneavoastra si este un lucru pe care fiul dumneavoastra nu-l va suporta. Pentru el sinteti “modelul” de urmat, sinteti “femeia” si in acelasi timp “mama sa”.

Sarbatori sfirsite la spital

 In ultimele zile ale anului 2010, dar si in primele din 2011, zeci de albaiulieni ajung pe mina medicilor de la Urgente cu fracturi sau entorse cauzate de cazaturile pe trotuarele alunecoase. In medie, in fiecare zi, peste 10 persoane au de suferit din cauza frigului si a zapezii care au transformat strazile municipiului Alba Iulia in adevarate patinoare. Chiar si asa, localnicii “uita” care le sint obligatiile si atributiile privind curatarea trotuarelor. La situatia de pe rutele pietonale se adauga starea soselelor. Autoritatile le recomanda soferilor sa nu porneasca la drum daca nu au masinile echipate de iarna, pentru ca in aceasta perioada, accidentele rutiere se tin lant, iar in majoritatea cazurilor vinovati de producerea lor sint soferii. Meteorologii anunta ca iarna continua sa se manifeste destul de puternic. Intre aniChiar daca stiu ce li se poate intimpla daca fac excese, localnicii nu au tinut cont de pericol nici la trecerea dintre ani. Astfel, pentru citeva sute de persoane din judet noul an a inceput la spital. Numai la urgentele spitalului din Alba Iulia, Revelionul a adus citeva sute de persoane care au mincat sau au baut fara masura. In mai putin de 48 de ore, peste 200 de oameni au acuzat astfel de probleme, fiind semnalate in special neplaceri gastrice, colici biliare sau gastrite acute. Au fost insa si destule cazuri in care pacientii au ajuns la spital in stare avansata de ebrietate. Astfel, este indicat ca dupa mesele copioase de sarbatori sa inlocuim preparatele din carne cu fructe si legume si sa reducem consumul de alcool. De adaugat ca si echipele de interventie in caz de urgenta au avut serios de lucru la trecerea dintre ani. Din fericire, gravitatea accidentelor nu a fost una sporita, insa iarna continua sa se manifeste in majoritatea regiunilor judetului. Pentru evitarea evenimentelor rutiere soldate cu victime, politistii recomanda evitarea depasirilor, purtarea centurii de siguranta, adaptarea vitezei la conditiile de drum, folosirea sistemul de iluminare-semnalizare si a luminilor de intilnire si pastrarea distantei in mers, suficienta pentru a se putea opri in conditii de siguranta.Nu uitati !Revenind la problemele pietonilor din resedinta de judet, trebuie spus ca administratia locala a municipiului a hotarit si a comunicat albaiulienilor faptul ca legea prevede ca este de datoria fiecaruia sa intretina spatiul din fata locuintelor. Pentru a se asigura ca acest lucru se respecta, autoritatile au stabilit si amenzi, care se ridica la citeva sute de lei pentru cei care nu se conformeaza. Aceste obligatii sint valabile si pentru administratorii spatiilor comerciale si ai magazinelor din oras. Pe linga aceste obligatii, sfaturile autoritatilor se indreapta si catre cei care trebuie sa se pazeasca de frigul de afara si care sint indemnati sa tina cont de prognozele meteo. Astfel, meteorologii anunta ca pentru aceste zile temperatura maxima se va situa in jurul valorii de -1 grad, iar cea minima va fi de -6 grade. In continuare vremea se va mentine rece si chiar geroasa noaptea, cind se va produce ceata, asociata cu depunere de chiciura. Presiunea atmosferica este in crestere.

Ultimul mohican al albaiulienilor!

 Mijlocasul albaiulian a fost unul dintre cei mai constanti jucatori ai Unirii Alba Iulia, in sezonul trecut al Ligii I, ajungind la lotul national de tineret. Sase luni au trecut de la ultimul sau meci in prima liga, disputat la Alba Iulia tocmai impotriva echipei Pandurii Tg Jiu, acolo unde s-a transferat inainte de Craciun. Dorit la echipa de antrenorul Petre Grigoras, Cristea a semnat un contract pe trei ani si jumatate cu gorjenii, clubul unirist primind in schimb suma de 70.000 de euro. Alba detine si 30 % din drepturile federative ale jucatorului. “Mi-am dorit enorm de mult sa revin in prima liga dupa ce Unirea a retrogradat si am fost foarte bucuros cind am aflat ca sunt dorit la Pandurii. Sper sa ma acomodez cit mai repede. Am mai jucat cu mai multi olteni si la nationala. Nu cred ca voi avea probleme”, spune Cristea, ce ii va avea din nou colegi pe Chiriches si Grecu, cu care a jucat la “tineret”. “M-am simtit excelent la Unirea!”Fostul international de tineret a vorbit si despre perioada de la Unirea Alba Iulia. “M-am simtit excelent in cei cinci ani petrecuti aici, iar pentru mine a fost o experienta frumoasa, mai ales ca am jucat pentru echipa din orasul natal. Am multe amintiri placute, dar cea mai importanta realizare a mea a fost promovarea in Liga I”, a declarat Cristea, care a renuntat la banii ce ii avea de primit pentru decembrie, in schimb conditia sa a fost sa-si primeasca de la Unirea alte patru rate contractuale restante. “La modul general nu regret nimic. Nu imi place sa ma uit in trecut, dar totusi imi pare rau ca nu ne-am putut salva de la retrogradare in sezonul trecut”, a mai precizat cel care juca la Alba cu numarul 14 pe tricou. “Sper sa fiu motivat, vreau sa joc la Pandurii!”Cristea spera ca noul an sa-i aduca cit mai multe prezente in tricoul noii sale echipe. “Imi doresc sa fiu sanatos, sa joc cit mai mult la Pandurii si sa ajut echipa sa-si indeplineasca obiectivul. Ma bucur ca domnul Grigoras are incredere in mine si sper sa fiu motivat. Voi incerca sa-mi fac treaba cit mai bine si sper sa avem rezultate bune. Echipa s-a miscat bine in ultima parte a turului, chiar au facut meciuri foarte bune”, a mai declarat fostul mijlocas al “alb-negrilor”, ce va pune umarul in retur la salvarea gorjenilor de la retrogradare. Echipa antrenata de Petre Grigoras a adunat 18 puncte in prima jumatate a sezonului si ocupa locul 16, retrogradabil. Reunirea lotului a fost fixata pentru 9 ianuarie.Petre GrigoraS, antrenor Pandurii Tg. Jiu:“Cristea era o necesitate pe postul acela si e bine ca s-a realizat acest transfer. Sper ca el sa vina cu dorinta de a nu se mai întoarce în Liga a doua de unde l-am luat. Calin stie ce înseamna sa joci în Liga I, unde s-a descurcat bine la Alba Iulia, si sint convins ca va face tot posibilul sa se integreze si sa-si cistige postul de titular la Pandurii” Cristea al III-lea al Ligii I, dupa Andrei de la Dinamo si Adrian de la “U” Cluj!15 goluri a marcat Calin Cristea in cei cinci ani petrecuti la echipa din orasul sau natal Noul “pandur” Calin Cristea s-a intors pentru citeva momente in curtea scolii, acolo unde de mic batea mingea de dimineata si pina seara tirziuA trecut prin miinile a 11 antrenori!Cornel Talnar, Nelutu Popa, Constantin Cirstea, Mihai Zamfir, Adrian Bichesi, George Ciorceri, Aurel Sunda, Adrian Falub, Blaz Sliskovic, Marius Baciu si Adorian Himcinschi sunt tehnicieni pe care i-a prins Calin Cristea pe banca Unirii Alba Iulia. Mijlocasul marturiseste ca fiecare dintre acestia si-a pus amprenta asupra carierei sale. “Toti antrenorii care i-am avut pina acum la Alba au ajutat la evolutia mea ca jucator. De la fiecare am avut ceva de invatat si cu toti am avut o relatie foarte buna. Falub si-a pus cel mai mult amprenta in stilul meu de joc”, povesteste Cristea, cel ce a purtat in ultima vreme banderola de capitan a echipei sale de suflet.La 17 ani testase deja primele trei ligi: A, B si C!Desi extrem de tinar, Calin Cristea anunta calitati deosebite inca de la inceputurile carierei. La 15 ani si 11 luni a debutat in Divizia B, in meciul Tricotaje Ineu - Minaur Zlatna 1-3 (10 aprilie 2004), iar in sezonul urmator a evoluat in Divizia C, tot sub comanda antrenorului Fane Fogorosi, la Metalul Aiud, ambele conjudetene fiind formatii satelit ale Unirii Alba Iulia, ce activa in Divizia A (in perioada 2003-2005). In ultima etapa a sezonului 2004/2005, Cristea a bifat prima prezenta in prima liga, la intilnirea Farul – FC Unirea 4-0 (ardelenii fiind deja retrogradati). In ultimii ani, micutul jucator de banda stinga a fost curtat de echipe precum Steaua, Dinamo, Rapid sau CFR Cluj, iar in vara trecuta a fost la un pas sa semneze cu FC Vaslui, moldovenii fiind dispusi sa plateasca “alb-negrilor” suma de 200.000 de euro. EXCLUSIV: Rival Alba Iulia solicita grila de formare!Calin Cristea a invatat ABC-ul fotbalului la echipa de juniori a clubului Monolit Alba Iulia (transformat apoi in Rival Alba Iulia), fiind descoperit de catre antrenorul Iosif Luca. “Lui Calin eu i-am pus ghetele de fotbal in picioare si pot spune ca este cel mai promitator fotbalist pe care l-am avut, un <<stingaci>> autentic. L-am remarcat in curtea scolii, avea 9-10 ani, era un pic grasut, inca de la primele antrenamente mi-am dat seama ca avea talent cu carul si l-am pus sa joace la o grupa mai mare cu doi ani. A intrat rapid in vederile loturilor nationale ale copiilor nascuti in anul 1988”, povesteste antrenorul in virsta de 76 de ani, care l-a avut elev in trecut si pe tatal lui Calin. Ulterior, la 14 ani, dorinta fotbalistului albaiulian a fost sa faca pasul la echipa fanion a judetului, acesta intrind sub comanda lui Nelutu Popa la Unirea Alba Iulia. La aflarea vestii ca fostul sau elev va juca din nou la o echipa din Liga I, antrenorul Iosif Luca s-a aratat extrem de fericit si afirmat ca FC Unirea va trebui sa-i plateasca asa zisa “grila de formare” a jucatorului. “Voi face demersurile la FRF si voi depune documentatia necesara, iar conform regulamentului Unirea va fi nevoita sa plateasca grila de formare. Nu stiu exact suma, dar cred ca undeva in jur 3-4000 de euro. Nu am vorbit inca cu cei din conducere, dar sunt convins ca nu vor fi probleme”, a declarat Luca, originar din Alba Iulia. “Nu am cum sa uit perioada cind am inceput sa joc fotbal la Rival si imi amintesc cu placere de acele vremuri. La inceput am jucat fundas central, tin minte ca in primul an am fost la mai multe turnee in tara, apoi trei ani la rind am participat cu echipa domnului Luca la un turneu in Danemarca”, si-a amintit Calin.

Rosia Montana

Proiect pentru reducerea abandonului scolarUn proiect national în aflat in derulare  a fost implementat recent si în comunitatea de rromi din Rosia Montana. Este vorba mai exact despre un proiect al carui obiectiv general este cresterea nivelului de educatie al copiilor din mediul rural si urban, dar si dezvoltarea capitalului uman în vederea includerii viitoare a acestora pe o piata a muncii moderna si flexibila, prin asigurarea accesului la educatie si reducerea fenomenului de parasire timpurie a scolii. Grupul tinta al acestui proiect la nivel national au fost 1200 elevi rromi din clasele a VII-a si a VIII-a si 1200 elevi rromi din clasele a IX-a si a X-a (licee si scoli de meserii), 2400 persoane de etnie rroma care au parasit de timpuriu scoala înaintea obtinerii competentelor si cunostiintelor de baza necesare integrarii pe piata muncii, dar si 2.400 parinti si tutori ai elevilor cu risc de parasire timpurie a scolii. Parteneri ai acestui proiect sint Fondul de Educatie pentru Rromi din Ungaria, Ministerul Educatiei, Cercetarii,Tineretului si Sportului; Fundatia Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Rromi si Asociatia Pakiv Rominia. La nivelul judetului Alba s-au depus 300 de aplicatii pentru anul scolar 2009-2010 numarul beneficiarilor fiind de 20, iar pentru anul scolar 2010-2011 au fost primite 64 de aplicatii primite în termen (30 septembrie 2010). Pentru completarea numarului de 50 de elevi bursieri stabiliti în cadrul proiectului si dupa verificarea conformitatii continutului dosarului fiecarei aplicatii cu cerintele prevazute în Ordinul Presedintelui ANR nr.206 din data de 16 august 2010 si îndeplinirii cerintelor de selectie, din numarul total de dosare primite (64), au ramas în procedura de selectie un numar de doar 37. Procesul de selectie a avut în vedere ca principale criterii situatiile deosebite ori aptitudini speciale ale elevilor care merita a fi sustinuti, prezenta la scoala, media scolara, media la purtare si venitul realizat pe membru de familie.        

Eclipsa partiala de soare

Eclipsa din aceasta dimineata începe la ora 9:03, cind penumbra Lunii intra pe terioriul tarii noastre. Maximul este la ora 10:35 (Bucuresti), cind discul Soarelui este acoperit de catre Luna în proportie de 75%. Sfirsitul este la ora 12:16,cind penumbra Lunii paraseste teritoriul Rominiei. La Alba Iulia eclipsa începe la ora 9:07,maximul la ora 10:33 si se sfirseste la ora 12:05.Turcu Vasile,membru al Academiei de Stiinte New York

Primii mesageri

In prima zi a anului 2011, la Alba Iulia au venit pe lume trei baieti, toti fiind nascuti la termen si fara probleme. In aceeasi perioada a anului trecut, la Alba Iulia se nasteau 4 micuti. De adaugat ca de la 1 ianuarie 2011, a intrat în vigoare Ordonanta de Urgenta potrivit careia indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda pentru un singur an. 

Director nou la DGFP Alba

Directia Generala a Finantelor Publice Alba are incepind de ieri un nou sef. Conform Ordinului semnat de presedintele A.N.A.F., Sorin Blejnar, a fost promovat în functia publica de conducere de director executiv al D.G.F.P. Alba, Marius Zinca. Noul director a indeplinit prerogativele functiei de sef adjunct al Administratiei Finantelor Publice a municipiului Alba Iulia în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2010. Cit despre soarta fostului director executiv, Maria Iacob, nu se cunoaste deocamdata nimic. Potrivit unor surse din cadrul institutiei, exista posibilitatea ca Maria Iacob sa se intoarca la “Vama’’, unde a mai activat si in cursul anului trecut, sau sa ramina in cadrul DGFP Alba intr-o alta functie. 

Abrudenii vor avea in continuare spital

Peste 200 de spitale din tara sint în pericol sa fie desfiintate. In pofida faptului ca “umbla” zvonuri ca Spitalul din Abrud este în aceasta situatie, primarul Tiberiu Ratiu a negat spunind ca unitatea de sanatate din Abrud nu se afla pe lista neagra a Ministerului Sanatatii, cel putin in prima etapa de “radiere” a institutiilor spitalicesti . Edilul din Abrud a fost recent la Bucuresti, la ministerul de resort, pentru a argumenta motivele pentru care spitalul nu ar trebui desfiintat. Printre argumente se numara faptul ca spitalul a beneficiat curind de investitii. Printr-un proiect european, spitalul a primit 40 de miliarde lei vechi pentru reabilitare, iar Consiliul Local Abrud a alocat înca 5 miliarde lei vechi. Primarul mai spune ca zona are nevoie de spital, deoarece populatia de aici are boli cronice si profesionale, iar oamenii nu pot fi pusi pe drum la o virsta înaintata ca sa mearga la alte spitale din tara.  

Premiu pentru creatorul parcului dendrologic din Alba Iulia

Custodele Parcului Dendrologic “dr. Ioan Vlad”, inginerul Nicolae Patrinjan, a adus la Alba Iulia unul din cele trei premii de excelenta acordate la nivel national de catre Societatea “Progresul Silvic” (SPS), asociatie profesionala a inginerilor silvici din toata tara, fondata in anul 1886. Anuntul a fost facut de presedintele Filialei Alba a SPS, Alexandrina Ilica. Cistigatorii premiilor din acest an au fost alesi pentru rezultatele deosebite obtinute pentru protejarea padurilor, a mediului, a biodiversitatii, dar si pentru cercetari stiintifice deosebite in domeniu.“Spre mindria Filialei Alba Iulia a Societatii <<Progresul Silvic>> din rindurile careia provine, unul din cele trei premii a revenit inginerului silvic Nicolae Patrinjan, pentru meritele sale cu totul remarcabile in realizarea Parcului Dendrologic <<dr. Ioan Vlad>> de linga Alba Iulia. Celelalte doua premii ale Societatii au fost acordate unor specialisti de marca , autori de lucrari stiintifice in domeniul silviculturii, respectiv unui membru al Filialei Brasov- Covasna si unui membru al Filialei Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti”, a precizat Alexandrina Ilica, care este de parere ca acest premiu ar trebui sa fie un motiv de mindrie inclusiv pentru comunitatea albaiuliana. “Este incontestabil faptul ca ideea de infiintare a acestui parc linga municipiul Alba Iulia, demersurile necesare pentru obtinerea avizelor necesare, implementarea in practica a ideilor, ii revin acestui specialist pentru care crearea parcului dendrologic a insemnat insasi ratiunea sa de a fi in ultimii 10 ani. Pe tot parcursul acestor ani, telul principal al d-lui inginer Patrinjan a fost dezvoltarea fondului dendrologic. Astfel, plecind de la un inventar de 51 specii existente in mod natural in anul 2001, in momentul inceperii proiectului, a facut ca numarul speciilor sa creasca an de an, astfel incit in anul 2010 pot fi inventariate peste 800 specii”, a aratat presedintele SPS Alba Iulia, care a vorbit si despre greutatile, naturale sau nu, intimpinate de custode in tot acest timp. Alexandrina Ilica a mai mentionat ca timp de 8 ani lucrarile s-au executat cu sprijinul financiar si logistic al Directiei Silvice Alba, iar din anul 2008 parcul a trecut in administrarea Primariei Alba Iulia, care a facut demersuri pentru obtinerea de fonduri structurale pentru a intensifica ritmul lucrarilor, in special al celor legate de securitatea investitiei si de accesul publicului.

In lupta cu declinul demografic

In aceasta luna, se implineste un an de cind este implementat, inclusiv in Regiunea Centru, proiectul DART (“Declining, Ageing and Regional Transformation”), initiat de Banca de Investitii a Landului Brandenburg si finantat prin Programul Operational de Cooperare Interregionala Interreg IV C al Comisiei Europene. ADR Centru participa la implementarea proiectului, alaturi de alti 14 parteneri din 9 state membre ale UE. “In cadrul acestui proiect incercam sa identificam posibile solutii la problemele demografice cu care se va confrunta Regiunea Centru si, in acelasi timp, prezentam partenerilor internationali proiectele concrete aplicate de catre diverse institutii sau ONG-uri din regiune”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.Ultima intilnire de lucru a proiectului a avut loc recent la Wroclaw (Polonia) si a fost axata pe exemple practice si modele de “Instruire, educatie si invatare continua”. ADR Centru a gasit 11 modele de bune practici, vizind domeniul instruirii, dintre acestea fiind selectate si prezentate 3 cazuri. Alaturi de aceste exemple, partenerii proiectului au mai prezentat alte 28 de proiecte, programe sau politici locale, regionale si nationale, cele mai bune 10 urmind a fi selectate si prezentate publicului larg, in cadrul conferintei internationale ce va fi organizata la Praga, in vara acestui an. “Conform statisticilor, pina in anul 2030 fiecare a 3-a persoana din Uniunea Europeana va avea peste 60 ani. Mentinerea in activitate a persoanelor in virsta, transferul de cunostinte si experienta de la persoanele in virsta catre tineri, precum si permanenta contributie a virstnicilor la valorile societatii, sint masurile de contracarare prevazute de ADR Centru prin proiectul DART, derulat in Rominia la nivelul Regiunii Centru, in parteneriat cu alte regiuni europene”, au precizat reprezentantii ADR Centru. 

Rectificare pozitiva pe ultima suta de metri

Cu toate ca era vorba, pina la urma, de o formalitate - fara care insa nici un ban nu ar fi intrat in bugetul judetean sau in cele ale oraselor si comunelor din judet - lucrurile nu au mers deloc “ca unse”. De vina au fost o parte dintre consilierii PDL, care au absentat la ultima sedinta a CJ Alba de anul trecut. Pentru adoptarea hotaririi referitoare la repartizarea sumelor alocate de guvern erau necesare 17 voturi, doar 16 reprezentanti ai puterii fiind prezenti in sala. Consilierii PSD si PNL ori au votat impotriva, ori s-au abtinut, asa ca hotarirea nu putea fi considerata ca adoptata. In aceste conditii, presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, i-a anuntat pe consilieri ca ii va convoca intr-o noua sedinta extraordinara in data de 31 decembrie, pentru ca altfel banii erau pierduti pentru judetul Alba. Dindu-si seama ca in ultima zi a anului nu se vor stringe nici macar atitia consilieri citi erau atunci in sala, consilierul liberal Simion Cretu a anuntat ca este dispus sa isi reconsidere pozitia, deoarece votul sau initial a fost unul de principiu. Dar cum nu era vorba despre niste sume asupra carora consilierii judeteni sa aiba prea multe de spus si cum exista riscul ca acesti bani sa fie pierduti, a sugerat ca proiectul de hotarire sa fie supus din nou la vot. La “a doua strigare”, exemplul lui Simion Cretu a fost urmat de inca doi consilieri judeteni, asa ca proiectul a fost aprobat si banii repartizati. In fondul de rulmentPrin HG 1.379/28 decembrie 2010, s-au alocat bani pentru 40 de unitati administrativ teritoriale din judetul Alba. Banii provin din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului si din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, pentru echilibrarea bugetelor locale. Cei mai multi bani - cite 1,5 milioane lei - au fost alocati catre Consiliul Judetean Alba si Consiliul Local Alba Iulia. Urmeaza “in top” Consiliul Local Blaj cu 270.000 lei, Consiliul Local Valea Lunga cu 205.000 lei si, la mare distanta, Consiliul Local Dostat cu 80.000 lei. Cei mai putini bani, 8.000 lei, au mers catre consiliile locale din Jidvei si Sona. Totusi, autoritatile de aici pot fi mai multumite decit cele din alte peste 30 de localitati, care nu au primit nici un ban. Pe de alta parte, printr-o alta hotarire, bugetul judetean a fost suplimentat cu peste 1,5 milioane lei, la capitolele sanatate si institutii de cultura. “Sint 15 miliarde primiti de la Casa de Asigurari de Sanatate pentru Spitalul Judetean Alba si Sanatoriul TBC Aiud. Mai sint niste mariri la venituri proprii la teatru si muzeu, cu 5.290 lei. Au incasat mai mult din bilete”, a mai precizat Marian Aitai.  “Sint bani din Fondul de rezerva al guvernului pentru echilibrarea bugetelor locale si sume defalcate din TVA. Este vorba despre 1,5 milioane lei, deci 15 miliarde lei vechi, pentru Consiliul Judetean Alba. Sint 40 de unitati administrativ teritoriale din judet care au primit acesti bani prin hotarire de guvern. Banii sint pentru cheltuieli curente si de capital si, conform ordinului ministrului de finante, de inchidere financiara. Adica banii pot sa intre in fondul de rulment, deci ii vor avea anul viitor pentru investitii”a explicat directorul Directiei Dezvoltare Bugete din cadrul CJ Alba, Marian Aitai. 

Premiat de Eugen Simion si Lucian Chisu

Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, a primit Diploma de excelenta pentru mecenat cultural. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvint al institutiei, George Sinca. Acesta a precizat ca diploma i-a fost decernata presedintelui CJ Alba de catre academicianul Eugen Simion si de catre directorul general al Muzeului National al Literaturii Romane, Lucian Chisu, pentru organizarea Festivalului National “Lucian Blaga”, a Colocviului consacrat romanului romanesc si pentru sprijinul acordat editarii clasicilor literaturii romane. “Acest premiu ne onoreaza pentru ca vine din partea a doua personalitati de prim rang ale culturii romane contemporane. Consiliul Judetean Alba a sustinut si va sustine in continuare multe evenimente culturale pentru ca oamenii au mare nevoie de literatura, de teatru si de muzica, indiferent de timpurile pe care le traim. Diploma aceasta are o valoare simbolica si ne arata ca sintem pe drumul cel bun in ceea ce priveste strategia culturala pe care o conturam la nivelul judetului Alba”, a declarat Ion Dumitrel dupa primirea diplomei.                     

Declaratie unica la platile catre stat

Prima declaratie unica este valabila pentru obligatiile aferente lunii ianuarie si va fi depusa pina la data de 25 februarie inclusiv. Formularul de plata a contributiilor sociale si impozitului pe venit va putea fi completat pe suport de hirtie pina la 1 iulie 2011, data dupa care va fi depus lunar doar prin mijloace electronice. “Pina la data de 1 iulie 2011, contribuabilii vor putea depune noul formular fie online, fie la ghiseu, în ultima situatie prezentind Anexa 1 semnata si stampilata, celelalte informatii urmind sa fie livrate pe suport electronic (discheta, CD, stick). Depunerea online presupune achizitionarea unui certificat electronic calificat si înrolarea la organele fiscale. Dupa data de 1 iulie, depunerea online devine obligatorie”, se arata într-un comunicat al ANAF.Contribuabilii care au calitatea de angajatori sau asimilati vor utiliza un singur formular (112) privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, formular ce va fi transmis numai autoritatii fiscale competente.În formularul 112 au fost integrate informatiile care se regaseau în declaratiile fiscale depuse de angajatori, precum si în declaratiile privind evidenta nominala a asiguratilor, eliminindu-se informatiile redundante.Prin aplicarea noii proceduri s-a renuntat complet la formularul 102 “Declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale” si la declaratiile privind evidenta nominala a asiguratilor ce trebuiau depuse la fiecare din cele trei institutii care gestioneaza sistemul de asigurare sociala, respectiv Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale. Totodata, formularul 100 “Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat” nu va mai fi depus pentru impozitul pe veniturile din salarii, aceasta informatie facind parte din formularul 112.Pina în momentul introducerii acestei facilitati, firmele erau obligate sa completeze cinci formulare pentru achitarea impozitelor, dintre care doua la ANAF si trei pentru asigurari de sanatate, somaj si pensii. Persoanele fizice completau pina acum, în anumite situatii, formulare privind impozitul pe venit, contributiile pentru asigurari de sanatate si pensii.