monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Bilanţul atentatului din Moscova a crescut la 35 de morţi

Un bilanţ al exploziei produse ieri după-amiază pe aeroportul Domodedovo din Moscova consemnează 35 de morţi, dar surse din cadrul Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă afirmă că acesta ar putea creşte, deoarece mulţi dintre cei grav răniţi – 36 de persoane, potrivit agenţiei Interfax – nu sînt transportabili. “Pînă în prezent, am reuşit să transportăm doar 17 persoane cu răni mai mult sau mai puţin grave, unii însă sînt imposibil de transportat, altora le-am acordată asistenţă ambulator”, a declarat un reprezentant al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.

Fraude şi controale la Casele de Asigurări de Sănătate

Casele de asigurări din ţară vor fi luate „la bani mărunţi“, după ce conducerea CNAS a descoperit că în Bucureşti numărul de persoane înscrise la medicul de familie era mai mare decît cel al asiguraţilor O serie de controale ar putea fi demarate în perioada următoare la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj. Verificări similare vor fi făcute la toate casele de asigurări din ţară. Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat începerea unor controale la casele de asigurări de sănătate din ţară, după ce au fost descoperite neconcordanţe între numărul de asiguraţi înscrişi în sistemul informatic unic integrat (SIUI) şi listele cu pacienţi ale medicilor de familie.

Muzeele clujene refuză comasarea

Cele trei muzee din subordinea CJ Cluj ar putea fi unificate pentru reducerea cheltuielilor, însă reprezentanţii instituţiilor de artă se opun şi susţin că se va întîmpla exact contrariul, adică vor creşte cheltuielile. O propunere a conducerii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj de a unifica într-o singură instituţie Muzeul de Artă Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea stîrneşte nemulţumirea reprezentanţilor muzeelor, care se tem că astfel investiţiile se vor face mai greu iar angajaţii vor avea mai mult de muncă.

Costurile Centrului de Deşeuri, analizate de consilierii judeţeni

76,4 milioane de euro este valoarea investiţiei în Sistemul integrat de management al deşeurilor. Consilierii judeţeni vor dezbate, în şedinţa ordinară de săptămîna aceasta, studiul de fezabilitate cuprinzînd indicatorii tehnico-economici, precum şi cuantumul cofinanţării Consiliului Judeţean pentru proiectul privind „Sistemul integrat de management al deşeurilor”. Valoarea totală a proiectului este de 76,4 milioane de euro, banii provenind, în mare parte, din fonduri europene, dar şi din alocaţii bugetare şi venituri proprii ale Consiliului Judeţean. Conform autorităţilor, termenul de predare al lucrărilor ar urma să fie luna decembrie 2012.

Peste 1.300 de clujeni au trecut sîmbătă pe la muzeu

Proiectul „Porţi deschise”, ce a avut loc sîmbătă la trei muzee clujene, a permis intrarea gratuită în instituţiile de cultură aflate în subordinea Consiliul Judeţean Cluj. Peste 1.300 de clujeni au vizitat sîmbătă Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Muzeul Memorial “Octavian Goga” din Ciucea. Muzeul de Artă Cluj a fost vizitat sîmbătă de 570 de persoane care au putut admira un patrimoniu conservat de artă românească de valoare excepţională. Cu acest prilej a fost redeschisă expoziţia permanentă - Galeria Naţională a muzeului, aceasta etalînd o selecţie reprezentativă de pictură şi sculptură din acest patrimoniu, cu un accent deosebit asupra artei din Transilvania.

“Colivia” lui Adrian Sitaru, premiat la Praga

Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Scrutmetraje de la Praga a fost obţinut de filmul “Colivia”, realizat de Adrian Sitaru, care a concurat cu alte 15 filme din diferite părţi ale lumii. Filmul "Colivia", în regia lui Adrian Sitaru a cîştigat sîmbătă seara Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Scurtmetraje de la Praga, conform CTK. Regizorul român a primit şi un premiu în valoare de 5.000 de euro. Festivalul Internaţional de Scrutmetraje de la Praga, aflat la cea de-a şasea ediţie, s-a desfăşurat între 19 şi 23 ianuarie 2011, la Praga şi îşi propune să contribuie la dezvoltarea şi promovarea filmelor de scurt metraj şi încurajarea producţiei de filme scurte.

„Feroviarii“ clujeni au fost învinşi de ucrainienii de la Metalurg Donetsk

Elevii lui Alin Minteaun au pierdut partida amicală, desfăşurată în cantonamentul din Turcia, în faţa formaţia ucrainene Metalurg Donetsk, cu scorul de 2-4. După ploaia de goluri din meciul cu olandezii de la FC Horst, „feroviarii“ au trecut printr-un duş rece în meciul cu Metalurg. Ucrainienii nu s-au speriat de numele CFR-ului şi au început curajos partida, reuşind să deschidă scorul în minutul 10, prin zimbabweanul Mguni. Replica clujenilor nu s-a lăsat mult aşteptată, Roberto de Zerbi reuşind să egaleze două minute mai tîrziu, printr-un şut superb la vinclu. După alte 10 minute, Metalurg a trecut din nou în avantaj, Volovik a înscris din 6 metri, după ce ardelenii nu au reuşit să respingă mingea venită în urma unei lovituri libere.

„U“ Cluj joacă astăzi un meci amical cu Torpedo Kutaisi

După ce amicalul cu Sibir Novosibirsk a fost întrerupt după 30 de minute din cauza ploii, „studenţii“ vor juca astăzi un alt meci de verificare. Adversara de astăzi a Universităţii va fi tot o formaţia din spaţiul ex-sovietic, Torpedo Kutaisi, ocupanta locului 4 în campionatul Georgiei. Meciul va începe la ora 17. Meciul amical disputat între Universitatea şi Sibir Novosibirsk, jucat duminică în Antalya a fost întrerupt după doar 30 de minute, din cauza unei furtuni. În momentul întreruperii scorul era 1-1, “Prinţul” Andrei Cristea marcînd primul său gol în tricoul „şepcilor roşii“, printr-un şut superb de la aproximativ 20 de metri.

Naţionala de futsal va întîlni Norvegia

Echipa naţională de Futsal a Norvegiei a cîştigat mini-turneul contînd pentru grupa F a primul tur de calificare la turneul final al Campionatului European de Futsal, ediţia 2012. La Dublin (Irlanda), „vikingii“ şi-au adjudecat categoric toate cele trei meciuri: 7-3 contra Israelului, 5-0 cu Irlanda şi 7-3 cu Andorra. Faza eliminatorie a preliminariilor se va desfăşura sub forma unui mini-turneu (grupa a 4-a), la Tîrgu Mureş, în perioada 24-27 februarie. Echipa României, pregătită de Sito Rivera, va juca cu Slovacia (24 februarie), Norvegia (25 februarie) şi Cehia (27 februarie). La turneul final din Croaţia, din februarie 2012, vor ajunge cîştigătoarele celor şase grupe ale acestei ultime faze şi cele mai bune cinci echipe care vor încheia parcursul pe locul 2.

“Ticolorii” se întorc la Piatra Neamţ

Federaţia Română de Fotbal a înştiințat ieri UEFA şi Federaţia din Luxemburg în ceea ce priveşte locul şi ora de disputare ale jocului România - Luxemburg. Astfel, meciul care contează pentru preliminariile EURO 2012 din Ucraina şi Polonia, va avea loc în ziua de 29 martie 2011, pe stadionul „Ceahlăul“ din Piatra Neamţ, la ora 20.45. Naţionala României se află abia pe locul 5 în grupa D a preliminariilor Euro 2012, după trei etape în care a acumulat doar două puncte din remizele cu Albania şi Belarus. Elevii lui Răzvan Lucescu au pierdut cu Franţa din deplasare cu 0-2. Pe lîngă echipele menţionate mai sus, din grupa D mai face parte şi Bosnia-Heţegovina.

Alpiniştii au fost la „Ora de Sport“

Ieri seară, la emisiunea „Ora de Sport“, de la NCN, Dan Olteanu i-a avut ca invitaţi pe Florin Mihuţ – membru al Salvamont Cluj, Cristina Pogăcean – membră a Clubului Alpin Român şi Eugen Olariu - fotoreporter, trei alpinişti din echipa care a escaladat Khan Tengri, vîrf cu altitudinea de 7010 m situat în munţii Thien Shan. Pe lîngă cei trei a mai fost prezent şi Florin Pop Vancea, instructor de alpinism şi supravieţuire, acesta avînd importante ascensiuni în palmares. Pe parcursul show-ului, realizatorii şi invitaţii au abordat aspecte legate de alpinismul extrem, condiţii de practică şi antrenament în cadru organizat sau pe cont propriu pe meleaguri locale, dar şi de provocările financiare pe care sportivii de elită ai alpinismului românesc le întîmpină atunci cînd organizează expediţii pe unele dintre cele mai înalte vîrfuri ale lumii. „Ora de Sport“ este realizată în coproducţie de Respect Media şi TVR Cluj, realizator Dan Olteanu, producător executiv Cătălin Condurache şi este transmisă simultan de NCN şi TVR Cluj, în fiecare luni de la ora 21.

Baschetbalistele clujene au învins la Oradea

Echipa de baschet feminin a “Universităţii” Cluj a învins sîmbătă în deplasare formaţia CSM Oradea, cu scorul de 92-70. Chiar şi aşa, victoria elevelor lui Florin Covaciu a fost mult mai clară decît o arată scorul, clujencele impunîndu-se în toate cele patru sferturi, cu 27-16, 29-21, 19-18 şi 17-15. „Am controlat clar partida, de la un capăt la celălalt şi am meritat victoria, chiar dacă am mai avut unele căderi în joc. S-a simţit prezenţa pe teren a Adrianei Pricop, o jucătoare cu experienţă, alături de care toată echipa a jucat mai bine”, a declarat Florin Covaciu, antrenorul “Universităţii”. În meciul următor “Universitatea” Cluj va primi vizita formaţiei Galactica Olimpia Braşov, în data de 12 februarie.

Australienii îl urăsc pe Assange, mai mult decît pe premierul Gillard

Fondatorul site-ului Wikileaks, Julian Assange, a fost ales “cel mai ne-australian al anului” de revista Zoo Weekly's, pentru publicarea telegramelor diplomatice confidenţiale, relatează AFP. Pentru acet titlu nedorit, Assange s-a întrecut cu Dumnezeu, nominalizat din cauza inundaţiilor catastrofale din Australia, dar şi cu prinţesa Mary a Danemarcei, de origine australiană, căreia i se reproşează că a căpătat un accent danez, potrivit Mediafax. “Puteţi interpreta această situaţie în orice mod, însă realitatea rămîne că fondatorul Wikileaks a încălcat regula că tot ceea ce este secret rămîne secret”, scrie publicaţia.

ÎPS Bartolomeu revine în ţară. Operaţia nu a fost posibilă

ÎPS Bartolomeu – mitropolitul Clujului – nu a mai fost operat pe cord la clinica AKH din Viena, starea lui fiind mult prea gravă pentru intervenţia chirurgicală. Aseară a fost adus în ţară, într-o stare de sănătate stabilă, şi urmează să fie internat la Terapie Intensivă. “Prin revenirea la Cluj-Napoca, se respectă şi dorinţa Înaltpreasfinţiei Sale de a se întoarce acasă”, arată Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Mihai Lucan, şeful Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj, cel care a păstrat legătura cu medicii din Viena, a declarat că intervenţia chirurgicală nu ar aduce nici un beneficiu major stării de sănătate a ÎPS Bartolomeu, iar o astfel de operaţie nu este indicată din cauza multiplelor afecţiuni.

Accident feroviar la Mera

Accidentul feroviar petrecut ieri în localitatea Mera s-a soldat doar cu pagube materiale şi cu rănirea uşoară a două persoane. Locomotiva acceleratului Timişoara-Iaşi a acroşat un autoturism care traversa calea ferată. Purtătorul de cuvînt al IPJ Cluj a mai spus că vina aparţine conducătorului auto, cu atît mai mult cu cît el n-a respectat semnalele luminoase şi acustice în funcţiune la trecerea la nivel cu calea ferată. Traficul feroviar nu a fost afectat şi trenul şi-a continuat drumul după ce a fost schimbată locomotiva.

Traian Băsescu, huiduit la Iaşi

Traian Băsescu a fost huiduit ieri, la Iaşi, de mulţimea adunată să celebreze Unirea Principatelor Române. Şeful statului a fost fluierat pe tot parcusul discursului în care a spus că modernizarea ţării este o necesitate şi că reformele în sănătate, învăţămînt, agricultură şi justiţie trebuie continuate. Huiduielile au început de la un grup de persoane care au afirmat că ar fi cadre militare în rezervă. Şeful statului a fost huiduit şi la Focşani, în timpul intonării Imnului Naţional şi la prezentarea onorului militar.

Întîlnire a Asociaţiei „Cluj-Napoca 2020 – Capitala Cultuală Europeană”

Prima întîlnire a Comisiei de Arte Vizuale a Asociaţiei „Cluj-Napoca 2020 – Capitala Cultuală Europeană” va avea loc mîine, între orele 9-13, în Sala mică de şedinţe a Primăriei municipiului Cluj-Napoca de pe strada Moţilor nr. 3. Cu această ocazie, va fi demarat un proces de analiză strategică pentru artele vizuale în vederea realizării – în faza a doua – a unei strategii culturale trans-sectoriale care cuprinde implementarea proiectului „Cluj-Napoca 2020 - Capitala Culturală Europeană”. Procesul va genera propuneri pentru dezvoltarea viitoarei strategii culturale a municipiului. În cadrul acestei întîlniri se va realiza o primă analiză SWOT a artelor vizuale clujene. M. O.

„Cronica Cîrcotaşilor”, reluată de ieri

Emisiunea “Cronica Cîrcotaşilor” de pe postul de radio Kiss FM a fost reluată ieri, şi a fost prezentată de Mihai Găinuşă şi Oana Paraschiv. Potrivit PR-ului Corina Vîlcu de la Kiss FM, Şerban Huidu îşi continuă programul de recuperare şi nu se ştie data exactă la care va reveni în emisiune. “Şerban va fi doar ascultător. Nu se ştie exact cînd va reveni”, a declarat Vîlcu.

CJ Cluj oferă 20 de calculatoare pentru poliţiştii de la ţară

Consilierii judeţeni clujeni vor discuta, în cadrul şedinţei ordinare de săptămîna aceasta, un proiect de hotărîre privind darea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 4 ani, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, a calculatoarelor achiziţionate pentru dotarea poliţiilor comunale. Concret, în vederea creşterii nivelului de siguranţă a cetăţeanului şi asigurarea unui climat de ordine şi linişte publică, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Cluj, împreună cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj au demarat un proiect privind dotarea cu calculatoare a poliţiilor comunale şi posturilor de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.

Consiliul Local, membru de onoare al “Open Bridge Consortium”

Consilierii locali clujeni vor analiza, în şedinţa ordinară de astăzi, aderarea Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca la Asociaţia “Open Bridge Consortium – Asociaţia Culturală şi de Afaceri Cluj-Suwon”, în calitate de membru de onoare. Asociaţia a fost înfiinţată în anul 2010 în scopul dezvoltării activităţilor economice, culturale, turistice, sociale dintre România şi Coreea de Sud, ca o urmare firească a intensificării, în ultimii ani, a vizitelor reciproce dintre reprezentanţii municipalităţiilor din Cluj-Napoca şi Suwon, oraşe înfrăţite încă din anul 1999. “Consiliul director al Asociaţiei Open Bridge Consortium a apreciat în mod deosebit sprijinul activ primit din partea Primăriei municipiului Cluj-Napoca în organizarea evenimentelor desfăşurate pe parcursul anului 2010, cum ar fi «Business Matchmaking Cluj-Napoca – Suwon», «Business Matchmaking Suwon – Cluj-Napoca» sau «Life’s good... in Cluj-Napoca», hotărînd în acest sens, în prima şedinţă din anul 2011, acordarea titlului de Membru Onorific Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca”, se arată în referatul anexat proiectului de hotărîre. Tot în şedinţa de astăzi, „Open Bridge Consortium” ar putea primi din partea Consiliului Local un spaţiu în suprafaţă de 60,6 metri pătraţi, situat în Piaţa Unirii nr. 1.

300 de militari pensionari au ieşit în stradă

Aproximativ 300 de cadre militare în rezervă au protestat, ieri, în faţa Prefecturii Cluj, împotriva tăierii pensiilor, scandînd lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale. Protestatarii au purtat pancarde antiprezidenţiale şi cu mesaje prin care cereau demisia ministrului Apărării, Gabriel Oprea. Preşedintele filialei clujene a Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, în rezervă şi retragere, Gelu Miron, a declarat că protestul a avut loc în contextul diminuării pensiilor militare. „Sindicatul Cadrelor militare disponibilizate în rezervă şi retragere, membri din MApN, MAI, SRI şi ale structuri de siguranţă şi apărare naţională protestează faţă de măsurile luate de comandantul suprem şi de Guvernul României privind reducerea pensiilor militare.

“Ultimele ore ale lui Ceauşescu”, nominalizat la “Prix de Soleure”

Decernarea premiului, în valoare de 60.000 franci elveţieni, va avea loc joi în Landhaus Solothurn, Elveţia. Producţia “Ultimele ore ale lui Ceauşescu”, în regia lui Milo Rau şi Simone Eisenring, este nominalizată la "Prix de Soleure", în cadrul Festivalului de film din Solothurn, Elveţia, ce va avea loc la sfîrşitul lunii ianuarie. Piesa de teatru şi filmul documentar “Ultimele ore ale lui Ceauşescu”, în regia lui Milo Rau şi Simone Eisenring, sînt produse şi montate de o echipă de germani şi elveţieni de la Institutul pentru Crima Politică. Pentru spectacol, echipa a făcut cercetări în România timp de un an şi jumătate, potrivit hotnews.ro.

Papa Benedict al XVI-lea a binecuvîntat reţelele de socializare

Reţelele de socializare oferă noi experienţe de viaţă şi Suveranul Pontif le recunoaşte meritul de a “crea întîlniri dincolo de graniţele spaţiului şi culturii”. Papa Benedict al XVI-lea a binecuvîntat ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicării, reţelele de socializare. În acelaşi timp, Suveranul Pontif a avertizat că folosirea acestora în exces poate crea o lume paralelă, informează postul de televiziune Rai News.

Sute de vizitatori la Tîrgul de Antichităţi

În acest sfîrşit de săptămînă galeria "Ernest" a readus în Iulius Mall expozanţii de articole cu preţioasa patină a timpului. Sute de clujeni au admirat, duminică, la prima ediţie din acest an a Tîrgului de Antichităţi, care s-a desfăşurat la complexul Iulius Mall, piesele expuse de numeroşii comercianţi de obiecte de artă. Clujenii au putut admira şi cumpăra în acest weekend tot soiul de antichităţi, de la podoabe, tipărituri, efecte militare, numismatică, precum şi piese de mobilier şi decoraţiuni din vremuri de mult apuse. Galeristul Ernest Versansky, organizatorul ediţiilor lunare ale acestui eveniment, a declarat, ieri, pentru Agerpres, că la primul Tîrg de Antichităţi din acest an participă 45 de expozanţi din Cluj-Napoca şi din mai multe oraşe din Transilvania şi Moldova. ”Fiind vorba de luna ianuarie, este un tîrg de succes. Azi au fost sute de persoane care au trecut pe la standurile noastre. Am şi vîndut cîte ceva”, a spus galeristul Ernest Versansky.

Desfiinţarea cotei unice, o eroare cu efecte grave

Andreea Paul-Vass, consilier al primului-ministru Emil Boc, a susţinut că o eventuală renunţare la cota unică de impozitare va avea consecinţe negative asupra economiei. Potrivit consilierului, dacă renunţă la cota unică, România nu va mai putea face faţă concurenţei în Europa Centrală şi de Est la atragerea investitorilor. “Interesele politice pe termen scurt înceţoşează uneori raţiunea şi se abat flagrant de la interesele reale ale cetăţenilor. Ele se află, de pildă, în spatele unei propuneri recente, venite din partea preşedintelui PNL, o disponibilitate greu acceptabilă de a renunţa la cota unică atît pentru economiştii de dreapta, cît şi pentru românii care aleg să muncească mai mult şi mai bine, care aleg să fie mai educaţi şi mai bine plătiţi sau care au iniţiative antreprenoriale”, a afirmat Andreea Paul-Vass, citată de Agerpres.

Termen prelungit la licitaţia privind modernizarea liniei de tramvai

Primăria municipiului Cluj-Napoca a prelungit termenul de depunere a ofertelor la licitaţia pentru modernizarea liniei de tramvai pe două tronsoane, proiect ce va fi finanţat din fonduri europene. Amînarea deschiderii ofertelor vine ca urmare a cererilor în acest sens primite de la posibilii ofertanţi. Astfel, termenul limită pentru depunerea ofertelor de participare nu va mai fi data de 31 ianuarie ora 16, aşa cum s-a stabilit iniţial, ci data de 10 februarie 2011, ora 16. De asemenea, a fost modificat şi termenul privind deschiderea ofertelor. Acestea urmează să fie deschise în data de 11 februarie, ora 18, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Tracia Trade se ocupă de parcările de la Cîmpia Turzii

Consilierii au stabilit regulamentul de exploatare în regim de autotaxare a parcărilor şi zonelor de staţionare cu plată aflate pe domeniul public al municipiului Cîmpia Turzii. Deşi iniţial licitaţia pentru contractul de concesiune al parcărilor din Cîmpia Turzii a fost cîştigată de SC Alien Concept SRL, ulterior, prin cesionare, contractul i-a revenit societăţii Tracia Trade Exim din Tîrgu Mureş, care a devenit astfel noul operator al acestui serviciu. Firma din Tîrgu Mureş este obligată să asigure condiţii bune de exploatare a parcărilor cu plată, iar în plus, pentru zona Mechel şi a autogării, trebuie să găsească în perioada următoare soluţii pentru creşterea numărului de locuri de parcare, datorită fluxului de maşini. De asemenea, înlocuirea parcometrelor nefuncţionale din centrul municipiului va fi o altă prioritate a noului operator.

Medicii de la Ambulanţă, trimişi la şcolarizare

Ministerul Sănătăţii le mai lasă medicilor care lucrează la serviciile judeţene de ambulanţă un răgaz pentru obţinerea atestatului în domeniul asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească. Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătăţii, toţi medicii de la serviciile de Ambulanţă vor fi obligaţi să aibă un atestat în domeniul asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească cu durata minimă de 6 luni. Cei care nu vor avea acest atestat nu vor mai putea profesa de la 1 ianuarie 2012.

Creşte numărul de oferte pentru angajări pe perioadă determinată

Revenirea economiilor din vestul Europei creşte cererea de angajaţi în regim temporar, susţin reprezentanţii companiei de recrutare şi leasing de personal Trenkwalder. Potrivit unui studiu realizat de Trendwalder, noul an a adus o creştere de 15% a cererii de angajaţi pe durate de timp determinate în judeţele din vestul şi centrul ţării, acolo unde foarte mulţi investitori străini produc pentru export către Europa Occidentală, respectiv spre ţări în care economiiile au ieşit din recesiune. În acest context, trebuie menţionat că, potrivit Eurostat, Produsul Intern Brut la nivelul UE a înregistrat o creştere de 2,2% în Trimestrul III din 2010 - ultimul interval pentru care s-au calculat datele financiare.

Bilantul atentatului din Moscova a crescut la 35 de morti

Un bilant al exploziei produse ieri dupa-amiaza pe aeroportul Domodedovo din Moscova consemneaza 35 de morti, dar surse din cadrul Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta afirma ca acesta ar putea creste, deoarece multi dintre cei grav raniti – 36 de persoane, potrivit agentiei Interfax – nu sînt transportabili. “Pîna în prezent, am reusit sa transportam doar 17 persoane cu rani mai mult sau mai putin grave, unii însa sînt imposibil de transportat, altora le-am acordata asistenta ambulator”, a declarat un reprezentant al Ministerului pentru Situatii de Urgenta.      Explozia s-a produs la etajul al doilea al aeroportului Domodedovo, întreaga sala unde se presupune ca teroristul a detonat bomba fiind plina de sânge.   Deflagratia s-a produs în zona de asteptare a pasagerilor de la cursele internationale. Cioburi de sticla, bunuri personale, geamantane aruncate în toate partile, panica, sînge, fum si haos, a descris scena reporterul agentiei NIA Novosti, aflat la fata locului.     La primul etaj, geamurile de sticla au fost sparte de pasagerii care, în panica, au încercat sa se salveze. Judecând dupa natura exploziei, bomba a fost umpluta cu elemente metalice.     Printre persoanele ranite se afla si actrita slovaca Zuzana Fialova, care a fost spitalizata, viata ei fiind în afara oricarui pericol.

Peste 1.300 de clujeni au trecut simbata pe la muzeu

Peste 1.300 de clujeni au vizitat simbata Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Muzeul Memorial “Octavian Goga” din Ciucea.     Muzeul de Arta Cluj a fost vizitat simbata de 570 de persoane care au putut admira un patrimoniu conservat de arta romaneasca de valoare exceptionala. Cu acest prilej a fost redeschisa expozitia permanenta - Galeria Nationala a muzeului, aceasta etalind o selectie reprezentativa de pictura si sculptura din acest patrimoniu, cu un accent deosebit asupra artei din Transilvania.     Ziua “Portilor deschise” s-a bucurat de un succes deosebit si la Muzeul Etnografic al Transilvaniei unde au profitat de intrarea gratuita nu mai putin de 650 de vizitatori, dintre care aproximativ 200 de elevi si studenti. Cei interesati au putut sa viziteze expozitia permanenta a muzeului, care ofera un tablou real al culturii materiale si spirituale a populatiei din Transilvania. In cadrul expozitiei permanente s-a reconstituit, cu ajutorul exponatelor valoroase de care dispune muzeul, un univers rural caracterizat prin organicitate, complexitate, coerenta functionala a componentelor sale si forta de a se autopromova, in ciuda dificultatilor, prin tenacitate si capacitate de adaptare.      Muzeul ”Octavian Goga” din Ciucea a participat, de asemenea, la proiectul „Porti deschise”, fiind vizitat de 61 de persoane. Cu aceasta ocazie a fost reactivat cercul de elevi ,,Prietenii muzeului” de la scoala din Ciucea prin participarea lor la ghidajul muzeului.     „Porti deschise” si pe viitor„Am constatat cu satisfactie ca initiativa noastra de a permite accesul gratuit la muzeele de sub autoritatea Consiliului Judetean s-a bucurat de un real succes, circa 1.300-1.400 de locuitori ai judetului optind pentru aceasta modalitate placuta si utila de petrecere a timpului liber. Prin intermediul acestei manifestari, Consiliul Judetean a actionat o data in plus in vederea indeplinirii atributiilor sale, facilitind accesul clujenilor la cultura, educatie si cunoastere”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise. El a adaugat ca initiative de acest gen vor mai avea loc pentru a permite astfel cit mai multor clujeni sa se bucure de oferta culturala a acestor institutii.

Actorul roman Dragos Bucur, elogiat de presa americana

Dragos Bucur este elogiat intr-o recenzie a filmului „The Way Back”, de Peter Weir, din cotidianul american Washington Post, unde este caracterizat drept „un actor exceptional”.     Potrivit recenziei, Dragos Bucur se alatura unei distributii de exceptie din care fac parte si Colin Farrell si Ed Harris, interpretind rolul unui „contabil ager la minte”. „Remarcabili in distributia internationala a filmului sint Collin Farrell, care joaca rolul unui criminal rus un cutit mare, si exceptionalul actor roman Dragos Bucur («Moartea domnului Lazarescu»), in rolul unui contabil ager la minte”, se arata in materialul din Washington Post, potrivit Mediafax. Bazat pe romanul „The Long Walk: The True Story of a Trek to Freedom”, a lui Slavomir Rawicz, filmul spune povestea unui grup de prizonieri care evadeaza din gulagul siberian in 1940.     Dragos Bucur are 33 de ani, a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, sectia Actorie, si a inceput sa joace la teatrul Podul, sub indrumarea profesorului Catalin Naum. Primele roluri de film au fost in „Marfa si banii”, regizat de Cristi Puiu si „Furia” lui Radu Muntean, pentru care a primit premiul pentru cel mai bun actor din partea Uniunii Cineastilor din Romania. Dragos Bucur a jucat si lungmetrajele lui Radu Muntean: „Hirtia va fi albastra”, „Boogie” si „Marti, dupa Craciun”. De asemenea, actorul a avut rolul principal in „Politist, adjectiv”, in regia lui Corneliu Porumboiu. Dragos Bucur a mai jucat in scurtmetrajele „Visul lui Liviu” si „Post telefonic suspendat temporar”, ale lui Porumboiu, precum si in „Apa”, in regia lui Constantin Popescu, si „Dupa ea”, filmul de debut al regizoarei Cristina Ionescu.

?Colivia? lui Adrian Sitaru, premiat la Praga

Filmul "Colivia", în regia lui Adrian Sitaru a cîstigat sîmbata seara Marele Premiu al Festivalului International de Scurtmetraje de la Praga, conform CTK. Regizorul român a primit si un premiu în valoare de 5.000 de euro.     Festivalul International de Scrutmetraje de la Praga, aflat la cea de-a sasea editie, s-a desfasurat între 19 si 23 ianuarie 2011, la Praga si îsi propune sa contribuie la dezvoltarea si promovarea filmelor de scurt metraj si încurajarea productiei de filme scurte.      Filmul „Colivia” a fost ales de un juriu format din jurnalista elvetiana Eileen Hofer, regizoarea israeliana Hagar Ben-Asher, directorul companiei Aerofilms, Ivo Andrle, fotograful Vaclav Jirasek si scenarista belgiana Anne-Francoise Reynders. Premiul cîstigat de realizatorul român a fost însotit si de suma de 5.000 de euro.      Scurtmetrajul lui Sitaru spune povestea lui Alex, un pusti care gaseste un porumbel bolnav în strada si îl duce acasa unde întîmpina rezistenta vehementa a tatalui.      Scurtmetrajul „Colivia”, în regia lui Adrian Sitaru, a obtinut anul trecut si marele premiu al Festivalului Curtas Vila do Conde din Portugalia, marele premiu la Festivalului International de Scurtmetraj de la Uppsala, Suedia, precum si premii la mai multe festivaluri internationale.

?Feroviarii? clujeni au fost invinsi de ucrainenii de la Metalurg Donetsk

Foto Radu PadureanRoberto de Zerbi, marcatorul primului gol al CFR-uluiDupa ploaia de goluri din meciul cu olandezii de la FC Horst, „feroviarii“ au trecut printr-un dus rece in meciul cu Metalurg. Ucrainienii nu s-au speriat de numele CFR-ului si au inceput curajos partida, reusind sa deschida scorul in minutul 10, prin zimbabweanul Mguni. Replica clujenilor nu s-a lasat mult asteptata, Roberto de Zerbi reusind sa egaleze doua minute mai tirziu, printr-un sut superb la vinclu. Dupa alte 10 minute, Metalurg a trecut din nou in avantaj, Volovik a inscris din 6 metri, dupa ce ardelenii nu au reusit sa respinga mingea venita in urma unei lovituri libere. „Feroviarii“ au pornit la atac in cautarea egalarii, dar Lacina Traore nu a reusit sa il invinga pe portarul ucrainean. Ciprian Tanasa, romanul din lotul „metalurgistilor“, a marit avantajul dupa pauza printr-un sut la firul ierbii, care l-a pacalit pe Stancioiu. In minutul 64 Emil Dica a redus din handicap, printr-un sut frumos din afara careului de 16 m. Campionii Romaniei nu au avut forta de a egala, iar ucrainienii si-au marit avansul in minutul 77, prin armeanul Arakelian.     Minteuan, dezamagit de TraoreEchipa de start a “feroviarilor”Antrenorul Alin Minteaun a trimis in prima repriza urmatoarea echipa: Nuno Claro - Maftei, Cadu, Diogo, Edimar - Hora, G. Muresan, Peralta, Nicoara - De Zerbi, Traore. Dupa pauza, tehnicianul „feroviar“ a schimbat aproape toata echipa, exceptie facind Cadu: Stancioiu - Panin, Cadu, Rada, Veloso - E. Dica, Kivuvu - Bastos, Bud, E. Kone - Bjelanovic. Tehnicianul campionilor, Alin Minteuan, a declarat la finalul meciului ca este dezamagit de prestatia atacantului Lacina Traore. „A fost o lipsa de implicare din partea elevilor mei, am luat niste goluri ca in curtea scolii. Traore are probleme in fata portii, parca nu mai este lucid si rateaza cu seninatate. Daca va continua sa evolueze asa, nu are dreptul sa se gindeasca la vreo plecare in strainatate”, a spus Minteuan la emisiunea Fotbal Club.     Amicalul cu Metalurg a fost ultimul joc din primul stagiu de pregatire al „feroviarilor“. Campionii se vor intoarce astazi la Cluj, urmind ca vineri, 28 ianuarie, sa revina in Antalya pentru al doilea cantonament din aceasta iarna.

?U? Cluj joaca astazi un meci amical cu Torpedo Kutaisi

Meciul amical disputat intre Universitatea si Sibir Novosibirsk, jucat duminica in Antalya a fost intrerupt dupa doar 30 de minute, din cauza unei furtuni. In momentul intreruperii scorul era 1-1, “Printul” Andrei Cristea marcind primul sau gol in tricoul „sepcilor rosii“, printr-un sut superb de la aproximativ 20 de metri. In meciul disputat in compania rusilor, antrenorul Ionut Badea a trimis in teren urmatoarea garnitura: Marius Popa - Bogdan Ungurusan,  Octavian Abrudan, Steven Pele, Gaston Mendy - Sebastian Cojocnean, Habib Balde, Gabriel Bostina, Adrian Cristea - Nwakaeme Anthony, Gabriel Machado. In repriza secunda urmau sa intre pe teren restul jucatorilor din lotul clujean, dar din cauza intreruperii partidei acestia nu au mai apucat sa evolueze. Emil Szolomajer, antrenorul de portari de la „U“ si mijlocasul Helder Castro si-au serbat ieri zilele de nastere. „Super-Solo“ a implinit 37 de ani, iar portughezul a aniversat un sfert de secol. „Studentii“ mai au programate pina la intoarcerea in tara amicale cu Wienner Neustadt (Austria, Liga 1), NK Varteks (Croatia, Liga 1), Cernomoret Varna  (Bulgaria, Liga 1), Polonia Bytom (Polonia, Liga 1) si Steaua Rosie Belgrad (Serbia, Liga 1).

Nationala de futsal va intilni Norvegia

Echipa nationala de Futsal a Norvegiei a cîstigat mini-turneul contînd pentru grupa F a primul tur de calificare la turneul final al Campionatului European de Futsal, editia 2012. La Dublin (Irlanda), „vikingii“ si-au adjudecat categoric toate cele trei meciuri: 7-3 contra Israelului, 5-0 cu Irlanda si 7-3 cu Andorra. Faza eliminatorie a preliminariilor se va desfasura sub forma unui mini-turneu (grupa a 4-a), la Tîrgu Mures, în perioada 24-27 februarie. Echipa României, pregatita de Sito Rivera, va juca cu Slovacia (24 februarie), Norvegia (25 februarie) si Cehia (27 februarie).     La turneul final din Croatia, din februarie 2012, vor ajunge cîstigatoarele celor sase grupe ale acestei ultime faze si cele mai bune cinci echipe care vor încheia parcursul pe locul 2.

?Ticolorii? se intorc la Piatra Neamt

Federatia Româna de Fotbal a înstiințat ieri UEFA si Federatia din Luxemburg în ceea ce priveste locul si ora de disputare ale jocului România - Luxemburg. Astfel, meciul care conteaza pentru preliminariile EURO 2012 din Ucraina si Polonia, va avea loc în ziua de 29 martie 2011, pe stadionul „Ceahlaul“ din Piatra Neamt, la ora 20.45. Nationala României se afla abia pe locul 5 în grupa D a preliminariilor Euro 2012, dupa trei etape în care a acumulat doar doua puncte din remizele cu Albania si Belarus. Elevii lui Razvan Lucescu au pierdut cu Franta din deplasare cu 0-2. Pe lînga echipele mentionate mai sus, din grupa D mai face parte si Bosnia-Hetegovina. 

Alpinistii au fost la ?Ora de Sport?

Ieri seara, la emisiunea „Ora de Sport“, de la NCN, Dan Olteanu i-a avut ca invitati pe Florin Mihut – membru al Salvamont Cluj, Cristina Pogacean – membra a Clubului Alpin Român si Eugen Olariu - fotoreporter, trei alpinisti din echipa care a escaladat Khan Tengri, vîrf cu altitudinea de 7010 m situat în muntii Thien Shan. Pe lînga cei trei a mai fost prezent si Florin Pop Vancea, instructor de alpinism si supravietuire, acesta avînd importante ascensiuni în palmares. Pe parcursul show-ului, realizatorii si invitatii au abordat aspecte legate de alpinismul extrem, conditii de practica si antrenament în cadru organizat sau pe cont propriu pe meleaguri locale, dar si de provocarile financiare pe care sportivii de elita ai alpinismului românesc le întîmpina atunci cînd organizeaza expeditii pe unele dintre cele mai înalte vîrfuri ale lumii. „Ora de Sport“ este realizata în coproductie de Respect Media si TVR Cluj, realizator Dan Olteanu, producator executiv Catalin Condurache si este transmisa simultan de NCN si TVR Cluj, în fiecare luni de la ora 21.

Baschetbalistele clujene au invins la Oradea

Echipa de baschet feminin a “Universitatii” Cluj a învins sîmbata în deplasare formatia CSM Oradea, cu scorul de 92-70. Chiar si asa, victoria elevelor lui Florin Covaciu a fost mult mai clara decît o arata scorul, clujencele impunîndu-se în toate cele patru sferturi, cu 27-16, 29-21, 19-18 si 17-15. „Am controlat clar partida, de la un capat la celalalt si am meritat victoria, chiar daca am mai avut unele caderi în joc. S-a simtit prezenta pe teren a Adrianei Pricop, o jucatoare cu experienta, alaturi de care toata echipa a jucat mai bine”, a declarat Florin Covaciu, antrenorul “Universitatii”. În meciul urmator “Universitatea” Cluj va primi vizita formatiei Galactica Olimpia Brasov, în data de 12 februarie.

Doar doi patinatori romani la ?mondialele? de la Berna

Singurul participant la competitia masculina, Zoltan Kelemen, in virsta de  25 de ani, originar din Miercurea Ciuc, s-a clasat la editia anterioara pe locul 19, obiectivul sau fiind sa depaseasca aceasta performanta la editia de anul acesta si sa se claseze in top 10. In anii trecuti Romania a obtinut rezultate bune prin patinatorii Gheorghe Chiper si Cornel Gheorghe, ultimul fiind antrenorul actualului participant. Gheorghe il antreneaza voluntar pe tinarul sportiv, deoarece fondurile alocate patinajului autohton sint extrem de reduse. Sportivul se autofinanteaza pe durata competitiei, fiind nevoit sa plateasca din propriul buzunar aproximativ 5.000 euro, bani necesari pentru cazare si taxa de participare. Gestul sau este de admirat, cu atit mai mult cu cit el continua sa concureze, desi si-a pierdut un ochi intr-un accident in copilarie. Romania va fi repezentata si la individual feminin de catre Sabina Mariuta, in virsta de 15 ani. Patinatoarea s-a nascut la Iasi, dar a emigrat cu familia in Canada si se antreneaza la Montreal. In 2010, tinara patinatoare a devenit campioana a Romaniei. Spectatorii ii vor putea admira la competitia desfasurata in Elvetia, printre altii, si pe Michal Brezina (locul 9 mondial) sau pe Epelene Gedevanishvili (bronz la CE 2009) la individual. Cele mai spectaculoase probe vor fi perechile, unde concureaza, printre altii, Aliona Savcenko si Robin Solkowy (dubli campioni mondiali) si dansul, care se bucura de concursul fratilor Sinead si John Kerr (bronz la CE 2009).

Comunismul, din nou subiect de expozitie

 Muzeul National al Unirii din Alba Iulia continua seria de expozitii dedicate comunismului si aniversate in zilele importante pentru acea epoca. Miine, 26 ianuarie, la ora 12, va fi vernisata expozitia “Taranii si comunismul”. Dupa cum a precizat purtatorul de cuvint al muzeului albaiulian, Liviu Zgarciu, expozitia realizata de Centrul International de Studii asupra Comunismului din cadrul Fundatiei Academia Civica incearca sa ofere o imagine asupra perioadei de inceput a colectivizarii fortate a agriculturii din Romania. “Documente de arhiva si fotografii de epoca vor cauta sa reconstituie tragedia lumii rurale romanesti, disparuta sub tavalugul colectivizarii, impus de regimul comunist. De asemenea, expozitia va fi completata si de marturiile documentare ale colectivizarii desfasurate pe teritoriul actualului judet Alba. La vernisaj va fi prezent si cunoscutul scriitor, originar din Alba Iulia, Romulus Rusan, director al Centrului International de Studii asupra Comunismului. Acesta va sustine, cu aceasta ocazie, si o conferinta pe tema calvarului taranului roman din perioada colectivizarii”, a anuntat Liviu Zgarciu.Expozitia va putea fi vizitata pina in data de 1 martie. 

Judetul Alba: Variante ocolitoare pentru drumurile inchise

 Traficul rutier, in judetul Alba, s-a desfasurat si ieri destul de dificil, in conditii de iarna, insa nu s-au semnalat drumuri blocate. Reprezentantii Consiliului Judetean Alba au reamintit ca, pina in 15 martie, mai multe portiuni de drum vor fi inchise circulatiei si au prezentat lista cu varianta ocolitoare pentru fiecare dum. Aceste sectiuni de drumuri judetene sint foarte putin circulate si sint situate in zona montana sau in zone accidentate, iar beneficiul redus nu justifica sumele mari care ar trebui cheltuite pentru deszapezirea lor.  Pentru DJ 106 H: Ighiu - Ighiel - Necrilesti - Intregalde, inchis intre localitatile Ighiel si Necrilesti, varianta ocolitoare este DJ 107 K, cu acces din DN 1 prin localitatea Galda de Jos. Pentru DJ 107 K: Galda de Jos - Poiana Galdei - Intregalde - Ghioncani - DJ 107 I, inchis intre Valea Mlacii si Valea Tupilor, varianta ocolitoare este DJ 107 I, cu acces din DN 74 prin localitatile Bucium si MogosPentru DJ 107 I: Aiud - Rimet - Geogel - Valea Barnii - Mogos - Bucium - DN 74, inchis intre localitatile Geogel si Cojocani, varianta ocolitoare este DJ 107 I, cu acces din DN 1 (Aiud) si DN 74, prin localitatile Bucium si Mogos.Pentru DJ 670 C: Sasciori - Dumbrava - Cilnic, inchis intre localitatile Dumbrava si Cilnic, varianta ocolitoare este DJ 106 F, cu acces din DN 1. Pentru DJ 704: DN 7 - Vinerea - Cugir - Sureanu - Prigoana - Valea Mare - DN 67C, inchis intre limita extravilanului orasului Cugir si Luncile Prigoanei, varianta ocolitoare DN 67C, cu acces din DN 1 (Sebes).Pentru DJ 704 A: DN7 - Pianu de Jos - Pianu de Sus - Strungari - Rachita - DN 67C, inchis intre localitatile Strungari si Rachita, varianta ocolitoare DN 67C, cu acces din DN 1 (Sebes)Pentru DJ 705 F: lim. jud. Hunedoara - Cabana Prislop - Cugir inchis intre limita cu judetul Hunedoara si Cugir, varianta ocolitoare DJ 704, cu acces din DN 7. Aceeasi varianta ocolitoare este valabila si pentru DJ 705 G: limita judet Hunedoara - Cugir, inchis pina la limita extravilanului orasului Cugir. Pentru DJ 750 C: Salciua de Sus - Valea Larga - Ponor - Rimet - Valea Manastirii - Stremt - Teius, inchis intre Valea Larga si Valea Manastirii, varianta ocolitoare pe DJ 750 C, cu acces din DN 1 (Teius) si DN 75 (Salciua) sau varianta din DJ 107 I, cu acces din DN 1 (Aiud). Mult nisip pe drumuriPe de alta parte, reprezentantii CJ Alba au anuntat ca echipele Societatii de Drumuri si Poduri intervin pe circa 50 de sectoare de drum judetean pentru combaterea poleiului si a caderilor de zapada, folosind utilaje cu lama si material antiderapant. Numai in zilele de week-end, pe drumurile judetene au fost imprastiati peste 900 de metri cubi de material antiderapant.“Recomandam conducatorilor auto sa isi echipeze corespunzator mijloacele auto, cu cauciucuri de iarna si lanturi antiderapante, sa adapteze viteza conditiilor de drum, sa circule cu luminile de intilnire aprinse si sa manifeste atentie sporita in deplasare”, au mai tinut sa precizeze reprezentantii CJ Alba.

La Cimpeni s-a introdus taxa de parcare

 Alesii locali din Cimpeni au decis in cadrul ultimei sedinte sa perceapa din aceasta luna taxa pentru cele aproximativ 300 de locuri de parcare din oras. Potrivit primarului Calin Andres, soferii care ocupa aceste locuri de parcare vor putea opta sa plateasca o taxa de 3 lei pe zi, fie un abonament lunar ce va costa 30 de lei. El a precizat ca tarifele sint valabile, atit pentru persoane fizice, cit si pentru persoane juridice. Cei care aleg parcarile publice pentru o ora vor plati un leu. Printr-o dispozitie a primarului, au fost împuternicite sa încaseze tarifele de parcare cinci persoane. Constatarea si aplicarea amenzilor se va face conform Hotaririi de consiliul local nr. 56/2009, privind regulamentul de functionare al parcarilor din Cimpeni.

Liberalii sint impotriva unui singur tur de scrutin

 Liberalii continua sa “taxeze” propunerile venite din partea puterii, indiferent de domeniul la care acestea se refera. Liga alesilor locali ai PNL Alba critica proiectele de lege initiate de PD-L care prevad modificarea legilor electorale, în sensul alegerii primarilor si a parlamentarilor într-un singur tur de scrutin.Liga Alesilor Locali PNL Alba, prin vocea presedintelui Adrian Teban, considera ca astfel de alegeri ar fi total nedemocratice. Liberalul ii acuza pe democrat-liberalii initiatori ai modificarilor ca fac jocurile politice pentru a-si avantaja prietenii. “Cind vorbim despre alegeri democratice, nu cred ca ar trebui sa ne punem problema economiilor”, mai spune Teban, cu referire la declaratiile PD-L care crede ca un singur tur de scutin ar aduce o economie importanta la bugetul de stat. Liderii locali ai PNL si reprezentantii Ligii Alesilor locali ai PNL Alba mai spun ca sustin mentinerea actualei legi electorale, care prevede desfasurarea a doua tururi. De cealalta parte, politicienii puterii considera ca organizarea celui de-al doilea tur de scrutin nu ar mai fi necesara, pentru ca alegerile în acest caz nu mai pot fi obiective, iar fortele politice pot lucra pentru un anumit candidat contrar vointei alegatorilor. Totusi, nu este mai putin important de spus ca propunerile reprezentantilor PDL au avut si sustinere din partea reprezentantilor PNL si ai PSD. Dezbaterile sint cu atit mai aprinse cu cit nou formata alianta si-a anuntat intentia de a cistiga alegerile locale din cursul anului viitor. La nivel local, chiar liderii PNL si PC au anuntat ca tintesc un scor de 40 % si se asteapta la unul asemanator si din partea PSD. In schimb, daca legea electorala va fi modificata, previziunile liderilor ACD s-ar putea dovedi gresite. 

Pensiile taiate au stirnit furie

 Pensionarii, reuniti in cadrul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, au scandat pe tot parcursul protestului lozinci impotriva presedintelul Traian Basescu si a Guvernului Boc. “Tinta” preferata a fost ministrului Apararii Nationale, Gabriel Oprea: “Ne-ati umilit!”, “Ne-ati inselat!”, “Jos cu Oprea-Basescu-Boc!” sau “Afara din tara, javra ordinara!”, au fost doar citeva dintre scandarile pensionarilor furiosi care s-au strins ieri intre 12.00 si 14.00 in fata Palatului Administrativ. Militarii rezervisti au sarit si la gitul senatorului PDL Nicolae Dobra, el insusi fost cadru militar, care le-ar fi transmis saptamina trecuta sa aiba rabdare cu recalcularea pensiilor, deoarece aceasta nu presupune degradarea militara in conditiile in care pe cuponul de pensie este trecut si gradul militar. Este o minciuna sfruntata. Pe ultimul cupon de pensie nu este mentionat gradul militar. “Pe acest senator mincinos, Nicolae Dobra, ar trebui sa-l excludem dintre noi, sa nu-l mai numim camaradul nostru”, a declarat in fata multimii reprezentantul sindicatului, Ioan Jelea. “Protestez împotriva deciziei Guvernului de a ne transforma din cadre militare în asistati sociali. Am lucrat în sapte unitati militare, dintre care patru în economia nationala. Dupa recalculare, pensia mi-a scazut cu 800 de lei”, a mai spus unul dintre protestatari. În judetul Alba sint 1.500 de pensionari din sistemul militar, o mare parte dintre acestia primind, in luna ianuarie, pensiile “decimate” cu procente cuprinse intre 5 si 60 la suta. O delegatie a pensionarilor a fost primita de prefectul Stefan Bardan, caruia i-au înaintat un document oficial pe care sa-l transmita reprezentantilor Executivului. Pe tot parcursul protestului, sindicalistii au fost incadrati de efective de jandarmi care au avut ca misiune pastrarea ordinii, respectiv evitarea producerii unor acte de violenta. Pina la urma, s-a dovedit ca acestia au fost simpli spectatori, izbucnirile violente fiind doar de natura verbala.  Hotarirea 735 se suspenda! Guvernul da alta hotarire!Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca decizia ICCJ privind recalcularea pensiilor militare trebuie respectata, deci acest proces, care s-a facut în baza H.G. 735, se suspenda. Traian Basescu a discutat duminica dupa-amiaza cu premierul, ministrii de resort si directorii serviciiilor de informatii pe tema pensiilor militare.Ce s-a hotarit:* Guvernul va emite o Ordonanta de Urgenta de prelungire a termenului de recalculare a pensiilor militare pina la la 31.12.2011;* Pensiile recalculate pe Legea 119 si comunicate pensionarilor militari prin decizii ramin valabile: atit cele care au crescut, cit si cele care au scazut, pentru ca sunt decizii în aplicarea Legii 119;* Pensionarii militari carora nu li s-a recalculat pensia, din februarie vor primi pensia din decembrie 2010 si diferenta corespunzatoare sumei primite în ianuarie;* Guvernul va emite în cel mai scurt timp o noua hotarire de aplicare a Legii 119, care sa tina cont de elementele invalidate de instante judecatoresti în hotarirea 735; se va cauta un alt mecanism de stringere a datelor necesare recalcularii pensiilor, astfel incit pensionarii sa nu mai fie pusi pe drumuri.

Numarul infractiunilor economico-financiare a crescut vertiginos

 Reprezentantii IPJ Alba au aratat ca in cursul anului trecut numarul infractiunilor economico-financiare a crescut cu 44% fata de anul 2009. La nivelul judetului, în anul 2010, au fost constatate 1.764 infractiuni de natura economico-financiara (cu 44% mai multe decit în 2009), pentru care au fost sau sint în curs de cercetare 1.048 persoane (cu 38,26% mai multe decit anul trecut). În cursul anului 2010 au fost solutionate 1.255 infractiuni economico-financiare fata de 1.065 în anul 2009, reprezentind o crestere de 190 infractiuni (^17,84%). Serviciul de Investigare a Fraudelor a acordat o atentie deosebita activitatii de prevenire si combatere a fenomenului de evaziune fiscala, astfel ca în anul 2010 numarul constatarilor în domeniul evaziunii fiscale a crescut cu 129% fata de anul 2009 de la 167 la 382 infractiuni. In domeniul combaterii evaziunii fiscale au fost înregistrate 40 de dosare penale cu 79 de infractiuni, pentru care au fost cercetate 71 de persoane.

Noutati in noul an

 Vesti proaste pentru cei care doresc sa isi reintroduca in circuit masinile vechi. Astfel, obligatia privind plata taxei de poluare pentru autovehicule se aplica de la începutul acestui an si în situatia reintroducerii în parcul national a unui autoturism, în cazul în care, la momentul scoaterii i s-a restituit ultimului proprietar valoarea reziduala a taxei. Modificarea legislatiei privind plata taxei auto a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, insa mai este necesara si completarea prevederilor acestui act normativ pentru majorarea taxei de la 1 ianuarie si plata unei taxe similare si pentru motoarele Euro 5. Astfel, în baza acestei prevederi, posesorii de masini cu motor Euro 5 vor plati anul acesta o taxa între 40 si 1.867 euro, în functie de vechime, de emisiile de CO2 si de capacitatea cilindrica.                          

Cinci vicepresedinti stabiliti la PDL Alba

 Pregatirile pentru alegerile din cadrul organizatiei judetene Alba a PDL sint in plina desfasurare. Deja au fost stabiliti cinci vicepresedinti, cei desemnati la nivel de colegiu electoral, pentru restul functiilor existind deja concurenta.Dupa cum a anuntat, vineri, senatorul Alexandru Peres, au fost deja constituite birourile permanente de colegii pentru toate cele cinci colegii, care au desemnat cite un vicepresedinte. “Sint, in general parlamentarii de pe colegiile respective: Cornel Olar, Clement Negrut, Nicolae Dobra pe Aiud-Ocna Mures, Radu Rosianu pe colegiul Cugir-Zlatna si Vasile Crisan pe colegiul 1 Alba Iulia. Ei vor fi confirmati de Biroul Permanent Judetean si trimisi catre Biroul Permanent National pentru validare. Exista posibilitatea ca acesti vicepresedinti sa candideze si pe o alta pozitie, pentru ca statutul permite doua functii. Si exista intentia ca o parte dintre ei sa candideze si pentru functiile de presedinte, prim-vicepresedinte, secretar general. Deocamdata exista intentia”, a declarat Alexandru Peres. El a dezvaluit ca, pina in prezent, pentru functia de presedinte si-a depus candidatura doar Mircea Hava, insa pentru functia de secretar general, de exemplu, exista deja doua candidaturi. S-ar putea sa fie trei. Eu mi-am depus”, a confirmat senatorul, refuzind insa sa spuna care este contracandidatul sau. “Lista este deschisa pentru toti candidatii. Pe anumite pozitii sint deja doua persoane, chiar si trei. Cred ca este bine sa fie concurenta, sa vina colegii mei care considera ca delegatii ii vor vota, sa vina si sa candideze”, a mai spus Alexandru Peres.

Punte peste timp

 Unirea Principatelor Romane a avut loc la 24 ianuarie 1859 si reprezinta unificarea vechilor state Moldova si Tara Romaneasca. Mica Unire este strins legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al celor doua principate la 5 ianuarie 1959. De adaugat ca anii in care Cuza a condus “tinara Romanie” au fost marcati de o uluitoare cadenta in schimbarea Guvernelor, nu mai putin de 24, dar si de o serie de reforme considerate extrem de dure, dar si importante pentru viitorul tarii. Cea mai importanta dintre ele este cea din armata, cea care a asigurat siguranta pentru anii urmatori. Importanta unui moment istoricEvenimentele din urma cu 152 de ani au fost marcate prin momente artistice, gazduite de Sala Unirii din Alba Iulia. “Noi, la Alba Iulia sintem obisnuiti sa sarbatorim unirea mare, de la 1 Decembrie 1918, dar cu totii stim ca la temelie au stat evenimentele de la 1859 de la Bucuresti, pe care le marcam astazi in Sala Unirii. Ne bucuram ca putem sa ii evocam pe inaintasii nostri intr-un astfel de moment si inaltam o ruga pentru cei care au facut posibila ziua de astazi”, si-a inceput cuvintul IPS Andrei, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia. La evenimente au luat parte prefectul de Alba, Stefan Bardan, presedintele Consiliului judetean Alba, Ion Dumitrel, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Paul Voicu, dar si reprezentanti ai societatii civile, armatei si institutiilor locale. Pentru actualii conducatori, Alexandru Ioan Cuza si momentul istoric de la 24 ianuarie pot fi adevarate exemple. “Ca si conducator al noii tari, Alexandru Ioan Cuza a fost un om extrem de important, chiar daca contextul politic nu a fost unul tocmai usor. Nu trebuie decit sa amintim faptul ca in numai citiva ani au fost schimbate 24 de Guverne, dar chiar si in acest context, reformele realizate in anii domniei sale au fost unele extrem de necesare si importante pentru viitorul tinerei tari. Vorbim despre introducerea dreptului la vot, a notiunii de drept de proprietate, dar si reforma din armata. Armata trebuia sa fie o institutie puternica prin care sa fie garantata integritatea statului, iar schimbarile facute in timpul domniei sale au realizat tocmai acest deziderat”, a sunat prezentarea contextului istoric al micii uniri.

Prinsi cu fier beton de furat

 Politia municipiului Aiud a fost sesizata, simbata, prin SNUAU 112, cu privire la faptul ca, de la o casa aflata în constructie situata pe raza localitatii Girbova de Jos, a fost sustrasa o cantitate de fier beton striat. În urma activitatilor desfasurate de catre lucratorii din cadrul Birourilor de Investigatii Criminale si Ordine Publica, la scurt timp de la sesizare, au fost identificati principalii suspecti de comiterea furtului, acestia fiind M. D. de 43 de ani, M. P. de 42 de ani si M. R. de 46 de ani, toti din Aiud, de la care s-a reusit recuperarea a 28 de bare din fier beton striat în valoare de 1.000 lei. Cercetarile sint continuate sub aspectul savirsirii infractiunii de furt calificat.

Slanina arsa cu tot cu afumatorie

 Detasamentul de pompieri Alba Iulia a fost solicitat sa intervina zilele trecute în municipiul Alba Iulia pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o afumatorie. Pompierii militari au intervenit pentru stingere cu 1 autospeciala de lucru cu apa si spuma, salvind bunuri în valoare de aproximativ 100.000 de lei. În incendiu au ars afumatoria si 100 kg de slanina, producind pagube în valoare de circa 2.000 de lei. Cauza probabila a acestui incendiu o reprezinta un foc deschis în spatii închise. 

?Pasat? intre doua TIR-uri

 Simbata dimineata la ora 03.20, pe soseaua de ocolire a municipiului Alba-Iulia, S. A. A. de 18 ani din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, nu a adaptat viteza la conditiile de drum, a pierdut controlul autoturismului, a derapat si a patruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu un autotractor de unde a fost proiectat într-un alt autotractor care circula în spatele autoturismului. În urma accidentului, B.A. de 19 ani din Alba Iulia, pasager în autoturism, a suferit leziuni, fiind transportat la Spitalul din Alba Iulia unde a ramas internat, iar conducatorul autoturismului si M.I.A. de 18 ani din Alba Iulia au fost raniti usor.  

Locuinta in flacari la Cimpeni

 Garda de interventie Cîmpeni a fost solicitata sa intervina simbata noaptea la ora 23.25 în localitatea Vadu Motilor pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casa de locuit. Pompierii militari au intervenit pentru stingere cu 2 autospeciale de lucru cu apa si spuma, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Vadu Motilor, salvind bunuri în valoare de aproximativ 500.000 de lei. În incendiu au ars: circa 2 mp din tavanul de lemn al dormitorului si s-a deteriorat tencuiala pe aproximativ 2 mp, producind pagube în valoare de circa 300 de lei. Cauza probabila a acestui incendiu a fost reprezentata de un cos de fum neprotejat termic fata de materialele combustibile.                

Horoscopul familiei

 Mamica sagetator In familieAti avut o tinerete agitata, mereu in miscare, nu ati avut timp sa va construiti un camin. Din contra, o data aceasta etapa terminata, ati estimat ca ati ajuns suficient de “coapta” pentru a inceta sa alergati in voia vintului, veti deveni o mama extraordinara si o sotie atenta. Faptul de a fi trait aventuri mai mult sau mai putin pasionale fac din dumneavoastra o mina de invataturi si cunostinte pe care nu veti ezita sa le comunicati copiilor dumneavoastra, precum si greselile pe care le-ati facut pentru ca sa nu le repete si ei la rindul lor. Aveti simtul onoarei, grandorii, calitati pe care le veti insufla de foarte devreme si copiilor dumneavoastra. Daca vreodata scumpii dumneavoastra copii vor avea vreo problema, veti fi prima care le va alerga in ajutor. Cu un caracter mai curind extrovertit, dovediti determinare, caldura in educarea copiilor dumneavoastra. Relatia cu fiica dumneavoastraDaca fiica dumneavoastra va seamana, ea va dori desigur sa devina independenta, dar se va pune problema:veti accepta sa o vedeti dezvoltindu-se fara ajutorul dumneavoastra? Deoarece chiar cu latura dumneavoastra de aventuriera, va simtiti foarte apropiata de copii si din aceasta cauza posesiva fata de ei. In ciuda eforturilor pe care le veti face pentru a o invata anumite aspecte ale vietii, este posibil sa nu fiti intotdeauna ascultata si de aici ar putea decurge unele dispute. Relatia cu fiul dumneavoastraNu veti vedea decit “talentele sale”, deoarece pentru dumneavoastra fiul va fi “cel mai bun”, “cel mai frumos”, “cel mai puternic”... Va puneti foarte mari sperante in el, poate putin prea multe, deoarece in ziua in care se va intimpla sa va dezamageasca veti da dovada de o furie memorabila.Este de dorit sa nu il vedeti “prea sus”, el nu este obligat sa aiba ideile si dorintele dumneavoastra, sperantele sale pot fi complet diferite. Trebuie sa va imblinziti putin aceasta latura dictatoriala, deoarece daca nu suportati sa-l vedeti privind lucrurile altfel decit in felul dumneavoastra, este posibil ca la majorat sa fuga in lumea larga. Mama capricorn In familiePareti in realitate destul de singuratica, singurul lucru de care va poate pasa sigur este viata familiala.Va simtiti astfel inconjurata de ai vostri, puteti sa fiti voi insiva, sa va impartasiti dorintele, visele, aspiratiile. Sinteti o femeie echilibrata, care stie sa vorbeasca cu fermitate, puteti reprezenta pentru familie “pilonul” care nu se darima niciodata, persoana pe care se poate conta. Nu ezitati sa faceti totul pentru ca micii dumneavoastra familii sa nu-i lipseasca niciodata nimic. Totusi, exista un mic bemol, sinteti atit de ingrijorata pentru bunastarea lor, incit sufocati fantezia de care ati putea da dovada.Relatia cu fiica dumneavoastraVeti avea tendinta sa-i dati o educatie ferma, astfel incit sa devina o femeie ireprosabila. Evitati totusi sa va aratati prea “rigida”, adica sa dati prea multe ordine care ar putea deveni prea apasatoare pentru ea si sa aiba efectul contrar putin cam dur pentru dumneavoastra. Spuneti-va totusi ca are si ea propria personalitate si ca este de preferat sa actionati cu tact pentru ca ea sa nu se intoarca impotriva dumneavoastra.Relatia cu fiul dumneavoastraIl invatati sa nu lase sentimentele sa aiba cistig de cauza asupra moralului, pentru ca sa nu sufere.

Alba, cea mai ridicata rata a somajului in Regiunea Centru

 Alba este, în Regiunea Centru, judetul cu cea mai ridicata rata a somajului, la polul opus situindu-se Sibiul, iar, ca numar de someri, cei mai multi se afla în Mures si cei mai putini în Covasna, potrivit unui raport al Directiei Regionale de Statistica Alba. Numarul somerilor înregistrati la sfirsitul lunii noiembrie 2010 în Regiunea Centru era de peste 88.000, reprezentind aproape 14% din numarul total al somerilor înregistrati la nivel national. Cei mai multi dintre someri, reprezentind peste 56,6%, sint barbati. Potrivit raportului, numarul somerilor a scazut fata de luna similara din 2009 cu 12,62%, scaderea fiind explicata prin expirarea perioadei de acordare a somajului.La nivelul Regiunii Centru, cei mai multi someri se gasesc în judetul Mures, aproape 21.000 de persoane, urmat de judetul Brasov, cu peste 17.600, si de Alba, cu aproape 17.400 de persoane. Cei mai putini se înregistreaza în judetele Covasna, cu aproximativ 8.800 si Sibiu circa 10.800. Rata somajului, calculata ca raport între numarul somerilor si populatia activa civila, a fost în luna noiembrie de 7,9%, mai mare decit cea calculata la nivelul tarii(6,9%). Cea mai mare rata a somajului a fost înregistrata în judetul Alba, 9,5%, iar cea mai mica în judetele Brasov 7%, si Sibiu 5,8%. A. P.

Iarna cu drepturi depline

 Conform estimarilor transmise autoritatilor locale, vremea se va mentine rece in urmatoarele zile in toate zonele judetului, iar precipitatiile se vor manifesta in intreg judetul. Totusi, din acest punct de vedere, cantitatile de precipitatii nu vor mai fi abundente si nu vor depasi pragul prevazut in normele pentru aceasta perioada. Spre sfirsitul saptaminii, temperaturile vor scadea destul de mult, motiv pentru care autoritatile se pregatesc sa intervina in cazul persoanelor fara adapost, iar medicii recomanda populatiei sa tina cont de riscurile pe care le aduce vremea geroasa. Scad temperaturileDin nefericire, mercurul din termometre va scadea in zilele urmatoare. Conform avertismentelor emise de catre meteorologi, vremea va fi din ce in ce mai rece si geroasa noaptea. Cerul va fi temporar noros si va ninge slab. Temperaturile maxime se vor mentine, pina la finele acestei saptamini, in jurul valorii de -2 grade, iar minimele pot ajunge pina la -13 grade. Spre sfirsitul intervalului vor fi conditii de ceata asociata cu chiciura, iar presiunea atmosferica va fi in scadere usoara. Chiar daca nu putem vorbi despre o perioada extrem de geroasa, autoritatile isi iau toate masurile pentru ca situatia de la inceputul anului sa nu se mai repete. Astfel, patrulele de politie vor verifica persoanele fara adapost, iar unitatile spitalicesti se pregatesc sa preia eventualele victime ale frigului. Specialistii avertizeaza ca expunerea prelungita la frig poate cauza hipotermie, degeraturi, dar si probleme legate de starea psihica precum somnolenta, pierderi de memorie sau dificultati de vorbire. Este indicat ca atunci cind va intoarceti acasa, dupa expunere prelungita la frig, sa mincati sanatos si sa beti o bautura fierbinte, dar nu alcoolica. Este important sa asigurati o buna aerisire a locuintelor, cel putin o data pe zi. Nu este insa indicat sa supraincalziti locuinta.

Australienii il urasc pe Assange, mai mult decit pe premierul Gillard

Fondatorul site-ului Wikileaks, Julian Assange, a fost ales “cel mai ne-australian al anului” de revista Zoo Weekly's, pentru publicarea telegramelor diplomatice confidentiale, relateaza AFP. Pentru acet titlu nedorit, Assange s-a întrecut cu Dumnezeu, nominalizat din cauza inundatiilor catastrofale din Australia, dar si cu printesa Mary a Danemarcei, de origine australiana, careia i se reproseaza ca a capatat un accent danez, potrivit Mediafax. “Puteti interpreta aceasta situatie în orice mod, însa realitatea ramîne ca fondatorul Wikileaks a încalcat regula ca tot ceea ce este secret ramîne secret”, scrie publicatia. Premierul australian Julia Gillard a fost si ea nominalizata pentru ca a ajuns la putere în urma unei puternice lovituri în cadrul partidului sau, înlaturîndu-l pe Kevin Rudd. Site-ul lui Julian Assange, Wikileaks, a publicat sute de mii de pagini de documente diplomatice si militare americane în ultimele opt luni. Procurorii din Suedia vor sa-l interogheze în legatura cu mai multe acuzatii de agresiune sexuala, care nu au legatura cu Wikileaks. Australianul a fost arestat la începutul lunii decembrie în Marea Britanie, dar pe 16 decembrie a fost eliberat pe cautiune. Australianul a promis ca va dovedi ca acuzatiile sînt false.

IPS Bartolomeu revine in tara. Operatia nu a fost posibila

ÎPS Bartolomeu – mitropolitul Clujului – nu a mai fost operat pe cord la clinica AKH din Viena, starea lui fiind mult prea grava pentru interventia chirurgicala. Aseara a fost adus în tara, într-o stare de sanatate stabila, si urmeaza sa fie internat la Terapie Intensiva. “Prin revenirea la Cluj-Napoca, se respecta si dorinta Înaltpreasfintiei Sale de a se întoarce acasa”, arata Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.     Mihai Lucan, seful Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj, cel care a pastrat legatura cu medicii din Viena, a declarat ca interventia chirurgicala nu ar aduce nici un beneficiu major starii de sanatate a ÎPS Bartolomeu, iar o astfel de operatie nu este indicata din cauza multiplelor afectiuni.      Mitropolitul Bartolomeu a fost transportat în Austria pe 14 ianuarie, pentru o interventie pe cord care nu se putea realiza în tara din cauza lipsei de aparatura. Medicii austrieci nu l-au operat imediat din cauza afectiunilor pulmonare, astfel ca mai întîi a fost supus unui tratament pentru problemele pulmonare. Decizia asupra interventiei pe cord urma sa fie luata în zilele urmatoare, însa din cauza lipsei semnelor de îmbunatatire a starii de sanatate, medicii din Viena au fost nevoiti sa nu mai faca interventia. IPS Bartolomeu va împlini 90 de ani pe 18 martie.

Om de afaceri mort in apropiere de Surianu

 Intrarea iernii in drepturi, fapt ce a dus la asaltul pirtiilor din judet de catre iubitorii sporturilor de iarna, a facut si prima victima. Este vorba de Costica Sauciuc in virsta de 55 de ani, un om de afaceri din Sebes, impatimit al muntelui si a sporturilor “albe”, care si-a pierdut viata duminica dupa-amiaza in zona pirtiilor de la Surianu. Accidentul s-a produs in jurul orei 15.30, cind barbatul care conducea un snowmobil pe traseul Pirtia Surianu-Poarta Raiului, a intrat cu viteza mare intr-o curba, a pierdut controlul directiei si s-a izbit violent de un pom. In urma impactului, acesta a suferit leziuni foarte grave, decedind dupa scurt timp. Decesul acestuia a fost constatat de catre un echipaj Salvamont prezent in apropiere pentru a acorda primul ajutor in caz de accidente. “În urma accidentului, conducatorul snowmobilului a suferit leziuni în urma carora la scurt timp a decedat”, a declarat Luminita Prodan, purtatorul de cuvânt al IPJ Alba. Imediat dupa accident a intervenit în zona si o patrula de jandarmi. Acestia au actionat pentru pastrarea ordinii si linistii publice si îndepartarea curiosilor din zona. Cadavrul a fost transportat la morga spitalului din Sebes de rudele barbatului decedat. Costica Sauciuc era casatorit si avea doi copii.

Sentinta in cazul sotilor Puiulet

 Tribunalul Alba i-a condamnat ieri pe Nicolae Puiulet, fost angajat al Prefecturii Alba, si pe sotia acestuia Paraschiva Miorica Puiulet, la cite patru ani de inchisoare cu suspendare. Barbatul a fost condamnat pentru savirsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata, iar sotia sa pentru trafic de influenta sub forma complicitatii si in forma continuata. Judecatorii au mai decis si aplicarea, pentru amindoi, a pedepsei complementare a interzicerii, pe o durata de 2 ani, a dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si a dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie implicind exercitiul autoritatii de stat, dar si aceasta pedeapsa a fost suspendata. “În baza art. 86 ind. 1, 86 ind. 2 Cod penal (instanta - n.r.) a dispus suspendarea executarii pedepsei de mai sus sub supraveghere pe durata unui termen de incercare de 6 ani si a incredintat supravegherea inculpatilor Serviciului de probatiune de pe linga Tribunalul Alba. Pe aceeasi durata, de 6 ani, s-a suspendat si executarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor, conform art.71 alin. ultim Cod penal. În baza art. 88 C.penal. s-a dedus din pedeapsa aplicata durata retinerii si a arestului preventiv incepind cu 15.06.2010 si pina la 12.07.2010”, a precizat purtatorul de cuvint al Tribunalului Alba, judecatorul Aurelian Mocan. Acesta a mentionat ca sentinta Tribunalului Alba poate fi atacata cu apel in 10 zile de la pronuntare pentru procuror si pentru inculpati. În vara anului trecut, cei doi soti au fost arestati pentru fapte de coruptie dupa ce ar fi pretins si primit peste 41.000 de lei de la trei persoane. Nicolae Puiulet le-ar fi promis celor trei ca ii va ajuta sa se angajeze soferi de ambulanta, unul la Alba Iulia si unul la Cimpeni, iar celui de-al treilea ca l-ar putea sprijini sa primeasca pensie de invaliditate.

30 de ani de detentie pentru ?Spanac?

 Dupa cum au precizat reprezentantii Tribunalului Alba, pedeapsa de 30 de ani de inchisoare a fost stabilita prin contopirea pedepselor principale in pedeapsa cea mai grea de 25 ani inchisoare, sporita cu 5 ani. De asemenea, judecatorii au decis ca, pe o durata de 10 ani, lui Stelian Nicolae sa-i fie interzise urmatoarele drepturi: dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie implicind exercitiul autoritatii de stat, dreptul de a desfasura activitatea de antrenor sportiv la grupe de copii si juniori sau orice alta activitate de acelasi gen, precum si dreptul de a fi tutore sau curator.“In baza art. 88 Cod penal s-a dedus din pedeapsa rezultanta de 30 ani inchisoare, pe care o va executa in final condamnatul, durata retinerii si a arestului preventiv incepind cu 12.08.2010 si pina la zi. In baza art. 350 Cod de procedura penala s-a mentinut starea de arest preventiv a inculpatului. Tribunalul Alba a admis actiunile civile formulate de partile civile, in consecinta, a fost obligat inculpatul sa plateasca daune morale acestora”, a precizat purtatorul de cuvint al Tribunalului Alba, judecatorul Aurelian Mocan. Valoarea totala a daunelor morale a fost stabilita la 295.000 de lei. Acesta a mai mentionat ca sentinta Tribunalului Alba poate fi atacata cu apel in 10 zile de la pronuntare pentru procuror si de la comunicare pentru inculpat si pentru celelalte parti.  Opt victime identificateOpt adolescenti au fost identificati ca victime ale lui “Spanac”. Toti erau jucatori de fotbal la sectia de juniori a clubului albaiulian. Initial el a fost cercetat pentru act sexual cu minori si pronografie infantila, dar incadrarea juridica a faptelor a fost schimbata in urma audierii inculpatului si a victimelor. Se pare ca “Spanac” ii ademenea pe tineri in apartamentul lui, dupa care ii obliga sa intretina relatii sexuale orale si anale cu el. Politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia s-au sesizat din oficiu, la inceputul lunii august 2010, cu privire la faptul ca Stelian Nicolae are preocupari pe segmentul pornografiei infantile. Din verificarile efectuate atunci a rezultat ca “Spanac” detinea pe calculatorul personal mai multe filme in care aparea intretinind relatii sexuale cu diferite persoane minore, de sex barbatesc, de pe raza judetului Alba. La propunerea procurorilor DIICOT, el a fost arestat in luna august a anului trecut.

Romania - Luxemburg pe 29 martie

 Federatia Româna de Fotbal a înstiintat, luni, UEFA si Federatia din Luxemburg privind locul si ora de disputare a partidei din preliminariile Campionatului European din 2012 dintre cele doua reprezentative, meciul urmind sa aiba loc in data de 29 martie la Piatra Neamt de la ora 20:45. Meciul cu Luxemburg reprezinta prima întilnire oficiala pe teren propriu în 2011 pentru nationala României. La 26 martie, tricolorii joaca, în deplasare, cu Bosnia si Hertegovina. România face parte din Grupa D a preliminariilor Campionatului European din 2012, alaturi de Franta, Belarus, Albana, Bosnia, Hertegovina si Luxemburg. Dupa trei meciuri, România a adunat doua puncte si ocupa locul al cincilea în clasamentul grupei.

Uniristii au antrenor nou si opt meciuri amicale

 Divizionara secunda Unirea Alba Iulia continua pregatirile pentru retur pe plan local, accentul fiind pus în aceasta perioada pe factorul fizic al antrenamentului. Pina la startul returului, albaiulienii vor disputa opt jocuri amicale, astfel: CFR Simeria (deplasare) - simbata 29 ianuarie; Gaz Metan II Medias (a) - miercuri 2 februarie; Gaz Metan II Medias (d) - simbata 5 februarie; Corvinul Hunedoara (deplasare) - miercuri 9 februarie; CFR Simeria (a) - simbata 12 februarie; Ariesul Turda (d) - miercuri 16 februarie; Universitatea Cluj (a) - vineri 18 februarie; Corvinul Hunedoara (a) - simbata 26 februarie. Uniristii trebuiau sa joace miercuri, primul amical, cu Ariesul Turda, însa partida a fost anulata din cauza vremii. “Alb-negrii” au batut palma cu fostul antrenor al lui “U” Cluj, Marian Pana (42 ani), ce va conduce astazi primul antrenament al uniristilor.          

Olimpiada Nationala a Sportului Scolar la sah

 Simbata, 22 ianuarie, la scoala cu cls.I-VIII.,,I. Agirbiceanu” din Alba Iulia, s-a desfasurat etapa locala la sah, din cadrul Olimpiadei Nationale a Sportului Scolar. “Pentru zona Municipiului Alba Iulia sint incluse si localitatile Teius, respectiv Zlatna”, ne-a mai informat Prof. Stefan Bardi, Inspector scolar de specialitate. În urma desfasurarii competitiei, rezultatele se prezinta astfel:* Categoria Fete – cls. I – VIII: Locul I - Alexa Laura (Liceul Teoretic Teius), locul II - Rusu Natalia (Lic. de Muzica si Arte Plastice Alba Iulia) si locul III - Trif Alexandra (Liceul Teoretic Teius).* Categoria Baieti – cls. I – VIII: Locul I - Udrea Marius (Liceul Teoretic Teius), locul II - Lascu Mihai (Liceul Teoretic Teius) si locul III - Tamas Adrian (sc.cls.I-VIII ,”I.Agirbiceanu” Alba Iulia).* Categoria Fete – învatamint liceal: Locul I - Oltean Alexandra (Colegiul Militar ,”M. Viteazul” Alba Iulia), locul II - Ciobanu Corina (Colegiul Militar ,”M.Viteazul” Alba Iulia) si locul III - Tamas Andreea (Col. Nat. ,”H.C.C.” Alba Iulia).* Categoria Baieti – învatamint liceal: Locul I - Aldea Robert (Liceul Teoretic Teius), locul II - Cordea David (Col. Nat. ,”H.C.C.” Alba Iulia) si locul III - Stan Constantin (Colegiul Militar ,”M.Viteazul” Alba Iulia).Etapa judeteana va fi gazduita în data de 12 februarie 2011 de catre scoala cu clasele I-VIII “Vasile Goldis“ din Alba Iulia si vor participa si reprezentantii celorlalte centre din judetul Alba (Aiud, Blaj, Cimpeni, Cugir, Sebes si Ocna Mures).

Ionel Danciulescu: ?E o mare onoare sa fii capitan la Dinamo?

 Atacantul echipei Dinamo Bucuresti, Ionel Danciulescu, a declarat, duminica, într-o conferinta de presa sustinuta la cantonamentul din Turcia, ca este o mare onoare sa fii capitan la aceasta formatie, informeaza site-ul oficial al gruparii din soseaua Stefan cel Mare.“Capitanul de echipa va fi desemnat de nea Ando. Nu e important cine va fi capitan, important este ca lucrurile sa mearga bine pentru echipa. E o mare onoare sa fii capitan la Dinamo, însa toti trebuie sa fim preocupati sa ajutam echipa. La Dinamo au ramas jucatorii care îsi doresc cu adevarat sa joace pentru aceasta echipa, care sint atasati de aceste culori. Nu vreau sa fiu înteles gresit! Celor care au plecat în aceasta iarna le era greu sa mai joace la Dinamo din diferite motive. Chiar daca au plecat jucatori valorosi, am mare încredere în lotul actual. Cu noi, cei 6-7 jucatori experimentati, cu acest val de fotbalisti tineri foarte talentati, sint convins ca lucrurile vor merge bine în returul campionatului”, a spus Danciulescu.Atacantul dinamovist a afirmat ca nu s-a gindit niciodata sa plece de la gruparea “alb-rosie”. “Nu m-am gindit niciodata la plecare, am venit cu gindul sa-mi închei cariera la Dinamo si asa gindesc în continuare. Nu-mi plac lucrurile neterminate, nu-mi place sa fug din fata greului! Acum nu este o situatie placuta pentru noi, ne aflam pe locul 6 în clasament. Nimeni nu-ti garanteaza postul de titular la Dinamo. Daca eu sint Danciulescu, nu înseamna ca sint titular incontestabil. Trebuie sa demonstrez pe teren ca merit tricoul lui Dinamo”, a afirmat Danciulescu. Echipa Dinamo Bucuresti efectueaza un stagiu de pregatire în Turcia, în perioada 18 ianuarie - 10 februarie.

Tricolorii au incheiat pe locul 19 la CM de handbal masculin

 Nationala de handbal masculin a României s-a clasat pe locul 19 la Campionatul Mondial din Suedia, dupa ce a învins, duminica, în ultima partida reprezentativa Tunisiei scor 30-29 (17-14). Dupa ce a condus 58 de minute, România a tremurat serios pentru victorie, care a fost adusa de golul lui Alexandru Stamate, din ultimele doua secunde. Marcatorii tricolorilor au fost Florea 8 goluri, A. Stamate 8, Toma 6, Novanc 2, Fenici 1, Sabou 1, Muresan 1, I. Stamate 2, Georgescu 1, în timp ce tunisienii i-au avut în prim-plan pe Hedoui 9 goluri, Tej 6 si Touati 4. Tot duminica mai sint programate urmatoarele meciuri de clasament: Austria-Slovacia (pentru locurile 17-18), Chile-Brazilia (21-22) si Australia- Bahrain (23-24). Meciurile pentru locurile 13-14 între Egipt si Coreea de Sud, respectiv pentru locurile 15-16 între Japonia si Algeria, vor avea loc luni. Nationala României a încheiat participarea la CM din Suedia pe locul 19, fata de locul 15 obtinut la editia din 2009. Clasarea tricolorilor pe locul 19 este cea mai slaba a unei echipe europene, în conditiile în care 11 din cele 12 reprezentative calificate în grupele principale sint de pe continentul nostru.

Incep sa se vada roadele!

 Transferurile masive efectuate in aceasta iarna de catre CSM Sebes, prin sosirea a 7 handbaliste, incep sa-si arate roadele. “Este o crestere evidenta a prestatiilor noastre, comparativ cu prima parte a campionatului. Am condus intilnirea de la inceput si pina la sfirstit, dar n-a fost un joc simplu”a declarat antrenorul Alexandru Weber.Golurile gazdelor au fost marcate de Paula Chirila - 12, Ioana Pojar, Mihaela Tecariu si Paula Hoha - cite 3, Delia Pastiu si Ana Maria Petean - cite 2, Bianca Gornistu, Loredana Patrutiu si Renata Szilvasy - cite unul. In etapa urmatoare, programata duminica viitoare, CSM Sebes va juca in deplasare la Tg. Mures cu Muresul din localitate. Altfel, echipa de fete (juniori I) a LPS Sebes a pierdut prin neprezentare, scor 0-10, partida cu LPS Tg. Jiu din cadrul etapei cu numarul 6, prima a returului, a seriei E.CLASAMENT1. National Rm. Vilcea        16    13    1    2    549    440    27p2. CSM Bistrita            16    10    1    5    485    442    21p3. SC Muresul Tg. Mures        16    10    1    5    429    382    20*p4. CSM Slatina            16    8    1    7    454    394    17p5. CSM Sf. Gheorghe        16    6    1    9    394    423    13p6. CSM SEBES            16    6    1    9    359    415    12*p7. Universitatea Timisoara        16    6    0    10    477    548    12p8. CS Viitorul Medias 2009        16    2    0    14    373    476    1**p*Echipe penalizate cu cite 1 punct - nerespectare cerinte virsta**Echipa penalizata cu 3 puncte - nerespectare cerinte virsta

Clujenii s-au prins ieri in Hora Unirii

Clujenii au sarbatorit ieri 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane printr-o serie de manifestari care au cuprins o ceremonie religioasa si militara la care au luat parte reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, veterani de razboi, dar si simpli cetateni.      Printre cei prezenti s-au numarat primarul Clujului, Sorin Apostu, viceprimarul Laszlo Attila, prefectul Florin Stamatian, subprefectul Vasile Cozma, presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, vicepresedintele Radu Bica, dar si numerosi politicieni.      Incepind cu ora 10, a avut loc o scurta slujba religioasa la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situat vizavi de cladirea Prefecturii. Apoi, a urmat o depunere de coroane de flori si  defiliarea garzii de onoare. “Traim astazi un moment aniversar poate ceva mai greu decit in alti ani, dar este un moment al istoriei foarte important, chiar daca trecem prin momente mai dificile generate de criza economica”, a rostit prefectul Florin Stamatian in discursul sau.     Spectacol folcloric si focuri de artificiiLa finalul manifestarilor a fost incinsa o Hora a Unirii, in care s-au prins atit autoritatile, in frunte cu prefectul Florin Stamatian, presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, si primarul Sorin Apostu, cit si cetateni de rind. Dupa-amiaza, de la ora 17, la Casa de Cultura a Studentilor, a avut loc un spectacol sustinut de solistii Traian Traian Rosan, Amalia Codorean, Adrian Socaciu, Lucia Sestras si Florin Bota, alaturi de ansamblurile “Craisorul”, “Cununa Apusenilor – Gilau”, “Rapsodia Somesana” “Martisorul”, “Glasuri Somesene” si “Cununa Transilvana”. De la ora 20, clujenii au avut ocazia sa se prinda intr-o Hora a Unirii in Piata Avram Iancu, unde a avut loc si un foc de artificii.    Alexandru Ioan Cuza, infaptuitorul UniriiLa 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 a fost ales si la conducerea Tarii Romanesti, infaptuindu-se astfel unirea celor doua principate romane. Totusi, abia in ianuarie 1862, Moldova si Tara Romaneasca au format un stat unitar, adoptind oficial numele de Romania, cu capitala la Bucuresti.

Accident feroviar la Mera

Accidentul feroviar petrecut ieri în localitatea Mera s-a soldat doar cu pagube materiale si cu ranirea usoara a doua persoane. Locomotiva acceleratului Timisoara-Iasi a acrosat un autoturism care traversa calea ferata. Purtatorul de cuvînt al IPJ Cluj a mai spus ca vina apartine conducatorului auto, cu atît mai mult cu cît el n-a respectat semnalele luminoase si acustice în functiune la trecerea la nivel cu calea ferata. Traficul feroviar nu a fost afectat si trenul si-a continuat drumul dupa ce a fost schimbata locomotiva.

Traian Basescu, huiduit la Iasi

Traian Basescu a fost huiduit ieri, la Iasi, de multimea adunata sa celebreze Unirea Principatelor Române. Seful statului a fost fluierat pe tot parcusul discursului în care a spus ca modernizarea tarii este o necesitate si ca reformele în sanatate, învatamînt, agricultura si justitie trebuie continuate. Huiduielile au început de la un grup de persoane care au afirmat ca ar fi cadre militare în rezerva. Seful statului a fost huiduit si la Focsani, în timpul intonarii Imnului National si la prezentarea onorului militar.

Intilnire a Asociatiei ?Cluj-Napoca 2020 ? Capitala Culturala Europeana?

Prima întîlnire a Comisiei de Arte Vizuale a Asociatiei „Cluj-Napoca 2020 – Capitala Culturala Europeana” va avea loc mîine, între orele 9-13, în Sala mica de sedinte a Primariei municipiului Cluj-Napoca de pe strada Motilor nr. 3. Cu aceasta ocazie, va fi demarat un proces de analiza strategica pentru artele vizuale în vederea realizarii – în faza a doua – a unei strategii culturale trans-sectoriale care cuprinde implementarea proiectului „Cluj-Napoca 2020 - Capitala Culturala Europeana”. Procesul va genera propuneri pentru dezvoltarea viitoarei strategii culturale a municipiului. În cadrul acestei întîlniri se va realiza o prima analiza SWOT a artelor vizuale clujene. M. O.

?Cronica Circotasilor?, reluata de ieri

Emisiunea “Cronica Cîrcotasilor” de pe postul de radio Kiss FM a fost reluata ieri, si a fost prezentata de Mihai Gainusa si Oana Paraschiv. Potrivit PR-ului Corina Vîlcu de la Kiss FM, Serban Huidu îsi continua programul de recuperare si nu se stie data exacta la care va reveni în emisiune. “Serban va fi doar ascultator. Nu se stie exact cînd va reveni”, a declarat Vîlcu.

CJ Cluj ofera 20 de calculatoare pentru politistii de la tara

Concret, in vederea cresterii nivelului de siguranta a cetateanului si asigurarea unui climat de ordine si liniste publica, Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP) Cluj, impreuna cu Inspectoratul de Politie al Judetului Cluj au demarat un proiect privind dotarea cu calculatoare a politiilor comunale si posturilor de politie din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Cluj. „In urma evaluarilor efectuate, a rezultat faptul ca prin utilizarea tehnologiilor IT se poate realiza pregatirea personalului, imbunatatirea comunicarii intre structurile de politie, dezvoltarea unor baze de date, precum si prestarea unor servicii de calitate in beneficiul cetateanului”, se arata in proiectul de hotarire ce va fi dezbatut in plen. Prin urmare, Consiliul Judetean Cluj  a achizitionat 20 de calculatoare de la firma Select IT SRL din Cluj-Napoca, pentru care a platit suma de 29.432 de lei. „Pentru folosirea corespunzatoare a calculatoarelor este necesara incheierea unui contract de comodat pe o durata de 4 ani, reprezentind durata normala de functionare a echipamentelor IT”, se mai specifica in proiectul de hotarire. M.O.

Consiliul Local, membru de onoare al ?Open Bridge Consortium?

Consilierii locali clujeni vor analiza, în sedinta ordinara de astazi, aderarea Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca la Asociatia “Open Bridge Consortium – Asociatia Culturala si de Afaceri Cluj-Suwon”, în calitate de membru de onoare. Asociatia a fost înfiintata în anul 2010 în scopul dezvoltarii activitatilor economice, culturale, turistice, sociale dintre România si Coreea de Sud, ca o urmare fireasca a intensificarii, în ultimii ani, a vizitelor reciproce dintre reprezentantii municipalitatiilor din Cluj-Napoca si Suwon, orase înfratite înca din anul 1999. “Consiliul director al Asociatiei Open Bridge Consortium a apreciat în mod deosebit sprijinul activ primit din partea Primariei municipiului Cluj-Napoca în organizarea evenimentelor desfasurate pe parcursul anului 2010, cum ar fi «Business Matchmaking Cluj-Napoca – Suwon», «Business Matchmaking Suwon – Cluj-Napoca» sau «Life’s good... in Cluj-Napoca», hotarînd în acest sens, în prima sedinta din anul 2011, acordarea titlului de Membru Onorific Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca”, se arata în referatul anexat proiectului de hotarîre. Tot în sedinta de astazi, „Open Bridge Consortium” ar putea primi din partea Consiliului Local un spatiu în suprafata de 60,6 metri patrati, situat în Piata Unirii nr. 1. M.O.

300 de militari pensionari au iesit in strada

Protestatarii au purtat pancarde antiprezidentiale si cu mesaje prin care cereau demisia ministrului Apararii, Gabriel Oprea.      Presedintele filialei clujene a Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, în rezerva si retragere, Gelu Miron, a declarat ca protestul a avut loc în contextul diminuarii pensiilor militare. „Sindicatul Cadrelor militare disponibilizate în rezerva si retragere, membri din MApN, MAI, SRI si ale structuri de siguranta si aparare nationala protesteaza fata de masurile luate de comandantul suprem si de Guvernul României privind reducerea pensiilor militare. Membrii sindicatului nostru nu se încred în cuvîntul comandantului suprem al armatei, Traian Basescu”, a declarat Gelu Miron. El a mai adaugat ca în zilele urmatoare vor fi facute demersuri pentru recîstigarea drepturilor banesti, atît la instantele românesti, cît si la cele internationale, la Comisia Europeana si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Reprezentantii cadrelor militare în rezerva si în retragere s-au întîlnit ieri si cu prefectul Florin Stamatian. Reprezentantul Guvernului a tinut sa precizeze ca nu este în masura sa discute cuantumul pensiilor ce trebuie acordate militarilor, ci modul de aplicare a prevederilor legale, precum si faptul ca nu apreciaza încercarile de dezbinare a societatii românesti si crearea de distorsiuni sociale. Prefectul a dat asigurari delegatiei ca va transmite Guvernului solicitarile formulate de reprezentantii militarilor în rezerva si în retragere, dar si ca va formula o serie de observatii, în urma discutiilor purtate. „Dupa cum am spus si în aceasta dimineata (ieri dimineata – n.r.), cu ocazia manifestarilor organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, sa nu uitam ca România nu ne apartine noua, generatia noastra ar trebui sa construiasca pentru viitorul copiilor nostri. Cred ca prin decizia de regîndire a procedurii de aplicare a Legii 119/2010, se va finaliza corect actiunea de recalculare a pensiilor”, a spus Stamatian.

Costurile Centrului de Deseuri, analizate de consilierii judeteni

Valoarea totala a proiectului este de 76,4 milioane de euro, banii provenind, in mare parte, din fonduri europene, dar si din alocatii bugetare si venituri proprii ale Consiliului Judetean. Conform autoritatilor, termenul de predare al lucrarilor ar urma sa fie luna decembrie 2012. Proiectul cuprinde atit construirea unui Centru de Management Integrat al Deseurilor, cit si trei statii de transfer la Huedin, Gherla si Mihai Viteazu, inchiderea depozitelor neconforme din judet si achizitionarea de echipamente pentru colectarea deseurilor menajere si achizitionarea de unitati de compostare individuala. De asemenea, proiectul mai presupune exploatarea Centrului de Management Integrat al Deseurilor, a statiilor de transfer, inclusiv intretinerea depozitului ecologic si a bunurilor aferente, precum si prelucrarea si depozitarea deseurilor.     Unda verde de la Comisia EuropeanaConsiliul Judetean a primit, la finalul saptaminii trecute, din partea JASPER (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), confirmarea oficiala a faptului ca, in urma analizei variantei finale a aplicatiei de finantare aferenta proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Cluj”, aceasta nu mai necesita niciun fel de modificari sau completari suplimentare, indeplinind astfel conditiile necesare in vederea depunerii proiectului la Comisia Europeana. JASPER este organismul acreditat de catre Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii sa acorde suport si supervizare in vederea elaborarii proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Cluj”. Dupa aprobarea studiului de fezabilitate si a indicatorilor tehnico-economici de catre Consiliul Judetean urmeaza ca aceasta etapa sa fie indeplinita si de catre toate unitatile administrativ-teritoriale din judet.

?Ultimele ore ale lui Ceausescu?, nominalizat la ?Prix de Soleure?

Productia “Ultimele ore ale lui Ceausescu”, în regia lui Milo Rau si Simone Eisenring, este nominalizata la "Prix de Soleure", în cadrul Festivalului de film din Solothurn, Elvetia, ce va avea loc la sfîrsitul lunii ianuarie.     Piesa de teatru si filmul documentar “Ultimele ore ale lui Ceausescu”, în regia lui Milo Rau si Simone Eisenring, sînt produse si montate de o echipa de germani si elvetieni de la Institutul pentru Crima Politica. Pentru spectacol, echipa a facut cercetari în România timp de un an si jumatate, potrivit hotnews.ro.      Filmul documentar (ce are în centru piesa de teatru si subiectele abordate) dureaza 75 de minute si este subtitrat în limba germana.      Premiera filmului a avut loc în luna iulie 2010, în cadrul Festivalului de film din Avignon. Din distributie fac parte Victoria Cocias, Constantin Cojocaru, Constantin Draganescu, Alexandru Mihaescu, Eugen Cristian Motriuc, Mircea Rusu.     ”Prix du Soleure” se decerneaza anual unui film de fictiune sau documentar în cadrul Festivalului de Film de la Solothurn. Premiul este acordat de juriu unei pelicule cu un mesaj umanist, care abordeaza o tema ce descrie umanismul, demnitatea umana, dezvoltarea individuala, toleranta, respectul pentru om, teme prezentate într-o forma cinematografica deosebita.

Papa Benedict al XVI-lea a binecuvintat retelele de socializare

Papa Benedict al XVI-lea a binecuvîntat ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicarii, retelele de socializare. În acelasi timp, Suveranul Pontif a avertizat ca folosirea acestora în exces poate crea o lume paralela, informeaza postul de televiziune Rai News.      Italia a marcat ieri Ziua Mondiala a Comunicarii, cu mesajul Papei Benedict al XVI-lea, care a binecuvîntat efectele pozitive ale retelelor de socializare. Suveranul Pontif i-a invitat pe utilizatori sa nu îsi creeze profile false, sa nu se refugieze într-o lume paralela si sa fie atenti la pericole. Papa considera ca noile tehnologii, în special retelele de socializare, “ajuta la dezvoltarea unui dialog si prilejuiesc actiuni solidare si relatiile pozitive”. Tinerii care folosesc Internetul nu trebuie însa sa se expuna prea mult sau sa uite de spiritul crestin. Papa Benedict al XVI-lea le-a lanseaza tinerilor provocarea de a fi “autentici, onesti cu ei însisi, fara a da curs tentatiei de a crea profile false sau artificiale”. Agerpres

Sute de vizitatori la Tirgul de Antichitati

Clujenii au putut admira si cumpara in acest weekend tot soiul de antichitati, de la podoabe, tiparituri, efecte militare, numismatica, precum si piese de mobilier si decoratiuni din vremuri de mult apuse.     Galeristul Ernest Versansky, organizatorul editiilor lunare ale acestui eveniment, a declarat, ieri, pentru Agerpres, ca la primul Tirg de Antichitati din acest an participa 45 de expozanti din Cluj-Napoca si din mai multe orase din Transilvania si Moldova.     ”Fiind vorba de luna ianuarie, este un tirg de succes. Azi au fost sute de persoane care au trecut pe la standurile noastre. Am si vindut cite ceva”, a spus galeristul Ernest Versansky.    Multi vizitatori, putini cumparatoriCa si la editiile anterioare, piesele prezentate de el publicului au un farmec deosebit. Ceasuri de buzunar, brose din sticla de Murano, cercei de aur, pipe din „spuma de mare” vechi de 150 de ani, incinta privirea in mica vitrina de pe masa cunoscutului galerist clujean. Piesa cea mai valoroasa din punct de vedere artistic este o statueta de marmura, reprezentind-o pe Maica Domnului, creatie a artistului german Adolf Heer (1848-1898). Ernest Versansky expune si alese piese de ceramica populara de secol XIX, realizate in vechi ateliere din judetele Covasna si Harghita si din Turda.”Este o editie cu foarte multi vizitatori, dar putini cumparatori”, a spus unul dintre expozanti, venit de la Satu Mare. Printre ofertele sale s-a numarat si o frumoasa masa din lemn de stejar, bogat sculptata, cu sase scaune, executie a unui atelier vienez de secolul al XIX-lea, pe care spune ca i s-ar fi oferit 5.000 de lei, fara a reusi insa sa o si vinda.     O piesa valoroasa de la standul unui alt comerciant este un dulap cu doua usi, pentru dosare, din lemn de nuc, in stil neobaroc, care ar proveni dintr-un birou al administratiei Casei Regale, fiind marcat cu aceste insemne pe unul dintre cele patru picioare de sustinere. „Il ofer la pret de perioada de criza, adica 500 de euro, in realitate valoreaza 1.000-1.200 de euro”, sustine vinzatorul, adaugind ca este o piesa care nu se potriveste oricarui interior, ci unuia mai pretentios, fiind mai greu de realizat complementaritatea spatiala cu restul mobilierului.    Produse si preturi variateUn scaun in stilul Renasterii germane, retapitat, costa 600 de lei, o lampa de gaz, din sticla, de secol XX - 80 de lei, un servici de cafea de sase persoane, din portelan fin de Limoges - 500 de lei, in timp ce pentru o copie modest executata, dupa lucrarea '1907' de pictorul Octav Bancila, proprietarul spune ca „nici nu stie cit sa ceara”.     Cei mai multi vizitatori ai tirgului au fost interesati de monede si bancnote vechi, piese decorative, ornamente, statuete mici de bronz, dar si de pendulele germane si austriece. Agerpres

Casatoria liberalilor cu PSD se oficializeaza in februarie

Ponta si Antonescu au adunat stinga cu dreapta si i-au pus mot "partidul televiziune" al lui "Felix" VoiculescuVazuta de la Cluj, Alianta Opozitiei poate fi “o alternativa pe care unii cetateni o cauta”.     Analistul Sergiu Miscoiu, doctor in stiinte politice si cadru didactic universitar clujean, sustine ca este greu sa ne pronuntam in privinta sortilor de izbinda ai Aliantei Opozitiei. Aceasta pentru ca, pe de o parte, trebuie sa tinem cont de de „fotografia momentului”, cel putin la Cluj. Pe de alta parte, nimic nu este imposibil, atita timp cit cetatenii au nevoie de alternative.    Antonescu si Ponta si-au dat mina la IasiCrin Antonescu a precizat ieri, la Iasi, ca PNL va vota si va decide in 5 februarie constituirea aliantei juridice dintre ACD si PSD. Alianta se va incheia pentru citiva ani si va avea in vedere “obiective majore pentru Romania”. Principiul Aliantei este paritatea, iar cele trei partide vor fi tratate in mod egal.      Si presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, tot la Iasi, ca “prin Unirea Opozitei se doreste aducerea Romaniei la starea de normalitate si echilibru”. Ponta a mai declarat ca in Alianta nu va fi “concurenta, ci o completare”.     Liderii PSD si ai PNL au dezbatut principiile functionarii Aliantei inca de saptaminile trecute. Ei au decis ca paritatea va fi „spiritul” protocolului aliantei. PSD isi pastreaza 17 posturi de presedinti de Consilii Judetene, restul pina la 21 urmind sa fie completat prin sondaje. PNL isi pastreaza cinci posturi, restul pina la 20 urmind, de asemenea sa fie completate prin sondaje.    Paritatea, batalie sau completare?Sergiu Miscoiu considera ca Alianta este o regrupare a fortelor Opozitiei: “Stringerea relatiilor intre aceste doua formatiuni era ipotetica daca nu se consfiintea intr-o alianta. O alianta politica este mai mult decit o alianta electorala pentru ca presupune programe comune. Este greu sa vorbesti despre partide de stinga si partide de dreapta in Romania...”      “Paritatea este, cred, in profitul PNL, este un principiu pe care un partid ca PSD nu il poate accepta usor. Pe de alta parte, pentru PNL, un sacrificiu de imagine. Clujul este un exemplu de oras in care exista un partid hegemonic, iar o alianta a partidelor din Opozitie este necesara in conditiile in care exista cetateni si aici care cauta alternative”, explica analistul clujean.     Ce sanse are noua ”Opozitie Unita”?Potrivit lui Sergiu Miscoiu, este greu de anticipat in privinta sortilor de izbinda ai acestei Aliante. judecind dupa fotografia momentului: „Am putea zice ca nu. Dar citi se asteptau ca Funar sa nu intre in al doilea tur, de exemplu. Batalia, testul major va fi cel al gasirii unei modalitati juridice statutare, de a imparti diverse tipuri de candidaturi, functii. Exista experienta Aliantei DA, a Conventiei Democrate, ambele fiind marcate de o competitie dura in privinta impartirii unor functii. Va depinde de statutul Aliantei Opozitiei, si de disciplina. Nimeni nu garanteaza ca cei din functiile actuale vor fi realesi”.     PC este un „joli-jocker”In cadrul Aliantei, PC are rol de “joli-jocker”, in viziunea lui Miscoiu. In timp, insa, acest partid poate deveni un fel de piatra de moara agatata de picioarele Aliantei. PC este, in aceasta formula, doar o forta mediatica, explica analistul clujean. Cit despre rolul PDL fata de „constructia” Opozitiei, Miscoiu crede ca „va trebui sa urmareasca pas cu pas mersul Aliantei. Pina acum a actionat in mod corespunzator. A criticat-o, a zis ca este o alianta de oportunisti. Va trebui sa ii urmareasca punctele slabe si sa actioneze acolo.Va trebui sa colaboreze cu UDMR, in continuare, insa nu cred ca Uniunea vrea sa plece din angrenajul guvernamental”.

Termen prelungit la licitatia privind modernizarea liniei de tramvai

Amînarea deschiderii ofertelor vine ca urmare a cererilor în acest sens primite de la posibilii ofertanti. Astfel, termenul limita pentru depunerea ofertelor de participare nu va mai fi data de 31 ianuarie ora 16, asa cum s-a stabilit initial, ci data de 10 februarie 2011, ora 16. De asemenea, a fost modificat si termenul privind deschiderea ofertelor. Acestea urmeaza sa fie deschise în data de 11 februarie, ora 18, în Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Cele doua tronsoane ale liniei de tramvai ce urmeaza sa fie modernizate sînt Manastur – Piata Garii si Piata Garii – Bulevardul Muncii, iar valoarea estimata a contractului este între 104 si 122, 3 milioane de lei fara TVA. Lucrarile de modernizare vor dura doi ani de la data atribuirii contractului, principala sursa de finantare fiind fondurile europene. Prin proiectul modernizarii liniei de tramvai pe tronsonul Manastur-Piata Garii se urmareste reducerea timpului de calatorie de la 48 de minute la 24 de minute pe traseu, dar si o crestere cu 10% a numarului de calatori pe an si reducerea costurilor de mentenanta cu 57%. În plus, se va diminua si consumul de energie electrica. De asemenea, în ceea ce priveste tronsonul Piata Garii – Bulevardul Muncii, se urmareste, printre altele, reducerea timpului de calatorie de la 36 de minute la 19 minute. M.O.

Tracia Trade se ocupa de parcarile de la Cimpia Turzii

Desi initial licitatia pentru contractul de concesiune al parcarilor din Cîmpia Turzii a fost cîstigata de SC Alien Concept SRL, ulterior, prin cesionare, contractul i-a revenit societatii Tracia Trade Exim din Tîrgu Mures, care a devenit astfel noul operator al acestui serviciu.     Firma din Tîrgu Mures este obligata sa asigure conditii bune de exploatare a parcarilor cu plata, iar în plus, pentru zona Mechel si a autogarii, trebuie sa gaseasca în perioada urmatoare solutii pentru cresterea numarului de locuri de parcare, datorita fluxului de masini. De asemenea, înlocuirea parcometrelor nefunctionale din centrul municipiului va fi o alta prioritate a noului operator.    S-au înasprit si amenzilePrin proiectul de hotarîre adoptat de consilieri de la Cîmpia Turzii a fost stabilita si o metoda de sanctionare a conducatorilor auto care stationeaza neregulamentar pe domeniul public, precum si metodologia de sanctionare, urmarire si executare silita a celor care nu-si îndeplinesc de buna voie obligatia de plata a tarifului majorat de parcare.     În plus, consilierii locali au propus si noile tarife de stationare pentru locurile de parcare din oras. Astfel, pentru masinile cu masa mai mica de 3,4 tone, taxa de stationare pentru 30 de minute va ramîne de 1 leu, în timp ce pentru autovehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone tariful propus este de 5 lei pe ora, fata de 2 lei în prezent.     În cazul abonamentelor pentru parcare, soferii autovehiculelor cu masa mai mica de 3,5 t ar putea sa plateasca 18 lei pe saptamîna (fata de 15 lei în prezent), 30 lei pe luna (în loc de 25 lei), 72 de lei pentru o jumatate de an (fata de 60 lei) si respectiv 120 lei pe an (fata de 100 lei).

Desfiintarea cotei unice, o eroare cu efecte grave

Potrivit consilierului, daca renunta la cota unica, Romania nu va mai putea face fata concurentei in Europa Centrala si de Est la atragerea investitorilor.      “Interesele politice pe termen scurt incetoseaza uneori ratiunea si se abat flagrant de la interesele reale ale cetatenilor. Ele se afla, de pilda, in spatele unei propuneri recente, venite din partea presedintelui PNL, o disponibilitate greu acceptabila de a renunta la cota unica atit pentru economistii de dreapta, cit si pentru romanii care aleg sa munceasca mai mult si mai bine, care aleg sa fie mai educati si mai bine platiti sau care au initiative antreprenoriale”, a afirmat Andreea Paul-Vass, citata de Agerpres.     Grava eroare pentru RomaniaDe asemenea, Andreea Paul-Vass este de parere ca revenirea la sistemul progresiv de impozitare ar fi “o grava eroare pentru Romania actuala si pentru nivelul de dezvoltare”. Consilierul premierului si-a motivat punctul de vedere prin faptul ca majoritatea statelor din regiune au o cota unica de impozitare, iar Romania nu ar mai putea face fata concurentei in Europa Centrala si de Est in privinta atragerii investitorilor. De asemenea, potrivit lui Vass, veniturile fiscale, ca pondere in Produsul Intern Brut, au crescut imediat dupa introducerea cotei unice de impozitare, in timp ce sistemul progresiv nu a adus niciodata cresterea incasarilor la bugetul de stat. Consilierul de stat mai explica si faptul ca in statele Uniunii Europene in care se aplica un sistem progresiv de impozitare categoria de salariati cu cele mai scazute venituri brute este exceptata de la plata impozitului, insa in cazul Romaniei scutirea s-ar aplica unei foarte mari paturi de salariati. “Vedeti cazul Spaniei, care pune in aplicare cota 0 la veniturile anuale de mai putin de 17.707 euro anual (dar o cota progresiva de pina la 43%), sau al Austriei, pentru veniturile anuale aflate sub 11.000 euro (dar o cota progresiva de pina la 50%), sau al Greciei, pentru veniturile anuale situate sub 10.500 euro (dar o cota progresiva de pina la 40%) in 2010”, a exemplificat Andreea Paul-Vass.     Opozitia ar vrea renuntarea la cota unicaOficialul guvernamental a mai sustinut ca liderii politici care promoveaza impozitarea diferentiata “incearca doar sa mimeze o protectie sociala similara tarilor dezvoltate, vehiculind politici pe care tara noastra nu si le poate permite inca citiva ani de acum inainte”. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat joia trecuta ca, personal, sustine in continuare ideea cotei unice, dar o formula finala in acest sens va fi prezentata dupa ce problema va fi dezbatuta de specialistii celor trei partide de opozitie. “Eu, personal, da, sustin cota unica, insa la nivelul acestei aliante, daca ea se va realiza, exista oameni cu competenta economica, in domeniul financiar la toate cele trei partide care vor gasi formula pe care o vom prezenta foarte clar”, a afirmat Antonescu.

Medicii de la Ambulanta, trimisi la scolarizare

Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sanatatii, toti medicii de la serviciile de Ambulanta vor fi obligati sa aiba un atestat în domeniul asistentei medicale de urgenta prespitaliceasca cu durata minima de 6 luni. Cei care nu vor avea acest atestat nu vor mai putea profesa de la 1 ianuarie 2012.     Conform aceluiasi proiect, cadrele medicale ar fi trebuit sa urmeze cursul pîna la sfîrsitul anului trecut, însa au fost pasuiti din cauza lipsei de personal din serviciile de ambulanta din tara. „Avînd în vedere ca pîna la data de 31 decembrie 2010 nu toti medicii încadrati la serviciile de ambulanta judetene si al municipiului Bucuresti-Ilfov în cadrul compartimentelor de asistenta medicala de urgenta si transport medical asistat sînt absolventi ai cursului pentru obtinerea atestatului în domeniul asistentei medicale de urgenta prespitaliceasca, precum si deficitul de medici cu care se confrunta serviciile de ambulanta, propunem prelungirea temenului pîna la care acesti medici pot obtine atestatul, respectiv pîna la 1 ianuarie 2012”, se arata în proiectul de lege.

Fraude si controale la Casele de Asigurari de Sanatate

O serie de controale ar putea fi demarate in perioada urmatoare la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj. Verificari similare vor fi facute la toate casele de asigurari din tara.     Conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat inceperea unor controale la casele de asigurari de sanatate din tara, dupa ce au fost descoperite neconcordante intre numarul de asigurati inscrisi in sistemul informatic unic integrat (SIUI) si listele cu pacienti ale medicilor de familie.     „Am decis, in calitate de presedinte al CNAS, sa cerem demararea unor actiuni de audit si de control de catre Curtea de Conturi a Romanei. Am luat aceasta decizie ca urmare a observarii neconcordantelor intre numarul de asigurati inscrisi, aratati de versiunea centralizata a SIUI, si listele cu pacienti ale medicilor de familie raportate inainte de introducerea versiunii centralizate a sistemului informatic”, a declarat Lucian Duta, presedintele CNAS.     Potrivit conducerii CNAS, cea mai pregnanta asimetrie a fost observata la Bucuresti, unde figureaza 1,6 milioane de asigurati, desi inainte de introducerea SIUI figurau ca fiind inscrisi peste 2,5 milioane de asigurati.      „Folosirea versiunii centralizate a SIUI ne-a oferit un semnal clar de fraudare. Pentru a determina dimensiunea acestui fenomen si pentru a identifica sursele acestuia, am decis ca este momentul realizarii unor investigatii serioase de catre institutiile abilitate”, a mai declarat Lucian Duta. El a mai precizat ca astfel de controale vor avea loc si la alte case judetene de asigurari de sanatate, acolo unde vor fi demarate si cercetari ale auditului intern al CNAS.

Creste numarul de oferte pentru angajari pe perioada determinata

Potrivit unui studiu realizat de Trendwalder, noul an a adus o crestere de 15% a cererii de angajati pe durate de timp determinate în judetele din vestul si centrul tarii, acolo unde foarte multi investitori straini produc pentru export catre Europa Occidentala, respectiv spre tari în care economiiile au iesit din recesiune. În acest context, trebuie mentionat ca, potrivit Eurostat, Produsul Intern Brut la nivelul UE a înregistrat o crestere de 2,2% în Trimestrul III din 2010 - ultimul interval pentru care s-au calculat datele financiare. „Aceasta crestere are efecte concrete în întreprinderile care produc pentru export, situate în vestul si centrul României”, se mentioneaza în studiu.      „În prezent, solicitarile clientilor nostri, angajatori din vestul si centrul tarii, confirma datele macroeconomice referitoare la evolutia industriei si a exporturilor, asa cum au fost prezentate de catre INS. Astfel, cele mai multe cereri în centrul tarii sînt pentru angajati în industriile componentelor auto, a componentelor electronice, a prelucrarii lemnului, textila alimentara, IT si în retail. În vest, cele mai multe cereri vin în special dinspre sectorul de productie de componente si subansamble auto”, a declarat Bogdan Florea, directorul general al Trenkwalder. Potrivit datelor furnizate de INS, în luna noiembrie productia industriala a crescut cu 1,8% fata de octombrie si cu 7,9% fata de noiembrie 2009, iar exporturile au crescut cu 30,9% fata de noiembrie 2009. De asemenea, în total exporturi, masinile si echipamentele electrice au avut o pondere de 26,5%, textilele 8,5%, mijloacele si materialele de transport 15,5%.

Muzeele clujene refuza comasarea

Foto Radu PadureanMuzeografii refuza comasarea deoarece, spun ei, ar duce la cheltuieli mai mari si la ineficienta din partea angajatilor, din cauza volumului mai mare de muncaO propunere a conducerii Consiliului Judetean (CJ) Cluj de a unifica intr-o singura institutie Muzeul de Arta Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea stirneste nemultumirea reprezentantilor muzeelor. Reprezentantii muzeelor afirma ca nu se vor reduce cheltuielile, investitiile se vor face mai greu, iar angajatii vor avea mai mult de munca.      La sfirsitul anului trecut presedintele CJ Cluj, Alin Tise, a propus reorganizarea celor 10 unitati de cultura aflate in subordinea CJ cu scopul reducerii cheltuielilor. Astfel, conform propunerii lui Tise, trei dintre institutii ar urma sa ramina organizate in forma actuala. Este vorba despre Filarmonica de Stat „Transilvania”, Teatrul de Papusi „Puck” si Biblioteca Judeteana „Octavian Goga”. Restul institutiilor ar urma sa fie reorganizate in asa fel incit sa rezulte doua structuri importante: Centrul Cultural „Transilvania” Cluj si Complexul Muzeal Judetean Cluj. Centrul Cultural „Transilvania” ar urma sa fie format din Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda”, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Revista „Tribuna” si Revista „Muvelodes”. Complexul Muzeal Judetean ar urma sa cuprinda toate cele trei muzee aflate la ora actuala ca entitati separate in subordinea forului judetean: Muzeul de Arta Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea.    Reprezentantii muzeelor nu doresc unificareaCu toate ca propunerea de unificare nu a fost concretizata, reprezentantii muzeelor se opun si sustin ca aceasta idee nu va fi deloc in favoarea institutiilor de cultura. Potrivit conducerii Muzeului de Arta Cluj reorganizarea va afecta activitatea institutiilor de cultura. “Reorganizarea muzeelor din subordinea CJ Cluj in formula propusa va afecta grav climatul cultural local si national, va conduce la disfunctionalitati organizationale si scaderea performantelor institutiilor. Va genera costuri suplimentare, va afecta indeplinirea misiunii cu care aceste institutii au fost investite”, subliniaza Calin Stegerean, directorul Muzeului de Arta.     Comasarea va aduce cheltuieli in plusReprezentantii muzeelor sustin ca va scadea calitatea actului cultural din cauza ca muzeografii vor avea mai mult de munca, iar acest lucru va duce la scaderea profesionalismului. “Incarcarea personalului cu un volum suplimentar de munca va conduce la ineficienta, frustrari, rezultate slabe”, spune Calin Stegerean.     Mai mult, situarea Muzeului “Octavian Goga” la distanta de 80 de km fata de municipiul Cluj-Napoca care creaza costuri suplimentare si disfunctii organizationale. Conducerea institutiilor de arta considera ca sectiile ar putea sa nu se mai dezvolte din cauza ca managementul complexului creat ar putea stabili alte prioritati.    O falsa ideeÎn replica, presedintele CJ, Alin Tise, e de parere ca directorii institutiilor de cultura încearca sa induca opiniei publice o falsa idee în privinta propunerii sale de a reorganiza unitatile pe care acestia le reprezinta. “Directorii vin în audienta si se plâng ca au bugete mici, ca nu reusesc sa îsi desfasoare activitatea. Eu le-am explicat ca situatia se poate schimba numai daca pot fi economisiti bani. Iar pentru a avea mai multi bani nu putem decât sa ne gândim la reorganizarea institutiilor. Adica institutiile de cultura nu au cum sa ramâne fara identitate. De exemplu, Muzeul de Arta ramâne tot Muzeul de Arta, cu aceleasi colectii, cu acelasi patrimoniu. Nu se schimba nimic în acest sens. Doar pe linie de conducere situatia se schimba. Normal ca directorii nu sunt de acord si nici nu vor fi. Pentru ca sunt vizate posturile lor. Asta se întâmpla de 20 de ani încoace. Avem structuri importante care nu functioneaza si nici nu vor functiona tocmai pentru ca ele au fost pastrate la fel înca din comunism. Dar, pentru ca unii directori tin de functii, de privilegiile pe care le au, nu va fi acceptata niciodata o reforma”, a declarat Alin Tise.